Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Bardzo fajna ciekawostka dotycząca 5090tki

Można z tej same karty mieć 900p z PT, i ledwo ledwo 60fps, zaszumione cienie/odbicia i pop-in.

Albo można mieć 8K i..

kliknijcie w filmik, bo nie chcę spojlerować :D

Miewa 100fps przy normalnym gameplayu.

Ale DF i panowie z NV powiedzą, że raster nie ma przyszłości, a AI to jedyna droga do przodu. Kto by tam chciał grać na OLEDach 4K 480Hz w kilkuset fps.  Albo z DSRem z 8K na 4K. Albo natywnie w 8K

Eetam. ;) 

Fajna sprawa. W zasadzie jeśli 7090 w 2nm będzie ze 35-50% szybsza w 8K, to będzie można powiedzieć, że na PC się rozpoczęła era 8K. 

NV oczywiście "lekko" zrobiła falstart z 3090 i pokazem Dooma. 

Ale teraz to już zaczyna mieć sens. :)

Edytowane przez VRman
Opublikowano
2 godziny temu, Marcusfff napisał(a):

Raz, że konsumenci bardzo często nie znają swoich praw, dwa, że mało komu w PL chce się podejmować jakiekolwiek działania. Już napisanie pisma jest dla niektórych zniechęcające. Wejście na drogę sporu prawnego lub dalej sądu z uwagi na terminy i koszty odstręcza niemal każdego. Ostatnio jak sprawdzałem jak skutecznie pogonić przedsiębiorcę , który wisi mi fakturę na ponad 2k to odpuściłem. koszty w KRD to minimum półtora tysiąca a wejście do sądu też się nie kalkuluje. Wiem, że podmiot cynicznie to wykorzystuje, bo to duża firma i 2k to oni miesięcznie na kawę do biura wydają.

Wiedzą, że w Polsce można dosłownie nasrać klientowi na łeb, bo na 99% sobie na to pozwoli, to tak niestety robią... Zysk jest większy niż możliwa strata po reakcji prawnej klienta... Gdyby więcej ludzi nie dało się robić w balona, to te sklepy by działały 100 razy ostrożniej i z szacunkiem, a nie tak jak to teraz jest, że wystawiają coś czego nie mają sprzedają, potem znowu, albo ci anulują zamówienie tak jak to frajerski komputronik robi, zamiast skontaktować się z klientem...

Opublikowano

A pamiętacie jak prawie 1000 stron temu, byly głosy, że kto chce to kupi na premierę i będzie się bawił na drugi dzień, a reszta niech narzeka dalej? 

No to prank, bo narzekają wszyscy :E

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Jestem naiwny bo kliknąłem kup teraz w sklepie który podał dostawę na jutro i taką umowę że mną zawarł? 

Dokładnie, w Wielkiej Brytanii jest podana informacja, że to pre-order i do klienta dotrze do końca marca. Tutaj? Dostawa jutro image.png.9747a57d01958d495d8c5d73255a049d.png

No i tam ceny mają w miarę normalne, nie to co tu... Jak ktoś mieszka/ma kogoś w GB to wystarczy do nich maila posłać i mogą dodać do listy pre-orderów, ale tylko 5080 na chwilę obecną, wygląda na to, że sytuacja z 5090 łatwa nie jest.

image.thumb.png.09264c95cccb6a7e7c74fbc8482ec07b.png

42 minuty temu, lokiju napisał(a):

Czyli skończyło się krypto i covid to teraz mamy cła. 

Cła nie mają nic wspólnego z cenami europejskimi. Trump nakłada cła na import z Chin do Ameryki, a działa to mniej więcej tak samo jak nasz VAT. Jak produkt wchodzi do kraju o wartości 2000$ to jest nakładane cło w wysokości 10%... Producenci mogą sobie podnieść ceny kiedy chcą i zwalić na jedno czy drugie, jak człowiek kupi z powodu niewiedzy to jego sprawa. Nie sądze, żeby każdy AIB bawił się w podnoszenie tych cen bez powodu na rynku europejskim. Nie ma czego się bać, Europa już ma swój VAT 20-25% szansę na to, że jakieś cła nałoży na Chiny są znikome. Powiedziałbym wręcz przeciwnie, gdyby Trump się wkurzył i z 10% zrobił 50% to by udupił sprzedaż tych kart czy ogólnie komponentów do PC w USA, co spowodowałoby większy eksport z Chin na inne kierunki, bądź nawet obniżenie cen, bo przecież produkcji sobie nie zmniejszą, jak mają 10mln do sprzedania to chcą to jakoś sprzedać ;)

Edytowane przez Wacuaw
Opublikowano
52 minuty temu, lukadd napisał(a):

O Astraliki rzucili przed chwilą i nawet nie po 5k euro :E 

1739542267665-png.1076180

images(2).jpeg.531d1a9672d407b823fb3c99c0784ef1.jpeg

Nie widziałem, żeby ktoś wrzucal:

39 minut temu, Wacuaw napisał(a):

Dokładnie, w Wielkiej Brytanii jest podana informacja, że to pre-order i do klienta dotrze do końca marca. Tutaj? Dostawa jutro image.png.9747a57d01958d495d8c5d73255a049d.png

No i tam ceny mają w miarę normalne, nie to co tu... Jak ktoś mieszka/ma kogoś w GB to wystarczy do nich maila posłać i mogą dodać do listy pre-orderów, ale tylko 5080 na chwilę obecną, wygląda na to, że sytuacja z 5090 łatwa nie jest.

image.thumb.png.09264c95cccb6a7e7c74fbc8482ec07b.png

No i jak Ci to wyślę pocztą, to nałożą clo. A specjalnie nikt z grafiką latac nie będzie. Chyba, że Ryanairem w ten sam dzień w środku tygodnia za 200zl

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ale ja już to pisałem. Tu ludzie mają jakieś dziwne podejście, że sklepom wolno wszystko. Gówno wolno. Jak będzie screen, że wrzucili Astrale do sprzedaży, a mają nie wysłane, to to jest od razu sprawa wygrana w sądzie.

Do tego dochodzi zajebisty pijar. Ja już jestem gotowy za wszystkimi screenami odpalić temat na wykopie w przyszłym tygodniu jak tylko znowu przesuną. Do spodu z takimi sklepem. A nie jakieś teksty "gówno im zrobisz".

10 osób może narobić smrodu na cały internet. A smród nigdy nie jest dobry.

To ja kupie dobra pizze i piwko , zeby obserwowac sytuacje ;D

Nie zapomnij kupic karty gdzies indziej :)

Edytowane przez Zachy
Opublikowano

To kiedy kredyty hipoteczne pod karte graficzną i program rządowy "pierwsze 5090"  ?Z drugiej strony skoro są jelenie którzy są skłonni wydać kase nie patrząc na cene,to aż żal by było nie podnosić cen pod korek i golić towarzystwo.

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

No i jak Ci to wyślę pocztą, to nałożą clo. A specjalnie nikt z grafiką latac nie będzie. Chyba, że Ryanairem w ten sam dzień w środku tygodnia za 200zl

Wygląda na to, że prawdopodobnie masz rację, ciekawostka, na stronie też podają cenę bez VATu. Nadal z VAT czy bez, mają super tanie te karty w GB.

A rzeczywiście bo po Brexicie jest ogromna szansa, że zbierają VAT w GB i jak transportujesz do EU też, nie ma to jak zdzierać pieniądze z ludzi dwukrotnie =) Nvidia marża 70-100%, AIB marża 10-60%, sklepy marża, EU dodatkowo jeszcze zabiera z tego 20% xD a my niestety bulimy no i jeszcze u nas dodatkowo to niekorzystne podwójne przewalutowanie z USD > EUR > PLN xD 

image.png.3300de29ac8cd892646009720b32a5dc.png

Edytowane przez Wacuaw
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Mnie jedynie zadziwia bierna postawa i zero marudzenia tych co kupili tego Astral, a sprzedali 4090 i są w dupie. Bo granie na jakichś kartach za 100-500 zł to dla mnie bycie w dupie. 

Ja serio nie wymagam dużo. Chciałbym jedynie dostać towar za który zapłaciłem 2 tygodnie temu ;)

Bo ja sprzedalem 4090 i WIEM ze kart NIE MA nigdzie.

To mam bic piane do sklepu o to ze NV nie naprodukowala kart?

Jeszcze mnie nie pogielo.

A z graniem - zdaze pograc, mam seriali mase do obejrzenia :)

Opublikowano
2 godziny temu, Voodoo2 napisał(a):

A pamiętacie jak prawie 1000 stron temu, byly głosy, że kto chce to kupi na premierę i będzie się bawił na drugi dzień, a reszta niech narzeka dalej? 

No to prank, bo narzekają wszyscy :E

Nie wszyscy, ja mam kartę i dostałem ja właśnie na drugi dzień :E

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Smalec napisał(a):

Cupace20250214162648547.png

Niestety ale to prawda panie kolego.

Jak przestali produkować 4090 to nagle cała seria 40 zaczęła drożeć.

Pomimo że stany magazynowe są spore i dalej je produkują ;)

Opublikowano
4 minuty temu, P.Wiśnia napisał(a):

Niestety ale to prawda panie kolego.

Jak przestali produkować 4090 to nagle cała seria 40 zaczęła drożeć.

Pomimo że stany magazynowe są spore i dalej je produkują ;)

Z tego co wiem to produkcję zakończyli gdzieś w Październiku zeszłego roku.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Zachy napisał(a):

Bo ja sprzedalem 4090 i WIEM ze kart NIE MA nigdzie.

To mam bic piane do sklepu o to ze NV nie naprodukowala kart?

Jeszcze mnie nie pogielo.

A z graniem - zdaze pograc, mam seriali mase do obejrzenia :)

To są tacy ludzie wieczny ból dupy. A sklep bez żadnego problemu może zwrócić kasę, ale nie mógłby płakać na sklep tylko co najwyżej na NV :lol2:

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, LecOLiCe napisał(a):

Z tego co wiem to produkcję zakończyli gdzieś w Październiku zeszłego roku.

Czego produkcje? Odpowiedz na to pytanie.

RTX 4060,4060TI oraz 4070 Super dopiero przestają produkować.

Edytowane przez P.Wiśnia