Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, Send1N napisał(a):

Jak już chcesz ruszać system na czysto i zostać przy 11 to wgraj sobie https://drive.massgrave.dev/en-us_windows_11_iot_enterprise_ltsc_2024_x64_dvd_f6b14814.iso bedziesz miał mniej syfu i telemetrii na starcie a najlepiej w 10 ze wsparciem do 2031r https://drive.massgrave.dev/en-us_windows_10_iot_enterprise_ltsc_2021_x64_dvd_257ad90f.iso - sam go wgrałem tydzień temu i na nim zostaje :P 

One i tak są grubo zasyfione ;)

Nawet dla Win11 dobrze odsyfiony próg to ~60 procesów(dla Win10 ~50) w tle po upływie 3min od startu systemu.

• Upvote 2
Opublikowano
5 godzin temu, TechStrategist napisał(a):

@Zachy Jesteś w stanie powiedzieć w czym problem, moje wyniki mocno odbiegają od waszych. 

image.png.e8d39e3ab7137016e60c949349016352.png

Jesli uzywasz process lasso to on tak pierdzieli wyniki tego testu.

U mnie niby działał na 16rdzeniach/32 watkach ale wyniki i tu i w linepacku byly zwalone.

Rozwiazanie? Wylacz process lasso :)

Opublikowano
6 godzin temu, Zachy napisał(a):

Jesli uzywasz process lasso to on tak pierdzieli wyniki tego testu.

U mnie niby działał na 16rdzeniach/32 watkach ale wyniki i tu i w linepacku byly zwalone.

Rozwiazanie? Wylacz process lasso :)

@Zachy To są moje jedyne programy na tym kompie. Cały nowy i windows też. Lasso nie instalowałem.

image.png.c8395f472ccfcd9b1e9d904c03197c66.png

Opublikowano
2 godziny temu, TechStrategist napisał(a):

@Zachy To są moje jedyne programy na tym kompie. Cały nowy i windows też. Lasso nie instalowałem.

image.png.c8395f472ccfcd9b1e9d904c03197c66.png

Wyglada jakbys mial ktorys ccd wylaczony.

Moze w biosie wlaczyles ta opcje?

Jaka masz plyte glowna?

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Zachy napisał(a):

Wyglada jakbys mial ktorys ccd wylaczony.

Moze w biosie wlaczyles ta opcje?

Jaka masz plyte glowna?

ASUS TUF GAMING B850M-PLUS WIFI. Tu powinno być 16 czy jest ok? W biosie jedynie zmienione na preferowany cache.
image.png.85075740afd8da42980666314cfaedbb.png

Edytowane przez TechStrategist
Opublikowano
15 minut temu, TechStrategist napisał(a):

ASUS TUF GAMING B850M-PLUS WIFI. Tu powinno być 16 czy jest ok? W biosie jedynie zmienione na preferowany cache.

Liczone od 0, razem jest ich 16 :)

2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

30 lat Windows a ludzie dalej go próbują optymalizować jakby mocy brakowało 😇

WinXP 300MB FTW!!! Mozesz sie smiac, ale w codziennym uzytkowaniu jest zauwazalnie lepiej.

Opublikowano
Godzinę temu, ryba napisał(a):

WinXP 300MB FTW!!! Mozesz sie smiac, ale w codziennym uzytkowaniu jest zauwazalnie lepiej.

No przy XP na wiekowym sprzęcie to jeszcze rozumiem. Ale miałem na myśli dzisiejsze systemy jak 10 czy 11.

Opublikowano
9 minut temu, Kadajo napisał(a):

No przy XP na wiekowym sprzęcie to jeszcze rozumiem. Ale miałem na myśli dzisiejsze systemy jak 10 czy 11.

wypraszam sobie! zanim sie pojawila vista to na mocnych sprzetach tak sie siedzialo.

Opublikowano
3 godziny temu, ju-rek napisał(a):

Po starcie, ze wszystkim co mi potrzebne.

win10.PNG.63797469a5584b61c8aad3a25904df81.PNG

Możesz jakoś pokazać które usługi zostały włączone a które są wyłączone że udało ci się zejść do 48 procesów? bo aż tyle to nie skroiłem :P 

Opublikowano
20 minut temu, ryba napisał(a):

wypraszam sobie! zanim sie pojawila vista to na mocnych sprzetach tak sie siedzialo.

Misiu, rybko to było 20 lat temu, ten mocny sprzęt dziś to taki wiesz nie zbyt mocny :E

Dzis analogicznie w Androidzie nakładki systemowe już tez nie SA tak ociężałe... ale czy na pewno ? A może to sprzęt zrobił się tak wydajny ze już nie robi to większego znaczenia ?

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Adikon napisał(a):

Usuwacie też całkowicie edge? Mi się udało zejść do 85 i nie mogę niżej 😛

EDGE nie trzeba usuwać, czasem się przydaje. Jego procesy można skutecznie powyłączać.

Natomiast usuwam Defendera.

Edytowane przez bourne2008
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Zrobiłem debloat tym narzędziem Chrisa Titusa plus kilka opcji po swojemu. Recall też wyłączony. Revo uinstaller działa mi w tle, więc to też można jeszcze ewentualnie wyłączyć choć przydaje się do czyszczenia rejestru i fajnie działa z automatu. 

Tak przy okazji zapytam. Jak macie ustawione pompy w aio? 100 procent?

Edytowane przez Adikon