Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, bartez88 napisał(a):

Ile dawać port royal żeby sprawdzić stabilność? U mnie 5080 przeszedł 20 pętli na 3240, wyżej się wykrzacza. W cp2077 trochę pograłem, na razie też stabilnie.

Ładny masz ten wynik w steel NOMAD, wmieszałes sie w 4090tki :) pieknie, Z tym ze Ty tak zostawiasz a oni po takim teściku odrazu power limit na 70% zeby czegos nie spalic, i pewnie okno zamykaja bo po nogach zabardzo wieje hehe

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, RTX4090 napisał(a):

zdradzę tajemnicę :D panie @RtxOn

Moja 4090 została pozbawiona gwarancji kilka dni po zakupie w październiku 2022 :D i co ? NIC :D nadal wydajniejsza od 5080 :D 

Zobaczymy Jak zaraz zaczna wychodzic gry gdzie fg bedzie konieczne. MFG jednak duzo lepszy. Takze jeszcze bym sie tak nie cieszyl.

• Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, RtxOn napisał(a):

wychodzic gry gdzie fg bedzie konieczne.

Zanim zacznie mocy braknąć to kupię 6090 :P (wymiana co 2 generację daje największego kopa wydajności - bo o to chodzi aby mieć duży kop wydajności ? a nie robić downgrade) 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Ja tam napaliłem się na jeszcze nie istniejącą 5080Ti :) i taką jak Bozia da kupię przesiadając się z 3080Ti :) A ponieważ wydaje się, że 5080 ma potencjał do OC więc fabrycznie podkręcone 5080Ti OC mogą być fajną alternatywą...

Opublikowano
Teraz, RTX4090 napisał(a):

Zanim zacznie mocy braknąć to kupię 6090 :P (wymiana co 2 generację daje największego kopa wydajności - bo o to chodzi aby mieć duży kop wydajności ? a nie robić downgrade) 

Zależy. Jak karta będzie wydajniejsza o 20% a pobierać 150w więcej i kosztować o 40% również więcej to interes średni. Duży kop to był 3000-4000 seria a teraz to sam wiesz jak jest. Downgeade również czasem jest ok. Jak coś pobiera 90w mniej, jest nowe, znowu gwarancja ma różne ficzery to jest do zaakceptowania. Downgrade to jest z 4090 na 4080 czy 3060. 

Opublikowano (edytowane)

5080Ti podkręcone będzie jak 5090 :E Jak kurteczka da. Ale pewnie nie da :E

Obstawiam, że zamiast Superków to kurteczka pogoni ludzi do roboty i po prostu trochę wcześniej niż zwykle dostaniemy 60xx :E na nowym lepszym procesie.

No chyba, że coś po drodze nie wypali :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
7 minut temu, bartez88 napisał(a):

Ile dawać port royal żeby sprawdzić stabilność? U mnie 5080 przeszedł 20 pętli na 3240, wyżej się wykrzacza. W cp2077 trochę pograłem, na razie też stabilnie.

Kolega chyba kiedyś strzelił focha na ith a tu proszę nowe GPU to i nowa ksywka :D 

Opublikowano
1 minutę temu, hubio napisał(a):

Może tym razem się uda jak 5090 będzie się słabo sprzedawać, a pewno będzie... Zresztą po coś zostawili chyba ten potencjał do OC w 5080 :) 

Ale to i tak będzie bida. 60xx wskoczy na nowy lepszy proces. Na ile lepiej będzie nie wiemy, ale na pewno lepiej niż Blackwell na pudrowanym procesie :E

Więc ogólnie jak to 3080Ti ci styka. To olej całkowicie tą generację i spokojnie czekaj na to co pokaże przyszłość czyli 60xx. Nie napalaj się na jakieś kurteczkowe 5080ti.

Opublikowano
1 minutę temu, hubio napisał(a):

Może tym razem się uda jak 5090 będzie się słabo sprzedawać, a pewno będzie... Zresztą po coś zostawili chyba ten potencjał do OC w 5080 :) 

5090 nie będzie się słabo sprzedawał. Wczoraj gadałem z ziomkiem i jego firma chce kupić kilka 5090 a ile takich firm jest to kto wie. Teraz coraz więcej tych firm ai powstaje a sprzęty od nv dedykowane do ai są horendalnie drogie więc nowe, małe firmy będą łykać 5090 przy takiej dostępności to chyba do wyjścia 6000. Ale o bym się mylił. 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, RTX4090 napisał(a):

image.thumb.png.fb5f271d57df54a4a3ea3d6e327b2e2d.png

9 klatek i 30 ms różnicy :D AJĆ

Kto Ci w takie bajki uwierzy.

RTX 5080 vs RTX 4090 - Biggest Comparison - 1080P, 1440P, 4k, RT + DLSS 4 - R7 9800x3D

Masz wydajnosc w zakresie -5% do 20% taka jest przewaga 4090 bez OC

W tesście cyberpunk 27% X3 ma przewage nad 4090 X2 i 67% X4 nad 4090 X2.

A jak 5080 ramu zabraknie to masz 443% przewagi 4090

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
3 minuty temu, Raider napisał(a):

to wygląda bardziej na anomalie silnika gry bo tekstury dalej od tej są nadal tak samo ostre 

Żadne anomalie, textury w dalszym planie ogólnie nie wymagają większej rozdzielczości aby lepiej wyglądać. Gra ma jakiś swój algorytm i nie wszystkie textury daje przy niższym buforze w niższej rozdzielczości. To można zaobserwować w różnych scenach. Większość textur jest w wyższej, a część w niższej. Taki mix-masz :E

Podobnie było w FC6, tam jak brakowało vram przy najwyższym pakiecie textur to gra po prostu część textur dawała w niższej rozdzielczości, a reszta była dalej w wysokiej.

Opublikowano (edytowane)

Tak Panowie jest 10% w zaokrągleniu różnicy wydajności między 5080 a 4090 i tu już nie ma się co sprzeczać. Różnicę niweluje 80-90w mniej na 5080 i dłuższą gwarancja, mfg jak ktoś lubi. Także to już mamy wyjaśnione. 

Edytowane przez RtxOn
Opublikowano
3 minuty temu, Raider napisał(a):

nikt nie mówił że to dobra implementacja tego enginu, zobaczymy w Doom: The Dark Ages czy powtórka z historii czy są lepsze silniki 

Doom to raczej będzie i na ziemniakach śmigał :E Aczkolwiek co do maxa i PT to zależy ile tam tego nawalą i ile będą mieli czasu na optymalizację tych wszystkich ficzerów.

Ale mnie Doom nowy to raczej w ogóle nie jara. Jeszcze większe przekombinowanie jak w poprzedniej części. To już nie to co kiedyś :E

Opublikowano

Jeszcze bym zapolował na tą 5090 tylko to 600w. Już przy 4090 montowałem klime a nie jestem fanem. Przestraszyłem się tego potwora autentycznie. Ktoś kto nie ma klimy to niech nawet nie podchodzi. Wcześniej miałem i9 z 4090 teraz 9800x3d z 5080 to wcale nie taki downgrade będzie. Powinno mi to nawet poprawić stabilność fps.