Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Zachy napisał(a):

No super gotowiec.

Nic tylko brac :D

Chce grafike kupic to mam ponad 23kola wyłożyć, super sensowna oferta .

I Co mam sie bujac z ich podzespolami albo probowac je odsprzedać?

Idz kup samochod, jak potrzebujesz do niego tylko silnik.

Ta sama metodyka...

XD Ty naprawdę nic nie zrozumiałeś z tego co napisałem. Policzyłeś już mniej więcej cenę grafiki z tego gotowca czy mam to zrobić za Ciebie?

Jak tak to tutaj wygląda to ja się nie dziwię, że w tym wątku jest 1000 stron...

Opublikowano
31 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Jak ktoś z czekających czuje się wydymany i jest chętny do walki w przypadku kolejnego przesunięcia, to zapraszam na priv :)

Tak jest Pipuś, walcz, wszyscy czekamy na rozwój wydarzeń :)

Opublikowano
5 minut temu, tomcug napisał(a):

Tak jest Pipuś, walcz, wszyscy czekamy na rozwój wydarzeń :)

Nie rozumiem wyśmiewania @PiPoLiNiO przez wielu tutaj tylko dlatego, że nie podoba mu się praktyka sklepu polegająca na jawnym oszustwie konsumentów. Jakby któryś z was kupił ode mnie np. Rollsa z dostawą pod dom na jutro, a ja za 3 dni bym powiedział, że w sumie to jest jeszcze w produkcji i musisz czekać to pewnie do sądu byście polecieli. Tutaj jest sklepik z elektroniką, z którego niektórzy sobie zrobili ołtarzyk.

Opublikowano
4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

admin forum na którym reklamuje się X-kom

Tu akurat wziąłem to pod uwagę, ale wypowiedziałem się o osobach, nie o jednym przypadku, bo widzę, że ludzi boli to, że chcesz produkt za który zapłaciłeś xD

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Zaczynam rozumieć czemu sklepy tak dymają ludzi. Bo nie dość, że mogą, to jeszcze znajdują obrońców takich zachowań :)

Z mojej strony koniec tematu. Jak ktoś z czekających czuje się wydymany i jest chętny do walki w przypadku kolejnego przesunięcia, to zapraszam na priv :)

Ja akurat tutaj wielokrotnie w negatywnym tonie komentowałem tą zagrywkę z ich strony - sprzedaż wirtualnego towaru z potwierdzoną datą dostawy. 

Do tego podnoszenie cen i kilka innych mało przejrzystych zagrań. 

Życzę Ci żebyś dostał kartę jak najszybciej ale realia są takie a nie inne i na karty trzeba będzie czekać. 

Wiadomo, skoro zapłaciłeś za towar sklep powinien się czuć zobowiązany Ci go dostarczyć i zrobić to - tym bardziej jeśli podczas zawierania transakcji zapewnia o gotowości dostarczenia towaru w bardzo szybki terminie. Tutaj się zgadzamy. 

Ja akurat byłem świadomy że będzie ciężko kartę dostać w ciągu tygodnia czy dwóch skoro sklep w którym zamawialem - proshop - miał daty dostawy potwierdzone tylko dla 2 modeli kart a przy innych (kilkanaście modeli) jasno informował że data dostawy JEST NIEZNANA. Tak samo wyglądało to w wielu innych sklepach. Byłbym naiwny gdybym liczył że zamawiając w takim x-kom dostanę na 100% kartę na następny dzień czy za dwa bo tak sobie napisali, wybacz ale nie mówimy o kabelku USB czy ssd 1tb 😀 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano

@PiPoLiNiO Powiedział ten co już kilka razy robił pre order na swojego 4090, i brał zaliczkę. xD 

Też dupę ludziom zawracasz, bo albo mi sprzedajesz albo nie, co mnie obchodzi że nie masz innej karty? Nie chcesz sprzedać to nie wystawiaj ogłoszenia.

Tutaj problem jest globalny, i skoro w USA są braki to nie wiem jakim trzeba być naiwniakiem żeby zakładać że w kraju który jest w drugiej albo i trzeciej lidze ważności dla dystrybutorów będziesz mógł sobie kartę kupić od ręki.

Teraz płaczesz w dziesiątkach postów, wycofaj zamówienie, zwrócą kasę i będziesz mógł sobie kupić od skalpera.  :P 

• Upvote 1
Opublikowano
55 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Zaczynam rozumieć czemu sklepy tak dymają ludzi. Bo nie dość, że mogą, to jeszcze znajdują obrońców takich zachowań :)

Z mojej strony koniec tematu. Jak ktoś z czekających czuje się wydymany i jest chętny do walki w przypadku kolejnego przesunięcia, to zapraszam na priv :)

Moim zdaniem „walka” skończy się zwrotem kasy.

Zgodnie z przepisami masz prawo wyznaczyć termin po upływie którego możesz dostąpić od umowy. 

Ale to Co nie da tego czego chcesz - najprawdopodobniej. Szacowałbym, że na 70% anulują zamówienie i zwrócą kasę :) 

Ale jest też szansa że nie będą chcieli stracić klienta i ogarną realizację zamówienia w terminie. Nie jest niestety jakaś duża. I mówię to z perspektywy gościa, który pomaga dużym ecommercom w tego typu sprawach :) 

14 minut temu, ztx napisał(a):

Nie rozumiem wyśmiewania @PiPoLiNiO przez wielu tutaj tylko dlatego, że nie podoba mu się praktyka sklepu polegająca na jawnym oszustwie konsumentów. Jakby któryś z was kupił ode mnie np. Rollsa z dostawą pod dom na jutro, a ja za 3 dni bym powiedział, że w sumie to jest jeszcze w produkcji i musisz czekać to pewnie do sądu byście polecieli. Tutaj jest sklepik z elektroniką, z którego niektórzy sobie zrobili ołtarzyk.

Ja sądzę że tych kart fizycznie po prostu nie ma.

Dystrybutorzy mogli - niezależnie od swoich zobowiązań wobec sklepów - wstrzymać realizację zamówień żeby zobaczyć jaki wpływ na ceny będzie miała wojna cenowa USA vs wszyscy. 

:) 

Opublikowano
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

No chciałeś błysnąć ale nie pykło, bo każdy kto ode mnie bierze ma jasno przedstawione zasady i się na nie godzi. 

Taa, Ty sprzedajesz towar który masz fizycznie u siebie ale którego nie masz zamiaru wysłać, i bierzesz za to zaliczkę.

Oni przyjmują zamówienia, ale towaru nie posiadają i nie są w stanie go wysłać.

Tak jak mówię, nie chcesz żeby obracali Twoją kasą, wycofujesz zamówienie i koniec.

To nie jest pierwszy taki problem, i dziecinne tupanie nóżkami w jakimś temacie na forum kompletnie nic tutaj nie pomoże.

• Upvote 3
Opublikowano

Cały ten burdel wziął się z tego że kilku pajaców postanowiło się zabawić kosztem pewnie setek tysięcy ludzi i zrobili sobie premierę której być w tym czasie nie powinno. Gdyby premiera miała miejsce 30 maja czy czerwca to nie byłoby tak tragicznie prawdopodobnie. Wpie*****li do tego AiB i dystrybutorów na lewe sanki i teraz jest świecenie oczami. 

Opublikowano

Ale kogo to interesuje? Uczepiłeś się tej daty jak pijany płotu, już przed premierą było widać że skoro na USA gigant dostał chyba 29 sztuk RTX 5090, to naprawdę jesteś tak naiwny że spodziewałeś się że w Polsce kupisz bez problemu?

Nie dotrzymali umowy, masz prawo ją zerwać i wycofać pieniądze, bo oni karty z powietrza nie wezmą, no chyba to rozumiesz co?

Ty oddawałeś tą zaliczkę fraj...klientom na swojego 4090 jak nie dotrzymałeś terminu?  :P 

• Upvote 5
Opublikowano
4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Mar_s Nie, ja zgodziłem się na podaną datę dostawy 31.01 :) Widzisz różnice czy dalej nie?

Gdyby X-podał datę "będą to wyślemy", to jak już pisałem, zamknąłbym mordę i nic nie pisał bo się na to zgodziłem.

A skąd oni Ci tą kartę mają wytrzasnąć? :) 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Mar_s napisał(a):

Ale kogo to interesuje? Uczepiłeś się tej daty jak pijany płotu, już przed premierą było widać że skoro na USA gigant dostał chyba 29 sztuk RTX 5090, to naprawdę jesteś tak naiwny że spodziewałeś się że w Polsce kupisz bez problemu?

Nie dotrzymali umowy, masz prawo ją zerwać i wycofać pieniądze, bo oni karty z powietrza nie wezmą, no chyba to rozumiesz co?

Dokladnie. W dniu premiery pisałem tutaj że proshop który ma oddziały w 5 czy tam 6 krajach ma na stanie SZEŚĆ kart 5090 😀 

Ja osobiście liczyłem że x-kom ma max 5 kart 5090 lol. 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano

@PiPoLiNiO Ale jakby to on się wycofał to już nie?  :E 

Tak mówiłeś prawda? Czyli jakby ktoś po miesiącu miał dosyć czekania to Ty kasujesz jego tam 200 czy 500 złociszy i do widzenia?  :E 

I to ma być fair?  ;D 

@Fenrir_14 Dlatego ja kompletnie nie rozumiem tego płaczu i pretensji, kart fizycznie nie ma, i nigdy ich nie było na tyle żeby każdy kupił, i o tym wszyscy trąbili od konfy NV w zasadzie.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, LecOLiCe napisał(a):

XD Ty naprawdę nic nie zrozumiałeś z tego co napisałem. Policzyłeś już mniej więcej cenę grafiki z tego gotowca czy mam to zrobić za Ciebie?

Jak tak to tutaj wygląda to ja się nie dziwię, że w tym wątku jest 1000 stron...

To Ty nie rozumiesz mojego toku mysli.

Mam kupic zestaw jak chce sama grafe?

I sie bujac z odsprzedaza podzespolow potem?

Nie, dzięki za taka okazje.

Co do rozumienia fizyki kwantowej nie wykladasz więc nie pisz ze czegos zrozumiec nie mozna.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
23 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No chciałeś błysnąć ale nie pykło, bo każdy kto ode mnie bierze ma jasno przedstawione zasady i się na nie godzi. 

Ja kupując w X-kom zgodziłem się na dostawe 31 stycznia 2025, a nie 17 października.

To jak Ci nie pasuje, ze nie dostarczyli Ci karty odstap mi kolejeczke za odpowiednia oplata.

Chetnie przytule druga jak juz beda :D

Opublikowano
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

1 kupiec z tego forum zamówił, wpłacił 200 zadatku, zrezygnował sam, mogłem wciąć cały zadatek, ale oddałem połowę

No ludzki pan, połowę oddał, a mógł wcale.  ;D 

Dobra, koniec tego bo szkoda mojego czasu, masz chłopie ewidentnie moralność Kalego, ty możesz ludziom machać kartą przed nosem, ale broń boże jak sklep Tobie pomachał.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Kazdy kto zamowil 5090 wiedział jeszcze dlugo przed premiera ze beda problemy z dostepnoscia.

A jak sie ludzil że Polska bedzie wyjatkiem i karte dostanie nastepnego dnia po premierze to po prostu ladnie mowiac trochr naiwny jest:)

Pewnie na cala polske do tej pory moze 5-10 5090 sie pojawilo fizycznie u kupujących, nie licze testerow oczywiscie.

Ja osobiscie wole stac w kolejce z opłaconym Astralem za 13699zl niz teraz liczyc ze trafie na dostepnosc w sklepie na taki sam preorder, ale juz w wyższej cenie...

Edytowane przez Zachy