Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie na stock jest 150+ a AIO Arctica sieeee generalnie pałe.  Teraz testuje CO- 18 pod cruncherem i mam 141W i tak do 88 stopni, boże ale to AIO ssie pento 

Teraz, wallec napisał(a):

PBO wszystkie funkcje z auto na disabled i Ci spadnie napięcie o 0.1v samo i nic więcej nie musisz robić 

Niuniu ale ja mam ustawione PBO-Advanced -> PBO Limits OFF i do tego Curve. Najlepiej byloby wklepać swoje PPT/EDC/TDC, bo standrdowe PPT AMD to chyba ze 160W 

Opublikowano

No i dlatego że masz to ustawione to myślisz że masz stabilny PC ale czasem ci się wykrzycza i do tego Ci się grzeje.

Chcesz żeby był chłodny i stabilny? PBO i Curva na disabled 

Chcesz „perfekcji”? Grzebiesz 

• Haha 2
Opublikowano
9 godzin temu, MarcoSimone napisał(a):

@wallec miałeś w ogóle jakiegokolwiek Ryzena?

Idiota nie wie, ze pbo na zen5 jest wylaczone domyslnie,  a ten cpu ma tylko jeden limit mocy.

8 minut temu, Art385 napisał(a):

AIO Arctica sieeee generalnie pałe. 

A masz na nim zamontowany offset pod amd ?? 

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Idiota nie wie, ze pbo na zen5 jest wylaczone domyslnie,  a ten cpu ma tylko jeden limit mocy.

Oczywiście. Arctic po prostu ssie pałę. Kupiłem bo recenzje a jak zamontowałem to się okazało, że szitencjum pc navis 360 był lepszy w porywach o 8 stopni i był cichszy xD Recenzentów to trzeba prądem sam wiesz co :E

7 minut temu, wallec napisał(a):

No i dlatego że masz to ustawione to myślisz że masz stabilny PC ale czasem ci się wykrzycza i do tego Ci się grzeje.

Chcesz żeby był chłodny i stabilny? PBO i Curva na disabled 

Chcesz „perfekcji”? Grzebiesz 

Jakbym ze swoją matką gadał. Mamo OCCT się nie sprawdza, włączyłem y-crunchera testy 16,17,18. Y-cruncher wali prętem po kratach aż miło cudowna rozpiętość taktowań i napięć idzie ponad 1h wygląda to dobrze. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Jakie znaczenie ma czy jest wyłączone domyślnie skoro art ma włączone i to ze zdjętymi limitami?

dlatego mu wali napięcia w kosmos i temperatury 

ps. PBO auto -> wlaczone

tylko disabled to wyłączone 

• Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Navis to dosc udane chlodzenie, mam i polecam :boink: A tak serio no tro nawet im sie to udalo w tej cenie, nie narzekam.

Kumpel z byłej roboty miał i psy wieszał. Pompka mu zdechła. Odsprzedał za bezcen i kupił... Ferę 5 :) Mówił, że nigdy nie był tak zadowolony z chłodzenia... a to wszystko na i7 10700K

1 godzinę temu, Art385 napisał(a):

ALF II 360 to straszliwy szrot.  

Pamiętam jak każdy na forum polecał ALF III 360, a teraz po kolei wszyscy psy wieszają na pompkę bo głośna i nic z tym nie da rady zrobić.

A ja kupiłem Genesis Hydria 360 RGB nówkę za 99zł. Pompka bezgłośna, temperatury lepsze jak na Thermalright Phantom Spirit 120, wentylatory też są OK - spodziewałem się, że będą głośniejsze.
Jedynie żałuję, że obudowa nie ma miejsca na górze aby 360tkę pomieścić i mam na froncie ale przy obecnej grafice ogólnie kultura pracy tego PCta jest dobra. 

Opublikowano

AIO albo dziala albo nie, tu nie ma filozofi, wiec jak mu zdechlo to chyba nikt by nie byl zadowolony, co nie zmienia fakty ze cisza i wydajnosc to jest nadal top. Zadne powietrze nie ma podjazdu, zreszta ja zmienialem na AIO z Fortisa.

2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Pamiętam jak każdy na forum polecał ALF III 360

Polecali bo tanie, ale ten nowy Freezer to tez jest juz sporo lepszy niz te stare. Mi np nie podoba sie ta gruba chlodznica, ktora nie bardzo przeklada sie na wydajnosc a psuje wyglad. Obecnie bym polecil Endorfy lub bequiet, ktory jak mi sie zepsul to odeslalem i odeslali nowe od razu.

Opublikowano

Ja mam kompa pod biurkiem i nie słyszę pompki na ALF-ie 360 a już mam parę ładnych latek -> niektórzy nie portrafią sobie nawet ustawić wentyli w budzie i na aio itd 

Ja raz ustawiłem jeszcze na 3700x potem mam to samo miałem na 5800x, potem kopiowałem na 9950x. 
Pompkę zagłusząją wentyle (ale i tak jest cicho -> pode mnie)

Na 3700x miałem jeszcze Aio 240 Cooler Master -> to to było głośne 

Opublikowano
4 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

AIO albo dziala albo nie, tu nie ma filozofi, wiec jak mu zdechlo to chyba nikt by nie byl zadowolony, co nie zmienia fakty ze cisza i wydajnosc to jest nadal top. Zadne powietrze nie ma podjazdu, zreszta ja zmienialem na AIO z Fortisa.

Nie no ja też miałem wcześniej Fortisa 3. Do undervoltowanego 9800X3D już nie mieścił się w moich standardach głośności, pomimo wentylatora Noctua 14" (na mocowaniu 12"). Jedynie znośny był dla mnie w okrojonym trybie "Gaming Mode" co ucina HT między innymi, ale to było takie tymczasowe rozwiązanie.

6 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Polecali bo tanie, ale ten nowy Freezer to tez jest juz sporo lepszy niz te stare. Mi np nie podoba sie ta gruba chlodznica, ktora nie bardzo przeklada sie na wydajnosc a psuje wyglad. Obecnie bym polecil Endorfy lub bequiet, ktory jak mi sie zepsul to odeslalem i odeslali nowe od razu.

Mówisz o ARCTIC Liquid Freezer III Pro 360 z tymi nowymi, lepszymi wentylatorami?
Cały czas się wszystko rozbija o tą nieszczęsną pompkę, która ma złą sławę i nic z nią nie zrobisz.
Myślę, że chłodzenia typu Endorfy, SMX, Genesis, to ten sam pułap jakości - różnią się niuansami - a pewnie w tej samej fabryce na sąsiednich liniach lecą :hihot:

Co do Genesis Hydria bardzo mi się podoba estetyka tego chłodzenia, którą niejednokrotnie podkreślają recenzenci:
pr_2025_11_13_8_40_58_634_00.jpg

Śmiało każdemu polecę. 

Opublikowano

No na nowym biosie z wyłączonym z wyłączonym CO PBO jest off ale tryb advanced. No i tak biosie co przyszedł z płytą na 5.2 mi płyta potrafiła w ciągu 5 minut od odpalenia potrafiła chwilowo wrzucić 1.265v teraz 1.19v :) To ja spróbuje unikać obciążeń 140W+ i wyłączam wszystko w cholerę, bo to w sumie jak na pierwszym biosie z CO jest. 

Opublikowano
Godzinę temu, wamak napisał(a):

Na jakiej płycie tak miałeś?

Na żadnej bo nie miał Ryzena.

1 godzinę temu, wallec napisał(a):

Jakie znaczenie ma czy jest wyłączone domyślnie skoro art ma włączone i to ze zdjętymi limitami?

dlatego mu wali napięcia w kosmos i temperatury 

ps. PBO auto -> wlaczone

tylko disabled to wyłączone 

Goń się z rademi ala wiejski znachor.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Art385 napisał(a):

Włącz sobie ycrunchera n63 to zobaczysz gdzie na stock wylądujesz. Natomiast OCCT i obciążenia które generują mi 66 stopni mogę ganiać spoko nawet na -30 tylko co z tego jak zwykły qbit potrafi sypnąć system  

Mój 9800X3D.

+200 czyli 5425Mhz, Curve Shaper: 0/-25/-25/-20/-20.

70C/130W ale ja mam CLC.

(5 min N63) Nie chce mi sie dłużej tego cisnąc bo proc już dawno kruszynką stestowany.

8 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Złota ranga się z niczego nie wzięła, a po medykamentach zapewne powstają te różne halucynacje :hihot:

On halucynuje jak AI :hihot:

@Art385 miałem ALFIII 360 i byłem zadowolony. Kupiłbym drugi raz :)

Chociaż jak widzę narzekania coraz częstsze to jak będę komuś składaka robił to pochylę się nad alternatywamu :P

@Art385 nie wiem czemu N63 tak Ci grzeje procka.

Wyłaczyłem PBO i mam 65C z 117W poboru.

Według mnie najmocniej ciśnie inny test: nr. 12 BBP.

Odpaliłem na PBO disable ten test BBP i z miejsca mam 85C oraz 148W poboru ;-) 

Edytowane przez MarcoSimone
Opublikowano
18 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

Mój 9800X3D.

+200 czyli 5425Mhz, Curve Shaper: 0/-25/-25/-20/-20.

70C/130W ale ja mam CLC.

(5 min N63) Nie chce mi sie dłużej tego cisnąc bo proc już dawno kruszynką stestowany.

Ja właśnie rzeźbię ale chłodzenie mam gówniane znaczy gówniane pod ciśniecie w opór. Niemniej właśnie notowałem sobie przekrój napięć dla danego taktu limity fabryczne PBO off -25MHz Fmax . Najpierw spoczynek z jakimś FF i YT 10 minut i pod danym testerem np. CB24. Zrobiony zestawik, reset, powtórka, reset itd. przez 4 powtórki napięcia praktycznie powtarzalne za piątym +50mv Także ten... Z CO przynajmniej nie mam takich odpałów. Z drugiej strony ustawie sobie -10 i czekam aż microslop połata te nowe updaty bo trochę szkoda rzeźbić jak MS miesza łychą w gównie. Wczoraj crashowałem BSOD na full stock.  
Dziś mi skubaniec zaczął instalować driver z przed roku jak leciał y-cruncher i klasycznie jak się przyszło witać z tv po hdmi to zrobił 480p po czym się zesrał i straciłem obraz a dodatkowo usunął mi adrenaline :banana:. Tak update driverów z WU mam zablokowany :E 

26 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

@Art385 miałem ALFIII 360 i byłem zadowolony. Kupiłbym drugi raz :)

Chociaż jak widzę narzekania coraz częstsze to jak będę komuś składaka robił to pochylę się nad alternatywamu :P

@Art385 nie wiem czemu N63 tak Ci grzeje procka.

Wyłaczyłem PBO i mam 65C z 117W poboru.

Według mnie najmocniej ciśnie inny test: nr. 12 BBP.

Odpaliłem na PBO disable ten test BBP i z miejsca mam 85C oraz 148W poboru ;-) 

Ja mam ALFII 
Ty faktycznie źle spojrzałem to nie N63 tylko BBP tak poniewiera proca. 148 do 151W i 95 stopni.  

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 10.06.2026 o 18:05, MarcoSimone napisał(a):

Będziesz testował?

Inna sprawa, że nie mam odpowiednich pamięci.

Po powrocie do Gdanska bede sprawdzal, ale jeszcze nowszy bios bo wlasnie wydali F10a.

Edytowane przez Zachy
  • Like 1