Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, zozolek napisał(a):

Gdybym posiadacza 4090 posadził przed kompem z 5080 odpalił grę, powiedział że to 4090 jestem w 99% ze by nie zaprzeczył.

chopaki czerpią wiedzę prosto z insta i jutuba.

No odpal mi Indianę 4k DLSS + FG w max nastawach łącznie z texturami. Zobaczysz jak na 16GB się pięknie fps posypie :E Taki to prawie 4090, że jak zabraknie vramu to będziesz miał pokaz slajdów i stutter :E 

Nikt do nikogo nic nie ma, zmieniajcie sobie na co chcecie nawet na konsole i róbcie co chcecie, ale nie wypisujcie bzdur na temat wydajności :E Bo to tylko i wyłącznie o to chodzi.

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

No odpal mi Indianę 4k DLSS + FG w max nastawach łącznie z texturami. Zobaczysz jak 16GB się pięknie fps posypie :E Taki to prawie 4090, że jak zabraknie vramu to będziesz miał pokaz slajdów i stutter :E 

Z 4k juz sie wyleczylem majac nawet 4090. To jest kroliczek ktorego nie dogonisz. Za chwile bedziesz mial zadyszke na 5090. 1440p czy ultrawide I tu juz styka. Generalnie 5090 z tym poborem I Cena jest fatalna. 5080 7k za top wersje dalem czyli suprim i pierdziele gainwardy czy gigabyte 4090 za 8k. Kazdy ma swoje zdanie.

Opublikowano
4 minuty temu, lukadd napisał(a):

No odpal mi Indianę 4k DLSS + FG w max nastawach łącznie z texturami. Zobaczysz jak na 16GB się pięknie fps posypie :E

Przy zapchanym VRAM zawsze leci wydajność. Ustawiasz bufor tekstur podejrzewam na średni i będzie śmigać. Przy gorszej jakości tekstur, ale będzie (bo to jest tak naprawdę efekt uboczny mniejszej pojemności pamięci, a nie wydajność sama w sobie). Oczywiście inną sprawą jest, że w tej półce w tym roku więcej VRAM by wypadało dać.

Opublikowano
3 minuty temu, sultan_kosmitow napisał(a):

W 3440x1440 5080 jednak daje progress. Dodatkowo nowe tensory sa szybsze co ma znaczenie jak sie bawisz w ML

Z tym że te karty byly w cenach od 2500 do 3500zl , taka byla cena i mozliwosc kupna nowej ba nawet gry dorzucali w pewnym momencie warta 250zl. Wiec tutaj bardziej chodzi o cene. 5000zl za 5080 to jeszcze ujdzie, ale wiecej to po prostu sie nie spina jakkolwiek w oplacalnosci

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, tomcug napisał(a):

Przy zapchanym VRAM zawsze leci wydajność. Ustawiasz bufor tekstur podejrzewam na średni i będzie śmigać. Przy gorszej jakości tekstur, ale będzie (bo to jest tak naprawdę efekt uboczny mniejszej pojemności pamięci, a nie wydajność sama w sobie). Oczywiście inną sprawą jest, że w tej półce w tym roku więcej VRAM by wypadało dać.

Tak wiem, że przy średnim buforze już prawdopodobnie będzie ok, ale na 100% nie wiem czy z dłuższym czasem grania napewno to styknie :E

I tak ta karta wypadałoby, aby miała jednak więcej vram.

3 minuty temu, RtxOn napisał(a):

Z 4k juz sie wyleczylem majac nawet 4090.

Ta dla tego napisałem z DLSS, quality to jest renderowanie z 1440p + do tego FG, bo inaczej PT nie pociągnie.

Opublikowano
10 minut temu, lukadd napisał(a):

No odpal mi Indianę 4k DLSS + FG w max nastawach łącznie z texturami. Zobaczysz jak na 16GB się pięknie fps posypie :E Taki to prawie 4090, że jak zabraknie vramu to będziesz miał pokaz slajdów i stutter :E 

Nikt do nikogo nic nie ma, zmieniajcie sobie na co chcecie nawet na konsole i róbcie co chcecie, ale nie wypisujcie bzdur na temat wydajności :E Bo to tylko i wyłącznie o to chodzi.

Sprawdze wieczorem ! 

Czekam na większe dropy niż 4090 - tam również były.

Opublikowano
Teraz, zozolek napisał(a):

Sprawdze wieczorem ! 

Czekam na większe dropy niż 4090 - tam również były.

Możesz sobie sprawdzić od razu czy dogonisz 4080, którą już przy buforze textur na high pozamiatało ze względu na brak vramu.

517HXAt.png

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, zozolek napisał(a):

Gdybym posiadacza 4090 posadził przed kompem z 5080 odpalił grę, powiedział że to 4090 jestem w 99% ze by nie zaprzeczył.

chopaki czerpią wiedzę prosto z insta i jutuba.

Akurat tutaj się zgodzę - generalnie jestem przekonany, że każdy przeciętny człowiek, jak posadzisz go przed kompem z RTX 5080, odpalisz MFG x3, a potem wrzucisz RTX 4090 i odpalisz coś z FG, to będzie wolał te pierwszą opcję. Sam zrobiłem test na dwóch znajomych, którzy grają dużo w gry i sporo się kompami interesują i wobec MFG byli cholernie sceptyczni. No co moge powiedzieć - pozamiatało ich, w każdym przypadku woleli 5080 z MFG niż 4090 z FG. 

Inna sprawa, że tutaj wiele osób może się kłócić, jaki jest sens grania z generatorem klatek, jak to artefakty, błędy, responsywność niższa - nie wiem, w łeb mnie kopnijcie, ale dla mnie to jest jakaś kompletna bzdura. Nawet w Black Ops 6 kręce lepsze wyniki i gra mi sie lepiej z FG niż bez FG, bo mam więcej klatek i przyjemniej to wszystko śmiga. W Cyberpunku, Dragon Age, Outlaws czy jakiejkolwiek innej grze, jak NFS: Unbound, gdzie jest MFG, to odpalenie go skutkuje o wiele przyjemniejszą zabawą, niż na starszych kartach. 

Jedynym, według mnie dużym, problemem RTX 5080 jest 16GB pamięci VRAM, co będzie wąskim gardłem w niedalekiej przyszłości i szkoda, że NVIDIA nie dodała 24GB do tych kart. 

Edytowane przez Gasparo
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, lukadd napisał(a):

Możesz sobie sprawdzić od razu czy dogonisz 4080, którą już przy buforze textur na high pozamiatało ze względu na brak vramu.

517HXAt.png

No I o to chodzi. Juz lepiej zmieniac monitor na 1440p czy 3440x1440p kupic karte za 5-7k I grac w 120fps, niz kupowac karte za 14k, 600w zeby miec 80 fps. Tak wlasnie mialem z 4090. Daj spokoj z 4k, ma ultrawide 240hz to jest zycie a I 7k w kieszeni. Tak to sie robi.

Edytowane przez RtxOn
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Gasparo napisał(a):

Akurat tutaj się zgodzę - generalnie jestem przekonany, że każdy przeciętny człowiek, jak posadzisz go przed kompem z RTX 5080, odpalisz MFG x3, a potem wrzucisz RTX 4090 i odpalisz coś z FG, to będzie wolał te pierwszą opcję. Sam zrobiłem test na dwóch znajomych, którzy grają dużo w gry i sporo się kompami interesują i wobec MFG byli cholernie sceptyczni. No co moge powiedzieć - pozamiatało ich, w każdym przypadku woleli 5080 z MFG niż 4090 z FG. 

Inna sprawa, że tutaj wiele osób może się kłócić, jaki jest sens grania z generatorem klatek, jak to artefakty, błędy, responsywność niższa - nie wiem, w łeb mnie kopnijcie, ale dla mnie to jest jakaś kompletna bzdura. Nawet w Black Ops 6 kręce lepsze wyniki i gra mi sie lepiej z FG niż bez FG, bo mam więcej klatek i przyjemniej to wszystko śmiga. W Cyberpunku, Dragon Age, Outlaws czy jakiejkolwiek innej grze, jak NFS: Unbound, gdzie jest MFG, to odpalenie go skutkuje o wiele przyjemniejszą zabawą, niż na starszych kartach. 

Jedynym, według mnie dużym, problemem RTX 5080 jest 16GB pamięci VRAM, co będzie wąskim gardłem w niedalekiej przyszłości i szkoda, że NVIDIA nie dodała 24GB do tych kart. 

"Bajki opowiadasz ... na jutubie ja widzę artefakty z mfg x2 a co dopiero x4 ..."

xD

Teraz zacznij odpowiadać.

3 minuty temu, RtxOn napisał(a):

No I o to chodzi. Juz lepiej zmieniac monitor na 1440p czy 3440x1440p kupic karte za 5-7k I grac w 120fps, niz kupowac karte za 14k, 600w zeby miec 80 fps. Tak wlasnie mialem z 4090. Daj spokoj z 4k, ma ultrawide 240hz to jest zycie a I 7k w kieszeni. Tak to sie robi.

Również zmieniłem w tym roku lg c2 na ultrawide ... gra mi się bajecznie na zskrzywionym oledzie

Ciągły regres xD

Edytowane przez zozolek
  • Haha 1
Opublikowano

Ja, odkąd kupiłem Odyssey G8 OLED 4K/240 Hz (a przeskoczyłem z 34" Alienware 3440x1440p) to nigdy już nie zejdę z tej rozdzielczości 4K. Różnica względem poprzedniego monitora to jakaś międzygalaktyczna przepaść. Gra się wybitnie. Totalnie NIE popieram takiego pisania, ze po co komuś 4K, albo że nie ma różnicy względem 1440p. Różnice są olbrzymie. O ile kogoś stać na topowy sprzęt i topowy monitor, bo to wiadomo - kasa też na drzewach nie rośnie. Każdy ma to, na co może sobie w danej chwili pozwolić. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Gasparo napisał(a):

każdy przeciętny człowiek, jak posadzisz go przed kompem z RTX 5080, odpalisz MFG x3, a potem wrzucisz RTX 4090 i odpalisz coś z FG, to będzie wolał te pierwszą opcję

Co masz na mysli przecietny? Wiekszosc tych co kupuje topowe karty wie czego chce. Ja gram w 4K i dla mnie wazny jest kazdy detal. FG x2 to maks jak dla mnie, a uzywam tylko kiedy to naprawde konieczne. Sa juz pierwsze materialy na temat MFG i x4 kompletnie sie nie nadaje, wiec pozostaje x3, ktore tez sypie artefaktami, x2 tez potrafi sypac. Potrzebna jest dobra baza. Im wiecej natywnej mocy tym lepiej.

Nawet juz na targach ktos zauwazyl ze MFGx4 to kupa.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
10 godzin temu, Fenrir_14 napisał(a):

Spodzieeany we własnym magazynie 13.02.2025 😀

Dla 5090 Astral OC i TUF OC

@PiPoLiNiO Może dostanie przed 19tym, pytanie ile osób się załapie na ten rzut - ile kart dostaną? Kolejny batch z tego co pamiętam 27-28 lutego 

Narazie chyba tutaj na forum jedynie dwóch wybrańców jeśli dobrze kojarzę ma już 5090.

Kolega @toony 5090 Astral LC OC i kolega @Michael_ 5090 TUF non-OC?

Oo czyli mój TUF OC już do mnie jedzie? Ok trzymam za słowo xD 

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, zozolek napisał(a):

Również zmieniłem w tym roku lg c2 na ultrawide ... gra mi się bajecznie na zskrzywionym oledzie

Ciągły regres xD

Ja cały czas czekam na PROPER ultrawide Oled. Miałem chwilę Alienware'a ale jak ustawiłem przy LG C3 to po prostu słabo wygląda ta matowa matryca. No przynajmniej dla mnie po 3 latach na glossy Oled żadna matryca anti-glate/matte nie wchodzi w grę. Także dajcie mi glossy 38" oled i robię pre-order 😀

@sovas Bardzo Ci tego życzę kolego, abyś jak najszybciej dostał swojego TUF'a ale ja nic gwarantować nie mogę 🤣Widziałem rano że proshop zmienił status dla wspomnianych kart także coś się dzieje pozytywnego 😀

Edytowane przez Fenrir_14
  • Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, Gasparo napisał(a):

Ja, odkąd kupiłem Odyssey G8 OLED 4K/240 Hz (a przeskoczyłem z 34" Alienware 3440x1440p) to nigdy już nie zejdę z tej rozdzielczości 4K. Różnica względem poprzedniego monitora to jakaś międzygalaktyczna przepaść. Gra się wybitnie. Totalnie NIE popieram takiego pisania, ze po co komuś 4K, albo że nie ma różnicy względem 1440p. Różnice są olbrzymie. O ile kogoś stać na topowy sprzęt i topowy monitor, bo to wiadomo - kasa też na drzewach nie rośnie. Każdy ma to, na co może sobie w danej chwili pozwolić. 

Akurat mam c9 55 i LG 45qr. Cos tam ludzie pisali o ppi o rozdzielczosci itp a ja c9 odpalam juz tylko do exow na ps5. Ultrawide w tak duzym ekranie robi robote az Milo, do tego klatki +kilkadziesiat procent. Takze ja jestem zadowolony choc moze nie powinienem :)

Opublikowano
3 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

Ja cały czas czekam na PROPER ultrawide Oled. Miałem chwilę Alienware'a ale jak ustawiłem przy LG G3 to po prostu słabo wygląda ta matowa matryca. No przynajmniej dla mnie po 3 latach na glossy Oled żadna matryca anti-glate/matte nie wchodzi w grę. Także dajcie mi glossy 38" oled i robię pre-order 😀

Ja marzę o 5120x2160 na pełnej wysokośći imo 5090 wtedy i klęknie.

Opublikowano
35 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

5000zl za 5080 to jeszcze ujdzie, ale wiecej to po prostu sie nie spina jakkolwiek w oplacalnosci

Raczej przyzwyczaj sie do podwyzek. MSRP to jakas wirtualna cena od NVidii byla co potwierdzaja juz podwyzki +10% u partnerow. Tez chcialbym kupic Foundersa w cenie ~5000k, ale kupowanie Ventusa w tej cenie to chory pomysl

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Także dajcie mi glossy 38" oled i robię pre-order 😀

Chyba niedługo mają być fajne monitory 38" 5k2k. Ja już nie mogłem wytrzymać i kupiłem 34" 240Hz :D 38 i tak mi za bardzo nie odpowiada, a nic nie słychać o jakichś fajnych nowych monitorach 34 :/

Edytowane przez sovas
Opublikowano (edytowane)

@sovas czekam z niecierpliwością 😀

34 dla mnie troszkę za mały. Miałem kiedyś predatora od Acera na ips i te proporcje siadły mi od razu. Teraz na C3 czasami też sobie przeskakuje do 3840x1600 i gra mi się znakomicie. Także czekam na coś 38-40" z błyszczącą matrycą i dorzucę jako panel pod mysz i klawiaturę. A 42 zostanie jako kanapowiec pod pada. Taki jest plan 😀

MSI podniosło chyba jednak ceny. 

Dzień przed premierą kupiłem testowo 5080 Suprim Liquid OC w MediaExpert za 6999 pln. 

Wczoraj w oficjalnym sklepie MSI 7399 za tą kartę 🙈

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
27 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Co masz na mysli przecietny? Wiekszosc tych co kupuje topowe karty wie czego chce. Ja gram w 4K i dla mnie wazny jest kazdy detal. FG x2 to maks jak dla mnie, a uzywam tylko kiedy to naprawde konieczne. Sa juz pierwsze materialy na temat MFG i x4 kompletnie sie nie nadaje, wiec pozostaje x3, ktore tez sypie artefaktami, x2 tez potrafi sypac. Potrzebna jest dobra baza. Im wiecej natywnej mocy tym lepiej.

Nawet juz na targach ktos zauwazyl ze MFGx4 to kupa.

Mam na myśli, że po prostu grasz. Jak odpalam MFG x3 to mam mniej artefaktów, niż na FG. Dobrze to widać choćby w Cyberpunku, czy po interfejsie, czy nawet szybko ruszając kamerą na drobnych obiektach. Natomiast doskonale Cię rozumiem, każdy ma inne oczekiwania. No i baza jest bardzo ważna, to fakt, natomiast szczerze myślałem, że będzie mieć większe znaczenie przy Cyberpunku, bo on akurat w 4K z PT i DLSS działa tak średnio. 

Opublikowano
18 minut temu, sultan_kosmitow napisał(a):

Raczej przyzwyczaj sie do podwyzek. MSRP to jakas wirtualna cena od NVidii byla co potwierdzaja juz podwyzki +10% u partnerow. Tez chcialbym kupic Foundersa w cenie ~5000k, ale kupowanie Ventusa w tej cenie to chory pomysl

Nie dzięki, poczekam sobie aż będzie wystarczająco dużo kart na rynku i kupię sobie w cenie MSRP, albo nawet poniżej. 5 mln zł za FE? Kurczę, grubo. 

• Like 2