Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli zakup FE będzie ciekawym przeżyciem jeśli niewiadomo kto jest dystrybutorem teraz. Jeśli to któryś inny z tych największych sklepów w których większość z nas ma już konta to się nasuwa kolejne pytanie - będą mieć osobną podstronę dla FE i wypełnianie od nowa danych czy będzie można się zalogować kontem z zapisanymi danymi które miałeś wcześniej w tym sklepie :D

Opublikowano
2 minuty temu, Mizu napisał(a):

Obstawiam, że 5090 Foundersa będzie najwięcej i najłatwiej do kupna a w tej generacji

FE zawsze jak do tej pory było jak kot napłakał. A przy małej dostępności, czyli podobnie jak teraz :E to wręcz i zero sztuk może wlecieć na PL.

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Nie no, cokolwiek to nie. Wywalać kasę aby wywalić to tak średnio... Ja takiego Palita albo Gigabyte nie kupie nawet jeśli będą tylko one w nielimitowanej ilości.

A czemu? Ja właśnie rowazam tych dwóch producentów. 

35 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Nie da się dodać karty ani w X-kom ani w Morele.

To BLIKiem, albo odbiór w salonie jeali chodzi o x-kom;)

Edytowane przez Godlike
Opublikowano

@tomcug

Sprawdziłem DLSS4 na rtx3080 w niższej rozdzielczości, tak by pamięć nie była zapchana. Wynik ten sam, RR w trybie opartym o Transformatory obcina 32% wydajności na Amperach. Dodatkowo sprawdziłem w natywnej i z DLSS, bez zmian. Redakcja TPU musiała coś zrobić mocno nie tak, albo zawiniły sterowniki :hmm:

Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

FE zawsze jak do tej pory było jak kot napłakał. A przy małej dostępności, czyli podobnie jak teraz :E to wręcz i zero sztuk może wlecieć na PL.

5090 FE to gniot, może na raiserze gdzieś za obudową :D

Ugotuje procka, ramy i pewnie sekcję zasilania.

• Upvote 2
Opublikowano
10 minut temu, zozolek napisał(a):

fe xscam nie dostał do dystrybucji.

8 minut temu, Mizu napisał(a):

A wiesz kto? Modle się do matki boski pieniężnej żebyś miał rację :E Lipton sugerował, że znowu oni dostali no ale fakt faktem nie pisał tego z 100% przekonaniem

Wy to czytac nawet nie potraficie :E

nie wiem, idzcie sobie reka ulzyc, partnerke poproscie o pomoc, bo widze juz buzuje na grubo od emocji.

Screenshot_20250127-201133~2.png

Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

To nie było na premierę ale był moment w którym żaden sklep w Polsce nie miał 4090 a jak miał to za ponad 10tys jakieś biedawersje a FE ze strony Nvidii która przenosiła na substronę xkoma sobie kupiłem za coś ponad 8tys. I nawet sam xscam nie miał wtedy chyba ANI JEDNEGO modelu 4090 innego

Btw. któryś z Was tu pewnie siedzi przygotowany z botem i śmieje sie z tych naszych dyskusji biedaków co będą zabijać się ze swoim kodem BLIKa o jedną sztukę z jakiegokolwiek sklepu :E 
Nie próbowałem w ogóle szukać bota nigdzie. W dupie mam skalpowanie a jak nie złapie jednej sztuki dla siebie to pewnie trzeba będzie znowu z pół roku czekać bo za 14k to ja jednak podziękuję, jak nie skalperzy to sklepy ich wyręczą i same będą podbijać ceny tak jak przy 9800X3D.
Jak ktoś ma bota i jest chętny do sprzedaży pisać PW :D

Opublikowano
10 minut temu, Godlike napisał(a):

A czemu? Ja właśnie rowazam tych dwóch producentów. 

To BLIKiem, albo odbiór w salonie jeali chodzi o x-kom;)

Przy premierze 9800X3D nie było możliwości wyboru opcji płatności w salonie.
Trzeba było z góry zapłacić.

Opublikowano
10 minut temu, Mizu napisał(a):

Czyli zakup FE będzie ciekawym przeżyciem jeśli niewiadomo kto jest dystrybutorem teraz. Jeśli to któryś inny z tych największych sklepów w których większość z nas ma już konta to się nasuwa kolejne pytanie - będą mieć osobną podstronę dla FE i wypełnianie od nowa danych czy będzie można się zalogować kontem z zapisanymi danymi które miałeś wcześniej w tym sklepie :D

Ciekawym przeżyciem będzie granie w lecie na 5090FE, przy pamięciach pod 100stopni, 2000rpm, zastanawiając się przy okazji, ciekawe ile stopni jest na Hot Spocie :hmm::E

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Umpero napisał(a):

Ja zamówiłem na premierę i płaciłem za pobraniem w salonie, także ten... :)

Opcja płatności za pobraniem dopiero po rozwinięciu "więcej opcji" czy jakoś tak :)

wolą mieć od razu przelew, ale możliwość jak widać jest :P

Edytowane przez Wuadator
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, ryba napisał(a):

Wy to czytac nawet nie potraficie :E

Gościu ja nie widziałem w ogóle tego wpisu i przez to pytałem, nie każdy siedzi w tym wątku non stop i czyta każdą stronę bez przewijania

Czyli nadal xscam. Co za idiotyczna w ogóle wypowiedź z ich strony. To co napisali czytam w ten sposób: "Nie będziemy dystrybutorem ale pośredniczymy naszą stroną, naszym magazynem i jesteśmy stroną w przypadku niezgodności towaru z umową" :E NO TO KIM JESTEŚCIE W TAKIM PRZYPADKU? To już jest dosłownie zabawa w semantykę.
Wszystkie te debilizmy wypluwane tylko po to, żeby Nvidia mogła sobie oficjalnie powiedzieć, że ona sprzedaje sama karty w Polsce a nie z pomocą lokalnego sklepiku?

Lipton mówił prawdę mimo wszystko i jest tak samo jak przy 4090 FE, szkoda

Edytowane przez Mizu
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Umpero napisał(a):

5 minut temu, Wuadator napisał(a):

Ja zamówiłem na premierę i płaciłem za pobraniem w salonie, także ten... :)

Opcja płatności za pobraniem dopiero po rozwinięciu "więcej opcji" czy jakoś tak :)

wolą mieć od razu przelew, ale możliwość jak widać jest :P

Zdecydujcie sie w końcu, a niee straszcie mnie :E

Edytowane przez Godlike
Opublikowano (edytowane)

ja też myślałem, że nie ma u mnie.

Zależało mi jednak na płatności gotówką, więc poszukałem i okazało się, że opcja jest. Spróbuj zrobić zakupy przez aplikację i poszukaj ;-)

Edit: nieważne, teraz opcja płatności za pobraniem jest normalnie. W trakcie kupowania 9800x3d musiałem rozwinąć więcej opcji płatności.

Pochowali, ale zostawili ( może nie mogą usunąć tej opcji płatności)

pozdrawiam

Edytowane przez Wuadator
Opublikowano
Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Skupiłbym się na:

"Warto dodać, że nie ma jeszcze potwierdzenia, według którego technologia AI chińskiej DeepSeek faktycznie była tak "tania" w kontekście rozwoju, więc spadek akcji jest oparty przede wszystkim na panice i spekulacji."

Równie dobrze, moze się to okazac jedną wielką ściemą :)

No czyli kupujemy akcje

Opublikowano

Jak Pan kurteczka pokazał na slajdzie 5070=4090 to cały technologiczny półświatek mało się nie zesrał i śmiał z posiadaczy 4090 ale póki co to jednak posiadaczom 4090 jest do śmiechu patrząc na cały ten żałosny launch + już od dawna cieszymy się topową wydajnością a nie ślinić tylko na papier :D 

Dobrze, że nie ma ciśnienia na zakup. Ostatni raz to chyba miałem tylko przy premierze 7800X3D, gdyby 9800X3D nie udało się ogarnąć to też wielkiej straty nie było i można było spokojnie poczekać na dostępność w nieskalpowanej cenie

Opublikowano (edytowane)

Przecież wszyscy wiedza co będzie, nawet na recki nie ma co czekać :E

34 minuty temu, zozolek napisał(a):

5090 FE to gniot, może na raiserze gdzieś za obudową :D

Ugotuje procka, ramy i pewnie sekcję zasilania.

Wszystkie 50xx to gnioty, najlepiej na 3060Ti siedzieć 

Edytowane przez Joloxx9