Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Skatterbencher to sobie odpuść. Może kiedyś jak załapiesz o co w tym wszystkim chodzi i będziesz chciał "więcej". Zwłaszcza że on raczej nie testuje stabilności tylko wyciska max nie patrząc czy to się wogóle opłaca (np. bardzo wysoki pobór mocy)

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano
43 minuty temu, krukkpl napisał(a):

@wrobel_krk masz link https://proline.pl/procesor-amd-ryzen-7-9800x3d-am5-p8123557
o.. lol, proline chyba czuwa w temacie, już +50zł :D 

No i wychodzi na to, że faktycznie ma na jutro być, do godziny mają mi potwierdzić 100%, ale wstępnie już jest zarezerwowany. Nie wnikam skąd masz linka, którym sam pracownik sklepu był zaskoczony :D Ale dziękuję za tipa :)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, muszka napisał(a):

z 5 stopni wypadałoby zrzucić dla zdrowia 9800 ;)

Co cię skłania do takiej refleksji? Jakie masz temperatury?

1 minutę temu, green1985 napisał(a):

No i wychodzi na to, że faktycznie ma na jutro być, do godziny mają mi potwierdzić 100%, ale wstępnie już jest zarezerwowany. Nie wnikam skąd masz linka, którym sam pracownik sklepu był zaskoczony :D Ale dziękuję za tipa :)

Dodałem sobie bookmarki do wszystkich większych sklepów w pierwszy weekend po premierze.
Tym trafem udało mi się kupić we zeszły wtorek po normalnej cenie jak się pojawił w x-kom...

Edytowane przez krukkpl
  • Upvote 1
Opublikowano
27 minut temu, muszka napisał(a):

@Umpero

no właśnie ktoś mógłby wspomóc nieogarniętych kolegów i zrobić tutorial dla bobów w stylu:

Krok 1. Wchodzimy tu (screenshot)

Krok 2. Włączamy tę opcję (screenshot) (co robi)

Krok 3. Ustaiwamy tu na 30 (screenshot) (czemu tyle)

;)

Ale to sa kwestie indywidualne cpu, ktos bez dostepu do cpu ma Ci napisac co u Ciebie bedzie dzialalo, no jak? :D

27 minut temu, Umpero napisał(a):

@bourne2008 no tak trochę mam mętlik jak sobie czytam co oni wypisują.
Są niby jakieś przykłady, ale nie ma krok po kroku co ile jakie wartości podnosić i sprawdzać. Do tego opisane różne strategie... Nie wiadomo którą wybrać...
Może ktoś jednak poratuje jakimś linkiem do bardziej łopatologicznego poradnika?

Lopatologicznie to zaznajom sie z tym co za jakiw napiecia odpowiada, i testuj np co 0.01V zmiany

Opublikowano (edytowane)

Kroki podalem

Poczytaj do czego jest i jakie wart powinienes ustawiac, choc jak ustawiez za duzo na czerwono w biosie powinno pokazywac :

Vsoc (cpu) 0.90-1.25 ok powinno byc

Vddio (mem cont) - 1.0 - 1.40

Vdd (ram) 1.2-1.45

Vddq (ram) 1.2-1.45

Juz chyba mocno ulatwilem, nie sa to jakies wyzylowane wartości ale bez dobrego nawiewu i aio nie ma co wyzej ich ustawiac

Ustaw jakies wartosci i dzialaj ze skokiem co 0.01 czy 0.02.

Prosciej sie nie da...

Co ktos ma za Ciebie oc zrobic?

Edytowane przez Zachy
Opublikowano

Ja jedyne co zorbilem u siebie zeby obnizyc temp to wrzucilem negative w tym PBO i wartosc co najpierw na -20 (potem 10 min cp23 i inne bencze) potem -25 (to samo z benczami) i pozniej -30 i znow bencze... i dalej juz nie szedlem. CPU boostuje do 5215, w cb23 wyszlo jakies 23k pkt. 3 gry przelecialem i na razie tak zostawilem. Z poczatkowej temp w cb23 90C spadlo do 81C... 

Opublikowano

Obecnie najlepiej sprzedające się procesory na Amazon, 1sza dziesiątka, zero niebieskich. Kolego RTX 5090 nie smuć się :E

AMD Ryzen 7 9800X3D

AMD Ryzen 7 7800X3D

AMD Ryzen 9 5900X

AMD Ryzen 5 7600X

AMD Ryzen 5 5600X

AMD Ryzen 7 5700X3D

AMD Ryzen 7 5700X

AMD Ryzen7 7700X

AMD Ryzen 7 5800X

AMD Ryzen 5 5500

• Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, Send1N napisał(a):

Jaka sztuka dla sztuki jak możesz zdjąć łatwo 10stopni, już na pierwszych prockach z 3dcache am4 praktycznie każdy po zakupie pierwsze co robił to UV ;) 

Bo te wcześniejsze miały inną budowę i grzały się dość mocno? Ten 9800 w grach ma śmiesznie niskie temp w porównaniu to innych x3d?? 

Opublikowano
9 minut temu, Send1N napisał(a):

Jaka sztuka dla sztuki jak możesz zdjąć łatwo 10stopni, już na pierwszych prockach z 3dcache am4 praktycznie każdy po zakupie pierwsze co robił to UV ;) 

50-55C w większości gier
72C w Cinebenchu, w którego nie gram

Jak dla mnie jest sporo miejsca nawet na temperaturę w domu o 5C wyższą w środku lata :)