Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To musi być wina windy lub sterowników tylko niestety ciężko dojść których. U mnie obecnie winda 23h2 i raz jest ok, wykresy capframex ideolo praktycznie, a robię reset i znów to samo. Ewentualnie jak trochę pogram to też potrafi się zepsuć. Temperatury ok, więc to na pewno nie to. Po podłączeniu monitora poprzez HDMI do płyty też jest git (niestety moja płyta nie ma DP, bo nie brałem pod uwagę takiej konfiguracji). Wracając do początku to teraz mam spięte jak trzeba i jest ok, ale nie zawsze, więc dalej próbuję znaleźć co psuje...

@Wuadatorjeśli chodzi o latencymon i ten (dxgkrnl.sys) to wejdź w plan zasilania, PCIe i ustaw na "wyłączone". 

I testuj tylko podczas grania, bo jak masz odpalone przeglądając neta itp. to wywali i tak. 

Edytowane przez Adikon
Opublikowano
12 godzin temu, sniper76 napisał(a):

@Wuadator

Znalazłem apkę "Whysoslow" ten sam wydawca co stworzył LatencyMon - trzeba obadać 🫣

Ściągnąłem wczoraj, proces chodzi, ale program się nie odpala. Jak odpaliłem 3 razy, to proces działał 3 razy w menedżerze zadań, ale aplikacja  nie włącza się 🤷‍♂️

32 minuty temu, Adikon napisał(a):

@Wuadatorjeśli chodzi o latencymon i ten (dxgkrnl.sys) to wejdź w plan zasilania, PCIe i ustaw na "wyłączone". 

I testuj tylko podczas grania, bo jak masz odpalone przeglądając neta itp. to wywali i tak. 

Jak wrócę do domu, sprawdzę jak mam ustawione pcie w plan ie zasilania, ale wczoraj już chyba wszystko tam poprzestawiałem na max wydajność etc. 

Może to kwestia dysku, coś się nie tak poformatowało, w trakcie instalacji mam kilka mikro partycji.  Może spróbuję odłączyć drugi dysk z danymi, sformatuję systemowy od nowa, powywalam wszystko, co tylko można, postawię windę i zobaczymy...

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Ja już nawet podłączyłem SSD po Sata, kombinacje z planem zasilania, RAM, bios, karta graficzna inna i nic. Nagle zaczęło działać tyle, że raz włączę kompa i jest git, a czasem lipa i muszę zrobić reset po którym znów się poprawia. W momencie ścięcia jakby się jakiś proces odpalał i wtedy zamula na ułamek sekundy lub ciut dłużej. Spróbuję pobawić się w debloat jeszcze w wolnej chwili. Zacięcia podczas uruchamiania aplikacji też występują, ale już rzadko. Jedynie zaraz po starcie systemu to pierwsza apka się chwilę zawiesza włącznie z kursorem myszy.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

U siebie postawilem 9800X3D na Asusie Strix X870E z ramkami Kingston Fury Beast 6000MHz 2x32 CL30 (produkcja kosci 43 tydz. 2024). Windows 24H2. Wgrany sterownik chipsetu ze strony AMD i potem sterowniki GPU, i to wszystko.

System bez problemu wystartowal w EXPO na standardowym ustawieniu pamieci 6000MHz i CL30. Nic wiecej na razie nie kombinowalem. Bios plyty tez jeszcze fabryczny. Smiga wszystko az milo. Jezeli chodzi o mikroprzyciecia to nie ma nawet najmniejszych, jest stabilnie jak skala. Przetestowalem juz ze 20 gier i kilka roznych aplikacji. Temperatury CPU tez b. dobre, bo na pulpicie/internet/youtube ~35C, a pod duzym obciazeniem np. przy kompilacji shaderów nie dobija nawet do 70C. Jak macie jakies problemy to szukajcie ich u siebie, ale nie w samym procesorze.

Jestem mega zadowolny z przesiadki, a przesiadlem sie z Intela i5 13600K+DDR4.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 5
Opublikowano

Też złożyłem kompa z 9800X3D, zaktualizowałem bios, bo był z sierpnia. EXPO włączyłem i wszystko śmiga bez zająknięcia. Włożyłem 3080, by można było pograć i różnice są, w niektórych grach, wręcz gigantyczne, ale to nic niezwykłego. :lol2:

Temperatury na pulpicie mam ok. 40 stopni (ustawiłem krzywą na "ciszę"), w grach 45-60 stopni (tu jeszcze muszę krzywą dostosować).

Teraz tylko wyrwać 5090 i będzie zabawa. ;)

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Nie zapomnijcie o oledach bo bez tego żaden rtxy nie dadzą takiej przyjemności z grania! 😎

Potwierdzam, nawet przy tym samym FPS odczucia są dużo lepsze. Nie wspominając o HDR. 

Wolę OLED niż 4090. 

• Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Slayer napisał(a):

Oo, aż taka różnica?

Różnica jest widoczna. Jest szybciej, moim zdaniem stabilniej, bo chwilami mialem wrazenie, ze i5 13600K lekko przysiadal, a przede wszystkim ciszej i chlodniej - 120W vs 180W TDP na korzysc 9800X3D. 13600K bez UV potrafil AiO porzadnie rozkrecic, a teraz po wyjeciu z pudelka jest cicho i chlodno nawet przy kompilacji shaderow, a wszystko odbywa sie bardzo sprawnie.

Tutaj porownanie w 4K do i5 13600K z DDR5, a na DDR4 ten procek jest kolejne kilka procent slabszy. Im bardziej procesorowa gra lub przy wlaczonym DLSS roznice sie powiekszaja. W skrajnych przypadkach ponad 30% w 4K na korzysc 9800X3D.

Screenshot_20250121_213149_Chrome.thumb.jpg.3f45a24968e6d15706bb1af9ef539526.jpg

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano

Cześć :)

Poradziłem sobie ze stutterem, coś jest nie tak w najnowszej wersji windowsa- przynajmniej u mnie. Skorzystałem z porady z wątku na reddicie, w sumie 2 punkt chyba najbardziej pomógł.

Wrzucam- może komuś się przyda.

pozdrawiam

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, Wuadator napisał(a):

Skorzystałem z porady z wątku na reddicie, w sumie 2 punkt chyba najbardziej pomógł.

Pokaż jak to wygląda w opcjach zasilania (bo to chyba punkt 2)

• Upvote 1
Opublikowano

Pokaż też najlepiej te dwa ustawienia które należy zmienić w tym programie bo po przetłumaczeniu strony na polski wygląda to tak: Próg demonstracyjny bezczynności procesora i Próg promocyjny bezczynności procesora, takich opcji nie ma :E 

Opublikowano

Miał ktoś problem z zewnętrznymi kartami po zmianie platformy? Po przesiadce na 9800X3d i podłączeniu creative sound blaster gc7, wywala dźwięk, aplikację się zawieszają i nie można ich zamknąć, nawet przez menager zadań.