Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Gość to chyba ma jedną fazę i to w głowie. Zgaduję, że potruł dupę, wymądrzył się i finalnie nie wziął?

12 minut temu, Kadajo napisał(a):

@Pentium D że też tobie się chce z takimi dyskutować na tym OLX.

Zablokowałem bo już nie chciałem czytać takich farmazonów. Odblokowałem na chwilę bo info o blokadzie zasłaniało ostatnią wiadomość.

Wystawione jako zestaw to nie będę zmieniał bo się OLX doczepi o dużą zmianę ogłoszenia i nie puści do publikacji. Limit darmowych już wyczerpany. Na vinted jest jeden chętny na całość.

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano
16 godzin temu, NoviAMG napisał(a):

@AMDK11

Tylko że on ma wersję 36 (ten kompaktowy air, nie aio). 

@jsfighter

Mam 7600x z custom loopem, i w 100% obciążenia syntetycznego 80* procesor potrafi złapać. Mam +200mhz i -30 w curve optimizer, do tego podkręcony RAM. 

Racja. Myślałem że to błąd lub skrót.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.06.2026 o 15:04, Pentium D napisał(a):

Dobry agent mi się wczoraj trafił. Coś słyszał, ale w sumie nie wie co do czego i po co. Najlepiej to 50 faz po 250A :wariat:

Screenshot_2026-06-08-14-57-43-23.thumb.jpg.be181b43f4168c263ffafdbab0ee4c15.jpg

Screenshot_2026-06-08-14-57-47-56_d4c83e98b7363fb18e9bde28130b0ba3.thumb.jpg.4d41d8eddde6bd9faf1b88670254ee41.jpg

Ten facet przesadza, ale jakkolwiek na to nie patrzeć, to jego wybór.

To prawda, że większa ilość mocniejszych faz przekłada się na mniejsze obciążenie pojedynczej fazy i niższe temperatury. To również przekłada się na mniejsze tętnienia. Ale czy ma to znaczący wpływ na stabilność, nawet podczas podkręcania?

Osiem faz będzie działać stabilnie, jeśli nie zostaną przeciążone przez mocne podkręcanie i sekcja się nie przegrzewa.

Moja płyta główna ma 18+2+2(110A), ale nie to było głównym kryterium przy jej wyborze. 

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano (edytowane)

Boże drogi, skąd się takie gamonie biorą. Jak nie gość od faz to teraz jakiś koleś z zagranicy. Pytał czy jest gwarancja na proca 9950X3D. Piszę mu, że to box więc gw u AMD po numerze seryjnym bezpośrednio można ogarnąć. Pyta czy jest faktura. Nie ma, jest paragon. "Chciałbym zobaczyć jak wygląda" Daje mu fote paragonu. "To chyba za mało do gwarancji" Napisał do sklepu, ale co on chciał tam uzyskać cholera wie. Zlali go widocznie bo po 30 godzinach napisał, że nie dostał odpowiedzi i czy mógłbym do nich zadzwonić :lol2: No gość jebnięty. Skontaktowałbym się z nimi i w sumie co miałbym tam uzyskać :hmm: Był ten Czech na początku roku co wziął 9800x3d z płytą to miał podejście "w dupie z gw, jak działa to wystarczy" i kupił. Nawet z tydzień temu z nim gadałem co u niego bo widziałem, że kompa sprzedawał z moimi byłymi częściami. A ten Węgier się czai od kilku dni jak pies do srania zamiast kupić i używać. Jakbym to wysłał w poniedziałek to już na weekend by miał i sobie korzystał.

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano
3 godziny temu, bourne2008 napisał(a):

W przyszłym tygodniu mają być te biosy dla reszty płyt

msi nawet średniaki tydzień temu już to dostały , od 01.06, potem poprawione od 03.06 >>

nawet do starych b650 są biosy, tak że ten..

nie widać żeby się ktoś tym podniecał ;)   

Opublikowano

Kocham testowanie stabilności na AMD natestowałem się, że hoho i wszystko super. Włączyłem qbitorrenta pochodził 2h i podczas scrollowania shortów na YT bluescreen z DPC watchdogiem kurtyna. 
Dziś wrzuciłem nowe biosiwo na 1.3.0.1b i ewidentnie niższe napięcia podaje niż bios co z płytą przyszedł. Po ustawieniu Fmax na -25mx aby było 5.2 i CO na -20 mam pod C24 1.115v dałbym sobie łapę uciąć, że na -30 miałem wcześniej więcej. W RAM-ie przestawiłem odświeżenie na mixed mode i wygląda na to, że wszystko ładnie śmiga i tak mam właśnie odpalonego qbitorrenta i leci YT co by zobaczyć czy się nie złoży jak leżak turystyczny %-) 
Tego trybu ULL nie tykałem, bo przy X3D raczej różnicy nie zrobi. Tak wstępnie daje okejkę po flashu komputer nie wybuchł.  

Opublikowano

Ogarnąłem sobie CO na nowym biosie napięcie jest dawkowane znacznie oszczędniej. No i na razie siedzę w dzienniku zdarzeń po updatecie windy jest i mój ulubiony bug z ID dysków, którego dawno nie widziałem już na AM4 i do dzisiaj na AM5. Ciekawe czy jakbym miał kieszeń na 5 dysków pod usb a nie tylko 2, to by mi walił BSOD 5x szybciej. No nic ważne, że to nie sprzęt a tylko microslop. 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Art385 napisał(a):

Kocham testowanie stabilności na AMD natestowałem się, że hoho i wszystko super. Włączyłem qbitorrenta pochodził 2h i podczas scrollowania shortów na YT bluescreen z DPC watchdogiem kurtyna. 
Dziś wrzuciłem nowe biosiwo na 1.3.0.1b i ewidentnie niższe napięcia podaje niż bios co z płytą przyszedł. Po ustawieniu Fmax na -25mx aby było 5.2 i CO na -20 mam pod C24 1.115v dałbym sobie łapę uciąć, że na -30 miałem wcześniej więcej. W RAM-ie przestawiłem odświeżenie na mixed mode i wygląda na to, że wszystko ładnie śmiga i tak mam właśnie odpalonego qbitorrenta i leci YT co by zobaczyć czy się nie złoży jak leżak turystyczny %-) 
Tego trybu ULL nie tykałem, bo przy X3D raczej różnicy nie zrobi. Tak wstępnie daje okejkę po flashu komputer nie wybuchł.  

Magiczny trick.
Bios reset do default.

PBO, Curva -> disabled

Memki na 8000 cl36-46-46-58

Masz wydajność i tak o kilka procent lepszą od wszystkich pozostałych procesorów a niskie temperatury, niskie napięcia, niskie zużycie prądu i pełną stabilność w każdym zasotosowaniu*.

*oprócz AMDip i wolnego boot'a ale z tym nic nie zrobisz.

Edytowane przez wallec
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, tomcug napisał(a):

Wystarczy nie kombinować i wszystko działa :faja:

Ja mam proca i kontroler RAM na stock(mimo że RAM 7000MT/s), i jest stabilnie jak skała. Nie walczę o parę % bo dla mnie liczy się bezkompromisowa żywotność i stabilność.

Zostawiam komputer w idle lub z odpaloną wygrzewarką na trochę godzin i jest stabilnie i chłodno. Nie widziałem temperatury CPU powyżej 70°C(67-68°C) 😁

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano
9 godzin temu, wallec napisał(a):

Magiczny trick.
Bios reset do default.

PBO, Curva -> disabled

Memki na 8000 cl36-46-46-58

Masz wydajność i tak o kilka procent lepszą od wszystkich pozostałych procesorów a niskie temperatury, niskie napięcia, niskie zużycie prądu i pełną stabilność w każdym zasotosowaniu*.

*oprócz AMDip i wolnego boot'a ale z tym nic nie zrobisz.

Wallec ale mi wydajności wystarcza nawet na 4.7 GHz. To co mam ustawione ma na celu osiąganie tempów na poziomie ~80 stopni no 82 przy obciążeniu, które@stock daje 95+ stopni na chłodnicy 360 bez utraty wydajności. 

Opublikowano
28 minut temu, Art385 napisał(a):

Wallec ale mi wydajności wystarcza nawet na 4.7 GHz. To co mam ustawione ma na celu osiąganie tempów na poziomie ~80 stopni no 82 przy obciążeniu, które@stock daje 95+ stopni na chłodnicy 360 bez utraty wydajności. 

Nie wiem co ty tam ustawiasz ale ten cpu na stock to w wypalarkach mi 66st nie przelkraczal :hihot:

• Like 1
Opublikowano

Włącz sobie ycrunchera n63 to zobaczysz gdzie na stock wylądujesz. Natomiast OCCT i obciążenia które generują mi 66 stopni mogę ganiać spoko nawet na -30 tylko co z tego jak zwykły qbit potrafi sypnąć system