Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, Tornado3 napisał(a):

Brawo OC to zawsze jest wyższy pobór prądu. Nie znam OC które po obniżeniu zegarów daje przyrost :D

Możesz dać niższe napięcie niż stock i nawet przy tym podnieść zegary + pamięci dać wyżej i uzyskać lepsze wyniki niż stock.

Żyłowanie się bardzo słabo skaluje, a jak jeszcze dojdzie mały zapas PL to będzie w grzejących grach zbijać zegary bo wali w PL.

Opublikowano
7 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Tak tylko wklejam poglądowo ;) w celach humorystycznych ;) na dobry początek dnia ;)

Napięcie jak w kolejce do mięsnego w PRL-u :E A pani Jadzia i tak kotlety ma pod ladą dla swoich. Parę sztuk sprzeda.

• Haha 2
Opublikowano
10 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Tak tylko wklejam poglądowo ;) w celach humorystycznych ;) na dobry początek dnia ;) HAHAHAHA

x-kom5xxx.jpg

Sprzedawcy w sklepach tylko zacierają ręce jak widzą takie wątki. I cyk dodatkowa marża :D

Opublikowano

Jak się uda kupić to się uda, jak nie to będzie polowanko na rzuty. Na szczęście mam lapka z 4070 to można jakoś bidować. Btw.  Mobilny 4070 jest taki potężny, że włącznie na nim FG przy 4k DLSS performance, powoduje zerowy wzrost przyrostu klatek :E, tylko zwiększa się input lag bo bazowy fps leci na pysk.

Opublikowano
5 minut temu, Kłaczkov napisał(a):

Sprzedawcy w sklepach tylko zacierają ręce jak widzą takie wątki. I cyk dodatkowa marża :D

Jedyna karta jaka jest interesująca z racji na coś nowego całe szczęście będzie wstydem jak będą wyciągali więcej niż tyle ile zadeklarowali. Reszta też ma mieć modele po msrp. Zotac już zapowiedział i bydlęca moc potwierdziła

Teraz, JDM napisał(a):

Przewiduję, że 5090 będzie szybsze od 4090, drogie i będą problemy z zakupem na start, które poprawią się z czasem. Można zamknąć temat.

Gdzie wtedy spamować ?

Opublikowano
6 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Teraz szczęśliwe nie ma kryptoszału. Jak się nie uda kupić 30, to wystarczy poczekać z miesiąc na następną dostawę i wtedy zaatakować. 

Sprzedaż to emocje. Wystarczy podać info o ograniczonej podaży, albo że zaraz cena wzrośnie, a ludzie sami się nakręcają. Niech jeszcze się okaże że te karty są trochę lepsze niż zakładano to już w ogóle będą wdzięczni. Cieszę się że kiedyś przeczytałem parę książek o sprzedaży i popracowałem jako sprzedawca za studenta. Bardzo cenne umiejętności :p

• Upvote 2
Opublikowano
17 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Ci co posprzedawali swoje 4090 w ubiegłych tygodniach to chyba korki z ekonomii u Litwickiego brali :D

Jak ktoś ma RTX4090 to totalnie nie opłaca się pozbywać tej karty https://ithardware.pl/aktualnosci/geforce_rtx_5090_benchmark_gry-38333.html

Przecież to jest jakiś "RTX4090 Super" i to jeszcze często po wł. DLSS 4 z multi oszukanymi klateczkami 🤭

images.jpg

• Upvote 1
Opublikowano

Oczywiście gdybym w grudniu nie opędzlował swojego 4090, to teraz, po tym co pokazuje 5090 pod względem wydajności, to na 100% bym został z 4090. Czasu nie cofnę, więc zostaje polowanie na 5090 :E

Opublikowano
3 minuty temu, azgan napisał(a):

Ciekawe ze w Steel Nomad jest większy przyrost niż Time Spy i Speedway.

2 minuty temu, GAZuOOT napisał(a):

Oczywiście gdybym w grudniu nie opędzlował swojego 4090, to teraz, po tym co pokazuje 5090 pod względem wydajności, to na 100% bym został z 4090. Czasu nie cofnę, więc zostaje polowanie na 5090 :E

Tera już musisz grać do końca :D

• Thanks 1
Opublikowano
31 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Tak tylko wklejam poglądowo ;) w celach humorystycznych ;) na dobry początek dnia ;) HAHAHAHA

x-kom5xxx.jpg

Czytając to poczułem się jakbym odwiedził jakiś bazar tylko ceny jak w salonach premium 🤭😉

Opublikowano
18 minut temu, Kłaczkov napisał(a):

Sprzedaż to emocje. Wystarczy podać info o ograniczonej podaży, albo że zaraz cena wzrośnie, a ludzie sami się nakręcają. Niech jeszcze się okaże że te karty są trochę lepsze niż zakładano to już w ogóle będą wdzięczni. Cieszę się że kiedyś przeczytałem parę książek o sprzedaży i popracowałem jako sprzedawca za studenta. Bardzo cenne umiejętności :p

Głos rozsądku 👍

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Brolly napisał(a):

Testy 5070/TI też będą? czy jakoś za tydzień?

W sumie to nie będą potrzebne bo sobie porównamy wykresy te co dała nvidia dla 5080/5090 do rzeczywistych testów i będzie można wyciągnąć analogicznie jaka będzie faktyczna wydajność 5070/ti

Edytowane przez muszka
Opublikowano
11 minut temu, azgan napisał(a):

Głos rozsądku 👍

Gdybym był sprzedawcą i widząc jakie emocje budzi ta premiera, podwyższyłbym ceny na start o dwucyfrowy procent :D jakby cena była za wysoka zawsze można zrobić jakiś gorący strzał i tak by się to kręciło :D 

• Upvote 3
Opublikowano
17 minut temu, Kadajo napisał(a):

Co będzie to będzie, lipa jak osoby które chce kupić nie będą miały takiej możliwości...

Ale zgadzam się z tym ze ta szopka jest sztucznie tworzona.

Odnosze wrazenie, że covid pokazał sprzedawcom/dostawcom jak wielka jest głupota ludzka i pogoń za nowościami. 

Z drugiej strony, nie dziwię się im. Poza głównym źródłem dochodu mam mały biznes "na boku", gdzie właśnie sprzwdaje rzeczy. Nie jest to nic drogiego, ani tym bardziej produkt pierwszej potrzeby. Z racji niedoboru na rynku co ktorys miesiac min profit idzie do góry 2x tylko przez to, że ludzie zapłacą więcej żeby mieć już teraz niż poczekać 2-3 tyg.

• Upvote 3