Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Wychodzi na to, że @x-kom jest zwykłym smrodem którego nie szanuje ani producent, ani dystrybutor.

Bo mi się w głowie nie mieści, że jestem dużym sklepem, kontaktuję się z producentem, a on mi mówi, że coś wysłał, ale nie powie co :D

Pisałem tutaj wcześniej o MF i deklaracjach od AMD i ich dystrybutorów odnośnie dostaw i jak to nie do końca pykło :E 

Nie skreślałbym tak xkoma. W zasadzie Xkom vs Asus toczy na podobnym poziomie bój o te Astrale, jaki Ty toczysz prywatnie vs Xkom 8:E

4 minuty temu, Spychcio napisał(a):

Chore czasy... kto by pomyślał, że za kilka dni zobaczymy serię xx70Ti w cenach nawet 5000zł+

4070Ti jakoś premierowo za te "lepsze" modele też tak stało :E

Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

O tym mowie, ze to nie jest wiedza tajemna ile jedzie do nich kart, zamowili 100szt ok. Jedzie tylko 5szt, to chyba mozna sie dowiedziec ;)

No tak, ale to by znaczyło, że xkom nie ma klientów w dupie, a przecież ma i udowadnia to na każdym kroku :E rozumiem kupić pre order, który ma 2-8 tyg czas realizacji, a kupić z dostawą "na jutro"gdzie sprzętu nie będzie.

12kk dla takiego sklepu to nic, ale jak sprzedali 200 takich kart to już sie niezła sumka robi, oj dymanie ludzi poziom expert.

1 godzinę temu, Zachy napisał(a):

(...)a potem na pytanie o roznice w przewodach odpisalem o różnicy w zlaczu. 

Dlatego skończ, odpowiadasz na pytania których nie zadałem i dziwisz się, że nie idzie dojść o co Ci chodzi.

Opublikowano

Ponad tydzień temu udało mi się zakupić MSI GeForce RTX 5080 16G VENTUS 3X OC za 5199 zł w Komputroniku - dzisiaj zamówienie zostało anulowane. Zadzwoniłem na infolinię i dowiedziałem się, że nie doszło do transakcji i mogli tak zrobić (z powodu braku towaru w magazynie). Pierwszy raz się spotykam z taką sytuacją, jakby nie mogli wpisać mnie w kolejkę oczekujących - chyba, że chodzi o kasę... Samo upolowanie karty jest czasochłonne i po prostu trudne. Żenujący sklep i żenujące podejście do klienta. Czy ktoś też tak miał? Będę chciał zgłosić sprawę do UOKiK.

W razie co mam jeszcze identyczne zamówienie z Euro RTV AGD, ale bez daty dostawy...

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Danio napisał(a):

Ponad tydzień temu udało mi się zakupić MSI GeForce RTX 5080 16G VENTUS 3X OC za 5199 zł w Komputroniku - dzisiaj zamówienie zostało anulowane. Zadzwoniłem na infolinię i dowiedziałem się, że nie doszło do transakcji i mogli tak zrobić (z powodu braku towaru w magazynie). Pierwszy raz się spotykam z taką sytuacją, jakby nie mogli wpisać mnie w kolejkę oczekujących - chyba, że chodzi o kasę... Samo upolowanie karty jest czasochłonne i po prostu trudne. Żenujący sklep i żenujące podejście do klienta. Czy ktoś też tak miał? Będę chciał zgłosić sprawę do UOKiK.

W razie co mam jeszcze identyczne zamówienie z Euro RTV AGD, ale bez daty dostawy...

UOKiK nic im nie zrobi.

Edytowane przez Slayni
  • Upvote 1
Opublikowano

Pisalem ze 5090 to pazdzierz I nie kupie choc mnie stac to pisali dawali minki wtf, boli go dupa itp , a teraz czytam 50 stron o pozarach I wtyczkach. Smiechlem az sobie :)

• Like 1
  • Upvote 5
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Danio napisał(a):

Ponad tydzień temu udało mi się zakupić MSI GeForce RTX 5080 16G VENTUS 3X OC za 5199 zł w Komputroniku - dzisiaj zamówienie zostało anulowane. Zadzwoniłem na infolinię i dowiedziałem się, że nie doszło do transakcji i mogli tak zrobić (z powodu braku towaru w magazynie).

Spokojnie, będziesz mógł zamówić jutro, ale tym razem za 6999. Znam ten numer, w czasie Covida mi też anulowano kartę zamówioną w dobrej cenie (zabrakło panie!), po czym zaproponowano DOKŁADNIE TĄ SAMĄ w cenie skalperskiej. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano
3 minuty temu, Danio napisał(a):

Ale oba zamówienia miałeś opłacone tak? Czy wziąłęś przelew tradycyjny i nie opłaciłeś czekając. Bo jeśli ta druga opcja to sklep miał pełne prawo. A jeśli pierwsza to współczuję.

Opublikowano

Dopowiedziales sobie co vci sie spodobalo i mi wciskasz kit ze mowilem to, owo czy jeszcze inaczej.

Patrz wyżej, odpowiedziałeś na inne pytanie a mi zarzucasz, że sobie dopowiedziałem.

Wez przeczytaj moja druga wypowiedz, opisalem ze PINY sie roznia miedzy innymi, wiec nawet slowem nie waspomianlem o przewodzie.

Chyba ze w twoim malym swiatku PINy z CONNECTORA to jest przewod.

Jak juz sie nauczysz czytac to mozemy rozmawiac, z mojej strony EOT.

Szczerze  - cisnęło mi się na usta, żeby Cie nazwać cymbalem. Ale daruje to sobie, powiem tylko tyle. Jakbyś na początku napisał o co Ci chodzi, albo chociaż odpowiedział na zadane pyta ie to by tematu nie było. I uwierz nic sobie nie dorabiam, tylko jak pytam o A to rozumiem, że odnosisz się do tego a nie mówisz o czymś innym czyli B.

Sprawdź sobie co w słowniku znaczy connector, dlatego uzywa się sformulowan male/female żeby było wiadome o ktory chodzi. Ja się mam domyślać  o co Tobie chodzi. Żenujące to jest.

Opublikowano
17 minut temu, Slayni napisał(a):

Brać póki dają.. %-)
AliExpress

Zrzut ekranu 2025-02-17 164549.png

Nawet dla żartu jak wstawiasz tu ten scam, to może się ktoś znaleźć kto to czyta i w to uwierzy. A najgorzej jak wyśle do sklepu z 1 opinią te 4k... Weź się zastanów trochę. To że na forum nie ma żadnej moderacji to nie znaczy że można aż tak przeginać...

Opublikowano
7 minut temu, Danio napisał(a):

Ja bym ich cisnal. Jak placisz zadatek to druga strona musi oddac Kase x2 Jak nie dotrzyma umowy, ch** mnie obchodzi ze kart na magazyn nie zalatwili, ale pieniazki wzieli. Czasy sie dobrac I'm do dupy. Niech uokik czy rzad to w koncu ureguluje. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, sawner napisał(a):

@Danio Zerknij na 4 i 5 punkt ich regulaminu (rozdział IV) i sprawdź jak to wygląda u ciebie.

IMG_20250217_170954.jpg

Regulamin regulaminem. Prawo jest ważniejsze i wyżej od regulaminu tzn żaden regulamin nie jest wiążący jeśli jest wbrew prawu. Dla mnie po zapłaceniu już jest umowa. Prawo też to pewnie jakoś reguluje. Np wprowadzenie w błąd klienta czy inne takie.

Edytowane przez RtxOn
  • Upvote 2
Opublikowano
47 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Znowu srają nam na mordę. I to coraz bezczelniej 

🤦🏻🤦🏻🤦🏻

Poniekąd sami się na to godzicie. O prawdopodobnych dużych problemach z dostępnością było na długo przed premierą. Brak możliwości zamówienia za pobraniem czy odbiorem w salonie już dyskwalifikuje u mnie taki zakup. A tu jak wyścig szczurów, byle szybko zamówić i zapłacić. Jak widać o problemach przy serii 30xx szybko pozapominali. Ktoś ma parcie to takie są efekty. 

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, RtxOn napisał(a):

Pisalem ze 5090 to pazdzierz I nie kupie choc mnie stac to pisali dawali minki wtf, boli go dupa itp , a teraz czytam 50 stron o pozarach I wtyczkach. Smiechlem az sobie :)

Jak ja napisałem na tydzień przed premierą, że nie czekam i kupiłem dzieciakowi MSI 4080S Gaming za 3900 (karta z końca września 2024) to mi pisali, że sprzedający zrobił dobry deal, bo za tę kasę kupi 5070Ti.

Kiedyś ludzie w maglu plotkowali, teraz czasy inne i się to samo pieprzy w internecie.

Edytowane przez cervandes
  • Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
5 minut temu, sawner napisał(a):

@Danio Zerknij na 4 i 5 punkt ich regulaminu (rozdział IV) i sprawdź jak to wygląda u ciebie.

IMG_20250217_170954.jpg

Zamówienie z Komputronika było za pobraniem, żeby jak najszybciej zakończyć proces. Towar był dostępny w magazynie, a teraz nagle nie ma? Chyba, że obsługa ze Starogardu Gdańskiego sprzedała kartę komuś innemu lub wzięła dla siebie. Czytałem regulamin i myślę, że UOKIK zweryfikuje, czy jest zasadny, czy też nie. Produkt był rzekomo niedostępny na magazynie, a dzisiaj dwa razy nagle się pojawił, w cenie o 1000 zł większej niż pierwotna. Januszostwo i tyle w temacie. Kwestia cen podzespołów elektronicznych powinna być regulowana przez producentów, tak, jak to się dzieje chociażby u Apple. A tak mamy, co mamy.

Na infolinii ani przepraszam, ani pocałuj mnie w... - "mamy prawo anulować każde zamówienie" :)

Opublikowano

Tak wstawiajcie porównania w 4K. Kto kupuje xx80 czy 70ti do 4K. Max to 3440x1440p dla tych kart z 120hz+. Dla mnie nawet 4090 do 4K był za słaby kiedy miał premierę bo grając w 60-80fps i to z dlss niezbyt mi się uśmiechało. 5090 ma wydajność pod 4K na ten moment ale zobaczymy jak długo.

Opublikowano
5 godzin temu, Lestat napisał(a):

4500???

Przecież w tej cenie to się 4080 szuka a nie przepłaconych nowości.

Jak w tym kraju ma być dobrze.... :(

Dobra, chwilę temu kupiłem 4080 Super za 3800 z lipca.

Opublikowano
8 minut temu, Danio napisał(a):

Zamówienie z Komputronika było za pobraniem, żeby jak najszybciej zakończyć proces. Towar był dostępny w magazynie, a teraz nagle nie ma? Chyba, że obsługa ze Starogardu Gdańskiego sprzedała kartę komuś innemu lub wzięła dla siebie. Czytałem regulamin i myślę, że UOKIK zweryfikuje, czy jest zasadny, czy też nie. Produkt był rzekomo niedostępny na magazynie, a dzisiaj dwa razy nagle się pojawił, w cenie o 1000 zł większej niż pierwotna. Januszostwo i tyle w temacie. Kwestia cen podzespołów elektronicznych powinna być regulowana przez producentów, tak, jak to się dzieje chociażby u Apple. A tak mamy, co mamy.

Na infolinii ani przepraszam, ani pocałuj mnie w... - "mamy prawo anulować każde zamówienie" :)

Masz prawo nie robić tam zakupów, jeśli stosują takie chwyty... Nie zakupiłeś produktu dopóki go nie wyślemy :lol2:

Opublikowano
Teraz, Wacuaw napisał(a):

Masz prawo nie robić tam zakupów, jeśli stosują takie chwyty... Nie zakupiłeś produktu dopóki go nie wyślemy :lol2:

Nic nie stracę zrobić dym na ich profilu w mediach społecznościowych + zgłoszenia sprawy do urzędu. Może handlują wirtualnym towarem? W pierwszych dropach upolowałem Gainwarda dla kumpla, za pobraniem, dostał dzień później, ale to X-KOM. Swoją drogą teraz nawet te najtańsze karty chodzą po kosmicznych cenach :)

Opublikowano
4 minuty temu, Danio napisał(a):

Nic nie stracę zrobić dym na ich profilu w mediach społecznościowych + zgłoszenia sprawy do urzędu. Może handlują wirtualnym towarem? W pierwszych dropach upolowałem Gainwarda dla kumpla, za pobraniem, dostał dzień później, ale to X-KOM. Swoją drogą teraz nawet te najtańsze karty chodzą po kosmicznych cenach :)

Daj znać jeśli coś ci się uda ugrać na tym... Szanse są małe, ale tak anty-konsumenckiego regulaminu jak komputronik to chyba żaden polski sklep nie ma...

Składasz zamówienie, potwierdzasz, płacisz - oni ci anulują i powiedzą, że nie przyjmują zamówienia :lol2: Zamów 10 pendrive 10zł każdy za pobraniem i powiedz, że nie przyjmujesz zamówienia, bo nie podoba ci się sposób w jaki zapakowali towar :cool: Masakra...

Powodzenia.

• Thanks 1
Opublikowano
49 minut temu, Slayni napisał(a):

UOKiK nic im nie zrobi.

Dokładnie tak, nic im nie zrobi.

Nawet kilkuletnia sprawa cywilna w sądzie nie oznacza wygranej jeśli ktoś by wpadł na taki pomysł, aby próbować :E

• Upvote 1