Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, VRman napisał(a):

Ja proponuję 500000% opłat na GPU z AI  dla wszystkich krajów. 

AMD i Nvidia zrobią wtedy karty dla graczy - bez AI.

Nie chcę smucić, ale kart bez AI już nigdy nie będzie. Bańka rośnie, nie zapowiada się żeby pękła. 

Opublikowano

Ja proponuję 500000% opłat na GPU z AI  dla wszystkich krajów. 

AMD i Nvidia zrobią wtedy karty dla graczy - bez AI.

Dostaniemy 4x niższe ceny, marketingowcy Nvidii poumierają na zawał po atakach paniki, wróci nazwa Geforce GTX,  potem Blizzard, Bioware i DICE zaczną znowu robić świetne gry, a zdrowy na umyśle Max Kolonko będzie relacjonował targi CES 2027 z Boston Massachusetts.

Obudz sie i zmien bielizne bo smierdzi :E

Opublikowano
4 minuty temu, galakty napisał(a):

Nie chcę smucić, ale kart bez AI już nigdy nie będzie. Bańka rośnie, nie zapowiada się żeby pękła. 

Bańka kiedyś pęknie, kwestia czasu. Natomiast AI będzie wśród nas obecne, lecz po czasie chory popyt na sprzęty do AI osłabnie.

Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

Oczywiście. Prędzej Nvidia przestanie wypuszczać GPU do kart dla graczy niż wycofa się z AI. Tylko tam była dalsza część, która może pomóc zrozumieć ton wypowiedzi. ;) 

Opublikowano

Ale GPU bez AI nie będzie, bo bez takich technik nie wyjdziemy nigdy poza 60 FPS w grach AAA z RT i PT, nie ma szans. 

DLSS, FG to dopiero początek, zamiast pakować większe rdzenie czy VRAM, to będziemy używać "AI". Za kilka lat pewne elementy będą pewnie tworzone za pomocą takiego SD na żywo, zamiast być renderowane. 

Opublikowano
36 minut temu, tomcug napisał(a):

Proszę sobie nie robić żartów z mojej poprzedniej wypowiedzi. Wytyczne właściciela odnośnie moderowania zbyt agresywnych wypowiedzi o polskiej konkurencji ITH są jakie są, ja je po prostu wykonuję.

Nikt sobie żartów z tego nie robi. 

IMG_20241214_104545.thumb.jpg.91e75c641ea7704961917f488c8d3cae.jpg

• Haha 2
Opublikowano
20 minut temu, galakty napisał(a):

Ale GPU bez AI nie będzie, bo bez takich technik nie wyjdziemy nigdy poza 60 FPS w grach AAA z RT i PT, nie ma szans. 

DLSS, FG to dopiero początek, zamiast pakować większe rdzenie czy VRAM, to będziemy używać "AI". Za kilka lat pewne elementy będą pewnie tworzone za pomocą takiego SD na żywo, zamiast być renderowane. 

Czytałem że tak mają robić TV - kupujesz pół filmu a drugie pół dorobi ci AI :)

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, galakty napisał(a):

Za kilka lat pewne elementy będą pewnie tworzone za pomocą takiego SD na żywo, zamiast być renderowane. 

Elementy jak podmianka tekstur na budynku - OK.

Ale ten hype na całkowite generowanie to jest idiotyzm. Do 120fps dostajesz jedynie 8ms na wszystkie obliczenia na CPU i GPU. Raczej minie kilka dekad zanim to będzie możliwe, o ile w ogóle będzie możliwe.

A oni jeszcze planują, że za dekadę nie będzie się grało na PC czy konsolach tylko na serwerach zwanych Chmurą. To jeszcze trochę dodatkowego opóźnienia na przesłanie wszystkiego przez internet. 
Kompletnie tego nie widzę. Może w jakichś samograjach z "cinematic 24fps experience". ;)

Do tego dochodzi fakt, że AI nauczysz jak wyglądają ulice dużego miasta, bo jest masa filmików, którymi można to nakarmić. A jak AI miałoby wygenerować obcą cywilizację na planecie z innej galaktyki? 

Tych elementów robionych przez AI trochę się pojawi, może też poza grafiką (dialogi i zachowanie NPC) ale ten szał po opublikowaniu filmiku w którym AI niby na żywo podmienia wygląd miasta na fotorealistyczny, jest moim zdaniem mocno przedwczesny.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Elementy jak podmianka tekstur na budynku - OK.

Ale ten hype na całkowite generowanie to jest idiotyzm. Do 120fps dostajesz jedynie 8ms na wszystkie obliczenia na CPU i GPU. Raczej minie kilka dekad zanim to będzie możliwe, o ile w ogóle będzie możliwe.

A oni jeszcze planują, że za dekadę nie będzie się grało na PC czy konsolach tylko na serwerach zwanych Chmurą. To jeszcze trochę dodatkowego opóźnienia na przesłanie wszystkiego przez internet. 
Kompletnie tego nie widzę. Może w jakichś samograjach z "cinematic 24fps experience". ;)

Granie w chmurze to będzie największe rakowisko gamingu. 

7 minut temu, VRman napisał(a):

ten szał po opublikowaniu filmiku w którym AI niby na żywo podmienia wygląd miasta na fotorealistyczny, jest moim zdaniem mocno przedwczesny.

Póki co mamy za małą moc GPU do tego, znaczy 5090 pewnie da radę, są już modele turbo które generują w czasie rzeczywistym, ale nie przewiduję tego szybciej niż 4-5 lat :E 

Opublikowano
4 minuty temu, Vulc napisał(a):

Ciekawe co tam słychać w wątk...

14k za 5090 jeszcze jako tako zrozumiem ale 8k za 5080?

Mother of god. Dobra, dajcie tego 4090 za 5k z OLX'a i spadam.

z czym problemik? :E

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
43 minuty temu, Vulc napisał(a):

Ciekawe co tam słychać w wątk...

14k za 5090 jeszcze jako tako zrozumiem ale 8k za 5080?

Mother of god. Dobra, dajcie tego 4090 za 5k z OLX'a i spadam.

Panie tu kule wróżbitow to az płoną, przed prezentacja Kurtasa msrp 5080 mialabyc nawet po 1500$, juz po prezentacji to teraz ceny nie referentow musza rosnac w zwrotnym tępię, jutro 5070ti będzie po 8k :E

Opublikowano
4 minuty temu, Pentium D napisał(a):

Wpłaciłem z góry 6k, żeby mi nie uciekła. Dzięki!

4 minuty temu, Godlike napisał(a):

Panie tu kule wróżbitow to az płoną, przed prezentacja Kurtasa msrp 5080 mialabyc nawet po 1500$, juz po prezentacji to teraz ceny nie referentow musza rosnac w zwrotnym tępię, jutro 5070ti będzie po 8k :E

Przynajmniej człowiek będzie miał spokój na jakieś 1.5 miesiąca, bo już się naprawdę grubo robi w tym wątku. :E Rzuciłem okiem na kilka stron wstecz, tam jakieś zdjęcie z ważeniem karty, chyba ktoś będzie karbonowy backplate montował, żeby zjeść z wagi, bo jak wiadomo - lżejsza jest szybsza. 🤭

Opublikowano (edytowane)

Ja bym chętnie przytulił 4090 ale jestem praktycznie zmuszony kupić coś ze sklepu. Mam takie punkty lojalnościowe w firmie i co jakiś czas kupuję coś za 70% ceny. Np zakładając, że będzie się dało kupić w cenie jaką podawali 5080 zł za 5200, to mogę mieć za 3600 zł z groszami, a na 4090 takiego czegoś nie zdobędę, chyba, że na nowe ale jaka to opłacalność w tej cenie.

Edytowane przez Piioo
Opublikowano
3 minuty temu, Totek napisał(a):

@Pentium D

Te 6k to nadal zawrotna cena dla większości, dodatkowo musisz mieć gotówkę, a nowe możesz brać na raty. Tak samo nowe możesz na fakturę. Na starą kartę za 6k będzie wąskie grono chętnych... np. ja :hihot:

Za tyle to ja bym nowego kompa (bez budy, wentyli, aio i zasilacza) złożył z monitorem. 

3 minuty temu, Vulc napisał(a):

W tym wątku, to już tylko to drugie. ;) Ale dziękuję za chęci.

Opublikowano
19 minut temu, Pentium D napisał(a):

Do reklamowania karty Zotaca w razie w podczas przedłużonej gwarancji będzie potrzebny pierwszy właściciel, gdyż te dodatkowe 2 lata gwarancji nie przechodzi na kolejnego właściciela/kolejnych właścicieli.