Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po raz kolejny ogrywam Wieśka 3 i tak mi się skojarzyła pijacka piosenka o Pannach z Vicovaro z aktualnym tematem westchnień i narzekań, a dokładnie trzeci jej wers :D

Pierwsza panna z Vicovaro zawsze rada iść na siano.
Druga panna z Vicovaro daje chłopom tylko rano.
Trzecia panna nie ma zasad, zawsze łasa na kur(t)asa.

Opublikowano

Nigdy nikt nic nie pisał o x1.5, pierwsze FG w serii 4000 to naprzemiennie klatka praedziwa i fejk, prawdziwa i fejk. 

Jak mialem 4070 to z 20fps bazowych przy FG robilo się 40fps, przy 40fps robiło się 80fps itd. 

Sama NV nic chyba nie wie o x1.5 :boink:

Nie piszmy bzdur bo ktoś kiedyś to podłapie i pójdzie w świat niepotrzebnie. 

Opublikowano
7 minut temu, Kadajo napisał(a):

Bo generator został trochę zoptymalizwaony i jest wydajniejszy, ale skąd ty woziłeś jakieś x1.5 i x2 to ja nie wiem. :D

Wywnioskowalem z Alan Wake. Teraz jest tam normalnie opcja na 4070Ti Frame Gen 2x. Poza tym, wczesniej jak wlaczalem mialem 50% przyrost FPS tak jak Ci mowielm :) Teraz sie niemal podwoił. Mimo, że nowy model ubija FPS jednak bardziej to suma sumarum jest wiecej FPS niz bylo

1 minutę temu, MJRegul napisał(a):

Nigdy nikt nic nie pisał o x1.5, pierwsze FG w serii 4000 to naprzemiennie klatka praedziwa i fejk, prawdziwa i fejk. 

Jak mialem 4070 to z 20fps bazowych przy FG robilo się 40fps, przy 40fps robiło się 80fps itd. 

Sama NV nic chyba nie wie o x1.5 :boink:

Nie piszmy bzdur bo ktoś kiedyś to podłapie i pójdzie w świat niepotrzebnie. 

Nie prawda. 1 prawdziwa fake, 1 prawdziwa 1 prawdzia fake, potem prawdziwa prawdzia fake. tak bylo :) Czasem jak GPU mialo wiecej zasobow potrafilo wypluc wiecej (głównie przy bottlenecku CPU). 

Opublikowano

Liczy się czysta rasteryzacja bo potem wychodzą takie kwiatki jak 5070=4090. Dobrze, że duża część recenzentów jeszcze o tym pamięta. 

Pewnie za kilka lat im przejdzie i stanie się to samo co z przeglądaniem internetu - same fake newsy i clickbaity. 

• Upvote 1
Opublikowano
16 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Możliwe, mówie Ci tylko jak to wyglada w AlanWake'u masz FG boost z 1.5x na 2x. Masz screen z benchmarka FPS jest bardzo wysoki mimo nowego modelu DLSS transformer

Boost zawsze był i jest x2, bo masz jedną klatkę fejkowa a druga prawdziwą to ze ci karta nie dawała rady tego utrzymać to już inna sprawa ;)

Chyba nie sadzisz ze ten FG i DLSS to działają za darmo :E

@SebastianFM jak będzie chciał to może ci wytłumaczyć.

Ogólnie karta nie będzie w stanie utrzymać FR x2 jeśli zabierzesz jej headroom w mocy.

Ale to nie FG i DLSS działa gorzej czy lepiej, to po prostu karta ogólnie działa wolniej niż działała bez tych wspomagaczy.

Pewnie tez nie do końca dobrze to tłumacze, bo tam więcej technikali jest.

Ja to się cały czas zastanawiam nad jednym, dlaczego RTX "5" mają tak słaby wzrost wydajności w RT.

Jest gorszy od wzrostu rastera, a już ten jest mówiąc delikatnie średni w przypadku 5090 a wręcz tragiczny w 5080. Oczywiście porównanie do RTX "4".

Zaraz się okaże ze następna generacja to już nie będzie dla graczy i tam wzrosty będą zerowe :smiech:

Za to fejkowych klatek będzie 4x tyle :E

Opublikowano
51 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Co ma piernik do wiatraka? Jest różnica sprzedać coś w cenie jaką się chce, a sprzedawać coś, brać kasę i nie dostarczać w terminie który się podaje :)

Po prostu bawi mnie, jak punkt widzenia zmienia się w zależności od punktu siedzenia :D Ale spox. Życzę coby karciocha przyszła jak najszybciej - i dużo frajdy z użytkowania :)

Opublikowano

Panowie głupie pytanie ale chcę się upewnić. Zainstalowałem nowe sterowniki i Nvidia App i póki co gram tylko w Cyberpunka. W tej grze nie trzeba nic przez aplikację nadpisywać jeśli chodzi o DLSS4, bo tam już sama w sobie gra ma to prawda?

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Boost zawsze był i jest x2, bo masz jedną klatkę fejkowa a druga prawdziwą to ze ci karta nie dawała rady tego utrzymać to już inna sprawa ;)

Chyba nie sadzisz ze ten FG i DLSS to działają za darmo :E

@SebastianFM jak będzie chciał to może ci wytłumaczyć.

Ogólnie karta nie będzie w stanie utrzymać FR x2 jeśli zabierzesz jej headroom w mocy.

Ale to nie FG i DLSS działa gorzej czy lepiej, to po prostu karta ogólnie działa wolniej niż działała bez tych wspomagaczy.

Pewnie tez nie do końca dobrze to tłumacze, bo tam więcej technikali jest.

50% dawało. tu masz video mozesz sobie porownac. To jest oczywiste że nigdy nie był boost 2x ...zawsze 1.5x ...wiekszy boost byl przy niskim uzyciu GPU tjk 60-70% to bylo gdzies w sterowniku wpisane wolne zasoby sterownik dorzucał do FG..

4k natvie 62FPS
222222.png.0a2ad7a9e42ef1a686e6452a206fb35e.png

4k native FG on

1111aaa.png.95391cd5ee69b1ef6a185c1d69a7ada4.png

62x 1.5 =93

Edytowane przez maxmaster027
  • Like 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Dimazz napisał(a):

widać duży przeskok wydajnościowy względem rtxa 4090

I tak i nie, ale za to slabo jest z poborem W i halasem, bo jest 1650 rpm i 600W.

BTW: wersje niereferencyjne 4090 sa srednio 3-4% szybsze od wersji 4090 FE.

Black-Myth-Wukong-RT-3-2048x1152.thumb.png.05832b2a3972b02163cc0b2e9db5e66e.pngCyberpunk-2077-RT-4-2048x1152.thumb.png.b125a0c94945120f1328088e712aca35.png

image-868.png

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 1
Opublikowano
14 minut temu, Kadajo napisał(a):

:smiech:

@maxmaster027 Ty nie kumasz.

Z włączonym FG nie masz już natywnych 62 FPS tylko 47 ;) dlatego FG daje ci 93 FPS a nie 124 :)

Liczy się to, że doszliście do tych samych wyników i wszystko się zgadza, nie ważne jaka była metodologia liczenia  8:E

• Haha 3
Opublikowano
31 minut temu, Kadajo napisał(a):

:smiech:

@maxmaster027 Ty nie kumasz.

Z włączonym FG nie masz już natywnych 62 FPS tylko 47 ;) dlatego FG daje ci 93 FPS a nie 124 :)

Może być z tym, że aż sam sprawdzilem jak to teraz wyglada. i W alanwakeu masz 41FPS na 77. W cyberpunku masz 55.5 na 94.5. Zatem teraz masz przynajmniej w cyberpunku przelicznik nie 1.5x a 1.7x. Różnica bardzo duża. W AW2 jest jeszcze wieksza cos jak 1.85x

To że "bazowe" renderowanie spada na rzecz FG to jest oczywiste, podobnie jest u AMD. Chyba niepomyslales że o tym nie wiem? U AMD to nawet smieszniej wygladalo bo 10% zwykle FG potem AFMF 10% zabierało i dosc mocno FPS dropił ten "bazowy" albo jak Ty to ujmujesz natywny

cybernofg.thumb.png.e74a8c8ad39c09120d42429e4becbb23.png

cyberFG.thumb.png.2b07af38a362c37e9d05a5bb53ba0eae.png

Opublikowano
2 godziny temu, Element Wojny napisał(a):

Załatwione.

4070FE sprzedany, 4070 Ti Super i nowy QD-OLED w drodze :)

Zmieściłem się w budżecie, bo ludzie rzucili się na mojego 4070FE jak Reksio na szynkę. Miałem 5 ofert w ciągu 20 minut, przy cenie zbliżonej do tej, za ile go kupiłem.

I jeszcze Stalker 2 wpada za darmo :D :D 

A to już 5080 nie bierzesz? Kolega z pracy miał wziąć 4070 😁

Opublikowano
5 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Może być z tym, że aż sam sprawdzilem jak to teraz wyglada. i W alanwakeu masz 41FPS na 77. W cyberpunku masz 55.5 na 94.5. Zatem teraz masz przynajmniej w cyberpunku przelicznik nie 1.5x a 1.7x. Różnica bardzo duża. W AW2 jest jeszcze wieksza cos jak 1.85x

Odpal 4320p to zobaczysz ile Ci zostanie z tego twojego magicznego przelicznika ;)

Opublikowano
39 minut temu, sideband napisał(a):

Co ma zapisane w sterowniku? :lol2:

Im wyższa rozdzielczość tym liczenie fejkowej klatki zajmuje dłużej ;)

To swoja droga. Jest gdzies wideo. Taki youtuber D.Owen. On kiedys sprawdzal jakies Ryzena slabszego z GF 4090. I procesor nie dawał rady. Skapnał sie że jak GPU miało duże zasoby zwyczajnie z 60fps zrobiło sie 120 ku jego zaskoczeniu. No ale wierz sobie w co tam chesz :)