Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli tatuujemy sobie na klacie HOLD! (co jest wiadomym od zawsze!).
NIE KUPUJE się przedpremierowo niczego. 
Czas, warianty, modele, testy, userzy, choroby wieku dziecięcego.

Ile trzeba wpakować, 15K? 30K w sprzęt, by w końcu dotarło do głów to, co jest oczywiste od 10 - 15 lat.

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Abstrahując od samych czujników i ich monitoringu (lub braku), to dziwi mnie nieco, że softy do aRGB ich nie uwzględniają.
Wyobraźcie sobie, że mamy czujnik do temp. złącza (!), albo - co już jest od zawsze i bez łachy - czujnik temp. GPU i możesz to sobie zapiąć pod RGB w budzie, pod dany komponent.

Przecież, możesz sobie za pare zł kupić czujnik temperatury, wsadzić w złącze i według niego ustawiać kolorki.

U mnie chyba są 3 wolne czujniki w pudełku od mobo :D mogę dla testu tak zrobić.

A jeśli chodzi o temp gpu to nie rozumiem w czym problem.

Edytowane przez sovas
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Ale tu soft jest potrzebny do RGB.
GPU temp jest monitorowane od zawsze... ale soft go nie obsługuje.
CPU temp - tak i to jedyny podzespół, który możesz RGBować względem jego temperatury. 

To nie wiem, ja aquasuite używam i quadro, obsługuje.

image.png.8a575c3ad51b03f595de7f88aecbf13b.png

image.thumb.png.93243d642eaf7a0e78b49d46ef1a4357.png

Edytowane przez sovas
  • Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, Zachy napisał(a):

@sovas

Ja do Seasonica Vertex PX mam teraz trzy przewody:

1. Oryginalny z zasilacza 12hpwr

2. Katowy seasonica 12v-6*2 ale ten nie pasuje do zlaczki astrala :Crash:

3. Prosty seasonica 12v-6*2 

Bede uzywal bramki nr 3

Czym się różni według Ciebie przewód 12vhpwr od 12v-2x6?

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

No. AQUA faktycznie widzę gruby soft.

Hmm pewnie da się to jakoś inaczej ogarnąć. Ja od bardzo dawna na tym siedzę, to dlatego mi się wydawało naturalne.

Edytowane przez sovas
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, kendo999 napisał(a):

nvidia juz podjeła prace nad poprawą konstrukcji zasilania     bedzie rewizja    poczytajcie sobie w necie

Pisałem już wcześniej, będzie duża skala problemu, będą zwroty i wymiana kart.

Z drugiej strony , u asusa sam układ pomiarowy może być zabezpieczeniem, tylko że takim, które jak zadziała i tak będzie wymagało wysłania karty do serwisu na prze lutowanie rezystorów

to jest pcb zwykłego 5090:zasilanie5090.png.f2825cb003bb63185c7a6739ec25c862.png

gdzie wszystkie + sa połączone razem i mozna wyciąć 5 z 6 kabli dodatnich, a karta się uruchomi

a tu jest pcb asusa

zasilanieasus.thumb.png.da2f3276243c4576e4d2105205cb6aba.png

gdzie dzięki układowi pomiarowemu do pewnego momentu, każda żyła jest mierzona osobno, tam są rezystory, które od biedy mogą zadziałać jako bezpieczniki, stosuje się czasem małe rezystory jako bezpieczniki, które po osiągnięciu 32-krotnego przekroczenia mocy ulegną przepaleniu, tylko że najczęściej wtedy stosuje się rezystory przelotowe nie smt, żeby w momencie przepalenia nie uszkodziły pcb

dla przykładu zasilanie 3090:zasilanie3090.thumb.png.9fd875f406933ee4256a0a222abb657b.png

gdzie przewody były podzielone na 3 grupy, tu można było bawić się w stabilizację napięć , a przynajmniej zabezpieczenie karty, gdzie jeśli jedna grupa odpada ze względu na przeciążenie, pozostałę to za mało i karta się wyłącza/ nie startuje

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano (edytowane)

Widziałem na Reddit że cała ta konstrukcja gniazda w karcie ma być przemodelowana a obecna idzie do kosza i na tą obecną żadne przejściówki nawet za milion,nie pomogą .Ma być rewizja, Zobaczymy 

Edytowane przez Fikołek
Opublikowano
2 minuty temu, Fikołek napisał(a):

Widziałem na Reddit że cała ta konstrukcja gniazda w karcie ma być przemodelowana a obecna idzie do kosza i na tą obecną żadne przejściówki nawet za milion,nie pomogą .Ma być rewizja, Zobaczymy 

Dasz link? Nie mogę znaleźć źródła, a już 2 osoby piszą o rewizji. 

Opublikowano
2 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ale ogólnie też już mam wątpliwości co do sensu przesiadki :)

Wątpliwości miałem już wcześniej ze względu na mały przyrost mocy, teraz to trzeba czekać, jak się sytuacja rozwinie, bo jestem pewien, że będą rev.2 z przynajmniej 2 złączami zasilania albo  ze zmianami w pcb z podziałem zasilania na kanały, albo z tym i tym

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Na to bym nie liczył. Przy premierze 4090 była ta sama gadka. Gniazda się palą, lipa, za miesiąc nowe rewizje. 2.5 roku później żadnych nowych rewizji, i do tego dostajemy nowe karty z takim samym pojedynczym złączem. Za 2 lata dostaniemy 60xx i też będzie to samo :)

Jak nie było?

1. Była rev, tylko zrobili to na kablu, wypuścili nową wersję kabla kompatybilną ze starym złączem

2. rtx 4090 brały jednak mniej mocy ciągłej i to tak o 100W, więc zapasu było więcej, przy tysiącach sprzedanych kart mimo wszystko się zrobiła afera i zrobili nowy kabel

3. teraz masz początki sprzedaży kart, mała ilość, a codziennie zgłaszane problemy jakieś.

4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Trzeba ładować nowe kable zawsze przy zmianie karty i tyle. 

Ładowanie nowych kabli nic nie da, jak konstrukcja jest skopana, co będziesz co tydzień/miesiąc ładował nowe kable ?

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
31 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

No. AQUA faktycznie widzę gruby soft.

T_sensory możesz sobie również skonfigurować pod HWinfo. Jak masz 3 to możesz powpinać i od strony zasilacza, od strony gpu i jeszcze gdzie tam ci pasuję 8:E

W HWinfo bezpośrednio nie ma RGB w alertach, ale możesz ustawić sobie sygnał dźwiękowy po przekroczeniu temp, do tego dowolny jaki chcesz nawet jakiś własny np. syrena alarmowa :E Wyskakujący komunikat na ekranie o przekroczeniu.

Możesz dodać odpalanie jakiegoś pliku wykonywalnego softu po przekroczeniu temp który np. załączy wtedy miganie światełek w budzie itd.

Opcji na pewno jest wiele na różnych softach.

• Like 1
Opublikowano
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

Przecież kabel Ci się nie uszkodzi sam z siebie w miesiąc :)

Z 4090 też najpierw co chwilę afery, a potem nagle cisza. Na forum też żadnej spalonej wtyczki. 

A czemu się ma nie uszkodzić w 1 miesiąc ? Widziałeś filmik derbauera? Nowy kabel i na start 23 A na jednej żyle, ile to podziała, jak tego nie zauważy ktoś ?

Ja sam wymieniałem już 3 kable na 4090, zanim się spaliły, bo co miałem czekać aż się ujara?

Inni w tym temacie też zgłaszali ze już kilka kabli wymienione maja

Opublikowano
8 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

w hwinfo chyba można nawet wstawić skrypt na wyłączenie kompa, jak się alert uruchomi

Na pewno, bo możesz dodać jakich chcesz plik wykonywalny, który zostanie uruchomiony po przekroczeniu ustawionej temp na danym sensorze.

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, tomcug napisał(a):

a gwarancja odrzucona przez "uszkodzenie mechaniczne" %-)

Wtedy to będzie kombo, sklep mnie wyr.... musiałem czekać, teraz ASUS ...

proby-samobojcze-large.jpg

3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Na nowym kablu miał wszystko okej. Na starym miał jazdę :)

a nowy kabel za chwilę będzie stary

Opublikowano

Czy te karty z oznaczeniem OC są jakkolwiek warte? Jestem ciekawy czym te karty się różnią od zrobienia samemu OC. 

Bo śmiesznie to wygląda, że z oznaczeniem OC te karty są średnio o 400 zł droższe.