Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koleżanki i koledzy... wracam po kilkudniowej banicji.
Komp złożony.

CPU: Ryszard 9800X3D
RAM: ADATA XPG Lancer RGB, DDR5, 64 GB, 6400MHz, CL32 (AX5U6400C3232G-DCLARBK)
MOBO: Asrock X870E Taichi

Pamięci odpaliłem na profilu EXPO 6400. Nie było żadnych problemów.
Dla procesora jedynie ustawiłem PBO z dostępnych na liście tj -30mV i max temp 75C.

Co dalej? Gdzie uderzyć? Co ustawić? Kogo ograbić?
Wskażcie drogę...

Opublikowano

@wrobel_krk No jak był uwalony, to nie wkłada się procka. No sorry, te plastiki są ogromne wystające. Jak tak było gdy montował to nie miał prawa tego zamontować w sposób normalny. Więc cokolwiek nie zrobił, nie powinien tego robić tylko oddać płytę.

Jak zalejesz do diesla benzynę i pojedziesz, to uznają Ci gwarancję? :)

• Upvote 1
Opublikowano

No dobra, a tak na poważnie to co dalej? Co tam jeszcze na dzień dobry można ustawić?
Coś te kilka dni temu wspominaliście o jakichś plus 200Mhz, które można ustawić jakimś jednym kliknięciem.

Podrzućcie ewentualnie link do jakiegoś zbioru wiedzy gdzie będę mógł sobie doczytać.

Opublikowano

W zasadzie na razie to ja nie widzę dużej różnicy pomiędzy 10700K, a 9800X3D w 4K.
Co prawda na razie jedynie odpaliłem grę w którą najczęściej gram tj War Thunder w natywnej rozdzielczości i jak miałem te 30-40 fps to dalej mam.

Czym testować proca?
Czym sprawdzić jakie kości siedzą w pamięciach (a-die, m-die)?
W ustawieniach biosu mam coś co nosi nazwę ala "105W TDP". Kojarzycie co to jest? Włączyć to?

@wrobel_krk co to jest cb23?

Opublikowano
2 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Coś im w MSI nie pykło...

image.thumb.png.222a1d4f3ae0d231dba799208cfcd75c.pngCoś

Głównym dostawcą praktycznie wszystkich podzespołów lutowanych w mobasy jest Faxconn i dla produktów wyższej półki Lotes. W mojej ocenie mało prawdopodobne, ażeby wyszedł wadliwy produkt, który umknął kamerom w procesie produkcji. Tutaj ewidentnie jakiś matołek w pośpiechu ooo 9800 mam :smiech:

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysiak napisał(a):

Gdzie Ty tu widzisz winę AMD? :E 

A czy piszę że to AMD winne ? Albo małe chińskie rączki, albo coś jest z CPU. Bo jak widać na filmach z fabryki, każda płyta jest testowana - więc na etapie przed włożeniem do pudelka jest OK. 

Źle wsadzić procka ? Dziś ... to chyba tylko celowo się uda. 

• Haha 1
Opublikowano

@Umpero

105W TDP - nie włączaj, to do CPU co na początku wypuścili z TDP 65w 9700x np

cb23 - cinebench r23 - https://www.guru3d.com/download/download-maxon-cinebench-r23/

a jakie masz GPU? (pytenie o te 30-40 fps)

testujesz wielowątkowo/temperatury w cinebench r23

gry to testuj te w które grasz, ewentualnie 3d marki, SOTR, cyberpunk, shadery w TLOU, ja lubię nawet userbenchmarka na szybko odpalić u kogoś jak testuje pc,

Czy m-die, czy a-sie na Ryzenie jak nie bawisz się w OC nie ma znaczenia. Czasem da się przyczytać tym : https://www.passmark.com/products/rammon/

Podobno 3 ostatnie cyfry kodu nad kodem kreskowym naklejce też mówią, końcówka A - a-die, M - M-die

barcode.jpg&f=1&nofb=1&ipt=6e7e08ba00fb2

Co do tego wpisu:

Cytat

Update [11/14/24] - The cause of the burning is now 99% most likely to be a user-error & neither the CPU nor the motherboard should be blamed. Once again, it is advised to ensure that the CPU is latched onto properly onto the socket and aligned properly with the frame.

Więc śpijcie na razie spokojnie użyszkodnicy obecni i przyszli 9800x3d:)

Opublikowano
51 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Teraz pytanie, czy na świecie dokładnie taki konfig ma więcej niż 10 osób? :) Działające na co dzień stabilnie, nie na teścik do YT. 

To nie tak, on ma sponsorow, swoich fanow, co maja kase. Kupowal 10sztuk 14900 2 robily 8000mhz reszta nie i na ebay szla, delidowal je i ustawial w okolicach 6ghz. Same ramy mial customy ze swoimi radiatorami z wygrawerowany FC, specjalnie pod wyzsze napiecia. Tez kosci selekcjonowal. Liczba osob ktore go wspieraja to cos kolo 100-1000 ciezko powiedziec, wiec mozna przypuszczac ze conajmniej 100osob ma taki rig bo on za kase dla nich je robil.

Opublikowano (edytowane)

@wrobel_krk obecnie 3080 Ti. W stycznie zapoluję na 5090.
Generalnie chcę się pobawić w OC. Zarówno procka jak i pamięci, ale najpierw muszę trochę wiedzy zgłębić i wiedzieć od czego zacząć.

Swoją drogą to jakie temperatury proca macie w spoczynku? U mnie zazwyczaj jest przedział 41-45.

Edytowane przez Umpero
Opublikowano

No nic, u mnie skończyło się na CO -17, +75MHz, vsoc 1.16V i x1. 

Jakiekolwiek zmiany vsoc czy x1-x10 nic nie zmieniają. VT3 wywala, a z nim shadery. 

Ogólnie między +75 a +100 wychodzi 8w i 5 stopni w cinebench, czyli dość sporo. 

6 rdzeni mam SP114, a 2 mają SP115. 

Nie wiem czy taka sztuka, czy taki pierwszy stabilny BIOS Asus. 

Opublikowano
Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Joloxx9 Problem w tym, że porównujesz zupełnie różne sprawy. Tu od razu widać, że było coś nie tak i wina jest użytkownika. Możesz swoje prawa znać i nic Ci to nie da, bo racja jest po ich stronie i żaden sąd tego nie podważy :)

W ktorym miejscu bylo cos nie tak? Sad nie jest po ich stronie bo jest, a przynajmniej powinien byc po stronie prawa i to jakie jest prawo zalezy od rzadzacych. To na nich ciazy obowiazek udowodnienia, ze wina jest po stronie uzytkownika, ze to on dokonal uszkodzenia. Jesli uzytkownik powie, ze nie dotykal socketu i taki byl to prawo jest po jego stronie. I nikt o takie cos do sadu nie pojdzie, rozbije sie to na rzeczniku praw konsumenta co najwyzej, nie takie firmy fikolki chcialy robic i pismo od rzecznika zawsze ich przywraca do pionu. 

Opublikowano
47 minut temu, RTX5090 napisał(a):

Każda płyta w MSI jest testowana, więc albo małe chińskie rączki nie potrafią wyjąć CPU, albo użytkownik MSI miał pecha i procek się jednak pali. 

Przechwytywanie.JPG

Nie kazda jest testowana z procesorem, tam wchodzi cos innego do testowania gniazda i polaczen.

1 godzinę temu, wrobel_krk napisał(a):

To musisz czekać na 9950x3d. Bedą się tekstury 1.5s zamiast 2.5 ładować podobnie jak 14900ks:)

Czyli 14900ks direct die z delidem 6gzh all core z ramami 8000 jednak lepsze:) Takie testy to chyba jako ciekawostka :)

@Joloxx914700kf też bym nie zmieniał, zwłaszcza w 3440x1440

No nie ma sensu, kupa kasy dla 5 klatek wiecej :E  Jeszcze ostatnio pogrywam tez w 4K to juz kompletnie nie ma co, no nic bierzemy i odkladamy kase na 5080 :E