Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja czekałem w sumie na 16 rdzeni x3d a nie jakieś półśrodki i lelum polelum 😎 16 rdzeni x3d z boostem na 5.7 dajmy na to, do tego pbo +200 i bclk żeby ładnie 6GHz siadło - wtedy to tak 😀

Trzeba czekać dalej na to wygląda bo to będzie refresh 7950x3d coś mi się wydaje. 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano

A ten procesor nie jest tylko po to, by wsadzić do niego chiplety x3d, które były za słabe żeby sprzedać je jako regularne 9800x3d i połączyć z chipletami które były za słabe żeby wsadzić je do regularnych 9950x by ostatecznie sprzedać drożej jako "lepszy" produkt?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

8% na slajdach czyli obstawiam 4% w realnych testach 😀 Do tego separacja rdzeni x3d na odrębnym chiplecie i tdp 170w? Ehhh. 

TDP jest dla całego cpu ;) 

1 godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

8% na slajdach czyli obstawiam 4% w realnych testach 😀 Do tego separacja rdzeni x3d na odrębnym chiplecie i tdp 170w? Ehhh. 

To jest procesor dla ludzi, którzy jednocześnie chcą mieć top w grach i kombajn do pracy w postaci wielu rdzeni. Jak ktoś tylko gra to nie ma sobie nim co głowy zawracać, a wydajność była do przewidzenia patrząc na 7950X3D więc tu żadnego zaskoczenia nie będzie tylko formalność. 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)

pytam bo jednak w poprzednim było inaczej. Przez zegary właśnie.

No i też ludzie kupowali często tylko do gierek i9 intela..taki 14900k zamiast 14700K gdzie troszkę gorszy zegar i mniej małych rdzeni..

Edytowane przez Ogider
Opublikowano (edytowane)

Oba nowe 3D nie maja kaganca na zegary, roznica pewnie subtelna w zegarach jakas bedzie na korzysc 2 chipletowego cpu ale pomijalna jesli chodzi o wyniki. Jesli tylko do gier to 9800XD.

13 minut temu, Ogider napisał(a):

Przez zegary właśnie.

Ale jak tam byla roznica?? 50mhz?

Na 7800XD mialem 5050mhz w grach.

B850/840

https://www.x-kom.pl/g-5/c/3618-plyty-glowne-socket-am5.html?f1759-chipset=324074-amd-b850&f1759-chipset=324078-amd-b840

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)

z TPU

The 7800X3D is artificially capped to a maximum frequency of 5050 MHz on each core, probably to protect the higher-end X3D CPUs, which are allowed to boost higher. For example, the 7950X3D will boost up to 5250 MHz easily with light loads on it's 3D VCache chiplet.

..no i na tym samym teście 7800x3d był u nich szybszy.

https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-7800x3d/18.html

Edytowane przez Ogider
Opublikowano

To zalezy od sztuki cpu, przeciez mi bez ujemnej curvy nie polecial 5050 w grach ;) Generalnie nie ma co sobie tym glowy zawracac i dziwie sie ze zwracasz na to uwage :D Zrob sobie test na obecnym cpu i sprawdz ile daje 200mhz  :hahaha:

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Ogider napisał(a):

pytam bo jednak w poprzednim było inaczej. Przez zegary właśnie.

Jest mnostwo testow 7950X3D i 9800X3D. Sumarycznie 7950X3D jest te kilka procent wolniejszy niz 9800X3D wg techpowerup. Wg przeciekow 9950X3D jest od 7950X3D szybszy te 8%, wiec wynika z tego, ze wyniki 9800X3D i 9950X3D w grach beda zblizone, ale na pewno w niektorych grach 9950X3D bedzie nieznacznie szybszy niz 9800X3D. Czy warto doplacac jezeli ktos potrzebuje procesora tylko do gier? Moim zdaniem nie, ale pisze tutaj o cenie MSRP 2399 za 9800X3D.

Screenshot_20250106_165219_Gallery.jpg

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

@Phoenix.

Ja patrzę w drugą stronę czyli jeśli tam faktycznie będzie lepszy kawałek krzemu to może się da zrobić fajniejsze uv.

Tak jak po to np kupowałem i9 intela żeby mieć większą szansę na uv

Edytowane przez Ogider
Opublikowano
21 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

W zadnym wypadku ten cpu nie bedzie chlodniejszy od Zen5 nawet 8 jajek ;) A Zen4 mialem juz 2 cpu wiec nie mam zamiaru trzeci raz tej samej archi kupowac ;) Zen5 pod katem temperatur deklasuje Zen4.

Aż tak duża różnica w temperaturach? 

Bardziej będzie się grzał 9800x3d czy 7800x3d?

Opublikowano
31 minut temu, NoviAMG napisał(a):

7800x3d. W grach na 7800x3d potrafiłem mieć peaki temp do 80*, na 9800x3d 60* w peaku jeszcze nie widziałem w żadnej grze. 

Przy komplikacji shaderów też?

Opublikowano

Tak, tylko mam custom loop z 3 chłodnicami, jedyne co może powodować tak niskie temp. Aczkolwiek procesor uważam za na prawdę zimny względem 7800x3d. Z drugiej strony na starszym to tylko były chwilowe peaki bo średnio trzymał sporo niżej temp . 

Opublikowano

A czy na tym 9800x3d też są takie skoki jak były na 7800x3d?

Dopytuje ponieważ sporo gram w path of exile 2 i tam niestety przy wczytywaniu map albo czasami w mieście są srogie skoki (tak cisnie procka jakby shadery kompilowal). Ludzie na oficjalnym forum piszą, że 9800x3d im skacze do 90 stopni. Na moim 7700 sam mam skoki +15c w takich momentach.

Opublikowano

@lukadd

Mam z nim połączenie na msg/orginie, aczkolwiek ciut nasze drogi się rozeszły, od wiosny do jesieni robiłem od rana do nocy, on też wyjechał w delegację za granicę, nie grywa tak jak kiedyś. Na ith raczej go nie ma. Mogę się dowiedzieć czy jest na forum jak coś 

• Upvote 1
Opublikowano

No bo właśnie mi się coś nie kojarzy, aby się rejestrował.

A mój procek zaginą w akcji :E Niby miał dojść dzisiaj, a w DHLu w trackingu nic się nie rusza :E Dalej jakby był w pierwszej sortowni do której trafił w piątek.