Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Ogider

Recommended Posts

14 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Na Intel to chociaż można konia walić do wyników, bo tam każda zmiana timing już coś daje w AIDA :) W AMD X3D możesz sobię o połowę zmniejszyć timingi, a Aida będzie niezbyt wzruszona tym faktem.

Może jest jakaś poprawa w grach w 1080p, tego nie wiem. Śmiem wątpić. Może low fps jedynie.

Low fps ładnie wchodził  na 5800X3D ale mnie x3d denerwowało i poszedł w swiat.

32 minuty temu, PiPoLiNiO napisał:

Na Intel to chociaż można konia walić do wyników, bo tam każda zmiana timing już coś daje w AIDA :) W AMD X3D możesz sobię o połowę zmniejszyć timingi, a Aida będzie niezbyt wzruszona tym faktem.

Może jest jakaś poprawa w grach w 1080p, tego nie wiem. Śmiem wątpić. Może low fps jedynie.

Było pełno testów, na X3D to kosmetyczne różnice i szkoda czasu + nerwów na piłowanie. Wyniki w BIOS jedynie, bo AIDA/gry się nie skalują

1 godzinę temu, galakty napisał:

Było pełno testów, na X3D to kosmetyczne różnice i szkoda czasu + nerwów na piłowanie. Wyniki w BIOS jedynie, bo AIDA/gry się nie skalują

Wiesz...jak ktoś przez całe życie kręcił sprzęt (jak ja) i nagle kupił x3d to choć pamięciami się pobawi...nawet jeśli nie daje to wymiernego efektu :E

Edytowano przez Krzysiak
  • Haha 1
  • Upvote 1

Nie mam pojęcia co za paradoks ale mam lepszą responsywność przy 5600 26363676 112 reszta auto niż rekomendowane przez AMD 6000C30 też w auto. Ciekawe jak poleci 9800X3D przy natywnym RAM 5600 MHz. Przynajmniej pozbędę się Contex Restore, które wnosi dodatkowe opóźnienie 😉

19 minut temu, Krzysiak napisał:

Wiesz...jak ktoś przez całe życie kręcił sprzęt (jak ja) i nagle kupił x3d to choć pamięciami się pobawi...nawet jeśli nie daje to wymiernego efektu :E

Wiem, miałem 2600, 3600X, 5600X - wszystkie kręciłem ręcznie + RAMy pod kurek, teraz mam 5800X3D, daję kombo strike 3, LLC4/5, RAM XMP + lekka korekta i tyle... :F

@Krzysiak na forum Asusa devi odradzaja wczytywanie profili.

Mowia, fakt to dziala, ale roznie z tym bywa.

Jeszcze siedzac na Z790 Hero raz po update biosu wczytalem - timingi i wprowadzone zostaly puste pola :o

Innym razem wczytanie profilu powodowalo niestabilnosc, wklepalem to samo recznie i ustawienia dzialaly.

@Raider 8900xtx to musisz sam zaprojektowac i zlozyc :o

Edytowano przez Zachy

4 minuty temu, Zachy napisał:

@Krzysiak na forum Asusa devi odradzaja wczytywanie profili.

Mowia, fakt to dziala, ale roznie z tym bywa.

Od września 2023 każdy kolejny bios na wczytaniu i zero problemów :) Jedynie tyle, że curve muszę ręcznie, bo nie przechodzi jej ustawienie gdy zapisuję na pena.

9 minut temu, Raider napisał:

Jak myślicie czekać na RX 8900 XTX czy wywalić budżet na 9800x3d ?

Nie doczekasz się, najszybszy reprezentant rdna4 w typowej rasteryzacji ma być wolniejszy od Twojego 7900xtx ;)

Edytowano przez Krzysiak

2 godziny temu, PiPoLiNiO napisał:

Po co Wy piłujecie trefi i całą resztę? W X3D to kompletnie nic nie daje. W odczycie pamięci w Aida będziecie mieli mniejsze wyniki niż najgorszy kloc 5600 na Intel :D

Do koparki.

trefi na maxa daje mi kilka % w niektórych algorytmach.

Z ciasnymi subtimingami miałem problem, że testy przechodziło stabilnie bez błędów a bloki nie wpadały.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...