Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, ronaldo864 napisał(a):

Najgorsze jest to, że Asrock wydaje kolejne biosy, które ponoć rozwiązują problem, a po kilku dniach na reddit pojawia się kolejna martwa sztuka i oczekiwanie na nowszy bios wolny od wad i tak w kółko a mija już ponad pół roku od pierwszych zgłoszeń spalonych 9800x3d. 

Też łyknąłem tą bajkę 🤣

Opublikowano

I zaczynam dostawać tzw. sraczki. 10 miesięcy działa, ale...zawsze pozostaje jakieś ale :D Może jakiegoś MSI kupię, nie wiem....chodzi mi po głowie X870E Tomahawk. Z innym producentów (tylko X870E) coś polecacie? 

I zostaje modlitwa, by syna X870E Asrocka nie odwalił maniany, choć tam też power limity, VSOC itd. poprawione ręcznie.

Opublikowano (edytowane)

Jakie macie  Core ViDs   na swoich płytach   , u mnie  w  idle  skacze jak pomylone  1.28V do  1.39V   ta druga wartość  to  chyba  za wysoka  ?

Dodam że  VCore  w idle mam w przedziale  1.18V do  1.224V     w Cinebench  R23  Vcore  1.032V,   a   Core Vids  1.24

Edytowane przez BEM.22
Opublikowano
7 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Też łyknąłem tą bajkę 🤣

Mnie nie przekonali, brakowało konkretów od Asrocka, kolejne biosy i kolejna procki padają.  A ja dalej siedzę na 3.20 :E Sporo mam manualnie po ustawiane w Biosie rzeczy i nie nawet jeszcze nie mam weny, aby zrobić updade.

A oni jak dalej lali wodę tak dalej leją. Płytka fajna w specu i jak na razie w działaniu ten mój taichi lite, ale cóż. Asrock dał ciała.

Sam nie wiem co o tym myśleć :E 

I czy to faktycznie kwestia BIOS czy po prostu jakiś wadliwych egzemplarzy płyt, które walą jakieś strzały i palą procki, a sam Asrock nie chce tego przyznać, bo sam nie wie gdzie co i jak, a przyjąć na klatę setki tysięcy płyt w zwrocie bo w nielicznych jest coś wadliwe to za duża strata :E 

Opublikowano

@lukadd Może niezbyt popularną opinię wygłoszę ale to może być grubszy temat, może nawet nie do rozwiązania biosem, stąd w nieskończoność przy każdym biosie powtarzają "problem zażegnany", a praktyka pokazuje nadal palące się procki...
Jeżeli problem jest nie do rozwiązania, to nikt tego nie przyzna publicznie tylko będą palić głupa w nieskończoność ;) Straty pewnie mają teraz grube ale jak już wspomniałem - nikt się do tego nie przyzna.

Opublikowano

To i ja przyznam się bez bicia, że spanikowałem i opyliłem moją B850 Steel Legend. W zamian nabyłem (za około tysiaka) Tomahawka X670E, akurat podział linii na tej płycie bardzo mi pasuje (dwa działające bez problemów złącza PCIE, oprócz głównego dla GPU).
Co prawda zawsze ustawiam wszystko ręcznie (napięcia itd.) i być może na Asrocku nic by się nie stało (a nawet jakby jest gwarancja) ale nie wytrzymałem ciśnienia. :E

Opublikowano
5 godzin temu, lukadd napisał(a):

Mnie nie przekonali, brakowało konkretów od Asrocka, kolejne biosy i kolejna procki padają.  A ja dalej siedzę na 3.20 :E Sporo mam manualnie po ustawiane w Biosie rzeczy i nie nawet jeszcze nie mam weny, aby zrobić updade.

A oni jak dalej lali wodę tak dalej leją. Płytka fajna w specu i jak na razie w działaniu ten mój taichi lite, ale cóż. Asrock dał ciała.

Sam nie wiem co o tym myśleć :E 

I czy to faktycznie kwestia BIOS czy po prostu jakiś wadliwych egzemplarzy płyt, które walą jakieś strzały i palą procki, a sam Asrock nie chce tego przyznać, bo sam nie wie gdzie co i jak, a przyjąć na klatę setki tysięcy płyt w zwrocie bo w nielicznych jest coś wadliwe to za duża strata :E 

Też siedzę na 3.20, ręczne nastawy i na razie mam w pompie te problemy.

Chyba, że mnie forumek dostatecznie wystraszy :E

Opublikowano
5 minut temu, Phoenix. napisał(a):

O ile się nie mylę to wszystkie przypadki jak nie wiekszosc to ustawiania auto plus expo. 

Ale część ustawień w biosach AMD zrobiło z czapką, np VSOC 1.2 i jak widać nie pomaga.

Ja jeżeli chodzi o memki lecę na EXPO, bo nie potrzebne mi ustawianie na żyletki.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

A czemu EXPO a nie XMP? To ma jakieś znaczenie?

To chyba tylko kwestia nazwy (licencyjno-patentowa), XMP to wynalazek Intela, w praktyce nie ma to żadnego znaczenia dla użytkownika. Asus w AM4 stosował nazwę DOCP zamiast XMP, obecnie mamy EXPO, to tylko inne nazwy tego samego, no chyba że się mylę.

Edytowane przez Kandelabros
Opublikowano
2 minuty temu, Slayer napisał(a):

Zmieniasz bo boisz się, że tego procka upali?

Zmieniam bo jestem na zwolnieniu lekarskim i się nudzę, tak to chociaż coś podłubie w kompie xD 
Pobawię się nowym biosem itd. A co tam.

Ponadto wizualnie ten ASRock w mojej budzie wygląda skromnie jak taboret w porshe zamiast siedzenia.

• Like 1