Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, lukadd napisał(a):

5090 to w przebraniu 4090ti i do koksowane jeszcze stu pińdzisięcioma watami :E 

Chodziło mi że od generacji 3090 to jensen nie wypuścił Titana (nie mylić z modelami Ti) bo wynalazł potrzebę że ludzie potrzebują 24-32gb ,450-600w, 10-14k kartę do grania a nie tylko do pracy. Jak ktoś tego nie widzi to sorry. Oczywiście ja też miałem 3090 i 4090 no ale sami przyznaliście ze normalny nie jestem więc to też niejako potwierdza moją tezę że nikt normalny nie kupuje tego do gier :)

Edytowane przez RtxOn
Opublikowano
7 minut temu, RtxOn napisał(a):

Oczywiście że wystarczy. 5090 to Titan w przebraniu. Karta bardziej pro jak gaming. 5080 jest typowo najmocniejsza gamingowa karta. Ktoś kto kupuje 5090 do grania nie jest normalny. 14k, 600w do grania? Jensen ładnie nam mózgi wyprał. 

Dostajesz 15% skoku generacyjnego, karta która nawet nie dogania starszej generacji 4090, budzimy się Marian, całe łóżko zasrałeś :E .

To jest jak uderzenie w policzek, żadne progresy. Będąc pcmr trzeba mieć Swoje wymagania, a nie klaskać uszami do tego co nam na siłę wciskają.

Jestem twardym człowiekiem i dymanym nie chce być, więc twardo stąpam po ziemi, nie odpływając na widok 5080tki. Prawie 2l temu odkupiłem za 4500zł 4080, i teraz miałbym kupić za 6tysi przyzwoite 5080 i miałbym być zadowolony :E? 5080 jest kartą nie równą, i w niektórych grach nawet po oc sięga do kolan 4090. Sory ale nie, jestem z starego pokolenia i nie ma co sobie tłumaczyć, że wszystko drożeje, przepłacasz za tą 5080 to się dajesz dymać, trudno, trzeba nazywać, rzeczy po imieniu. 

• Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 4
Opublikowano
8 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Ja biorę jak będzie za max. 4100-4200. Powyżej to niech biznesmeni z OLX zabierają i próbują szczęścia. 

Jeśli TUF jest za 4599 to liczę na Vanguarda za 4299. W tej cenie nie będzie źle. Oczywiście przy normalnej dostępności, nie będę się bił z botami. 

Opublikowano
46 minut temu, VRman napisał(a):

Obejrzałem słupki.

Niespodzianki nie było.

Kaszana.

Góra 10% jakby traciła do 4080S to jeszcze nie byłoby tak źle, ale 4080 często jest kilkanaście procent szybsza. 

Sprawdziłem mniej więcej 10 recek i uśredniając jest kilka procent słabsza od 4080'ki. Ogólnie jest bardzo dziwnie bo najnowsza "ti" skacze wydajnością w cały świat - raz wyraźnie słabsza, raz nieco mocniejsza, a często tak samo wydajna.

Po oc powinna nieco przeskoczyć stock 4080'ke. Za 3900-4200 w miarę spoko opcja ale czy cokolwiek będzie jutro w takiej cenie. Te wszystkie Asus prime czy ventusy przeliczając z tego co pokazują zagraniczne sklepy to jakieś 4600/700 zł. Za słabe chłodzenie podziękuję. Imo nadzieja, że będzie tanio Pny który jak na swoją cenę potrafi mieć całkiem ok kulturę pracy. 

• Upvote 1
Opublikowano
22 minuty temu, Zachy napisał(a):

A wracajac do tematu kart, jacys chetni i zdecydowani na 5070ti po wynikach testow?

Niestety nie mam za dużego wyboru. 8 letni PC z gtx 970, od 4 lat przymierzam się za zmianą ale chciałem przeczekać czasy krypto jak widać nic to za bardzo nie dało. Będę polował na 5070ti od msi z jakimś porządnym chłodzeniem, ale ponad 5k to już raczej nie dam.

• Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, NoviAMG napisał(a):

Dostajesz 15% skoku generacyjnego, karta która nawet nie dogania starszej generacji 4090, budzimy się Marian, całe łóżko zasrałeś :E .

To jest jak uderzenie w policzek, żadne progresy. Będąc pcmr trzeba mieć Swoje wymagania, a nie klaskać uszami do tego co nam na siłę wciskają.

Jestem twardym człowiekiem i dymanym nie chce być, więc twardo stąpam po ziemi, nie odpływając na widok 5080tki. Prawie 2l temu odkupiłem za 4500zł 4080, i teraz miałbym kupić za 6tysi przyzwoite 5080 i miałbym być zadowolony :E? 5080 jest kartą nie równą, i w niektórych grach nawet po oc sięga do kolan 4090. Sory ale nie, jestem z starego pokolenia i nie ma co sobie tłumaczyć, że wszystko drożeje, przepłacasz za tą 5080 to się dajesz dymać, trudno, trzeba nazywać, rzeczy po imieniu. 

Odkupiłeś używaną 4080 za 4,5k i Ty twardo stąpasz po ziemi ? To już wolę nową 5080 za te 6 tysi. Serio.

Opublikowano

Asus Prime GeForce RTX 5070 Ti OC 16GB GDDR7 -> Wartość zakupów: 4 599 zł

Asus TUF GeForce RTX 5070 Ti OC 16GB GDDR7 -> Wartość zakupów: 4 899 zł

(źródło morele.net)

Wcześniej dało się odczytać w Media Expert cenę TUFa OC (5200zł) i TUFa non-OC (4999zł)

Chyba sprawdza się mój kolejny czarny scenariusz :hihot: Z RTX 5080 i 5090 całkiem ładnie zgadłem. Jak pisałem o 14000zł za 5090 to się wszyscy pukali w czoło, a teraz nawet na sklepach przebija granicę 20000zł (lub grubiej).

Opublikowano

Pany wiem, że pytanie z doopy ale może ktoś trafił na jakąś w miarę rzetelną odpowiedz i wie kiedy można spodziewać się dostępnej karty Gigabyte GeForce RTX 5080 AORUS Xtreme Waterforce WB 16GB GDDR7 DLSS4 z jakąś przybliżoną cena? Ewentualnie znacie inne modele 5080 które fabrycznie będą pod LC ?

Opublikowano (edytowane)

I skończcie już porównywać kartę za 7k Suprim z kartą za 11k i to Zotac tyle dałem za 4090 na premierę). 10% różnicy między nimi , cała reszta przepaść na korzyść 5080 a cenowo 40%. Wy na prawdę mnie potrzebujecie. Przyklejcie ten post jak ktoś będzie pisał że 4090 jest lepsze. 11k vs 7. Dalej przyklejajcie.

Edytowane przez RtxOn
  • Like 3
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, NoviAMG napisał(a):

Te karty są o półkę za wysoko nazwane i wycenione, cały problem tej generacji 

Ta generacja przy tych skokach wydajności jakie Kurteczka wypichcił powinna się skończyć na 5080, ale z układem od 5090, albo bardzo zbliżonym i przyciętym stock do 450W :E Za ~cenę obecnej 5080 :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
Teraz, RtxOn napisał(a):

I skończcie już porównywać kartę za 7k z kartą za 11k (tyle dałem za 4090 na premierę). 10% różnicy między nimi a cenowo 40%. Wy na prawdę mnie potrzebujecie.

Dałeś tyle bo dałeś się wydymać. Jak się rzucasz na premierę na karty to wiadomo że jesteś dymany. Racjonalnie się czeka z 2-3m aż kurz opadnie. 

1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Ta generacja przy tych skokach wydajności jakie Kurteczka wypichcił powinna się skończyć na 5080, ale z układem od 5090 i przyciętym stock do 450W :E Za ~cenę obecnej 5080 :E

Dokładnie, tak to powinno wyglądać :)

• Upvote 2
Opublikowano
4 minuty temu, Platun napisał(a):

Gigabyte GeForce RTX 5080 AORUS Xtreme Waterforce WB 16GB GDDR7 DLSS4 z jakąś przybliżoną cena?

Były za 7,5k.  Sredni deal, bo jakość tych bloków jest tez srednia. 

5 minut temu, RtxOn napisał(a):

Wy na prawdę mnie potrzebujecie

Chyba tak :E

Opublikowano
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

Ta generacja przy tych skokach wydajności jakie Kurteczka wypichcił powinna się skończyć na 5080, ale z układem od 5090, albo bardzo zbliżonym i przyciętym stock do 450W :E Za ~cenę obecnej 5080 :E

Nabierają odpadów z 5090 to zrobią 5080ti(podobnie bylo z 3080ti) albo zostaną na superki za rok 😉 

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, TheMr. napisał(a):

Wspomnieli coś o 5090 Astral? :E 

Tylko tyle że jak była premiera 80 i 90 to nie zdążyli nawet dla siebie kupić bo strone wywaliło a boty wszystko wyczyściły  :E :E :E

Edytowane przez Brolly
  • Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, RtxOn napisał(a):

I skończcie już porównywać kartę za 7k Suprim z kartą za 11k i to Zotac tyle dałem za 4090 na premierę). 10% różnicy między nimi , cała reszta przepaść na korzyść 5080 a cenowo 40%. Wy na prawdę mnie potrzebujecie. Przyklejcie ten post jak ktoś będzie pisał że 4090 jest lepsze. 11k vs 7. Dalej przyklejajcie.

A jak wygalda te MFG x3 i x4? da sie z tego korzystac? Bo ogolnie nikt o tym nic nie pisze jakby nie istniało

Opublikowano
15 minut temu, NoviAMG napisał(a):

Gigabyte WB bym nawet nie wziął za 5k, po tym co mi zaserwował w 3080 z blokiem ... Cewki tak piszczały, że można było słuch stracić. 

Frostbite lepiej 

Właśnie rozglądam się za czymś z gotowym blokiem.. no chyba, że nie będzie szału to znowu coś zwykłego + blok z andżeli :P 

Opublikowano
3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

A jak wygalda te MFG x3 i x4? da sie z tego korzystac? Bo ogolnie nikt o tym nic nie pisze jakby nie istniało

Nie wiem jeszcze nie korzystałem. Ale odpaliłem stalkera 2 tam jest chyba zwykłe fg i daje rade stabilny jak skala 116fps (ustawiłem 120hz) bez tego były dropy 91-108fps więc o dziwo to działa bardzo dobrze w tej grze. Też wyjściowy fps duży ale stabilność cenie bardziej od dropow więc w tym wypadku super. Laga nie czuję, artefaktów nie widzę, wiadomo stalker to nie cod. 

Opublikowano
6 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Astralowicze, dzwonił do kogoś X-kom? 

Ja pier... kolejna grupa pokrzywdzonych po frankowiczach.
Może w obietnicach przedwyborczych któregoś z kandydatów będzie przyśpieszenie dostawy Astrali do astralowiczów :hihot:

• Haha 6
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, RtxOn napisał(a):

Nie wiem jeszcze nie korzystałem. Ale odpaliłem stalkera 2 tam jest chyba zwykłe fg i daje rade stabilny jak skala 116fps (ustawiłem 120hz) bez tego były dropy 91-108fps więc o dziwo to działa bardzo dobrze w tej grze. Też wyjściowy fps duży ale stabilność cenie bardziej od dropow więc w tym wypadku super. Laga nie czuję, artefaktów nie widzę, wiadomo stalker to nie cod. 

Czyli możliwe, że jak masz 60fps normalnie, i wlaczysz zwykłe FG to działa bardzo dobrze, a jak masz 70FPS i wlaczysz MFG to tak samo dobrze działa.