maxmaster027 892 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia 39 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a): To mój 4070S aorus waży 1.7KG Mój PNY 4070Ti 2kg, i szczerze powiedziawszy wcale jakos chłodno nie jest, mimo że to jedno z najlepszych chłodzen....to bedzie jakas masakra przy 1.1kg i 360W
P.Wiśnia 129 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia (edytowane) 23 minuty temu, sideband napisał(a): Wiesz co oznacza LR22 lub R15? To nie ma nic wspólnego z rodzajem cewki czy producentem Są to kody indukcyjności. R15 = 0.15 µH LR22 = 0.22 µH Im wyższa indukcyjność tym większe prawdopodobieństwo że drgania cewki będą poza barierą słyszalności dla ludzkich uszu. @Godlike Edytowane 12 Stycznia przez P.Wiśnia 1
Anthrax 0 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia Będę zaintreresowany Aorusem 5090 Master. Jeszcze nie zdecydowałem czy czarny a może biały. Cholera, każdy build będzie estetyczny
sideband 1 781 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia (edytowane) 9 minut temu, P.Wiśnia napisał(a): Są to kody indukcyjności. R15 = 0.15 µH LR22 = 0.22 µH Im wyższa indukcyjność tym większe prawdopodobieństwo że drgania cewki będą poza barierą słyszalności dla ludzkich uszu. Bajki opowiadasz Póki obie cewki są rdzeniowe są takie same szanse na hałas i to już kwestia konstrukcji czy będzie mniej lub bardziej hałasować. Nawet częstotliwość działania sekcji może być taka sama w obu przypadkach. Obniżenie indukcyjności może wynikać z czego innego chociażby by "przyśpieszyć" sekcje przy min większych tętnieniach. Edytowane 12 Stycznia przez sideband
Godlike 880 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia 8 minut temu, P.Wiśnia napisał(a): Są to kody indukcyjności. R15 = 0.15 µH LR22 = 0.22 µH Im wyższa indukcyjność tym większe prawdopodobieństwo że drgania cewki będą poza barierą słyszalności dla ludzkich uszu. A mógłbyś roszyfrowac reszte tych cewek z wcześniejszego posta? Bo mi np. te oznaczenia nic nie mowia
P.Wiśnia 129 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia 1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a): Jesteś pewny tego co napisałeś? Bo na forum Asus, sam pracownik Asusa pisał niecały rok temu, że od matrix 4090 będą stosować takie z niższą indukcyjnością aby mniej piszczały. Daj linka, bo tego nie widziałem. Też można, byle wyjść poza słyszalny zakres. Czasem jak UV nie pomaga to się robi OC aby zmniejszyć dźwięki.
P.Wiśnia 129 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia (edytowane) 4 minuty temu, sideband napisał(a): Bajki opowiadasz Póki obie cewki są rdzeniowe są takie same szanse na hałas i to już kwestia konstrukcji czy będzie mniej lub bardziej hałasować. Jakiś dowód? Według ciebie producenci kłamią stosując inny model cewek? Masz większą wiedze od inżynierów? Rozumiem że według ciebie cewki R15 I LR22 mają taką samą budowe? Cewek powietrznych jednak nie wypada stosować w gpu. Edytowane 12 Stycznia przez P.Wiśnia
Kadajo 7 418 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia To jak nie możesz przywołać źródła do tego to po co w ogóle o tym pisać Ktoś coś tam kiedyś pisał i dlatego tak jest, ale nie będę teraz tego już szukał.
P.Wiśnia 129 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia 1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a): Hmm, ja się nie znam totalnie. Ale ten gość tam to dokładnie tłumaczył w poście dlaczego to słychać. Twierdził, że do tej pory używali "za dobre", za duża objętość czy uj wie co. Stąd piski. Przecież od wielu lat wiadomo że jednym producentom cewki piszczą bardziej a drugim mniej. Zależy jakie cewki zastosują. Więc twierdzenie że rodzaj zastosowanej cewki niema znaczenia jest błędne.
ShaDow_Pro 566 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia 17 minut temu, maxmaster027 napisał(a): Mój PNY 4070Ti 2kg, i szczerze powiedziawszy wcale jakos chłodno nie jest, mimo że to jedno z najlepszych chłodzen....to bedzie jakas masakra przy 1.1kg i 360W Przy takich cenach jakie maja być za 5080/90 to chłodzenie powinni dać porządne bez dopłaty 200-300$ za top wersję, która dopiero się do czegoś nadaje. 1
P.Wiśnia 129 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia 5 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Serio myślisz, że będę teraz szukać postu sprzed premiery matrix na forum Asusa ? Nie, nie będę. Dlatego pytam czy jesteś pewny tego co napisałeś. No i też nie miałem do czynienia z matrix więc nie wiem czy cokolwiek się polepszyło Użycie wyszukiwarki nie boli. https://wccftech.com/asus-geforce-rtx-4090-rog-matrix-pcb-dissected-similar-to-strix-less-coil-whine/
Kadajo 7 418 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia 1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a): Dawałem link na Labie kiedyś. Oczekujesz, że będę teraz przeszukiwać forum Asus w poszukiwaniu posta sprzed roku? To ty przywołujesz forum jako źródło, tak oczekuje ze jak już z czymś wyskakujesz to byś chociaż źródło podał. Skoro to było taki "ważne" i dotyczyło cewek, które podobno w Asusie tak piszczą ze nikt nie chce tego kupować. To chyba nietrudno to ci będzie znaleźć.
Kadajo 7 418 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia 1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a): Nie wiem. Nie znam się na tym. Uznałem to za wiarygodne, bo typ był od Asusa bezpośrednio Ale co jak nie dałeś linka. Na razie to możesz pamiętać cokolwiek i post mógł być w ogóle nie na temat, bo tak pamiętasz. Źródło dawaj albo nie było tematu.
ryba 1 246 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia 6 minut temu, P.Wiśnia napisał(a): Przecież od wielu lat wiadomo że jednym producentom cewki piszczą bardziej a drugim mniej. Zależy jakie cewki zastosują. Więc twierdzenie że rodzaj zastosowanej cewki niema znaczenia jest błędne. Tak samo bledne jest twierdzenie, ze to rodzaj cewki definiuje poziom piszczenia elementow skladowych tego zjawiska jest wiecej niz sama cewka.
P.Wiśnia 129 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia 1 minutę temu, ryba napisał(a): Tak samo bledne jest twierdzenie, ze to rodzaj cewki definiuje poziom piszczenia elementow skladowych tego zjawiska jest wiecej niz sama cewka. Proszę powiedzieć to inżynierom MSI oraz Asusa. No popatrz asusy po zmianie cewek na inny model magicznie praktycznie przestały piszczeć.
Godlike 880 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia 3 godziny temu, Tomek1623 napisał(a): To na szybko mniej więcej Aero OC, Gaming OC ~ 6050zł Aorus Master ~ 6500zł Aorus Master xtreme waterforce ~ 7000zł To mnie troche załamałeś bo liczyłem ze chociaz top kart MSI bedzie do 6k, a po tych wyliczeniach pomijając nawet fakt, ze w Finlandii Vat jest 2.5% wyższy niz u nas to nie wygląda to ciekawie
Tomek1623 266 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia 7 minut temu, Godlike napisał(a): To mnie troche załamałeś bo liczyłem ze chociaz top kart MSI bedzie do 6k, a po tych wyliczeniach pomijając nawet fakt, ze w Finlandii Vat jest 2.5% wyższy niz u nas to nie wygląda to ciekawie To nic pewnego, przeliczone po aktualnym kursie na podstawie tych cen w euro. A czy były realne, zobaczymy.
Godlike 880 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia (edytowane) No oby oby, bo przeciez ceny gier na steam pokazują ze jesteśmy jednym z nabigatszych krajów swiata i mamy najdrozsze gierki na premierę to żeby kurtas nie bral przykładu i u nas 5080 FE bedzie po 1399 euro Edytowane 12 Stycznia przez Godlike
Smalec 1 551 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia (edytowane) Wątki w temacie w skrócie: Edytowane 12 Stycznia przez Smalec 15
sideband 1 781 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia 29 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Hmm, ja się nie znam totalnie. Ale ten gość tam to dokładnie tłumaczył w poście dlaczego to słychać. Twierdził, że do tej pory używali "za dobre", za duża objętość czy uj wie co. Stąd piski. W każdej cewce to powstaje zawsze to samo niezależnie od rodzaju. Rdzeń rdzy w polu magnetycznym cewki i stąd dźwięk Magia polega na tym by maksymalnie stłumić w/w drgania. Cichsza cewka nie oznacza lepszej cewki. Lepsza cewka oznacza mniejsze straty na ciepło w rdzeniu
skunRace 798 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia (edytowane) 3 godziny temu, Tomek1623 napisał(a): Celowałem w Gaming OC, Vanguarda bądź w TUF Gaming OC. Chyba też padnie na Gaming OC. Zobaczymy jeszcze po ile Tuf wyjdzie. Szczerze za to co Asus odwalił przy 4000 i tych gównianych pastach, nawet w topowych Strixach 4090 to dla zasady bym już podziękował Asusowi mimo, że teraz podobno mają kłaść ptma. Do tego podejście do klienta, kupujesz świadomie lepsze chłodzenie TUF/Strix żeby mieć chłodno i cicho. Jak po 6-12 miesiącach pasta wyschnie i masz 100 stopni na HS i 2000+rpm to co serwis Asusa odpisze ? A no, że do 105 stopni jest bezpiecznie, ciul z tym, że masz odrzutowiec w budzie. Wiadomo, że można wymienić samemu, ale osobiście za takie podejście bym ich karty nie kupił. Godzinę temu, maxmaster027 napisał(a): Mój PNY 4070Ti 2kg, i szczerze powiedziawszy wcale jakos chłodno nie jest, mimo że to jedno z najlepszych chłodzen....to bedzie jakas masakra przy 1.1kg i 360W Po pierwsze to 4070Ti PNY XLR8 waży 1574g, więc do 2kg mu sporo brakuje. Po drugie karta ma bardzo dobre chłodzenie, pod maksymalnym obciążeniem 62 stopnie i tylko 1150rpm, więc może masz jakąś słabą obudowę piekarnik. Sam miałem go brać i zastanawiałem się między nim a swoim Palitem, bo pod względem temperatur wyglądały bardzo podobnie. Zadecydował fakt, że jak kupowałem to PNY schrzaniło ten model wypuszczając nowy bios, gdzie najniższa prędkość wentyli zamiast 1150rpm podbili do 1450rpm i trzeba było wgrywać stary bios. https://www.techpowerup.com/review/pny-geforce-rtx-4070-ti-oc/3.html Edytowane 12 Stycznia przez skunRace 1
RTX4090 358 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia Odpaliłem tego Marvelsa. Z FG wypluwa 160-170 fps. Na pokazach 5070 ponad 240
wkamil73 285 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia 2 minuty temu, RTX5090 napisał(a): Odpaliłem tego Marvelsa. Z FG wypluwa 160-170 fps. Na pokazach 5070 ponad 240 Jak ta scena pobiera ponad 350W to ja nie mam pytań.
Rekomendowane odpowiedzi