Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
55 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

@Art385 BBP jest bezużyteczny moim zdaniem.

Testy 16,17,18 najlepsze pod badanie stabllności platformy CPU + RAM.

W sumie to jest imituje dobrze dekompresory plików i nie chodzi mi o rara czy zipa. Właśnie zacząłem szukać po reddicie czy przypadkiem obecnie qbittorrent nie powoduje, że windows 11 eksploduje. No i okazuje się, że obecnie qbittorrnet powoduje, że windows 11 eksploduje. Ja głupi myślałem, że mi się UV sypie xD QBT zawsze był kiblem ale teraz to już przegięli :E 

• Like 1
Opublikowano

Szkoda że teraz nie mam nic na am5 ale na auto na ASRock b650m zwiększało taktowanie MHz i napięcia.

juz to samo kiedyś sprawdzałem z @ju-rek gdy prosiłem o screeny z cinebench i najniższy wynik był z PBO disabled

jest to gdzieś w temacie o raptor lake, znajdę wieczorem 

Opublikowano
3 minuty temu, wallec napisał(a):

Szkoda że teraz nie mam nic na am5 ale na auto na ASRock b650m zwiększało taktowanie MHz i napięcia.

juz to samo kiedyś sprawdzałem z @ju-rek gdy prosiłem o screeny z cinebench i najniższy wynik był z PBO disabled

jest to gdzieś w temacie o raptor lake, znajdę wieczorem 

No tutaj ci nic nie zwiększa. Na AM4 jak miałeś np. 5800X z PPT 105W to z PBO na auto robiło ci PPT 142W i dodawało dodatkowe 50 MHz. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Art385 napisał(a):

No tutaj ci nic nie zwiększa.

Trzeba jeszcze brac pod uwage jaki cpu, bo jesli mowimy o 9800xd to tak jest ale taki 9600x/9700x po wlaczeniu  pbo zwiksza limity mocy i o robi juz roznice w poborze i zegarach. 

Opublikowano
1 godzinę temu, wallec napisał(a):

U mnie na Asrocku Auto=Disable pod względem PPT, temperatur i wyniku w Cinebench.

Jest jednak pewien babol: jak się w Advanced ustawi pewne wartości w Curve Optimizer, a potem przełączy na Disable bądź Auto, to mimo to obowiązują te wartości CO (widać wyraźnie po wyniku w Cinebench na procesorze R 7700, na 9800X3D może być inaczej). Trzeba w Advanced wyzerować te wartości CO i potem dopiero jest prawdziwe Auto lub Disable.

Opublikowano
5 minut temu, wamak napisał(a):

U mnie na Asrocku Auto=Disable pod względem PPT, temperatur i wyniku w Cinebench.

Jest jednak pewien babol: jak się w Advanced ustawi pewne wartości w Curve Optimizer, a potem przełączy na Disable bądź Auto, to mimo to obowiązują te wartości CO (widać wyraźnie po wyniku w Cinebench na procesorze R 7700, na 9800X3D może być inaczej). Trzeba w Advanced wyzerować te wartości CO i potem dopiero jest prawdziwe Auto lub Disable.

top-kek jeszcze na X370 Taichi miałem akcje gdzie po grzebaniu PBO sobie trzymał wyniki i trzeba było wklepywać wszystko zarówno w nakładce asrocka jak i w tej głębszej warstwie od AMD inaczej miałeś jeden wielki cyrk.  

Opublikowano
Godzinę temu, Art385 napisał(a):

aha czyli jest dokładnie tak samo jak na AM4. Nie miałem do czynienia na AM5 z niczym innym niż 9800x3d 

Zen5 ma auto=pbo wylaczone, rodzynkowi 9800xd jest to bez roznicy bo limit mocy jest jeden.

Godzinę temu, wamak napisał(a):

Zen4 ma PBO wlaczone i limit temp 95st. Tutaj jest calkiem na odwrot w porownaniu do Zen5 ;) 

3 godziny temu, Art385 napisał(a):

No tutaj ci nic nie zwiększa.

Bo masz jeden i ten sam limit mocy na tym cpu ;) Wiec czy wlaczone czy nie, nie ma roznicy zadnej.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Co do ALFIII 360 to nie narzekam na tempy na swoim 9800x3d. Fakt że BBP pałuje ostro z temp, puściłem raz z ciekawości szukając stabilnej curvy przy +175MHz, a tak to 16,17 i 18 ;) 

Niestety trafiła mi się głośna pompka :E 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano (edytowane)

@Phoenix. @Pentium D No ja u siebie też mam maxa na pompce w Genesis Hydria 360 RGB i nic nie słychać. Z resztą, wystarczy poczytać komentarze i każdy w tym chłodzeniu chwali pompkę.
Nawet jeżeli taki Navis czy Hydria w ogólnym zestawieniu miałyby te symboliczne stopnie więcej od ALF 3, to i tak kultura jest ważniejsza moim zdaniem. 

Pomijam fakt, że to chłodzenie wyniosło mnie 99zł, więc to kolejna wartość dodana i jestem ogólnie bardzo zadowolony.

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 1