Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Zachy napisał(a):

@zozolek a ten model 5080 to trio?

Jak cewki?

Jak kiltura pracy?

Jak temperatury?

w 4090 suprim cewki grały , tutaj cisza.

po oc +325 / 1500  - 65 stopni 1400rpm

vramu braknie to pomyślę, w 4k nie gram.

Opublikowano

Co do Ventusa 5080, ktoś posiada go? ktoś testy widział/czytał ? a wielu od razu zakłada, że głośny w ciul ;) rozumiem że poprzednie modele Ventusowe były takie, ale to nie znaczy, że ten też.

Opublikowano

Ja dalej nie pojmuje jak ktoś może nie przyjmować do wiadomości, że ktoś inny moze miec inne potrzeby w danym momencie. Strata kilkunastu % wydajnosci w 1440p bo kolega gra w 1440p z tego co rozumiem i 3k pln w kieszeni. Mi by to pasowało.

Pogra, pobawi się MFG, puści dalej, kupi moze 5090 jak będą dostępne szerzej za jakiś czas. A forum zionie ogniem jakby sprzedał własną matkę za drobniaki. 

Ja tez robie przesiadkę na AM5 z AM4 i tymczasowo bedzie słabiej, nie wiele ale jednak, a finansowo się w ogole nie kalkuluje bo na plus nie wyjdę patrząc na ceny mobo AM5 vs uzywane AM4 ale już czuje nosem frajdę z nowych zabawek :pozdro: jakoś zniosę te 10% czy ile to tam będzie realnie wydajności procesora w dół.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

@zozolek Zapomniałeś o argumencie palących się wtyczek w RTX 5090

@PiPoLiNiO Zapomniałeś wyśmiać 16GB VRAM w RTX 5080

michael-jackson-meme.png

3 minuty temu, Elvis79 napisał(a):

Co do Ventusa 5080, ktoś posiada go? ktoś testy widział/czytał ? a wielu od razu zakłada, że głośny w ciul ;) rozumiem że poprzednie modele Ventusowe były takie, ale to nie znaczy, że ten też.

Ktoś ważył nowego Ventusa i porównywał ze starym to trochę mocno mu się schudło.
Ale pewnie jest jak zawsze - jeżeli chodzi o bardziej topowe konstrukcje to każda wersja jest przynajmniej "w miarę".
Jedynie do Ventusa/Mecha zawsze przylega łatka bylejakości. Nie wiem czy ktoś bardziej odpustowe modele ma w ofercie :) Taki Daewoo Matiz wśród GPU. Niby działa ale na tym zalety się kończą :hihot:

Opublikowano
1 minutę temu, Johnny Tomala napisał(a):

Ile max według was się opłaca dać za RTX 5070 Ti? Pewnie i tak nie mam szans by coś upolować w czwartek, ale IMO max 4400 zł za tę kartę.

Ja będę siedział z dziewczyną kumpla na xkomie (2 kompy i 2 tel XD)  żeby mu ją kupić :E bo będzie w robocie a i tak pewnie boty zapierdolą wszystko XD

Czekam na jutrzejsze testy jaka będzie rzeczywista wydajność.

Opublikowano
30 minut temu, zozolek napisał(a):

przebolejesz tą stratę 10% wydajności. 

Lokalni PCMR nie są w stanie teog pojąć, to dla nich  zbyt wiele.

Problem w tych mitycznych 10% straty wydajności %-), wszelkie testy wskazują na 20%

wykręcisz 5080 pod korek, to się zbliżysz do 10% straty, ale 4090 undervoltujesz z oc i dalej masz 15% straty i to w 1440p, do 4k i nowych potworków optymalizacyjnych z 16gb vram nawet bym nie startował %-)

Opublikowano
1 minutę temu, Brolly napisał(a):

Ja będę siedział z dziewczyną kumpla na xkomie (2 kompy i 2 tel XD)  żeby mu ją kupić :E bo będzie w robocie a i tak pewnie boty zapierdolą wszystko XD

Czekam na jutrzejsze testy jaka będzie rzeczywista wydajność.

Polecam próbować na aplikacji bo stronę znowu może im wywalić. Dodajesz sobie w aplikacji do ulubionych karty i masz je wszystkie w jednej zakładce potem jednym  kliknięciem do koszyka płatność Apple Pay i wszystko zrobione w kilka sekund.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Do wszystkich, którzy w ogóle zastanawiają się nad zakupem 5080 Ventus OC. Nie idźcie tą drogą - to straszny paździerz, najgorsza wersja jaka jest. Porównanie np. z MSI Vanguard - daje do myślenia nie? :D Za MSRP bym tego nie wziął...
image.thumb.png.a0c0a24f08e78c6a39b0104796c649a7.png image.thumb.png.d6a19bebc4cca35748b9ebcd0e43d009.png

Edytowane przez ffallen
  • Haha 10
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, ffallen napisał(a):

Do wszystkich, którzy w ogóle zastanawiają się nad zakupem 5080 Ventus OC. Nie idźcie tą drogą - to straszny paździerz, najgorsza wersja jaka jest. Porównanie np. z MSI Vanguard - daje do myślenia nie? :D Za MSRP bym tego nie wziął...
image.thumb.png.a0c0a24f08e78c6a39b0104796c649a7.png image.thumb.png.d6a19bebc4cca35748b9ebcd0e43d009.png

Nie zapominajmy że 5080 tak mało prądu nie bierze bo z tego co pamiętam to tyle ile 3080, a moja stara 3080 Suprim X grzała się do 71 stopni w bardzo dobrze wietrzonej budzie i po wymianie na reklamacji pasty i termopadów. Przy okazji za cicha to ona nie była przy tych 71 stopniach.

Opublikowano
3 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Problem w tych mitycznych 10% straty wydajności %-), wszelkie testy wskazują na 20%

wykręcisz 5080 pod korek, to się zbliżysz do 10% straty, ale 4090 undervoltujesz z oc i dalej masz 15% straty i to w 1440p, do 4k i nowych potworków optymalizacyjnych z 16gb vram nawet bym nie startował %-)

....  tak, wiem zapuść loopa i pograj w 3d marka :E

4090 to świetna karta, swoisty 1080Ti.

I siedzisz na codzień z wykręconą pod kurek 4090 ?  niech zgadnę : NIE 

4090 juz nie produkują gdybyś nie zauważył a za używkę widzę krzyczą 9.5k  gdzie te 5080 chwilę poszukasz i kupisz za 5500 za tydzieen dwa.

Opublikowano
4 minuty temu, chimichanga napisał(a):

Nie zapominajmy że 5080 tak mało prądu nie bierze bo z tego co pamiętam to tyle ile 3080, a moja stara 3080 Suprim X grzała się do 71 stopni w bardzo dobrze wietrzonej budzie i po wymianie na reklamacji pasty i termopadów. Przy okazji za cicha to ona nie była przy tych 71 stopniach.

Moja obecna po zmianie pasty i termoputty na kontaktach z radiatorem nawet do 65C nie dobija pod maks obciążeniem. Taki serwis :E Zresztą, przy karcie złopiącej 300W z urzędu zawsze pasuje uV zrobić, bo szkoda prundu.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, zozolek napisał(a):

....  tak, wiem zapuść loopa i pograj w 3d marka :E

4090 to świetna karta, swoisty 1080Ti.

I siedzisz na codzień z wykręconą pod kurek 4090 ?  niech zgadnę : NIE 

4090 juz nie produkują gdybyś nie zauważył a za używkę widzę krzyczą 9.5k  gdzie te 5080 chwilę poszukasz i kupisz za 5500 za tydzieen dwa.

No co? Boli zrobienie testu stabilności %-) wyszłoby ile te oc pod korek warte :smiech:

ja nie siedzę z wykręconą pod korek 4090 ty tak traktujesz 5080 :smiech:ja wręcz undervoltuję, karta wylajtowana :cool:

4090 mam, co mnie cena używek? Tym bardziej że swoje karty oddaję w rodzinie, nie sprzedaję.

Za tydzień ? Za 2? Już się pokazują 5090 za 12k z hakiem, ale mnie mały skok wydajności nie kusi za bardzo, za to niepokoi pobór mocy w świetle bubla na zasilaniu.

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
2 minuty temu, zozolek napisał(a):

5090 suprim wjezdzaja widzę. Jutro czuwajcie na msi store.

Where info - na fejsie nie ma zapowiedzi? - chyba, że opierasz się na tym, że u wujka Niemca były na Alternate?

• Upvote 1
Opublikowano

Jak ktoś ma 4090 i nie potrzebuje przyrostu papu do pracy to seria 5 jest do zapomnienia :E 

Ja mam serię 3xxx w prawie wszystkim i jeżeli nie trafię w 4070tiS poniżej 3k w jakiejś dobrej wersji nówki, albo koło 2k używki od znajomego który takie karty ciągnie, to mam w doopie i czekam kolejny gen. To co czytam, to co lecą spekulacje to cena/wydajność kart dla ludu będzie żenadą. Nie ma się co w to pakować.