Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

Bez kitu, jest gorzej niż przewidywałem. Jedynie MFG i obliczenia AI są na plus, jak ktoś się w to bawi to zyska bardzo, bardzo dużo (pewnie zamiast generować 10 sekund to będzie 4-5, a jak ktoś na tym sobie dorabia to moment się zwróci).

Do samych gierek słabizna, x3/x4 zwiększa laga więc po co używać...

Zobaczymy jak ludzie zaczna faktycznie z tym grac co będą pisać.

No i testy GN nam wystarcza żeby ocenić to wszytko ;)

Tak jak mówiłem od samego początku, tylko 5090 jest coś warta... problem w tym ze jak na 30% nawet 5090 która tania nie jest jest to moim zdaniem bardzo slaby przyrost.

I stad te ceny, jak zresztą zauważyłeś parę postów wyżej.

No ale tak już będzie pewnie co generacje, jak nie gorzej.

Dotarli do ściany i maja problem. Sytuacja finansowa globalnie nie poprawia nam tego. Wszytko się łączy w transformersa i tworzy sztuczne problemy jak MFG :E

• Upvote 2
Opublikowano
12 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Jesli nie bede mial realnie minimum +70% extra czystej mocy (bez zadnych ficzerow), to raczej rezygnuje, nie bede kasy wywalal w bloto. 

Coś koło tego zakładanego przyrostu na 5080 z 4070 będzie się miało. W porównaniu 3070 vs 5080 z adnotacją, że 5080 będzie minimum 15% szybszy od 4080S, to wychodzi  potencjalnie ponad 2x na korzyść 5080.

Opublikowano
15 minut temu, Reddzik napisał(a):

Mi miejscami brakuje mocy jak i vramu, obniżanie detali do low czy dlss balance nie zawsze jest idealnym rozwiązaniem, a gram w 1440p.

Poczekamy z naszymi 3060ti na 5060ti 16gb i będzie dobrze :)

• Upvote 1
Opublikowano
20 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Musze na spokojnie przemyslec ta wymiane 4070 na 5080. Jesli nie bede mial realnie minimum +70% extra czystej mocy (bez zadnych ficzerow), to raczej rezygnuje, nie bede kasy wywalal w bloto. 

Nie wiem czy można na tej podstawie policzyć różnicę, ale tutaj mamy 80% przy 1440p jako RTX4070, 122% daje RTX 4080, a ostatnio co zostało wrzucone z videocardz +15% dla 5080, co daje 137%, to jest razem mniej niż 70% różnicy.
https://www.techpowerup.com/review/gpu-test-system-update-for-2025/2.html

• Sad 1
Opublikowano
3 minuty temu, leven napisał(a):

Poczekamy z naszymi 3060ti na 5060ti 16gb i będzie dobrze

Chyba jednak wolę coś mocniejszego, to raczej będzie słabsze, niż karta do ok 3tyś. Na razie i tak sobie czekam i czytam forum.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Weźcie powiedźcie, że to fejk :E I nvidia nas troluję.

Dokładnie 11 minuta gdzie gościo pokazuję paluchem 30fps z PT w 4k na 5090 :E

7cyNVrH.png

JGfFGia.jpeg

U mnie na 4090 mam w tym miejscu ~24fps.  Czyli co w PT w CP 2077 będzie 24 vs 30 fps czyli wzrost na poziomie 25% :E No dobra może dobiję w porywach w PT do 30% bo mam lekko vramy ocnięte i błąd pomiarowy na korzyść 5090 niech będzie :E

Druga miejscówka gdzie testuję z DLSS-Q czas od ~8:40 gdzie ma ~65fps u mnie z DLSS-Q jest ~50fps.

Czyli z DLSS-Q w 4k wzrost ~30% w PT vs 40908:E :rotfl2: :ssij:

To ile jak taka bida w PT to ile będzie w rastrze? 15% :E ?

Spoiler

31ZzobZ.jpeg

5W8ftxE.jpeg

Takie na szybko sprawdzenie miejscówki. Wiadomo kilka % plus minus może być. Ale bida ogólnie :E

Edytowane przez lukadd
  • Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano

Eh, biedna 5090 jest po prostu duszona do gleby power limitem tej zwalonej wtyczki 12 pin. Daliby jej te 800 watów power limit i od razu byłaby inna gadka. Chłodzenie z Titan Ada RTX, power limit 800 W i od razu byłoby +50% względem 4090. A tak to wyjdzie z tego tyle co kot napłakał.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Kadajo napisał(a):

No nie Nvidia nie troluje i taka różnice wyłapaliśmy już w dzień zapowiedzi CES. Bo Nvidia sama to pokazała.

Dramat. Jak dla mnie.

25-30% w rastrze obstawiałem co i tak jest bida. Ale tutaj masz PT gdzie wzrosty powinny być zauważalnie większe, chociaż te minimum 40%.

A jak PT wzrośnie zaledwie o 25-30 to co z rastrem? Przebije chociaż 20%? więcej vs 4090 :E

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 2
Opublikowano

Wychodzi na to, że ta nowa generacja to dalsze rozwijanie dopalaczy DLSS i FG a nie samych stricte kart - 5070 vs. 4070 +-20% różnica, no przecież to jest tyle co nic. :E 

Jednak dobrze wyszło , że kupiłem 4070 Super i mam to w dupie.

Tyle mam Nvidii do powiedzenia w tej sprawie...

chdw-konon-kononowicz-major-hiacynta-str

• Haha 2
  • Upvote 2
Opublikowano

Gdzies slyszalem ze Nvidia nadal nie jest pewna swojego i czy to wszytko przejdzie. No teraz jak nigdy wszytko w rekach ludu. Albo damy Nvidii znac ze jest spoko albo im powiemy nie no tyle to malo panie JH :D

Ale chyba tym razem bedzie to drugie bo widze ze ogolnie ludzie negatywnie reaguja na to wszytko w sieci.

No to co ? Superki juz w przyszlym roku ? :wariat:

Opublikowano

Nvidia się sama wpędziła w kozi róg tą wtyczką 12V HPWR. Wtyczka która wytrzymała 1 generację, teraz już jest za słaba do pokazania pełni mocy 5090 a wizuerunkowo nvidia nie może dać 2x 12vhpwr bo to byłaby wtopa, w końcu to jest wtyczka która miała pozwolić pozbyć się wielu kabli na rzecz jednego. 

Dupa straszna.

Opublikowano
2 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Panowie robić upgrade na RTX 5090, a RTX 4090 sprzedać forumowiczom po dobrych cenach. :piwko:

Jeśli to było pytanie to odpowiadam: "NIE".

1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Gdzies slyszalem ze Nvidia nadal nie jest pewna swojego i czy to wszytko przejdzie. No teraz jak nigdy wszytko w rekach ludu. Albo damy Nvidii znac ze jest spoko albo im powiemy nie no tyle to malo panie JH :D

Ale chyba tym razem bedzie to drugie bo widze ze ogolnie ludzie negatywnie reaguja na to wszytko w sieci.

No to co ? Superki juz w przyszlym roku ? :wariat:

Taaa. Negatywnie. Wystarczy poszperać po grupach fejsowych ze sprzętem komputerowym jak wszyscy wyprzedają karty z serii 4000 i w powodzie wpisują, że przesiadają się na 5000.
Jest wysyp napaleńców, którzy będą lizać stopy Ciuangowi.

Opublikowano
1 minutę temu, cichy45 napisał(a):

Nvidia się sama wpędziła w kozi róg tą wtyczką 12V HPWR. Wtyczka która wytrzymała 1 generację, teraz już jest za słaba do pokazania pełni mocy 5090 a wizuerunkowo nvidia nie może dać 2x 12vhpwr bo to byłaby wtopa, w końcu to jest wtyczka która miała pozwolić pozbyć się wielu kabli na rzecz jednego. 

Dupa straszna.

Pobór ponad 600W to na wtyczkach starego typu byłoby 5x 8 pin conajmniej.

Cały tył karty byś miał we wtyczkach :E