Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Na dobranoc, jednak rzeczywiście ten nowy model DLSS z RR sporo wydajności zjada na rtx3070, ale ciekawe jak byłoby z czymś dużo lepszym z RR.
@tomcugPorównanie rtx3070 vs rtx4060ti byłoby świetne w takim przypadku, choć w sumie bezsensowne, bo Vram może się skończyć, więc może rtx3080 vs rtx4070 z transformerem na ~balance, RR oraz RT ultra w 1440p?
Taki marny rtx4060ti ma więcej AI TOPS niż rtx3090ti.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

Proszę o taga jeśli ktoś zobaczy testy w 8K, z rozbiciem na AVG i LOWS.
Na razie w tym co tu wrzucacie znalazłem dwa słupki i widzę 25-40%. Ciekawe czy są jakieś wyjątki, gdzie będzie więcej.

+40% w VR to nie byłoby tak tragicznie.

Opublikowano

Chodzi o stosunek pewnych rzeczy to ostatecznej wydajności.

Wyniki  w 8K pozwolą zgadywać jak karta wypadnie w VR, bo już są takie, którym przydałoby się renderować 90+fps przy 2-3x ilości pikseli jaką ma 4K. 

Opublikowano
45 minut temu, sideband napisał(a):

A przy kolejnej generacji to definitywnie będzie widać gdzie NV skręca i raczej to będzie AI i neural rendering.

W tym kierunku idziemy, widać jak przy standardowej rasteryzacji kuleje wydajność w 4k, a gdzie tu mowa o 8k. Wyświetlacze mają coraz wyższe odświeżanie, wymagania puchną i nie da się tego "standardowo" zaspokoić. 

Bardziej mnie intryguje inna sprawa, w jakim kierunku pójdą Sony i MS z konsolami przyszłej generacji. Ficzery NV idealnie pasowałyby do podniesienia płynności, dla nas premiera może wydawać się słaba, ale Kurtas może puszczać oczko. Jeśli to chwyci w konsolach to kierunek rozwoju jest nieunikniony :Crash:

Opublikowano
38 minut temu, Tornado3 napisał(a):

Może da to do myślenia co nie którym, że lekarstwem na 5xxx nie będzie 6xxx. Mam tu na myśli głównie wszystko poniżej XX90

Wystarczy spojrzeć ile Microsoft zostawia kasy u NV to wiadomo dlaczego są przychylni dla neural rendering :E

https://github.com/neatchee/nvidiaProfileInspectorForkAIO/releases/

Jak ktoś potrzebuje poprawionego nvinspectora.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kadajo napisał(a):

A ja mam wrażenie, że widzę więcej artefaktów w CP2077 :smiech:

Z ciekawości wrzuciłem te nowe biblioteki do RDR2 i od razu kwiatki wyszły :E Chodzi o radar i te kwadraty. Może za stara gra :E

RedDeadRedemption224_01.202500_35_23.png.3f2bd622a1f9c05ff685b3d8cfa704ef.png

Edytowane przez maras2574
Opublikowano

Nieźle, 536 strona była w czwartek tak po drugiej jak tutaj wchodziłem, 573 strona teraz w piątek o drugiej. Tylko zerknę na ostatnie 3 strony, nie będę oczywiście tego wszystkiego czytał. Recenzje RTX 5090 średnie, za mały przyrost mocy przy tej cenie i poborze energii.

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, maras2574 napisał(a):

Z ciekawości wrzuciłem te nowe biblioteki do RDR2 i od razu kwiatki wyszły :E Chodzi o radar i te kwadraty. Może za stara gra :E

RedDeadRedemption224_01.202500_35_23.png.3f2bd622a1f9c05ff685b3d8cfa704ef.png

Myślę, że RDR2 to jest swego rodzaju dobry przykadl że idac dalej z ustawieniami graficznymi nic sie nie zyskuje tylko wydajnosc sapda.Tak jak producent dał Finest quality to w zasadzie to daje 99% możliwej jakosci obrazu. Osobna rzecza jest HDR w tej grze, (bardzo dobry) a czym innym te 1%, bo tesselacja wody na maxa nic nie daje a ubja wydajnosc mega mocno. I podobnie jest w tych nowych grach, czesto tam opcja pomiedzy ULTRA a Cinematic czy UBER nie wnosi nic a FPS /2. 

RDR2 dobra optymalizacja, piekna grafika, HDR, 

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Spychcio napisał(a):

A co? Mają po 800W?:hihot:

tylko 4% wiecej PL. Chyba że jakis niereferent miałby 2 wtyczki. Ale raczej kazdy ma jedna wiec 600W max. I poleci OC pamieci wieksze, bo niereferenty powinny miec lepsze chlodzenie na VRAM

Edytowane przez maxmaster027