Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, Element Wojny napisał(a):

5060Ti z 8GB ?

W 2025 r. ?

Przynajmniej już wiadomo, że jak polować na nowszą kartę to na używane rtx4070 :E Mam nadzieję że kiedyś spadną z ceną do ~1500 zł.
Zanim te całe nowe AI od tekstur będzie użyte to wyjdą jeszcze dwie generacje.

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, lukadd napisał(a):

Ale szczerze to średnio to widzę w tej budzie z oszklonym topem :E Trzeba będzie dać wincyj rpmów na wentyle w budzie.

A po co komu buda? Zainstaluj sobie na ścianie, to jeszcze będziesz miał w cenie darmowy wentylator pokojowy. 

image.png.09044090725a47d935b8aba752278cda.png

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

to jeszcze będziesz miał w cenie darmowy wentylator pokojowy

Chciałeś chyba napisać ogrzewacz :E

Sorki, ale mam bekę z poborów 5090, gdzie niereferenty jak Astral potrafią brać po 600-650W :E  Tu nawet UV wiele nie pomoże.

Podłączasz taki setup z PC co wciąga waty + do tego jakiś TV 55-75" 150-200W z HDR, kino domowe kolejne waty.

Masz 1000W plus grzejnik w pokoju :E

Oczywiście klimatyzowane pomieszczenie sobie poradzi, ale i buda musi być wydajna oby się nie kisiło, a żeby była wydajna i co najważniejsze cicha to będzie sztuka to ogranąć :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, lukadd napisał(a):

Chciałeś chyba napisać ogrzewacz :E

Ale jaki ładny :) 

3 minuty temu, Tasslehoff napisał(a):

to jakieś panele akustyczne? wygląda sztos !

Nie, to nowe rdzenie AI :D :D 

image.png.1bc51513765ed3a689ca364847e4ec9a.png     image.png.3250423f9fb1a0339e98b1599478e5af.png   image.png.8e560cb0620c1745a3787deb36394910.png

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, lukadd napisał(a):

Ta, ale to dalej mało. Dalej ciepełko idzie do góry i będzie się kisić w budzie :E to spowolni jego wyciąganie z budy i trzeba będzie więcej rpm dać, czyli głośno. Zero wentyla na tyle i topie. Gdzie przez top najwydajniej jest odprowadzane.

500-600W na GPU + reszta PC ~200W + wyświetlacz, nagłośnienie to farelka :E Z czymś takim z powodzeniem w zimie możesz ogrzewać 10-15m2 pokój :E w zimie gdzie pizga na zewnątrz mrozami.

A żeby w małej budzie się nie gotowało to musi ta cała masa ciepła być na bieżąco odprowadzana.

Co ty opowiadasz? Jeszcze jak zarzuci blok kanapkę na 5090 to z karty i z proca ciepło zostanie całkowicie wypompowane za budę a te 6 wentyli pompujących powietrze do i 2 na tylnej ściance wyciągające  spokojnie sobie poradzą z resztą na minimalnych obrotach. Jedynie w pokoju będzie grzać jak farelka to fakt, ale zawsze można okno otworzyć, a w upały more wywalić z pomieszczenia za okno, albo na korytarz  

Edytowane przez SylwesterI.
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Umpero napisał(a):

Benchmark to martwe forum. Bardziej mnie interesuje oddźwięk za granicą.
Bo jeśli tam dla nich to jest cena w normie to o dupę potłuc te nasze stękanie, że jest drogo bo cholerny ciuang nic sobie z tego nie zrobi.

Tak, na anglojęzycznych też jadą po tej generacji.

58 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Cienko widze te wasze zakupy 5090, kilka kart na sklep, a chetnych setki :D  pewnie karty znikna szybciej niz sie strona odswiezy.

Odpowiedz jest prosta, bo ich po prostu nie ma.

Tam boty zgarna wszystko w 5 sekund

Edytowane przez Joloxx9
Opublikowano
5 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Co ty opowiadasz? Jeszcze jak zarzuci blok kanapkę na 5090 to z karty i z proca ciepło zostanie całkowicie wypompowane za budę

Jak wrzuci wodowanie na GPU to pełna zgoda wyciągnie ciepło z takiej budy. Ja pisałem i miałem na myśli samo powietrze, ewentualnie AIO od CPU na bok, w takim układzie to żaba ugotowana :E

Opublikowano
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

Jak wrzuci wodowanie na GPU to pełna zgoda wyciągnie ciepło z takiej budy. Ja pisałem i miałem na myśli samo powietrze, ewentualnie AIO od CPU na bok, w takim układzie to żaba ugotowana :E

precyzyjniej zmagazynuje i  powoli lub szybciej będzie oddawał  do  otoczenia

woda/płyn ma niską przewodność cieplną a wysoką pojemność - inaczej mówiąc powoli stygnie

takie  5090 (600W) zimą jeszcze OK,  ale latem powyżej 1h  i  tak będzie solidnie się nagrzewać

Opublikowano
27 minut temu, lukadd napisał(a):

Ta, ale to dalej mało. Dalej ciepełko idzie do góry i będzie się kisić w budzie :E

W tej obudowie całe powietrze z wnętrza jest wymieniane co sekundę. Albo co pół sekundy. Nawet liczyć nie będę dokładnie, ale taki jeden wentylator to wymienia parę litrów na sekundę przy najwolniejszych obrotach.

• Haha 3
Opublikowano

Dobra zwolnilem sie z pracy godzinke wczesniej zeby 30stego walczyc z botami. To ja wylosuje ta jedna sztuke 5090 TUF'a w polsce. Juz wyciagnalem pudelko z 4090, nie ma dla mnie ratunku :E

Opublikowano
57 minut temu, lukadd napisał(a):

No dobra. Kto już ma przygotowany domek pod 5090? :E

1000119906-jpg.1068979

Fotka z forum od zagramanicznych somsiadów :E 

Ale szczerze to średnio to widzę w tej budzie z oszklonym topem :E Trzeba będzie dać wincyj rpmów na wentyle w budzie.

Ja juz mam z tym ze PX1600 ta Noctua za te pieniądze powinna mieć okablowanie "sznurówki" :E

Opublikowano
21 godzin temu, ryba napisał(a):

1. Nie tym tonem do mnie noobku.

Mój ton wcale nie był obraźliwy to raz, a dwa naprawdę żądasz grzeczniejszego tonu rzucając inwektywą w moją stronę? Ludzie na internecie często mnie zaskakują jak człowiek potrafi być niedostosowany społecznie :E 

Godzinę temu, lukadd napisał(a):

No dobra. Kto już ma przygotowany domek pod 5090? :E

1000119906-jpg.1068979

Fotka z forum od zagramanicznych somsiadów :E 

Ja to chcę upchać do mojej starej obudowy ale do niej wejdzie widzę tylko i wyłącznie 5090 FE, jest jakakolwiek inna od AIB która nie przekracza 32cm i nadal chłodzona powietrzem? FE usmaży mi RAMy i VRM na płycie :E 
Co do zasilacza to chyba ten wygląda najkorzystniej jak się trafi rewizję z tym nowym kablem 6x6: https://www.ceneo.pl/154039160

Opublikowano
9 minut temu, Godlike napisał(a):

Ja juz mam z tym ze PX1600 ta Noctua za te pieniądze powinna mieć okablowanie "sznurówki" :E

Ale ta dopłata to jest w zasadzie niewielka jak na zauważalnie cichszą pracę. Z max ~250 zeta może wyjdzie.

Wersja Noctua w Alternate.de jak patrzę to 500euro czyli ~2100pln wychodzi. 

Opublikowano
58 minut temu, lukadd napisał(a):

Z czymś takim z powodzeniem w zimie możesz ogrzewać 10-15m2 pokój :E w zimie gdzie pizga na zewnątrz mrozami.

W pokoju w którym stoi pc mam grzejniki na 1/5 a jak gram w coś co ciągnie papu jest ciepło jak mówisz 🫠

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, lukadd napisał(a):

Ta, ale to dalej mało. Dalej ciepełko idzie do góry i będzie się kisić w budzie :E to spowolni jego wyciąganie z budy i trzeba będzie więcej rpm dać, czyli głośno. Zero wentyla na tyle i topie. Gdzie przez top najwydajniej jest odprowadzane.

500-600W na GPU + reszta PC ~200W + wyświetlacz, nagłośnienie to farelka :E Z czymś takim z powodzeniem w zimie możesz ogrzewać 10-15m2 pokój :E w zimie gdzie pizga na zewnątrz mrozami.

A żeby w małej budzie się nie gotowało to musi ta cała masa ciepła być na bieżąco odprowadzana.

Zainteresowało mnie to zamieszczone przez ciebie zdjęcie jednak zupełnie nie rozumiem czemu tak to oceniasz. Obok obudowy stoi potężny MO-RA co sugeruje, że procesor i karta graficzne będą zwodowane. Nie będzie żadnego problemu z ciepłem w obudowie. Do małych to ona nie należy a poza tym tam jest miejsce nawet na 8 wentylatorów, w tym 2 z tyłu.

Edytowane przez SebastianFM
  • Upvote 1