Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 20.06.2026 o 12:25, Phoenix. napisał(a):

Już są biosy które to przywracają

https://rog-forum.asus.com/t5/amd-600-series/x670-x870-resource-thread/td-p/901576/page/615

funkcja jest domyślnie OFF ale po włączeniu:

"Szyfrowanie i deszyfrowanie pamięci za pomocą silnika AES powoduje niewielkie dodatkowe opóźnienie w dostępie do pamięci DRAM. Wpływ tego opóźnienia na oprogramowanie jest w dużym stopniu zależny od obciążenia systemu, ale szacuje się, że ma on bardzo niewielki wpływ na ogólną wydajność systemu. Jeśli szyfrowany jest tylko podzbiór pamięci, wpływ na wydajność będzie mniejszy, ponieważ niezaszyfrowany dostęp zazwyczaj nie powoduje dodatkowych opóźnień."

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano
W dniu 17.06.2026 o 11:42, Pentium D napisał(a):

Rano wystawiłem asrocka b850m riptide wifi z 7600X i 180 wyświetleń, 21 obserwacji i kilka propozycji. Sprzedałem za 733 a chciałem 819 zł. Uczciwe te 733 zł czy mogłem wziąć więcej?

Gość przyklepał odbiór paczki i ta sama sytuacja co z B650 i 8700F. Już 7600x i ASRock b850m wystawione osobno na sprzedaż w cenach po 600 i 430 zł :E Nie żeby mnie coś bolało, ale to jest po prostu dziwne. 

Opublikowano

Chcieć mogą, pytanie kto kupi płytę asrocka za 430 zł i 7600x za 600 zł. Bardziej realne są ceny 300 i 480 zł więc czy warto tak sobie głowę zawracać o 50 zł? Trzeba pamiętać że jeszcze na vinted i OLX kupujący bierze pakiet ochronny więc będzie chciał obniżyć ceny. Finalnie może być tak że wyjdą na zero albo będą mieć stratę. Ja tak miałem z rx 6500 XT. Kupiłem za 270 a sprzedałem za 250 i to jeszcze po promowaniu. Bujałem się z tym parę tygodni i na minus 40 zł :E

Opublikowano (edytowane)

Ja np na allegro mialem typka co przed boomem na ram chcial obnizyc u mnie cene 2x24 6000cl28 Predatory z 800 zl (za tyle je kupilem tez) i... finalnie nie kupil.

jak juz boom kryptto sie zaczal ciagle mi pisal i podsylal informacje ze juz juz sie boom na ram konczy, bo chcial je po taniosci dalej :D

finalnie sprzedalem za tyle za ile chcialem, a on zostal z niczym

ale przez kilka miesiecy mi gadal jak to juz juz final podwyzek i zaraz beda ramy za darmo spowrotem :)

Takze tez jakas cene sobie ustawie w glowie i ponizej jej nie schodze,

czemu mam byc stratny wzgledem jakiejs realnej wyceny towaru,

bo ktos mi nawija makaron na uszy....

Edytowane przez Zachy
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

@Zachy "Targowicze" to chyba najgorszy wrzód na tyłku na olx/allegrolokalnie. Piszesz wprost w ogłoszeniu "nie do negocjacji", a i tak będą pisać milion absurdalnych wiadomości.
Jeszcze rozumiem jak ktoś w granicy rozsądku zaproponuje kwotę i kulturalnie zapyta, a nie pretensjonalnie i roszczeniowo rzuca jakąś absurdalną kwotą. 
Do tego ta gówniana opcja negocjacji ceny na olx, której się nie da wyłączyć...

Co do ramu, jak sprzedawałem 2x16GB 6000 CL 30 w październiku 2025 za 350zł to też było parę asów próbujących się targować. Jeszcze usilnie mnie "uświadamiali", że za niewiele więcej mają rzekomo nowe.
No i przyszedł ktoś normalny, kliknął "kup teraz" i tamci pewnie sobie w brodę plują ;) 

Opublikowano

Oj to to, znam temat, mam trochę wystawione pamięci od samego początku, część jeszcze zostało.

Co mogę powiedzieć to tyle że ludzie tam pytający to w większości bydło bez zasad i honoru.

Masz wystawione nowe/zaplombowane 32GB RAM 500 zł taniej jak w sklepie a ci trują i składają propozycje w stylu 700-850 zł.

Pomimo tego że wszystko jest zawarte w opisie to pytania w stylu czy jest gwarancja, z jaką datą dowód zakupu albo są ciężkie umysłowo przypadki chcące zdjęcie faktury/paragonu. Jeden kretyn bo inaczej tego nazwać nie można chcial kupić na raty...

Albo ktoś wysyła screen z peppera że taki RAM był  np. za 1000 zł.

O masie spamu/oszustach nie wspominając i agentach składających te same śmieszne propozycje z innych kont.

• Upvote 2
Opublikowano

Zgadza sie:

1. targuja sie niezaleznie jak dobra oferte masz

2. inny typ kupujacego 'biore za pincet i dzis wieczorem/jutro jestem' :D

3. 'a bo w sklepie bylo za xx to czemu tak drogo'

jeszcze ostatnio mialem typa co sie pytal ile na fakturze mam bo tyle by mi zaplacil,

bo jak mu ram padnie to dostanie kase i bedzie pewnie w plecy.

niby ma chlop racje, ale niech idzie kupi dom od kogos kto kupil go 10 lat temu za X pln

i zaplaci mu obecnie te X pln - to facet go wysmieje :)

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

"Targowicze" to chyba najgorszy wrzód na tyłku na olx/allegrolokalnie.

Ja takim smieciom nawet nie odpisuje, i co najsmieszniejsze zawsze sprzedaje za tyle ile chce i kupuje ktos kto nawet jednej wiadomosci nie napisal tylko po prostu kliknal kup :hihot:

• Upvote 2
Opublikowano

@Dikson W skrócie - odechciewa się interakcji z ludźmi, skoro większość jest męcząca w ten sposób. Jedyny plus jaki widzę, to w dzisiejszych czasach ludzie raczej nie dzwonią - jeszcze brakowałoby gdyby takie "niekonkrety" telefonowały. Propozycje z absurdalnie zaniżoną ceną są tak wyczekiwane przez sprzedającego jak telefon z ofertą fotowoltaiki xD 
A zdjęć FV/Paragonu lepiej nie wysyłać - ktoś może na to jakieś wały robić. Ja zawsze umieszczam w przesyłce oryginał FV/Paragonu, a jak ktoś już odbierze przesyłkę, a ja mam dodatkowo wersję elektroniczną, to wysyłam dopiero po odebraniu przesyłki i zamknięciu transakcji.

38 minut temu, Zachy napisał(a):

jeszcze ostatnio mialem typa co sie pytal ile na fakturze mam bo tyle by mi zaplacil,

bo jak mu ram padnie to dostanie kase i bedzie pewnie w plecy.

niby ma chlop racje, ale niech idzie kupi dom od kogos kto kupil go 10 lat temu za X pln

i zaplaci mu obecnie te X pln - to facet go wysmieje :)

O, z tym to się jeszcze nie spotkałem :) To spryciarze. 
Januszowa kreatywność nie zna granic ;) 

Ja nie wysyłam zdjęć FV/Paragonu co uzasadniłem wyżej, a informację jaką przekazuje potencjalnemu kupującemu to okres gwarancji i w jakim sklepie (co najczęściej jest w treści ogłoszenia).
Jeszcze mówić za ile się kupiło daną rzecz? A co to kogo g.... obchodzi ;) 

6 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ja takim smieciom nawet nie odpisuje, i co najsmieszniejsze zawsze sprzedaje za tyle ile chce i kupuje ktos kto nawet jednej wiadomosci nie napisal tylko po prostu kliknal kup :hihot:

Wiesz, jak ktoś do mnie napisze kulturalnie i zaproponuje kwotę w granicy rozsądku, to przynajmniej odpiszę tak samo kulturalnie.
Niektórzy lubią targować się dla sportu, więc zawsze staram się jakiś minimalny margines tolerancji w cenie mieć. 
Co do sprzedaży... świadomy sprzedawca sprzeda zawsze za tyle ile chce.
Trzeba oczywiście trzymać się realnych kwot, bo można sprzedać albo sprzedawać.

Opublikowano
1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

Niestety malo kto pisze w granicach rozsadku i jak ktos nie rozumie tekstu pisanego to naprawde wspolczuje ;) Ja juz tylu idiotow przerobilem przy sprzedazach, ze naprawde to sie nie ma co cackach z takimi ;) 

Ułamek sekundy mi zajmuje analiza czy ktoś jest warty odpisania. Jest część ludzi kulturalnych, bez absurdalnych propozycji, z którymi idzie się "spotkać" pośrodku.
Zawsze można ostro napisać w treści ogłoszenia, że cena nie podlega negocjacji, a wszystkie wiadomości tego typu będą ignorowane, chociaż negatywnie będzie to wyglądało z perspektywy kupującego.

Ja tam mam szacunek do kogoś kto ma do mnie szacunek.
A dla karyn i sebków co proponują pretensjonalnie absurdalną kwotę jestem w stanie w taki sposób napisać "spierd*laj" aby poniosła ich wyobraźnia odnośnie nadchodzącej podróży i czekali na nią z utęsknieniem ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

zdjęć FV/Paragonu lepiej nie wysyłać - ktoś może na to jakieś wały robić. Ja zawsze umieszczam w przesyłce oryginał FV/Paragonu, a jak ktoś już odbierze przesyłkę, a ja mam dodatkowo wersję elektroniczną, to wysyłam dopiero po odebraniu przesyłki i zamknięciu transakcji

Osobiście nie daje dowodu zakupu, nie bawię się w żadne wysyłki, 95% to odbiór osobisty, zwykle przyjeżdżają osoby które mają jakieś pieniądze - (nowe auto/kultura/wygląd), w rozmowie osoby te składają konkretne sprzęty typu 7800X 3D/9800X 3D + 5070 TI/5080. Dwa komplety 64GB wzięło dwóch informatyków bez targowania się, na jeden inny zestaw facet zrobił blika z góry i też bez żadnych problemów.

Miałem przypadek że jakiś dzieciak nękał mnie bym wysłał przez olx czego nie zrobiłem. Dzień/dwa po tym moje konto nie wiadomo z jakiego powodu zostało zablokowane - pewnie razem z koleżkami zgłosił moje ogłoszenia.

Sporo na olx jest też handlarzy którzy kupują po taniości RAM i puszczają to dalej w gotowych zestawach.

Wiele jest też oszołomów którym nie chce się czytać opisów, a później jak coś im nie pasuje bo są zbyt leniwi by to zrobić wyjeżdżają z wycieczkami/wulgami. 

Opublikowano
20 minut temu, Dikson napisał(a):

Osobiście nie daje dowodu zakupu

Dlaczego? W większości sklepów nawet jak ktoś jest osobą trzecią, to honorują dowód zakupu nie angażując pierwotnego nabywcy w przypadku gwarancji.
Ja to daję w trosce o kupującego aby w razie czego miał ten komfort. Przecież nic mnie to nie kosztuje i paradoksalnie podnosi atrakcyjność sprzedawanego towaru.
No i praktycznie wszystko na wysyłkę idzie. W moim innym hobby gdzie sprzęt jest bardziej gabarytowy, to odbiór osobisty najczęściej ze specyfiki sprzętu.

• Upvote 1
Opublikowano

Akurat jesli o OLX chodzi to u mnie wiekszosc kupuja ludzie face - to - face + platnosc gotowka,

albo natychmiastowy przelew elixir, raz facet placil Revoultem i przelew tez szybko szedl.

Bardzo rzadko sie wysylke robi sprzetu, to czesciej ja juz na olx z przesylka olx cos biore,

bo np nie chce mi sie po sprzet warty 2-4k pln jezdzic na drugi koniec polski.

Pokrycie/gwarancja w ramach przesylki olx, jak cos do mnie dotarlo nie ten teges najczesciej OLX uznawalo,

raz przy mikrofonie Yeti nie uznali wady jako dyskawalifikujacej zakup (mi towar nie odpowiadal i podchodzil pod niezgodny z opisem)

to po prostu wzialem i za taka sama cene wystawilem na handel, zeszlo w pare h sprzedaz.

Z allegro jest inaczej, tu juz przewaznie platnosc i wysylka,

ale tez inny zakres ochrony mamy,

no i ta dziadowska prowizje allegro, ktora niestety podbija cene

Ale jak ktos na OLX pyta o sprzedaz poprzez Allegro to tez to dodatkowo umozliwiam.

Dowod zakupu i gwarancja? Zawsze przekazuje nabywcy.

Jest to dodatkowy atut przy sprzedazy i podnoszacy w jakims stopniu cene sprzedawanych rzeczy.

Np teraz, z ciekawosci, przegladalem oferty 4090 i omatko - wolaja po 8000-9000 pln za karty,

ktore albo sa na koncu gwarancji, albo juz tej gwarancji nie maja.

Ciekawe czy znajdzie sie saper, ktory takie cos kupi...

Opublikowano

No u mnie sprzedaż elektroniki kończy się najczęściej wysyłkowo.
Wystawiam darmowe ogłoszenie na allegrolokalnie (bez prowizji) z zasięgami na facebook marketplace oraz olx często z wysyłką olx.
Sprzedawać wolę na olx bo nie drą bandyckiego myta w postaci przesadzonych prowizji i ukrytych kosztów.
Znowu kupować wolę na allegrolokalnie bo dupochron. Gwara jak wyżej - zawsze przekazuje dalej bo zazwyczaj mam.
Co do zakupów GPU za 8-9K bez gwary, to proszenie się o kłopoty. Ja wiem, że skoki wydajnościowe między generacjami są niewielkie i to bardzo mocna karta na dzień dzisiejszy ale życie mnie nauczyło podchodzić do GPU i MOBO jako podzespołów potencjalnie dużego ryzyka awaryjności i to tylko te komponenty potrafiły mi paść niedługo po gwarancji. Przeważnie kupuję nowe karty na 3 letniej gwarancji chyba, że jakaś "świeża" używka z pewnej ręki się pojawi i się skuszę w dobrej cenie.
GPU sprzedaję najpóźniej po roku użytkowania (jakoś tak mi wychodzi w praktyce). MOBO najczęściej sprzedaje tak aby było jeszcze te 6 miechów gwary i przyszły nabywca wiedział, że trafia na pewniaka z dobrej ręki.

Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Dlaczego?

Jak do tej pory jedna osoba go chciała, dałem paragon, to było na początku tych chorych jazd z cenami RAM i rozjazd między kwotą jaką ta osoba zostawiła była w okolicy 250 zł. To co nabyłem na handel brałem już w dobie drożycy, upolowane w marketach. Marża tak mała że nie widzę powodu by komuś dawać jeszcze fakturę bo różne są czubki, a w handlu jestem od kilkunastu lat i za dużo w życiu widziałem.

Poza tym musicie być świadomi tego że jest coś takiego jak działalność nierejestrowana z progiem kwoty której nie można w miesiącu przekroczyć. 

Jak ktoś upiera się przy fakturze - nie ma problemu, z fakturą zawsze drożej :D.

Opublikowano

Ja dostałam jedną negatywną od Andrzeja z komentarzem że wolno nadane, zawyżona cena i ogólnie jak poniżej.

IMG_6930.thumb.png.3279f492680616b0294bbbf6eba60bcf.png

jeszcze przed sprzedażą wiedziałem że będzie przypał bo gość zadzwonił i opowiadał mi że akcje intela poszły do góry o 100% w rok i że bańka ai i ogólnie takie pierdoly życiowe na które nie miałem czasu

po odbiorze wypisywał że ma problem jak na print screen poniżej i chyba myślał że będę mu dalej za free optymalizował i składał komputer zdalnie xD

IMG_6931.thumb.png.9f5ec4001a0a0b8b2e0ef101c75ab807.png

niemniej jednak sprzedałem arrow lake w cenie w jakiej kupiłem więc i tak się opłaciło bo rynekna te cpu praktycznie nie istnieje