Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Brolly napisał(a):

Bo mogą jak tutaj dużo osób twierdzi :D

Prędzej doczekasz premiery 5080 TI 24 gb :E

No niestety też uważam że to żałosna sytuacja, ale ponawiam pytanie: Co ma zrobić x-kom, jeśli faktycznie karty do nich nie dojeżdzają, a kupujący rezygnują z prawa odstąpienia od zakupu?

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Co ma zrobić x-kom, jeśli faktycznie karty do nich nie dojeżdzają, a kupujący rezygnują z prawa odstąpienia od zakupu?

Generalnie kolejna praktyka która woła o pomstę to przy zakupie 5090 opcja tylko zapłaty z góry, brak płatności w sklepie przy odbiorze, nie wiem jak z 5080 i 5070ti.

Jak x-kom chce kredyt niech idzie do bociana.

Dobrze npisał @tobem90 

19 godzin temu, tobem90 napisał(a):

Te "zaledwie" 10 zamówień to są zamówienia na łączną kwotę prawie 142.000 zł.

Mam nadzieję ze wyślecie je jutro, bo to jest naprawdę karygodne.

142 tyś w kieszeni mają ty masz chuja w dupie a nie kartę xDDDD

Jak ktoś mi napisze że "mogą to robić" to znaczy że sam jesteś podludziem i walisz na hajs ludzi w swoim życiu.

Edytowane przez Brolly
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

No niestety też uważam że to żałosna sytuacja, ale ponawiam pytanie: Co ma zrobić x-kom, jeśli faktycznie karty do nich nie dojeżdzają, a kupujący rezygnują z prawa odstąpienia od zakupu?

Pisać jasno , że to preorder i brać hajs dopiero przed wysyłką ?

Przy 3080 to jeszcze działało miałem ustawiony przelew i dopiero jak zadzwonili po kilku miesiącach, że jest to zapłaciłem

Opublikowano
Teraz, Brolly napisał(a):

Generalnie kolejna praktyka która woła o pomstę to przy zakupie 5090 opcja tylko zapłaty z góry, brak płatności w sklepie przy odbiorze, nie wiem jak z 5080 i 5070ti.

Jak x-kom chce kredyt niech idzie do bociana.

Ale już od pierwszego dnia zapłaty kupujący ma prawo wnieść o zwrot pieniędzy, który by zapewne zrealizowali w dzień/dwa. To jak, odpowiesz mi na pytanie? Co ma zrobić x-kom? Przecież oni ich na pewno przy każdej sytuacji informują, że mogą zrezygnować i odzyskać pieniądze.

Teraz, michaelius33 napisał(a):

Pisać jasno , że to preorder i brać hajs dopiero przed wysyłką ?

No i zgadzam się, że tutaj x-kom odwalił srogo, ale mamy już 25.02 a gadka jest jakby x-kom nie chciał zwrócić pieniędzy.

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

Ale jakie to ma znaczenie, że mogą odesłać hajs? 

Sytuacja jest prosta. Ktoś zabierał na 1 kartę. Nie ma więcej wolnych środków. Ustawił się 30 stycznia na premier i chciał kupić kartę. Pokazał mu się Astral w X-Kom z wysyłką na jutro i go kupil. 

To jest kluczowe. Kupiłeś i nie szukałeś gdzieś indziej. Potem wyszło, że @x-kom robi Cię w uja, a Ty straciłeś szanse na zakup jakiejkolwiek innej karty gdziekolwiek indziej. 

To, że sklep może teraz oddać kasę nic nie zmienia w kwestii skurwysyństwa jakie zrobili. Koniec kropka. 

Sytuacja na premiere: zgadzam się częściowo (jedyny mankament to, to, że Astrala i tak nigdzie indziej nie mogłeś dorwać)
Ale sytuacja przez ostatni miesiąc? Sam mówiłeś, że mogłeś kupić chociażby 5090 gaming trio, ale to nie twój target.

Spójrzmy prawdzie w oczy - ludzie co kupili Astrala się nie wycofują, bo nie mają alternatywy a nie możliwości (szczególnie, że tego modelu NIGDZIE nie ma)

I tak, zgadzam się, strasznie ch*jowe zachowanie z tą wysyłką ustawioną na 31.01, nie ma dyskusji co do tego.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ale jakie to ma znaczenie, że mogą odesłać hajs? 

Sytuacja jest prosta. Ktoś zabierał na 1 kartę. Nie ma więcej wolnych środków. Ustawił się 30 stycznia na premier i chciał kupić kartę. Pokazał mu się Astral w X-Kom z wysyłką na jutro i go kupil. 

To jest kluczowe. Kupiłeś i nie szukałeś gdzieś indziej. Potem wyszło, że @x-kom robi Cię w uja, a Ty straciłeś szanse na zakup jakiejkolwiek innej karty gdziekolwiek indziej. 

To, że sklep może teraz oddać kasę nic nie zmienia w kwestii skurwysyństwa jakie zrobili. Koniec kropka. 

Co komu po hajsie oddanym , jak karty nie idzie kupić albo są 5k droższe. 

Nie bierzesz jednego pod uwage - pokaz przynajmniej 1 sklep gdzie od premiery mogles kupic astrala w Polsce.

Tak mowisz, jakby gdzies do tej pory sie pojawily, a Ty nie mialbys mozliwosci tej karty kupic.

Uproszcze i sam odpowiem - Astrali w Polsce do tej pory nigdzie nie bylo.

Masz prestensje o to ze Asus ich nie natrzepal na premiere i @x-kom ich nie dostal?

Miej pretensje do NV i Asusa, a nie do firmy ktora nie ma wplywu na to co i kiedy dostaje, bo to jest zalezne od calego lancucha dostaw.

Tak sie rzucacie w tym temacie jakby to x-kom wam krzywde robil.

Nie podoba sie? Zabierajcie kase z @x-kom i kupcie karty gdzies indziej.

Nie rozumiem was - wiecie jaka jest sytuacja a odpierdalacie kaszane jakby @x-kom wam na zlosc robil i tych kart nie dostarczal

Edytowane przez Zachy
  • Upvote 2
Opublikowano
1 godzinę temu, MJRegul napisał(a):

Pimpek ja Cię podziwiam za cierpliwość, wkurzałeś się przez pierwsze dni a teraz chyba troch e emocje opadły?

Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@MJRegul Pierwsze dni i wczoraj. Ogólnie dziwi mnie to, że inni nie chcą walczyć i zgłaszać chociażby do UOKiK, więc X-kom dalej robi co chce.

Taki @Brolly niby pisze co chwilę nic nie dające posty, a do UOKiK nie zgłosił tego co się dzieje.

Tak, ile już czekasz na kartę która kupiłeś ? A gwarancja leci ;)

Nie dość ze dajesz się dymać to jeszcze nie szanujesz własnych pieniedzy.

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Zachy napisał(a):

Nie bierzesz jednego pod uwage - pokaz przynajmniej 1 sklep gdzie od premiery mogles kupic astrala w Polsce.

Tak mowisz, jakby gdzies do tej pory sie pojawily, a Ty nie mialbys mozliwosci tej karty kupic.

Uproszcze i sam odpowiem - Astrali w Polsce do tej pory nigdzie nie bylo.

Masz prestensje o to ze Asus ich nie natrzepal na premiere i @x-kom ich nie dostal?

Miej pretensje do NV i Asusa, a nie do firmy ktora nie ma wplywu na to co i kiedy dostaje, bo to jest zalezne od calego lancucha dostaw.

Tak sie rzucacie w tym temacie jakby to x-kom wam krzywde robil.

Nie podoba sie? Zabierajcie kase z @x-kom i kupcie karty gdzies indziej.

Nie rozumiem was - wiecie jaka jest sytuacja a odpierdalacie kaszane jakby @x-kom wam na zlosc robil i tych kart nie dostarczal

To po co sprzedawali karte której nie mieli, bez informacji o przedsprzedaży, taki praktyki nie są zgodne z prawem handlowym.

Opublikowano

Ktoś z Lublina nie chciałby legendarnego Ventusa 5070 Ti za 3899 zł ? Nazamawiałem tych kart i mi weszły finalnie wszystkie i mógłbym tego potwora odstąpić :D mam go do odbioru w lokalnym Komputroniku.

Opublikowano (edytowane)

@Kadajo

Przeciez gwarancja leci od momentu zakupu, a nie zlozenia zamowienia.

Wiec nic nie leci :)

A co do karty - ja tam spokojnie czekam na dostawe do @x-kom w koncu Asus ich natrzepie i beda dostepne w sprzedazy.

Moze przy okazji jakies babole w nowszej  rewizji pcb rozwiaza czy cos.

Na pewno czas nie dziala na nasza niekorzysc.

3 minuty temu, tobem90 napisał(a):

To po co sprzedawali karte której nie mieli, bez informacji o przedsprzedaży, taki praktyki nie są zgodne z prawem handlowym.

Nie chce ich bronic, ale widocznie dostali bledne albo zerowe informacje nt tego ile sztuk do nich na magazyn wjedzie.

Jakby @x-kom mnie celowo w blad wprowadzal zabral bym kase i szukal szczescia  gdzis indziej.

ale nie jestem ignorantem i wiem jak wyglada sytuacja rynkowa obecna.

bede sie czepial @x-kom za to bo jak male dziecko 'chce teraz, juz, zaraz...?' bez wzgledu na okolicznosci?

@PiPoLiNiO

kupi inna karte i sprzedaj za ile Ci sie podoba.

Twoja wlasnosc, twoja karta to robisz z nia co uznasz za sluszne - mozesz nawet oddac na tace Tadeuszowi Rydzykowi.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
25 minut temu, Phoenix. napisał(a):

tu było video - test Aurusa 5090 na Hardware Unboxed

Jeszcze nie widziałem świecidełek na karcie lub czymkolwiek do kompa, których bym nie chciał wyłączyć. Ale takie ekraniki LCD to jest już kretynizm. 

Wszystkie te elo-świecidełka powinny być w kategorii dla pryszczatych, niech sobie tam dopłacają za wygląd. Obok powinny stać modele brzydkie jak karty 25 lat temu. Albo nawet jeszcze brzydsze. Kiedyś procesory były sprzedawane taniej poprzez sztuczne ograniczenia (które potem można było usuwać ołówkiem ;)) to z wyglądu też by się dało zrobić taką "segregację".

Gołe PCB, brzydkie radiatory. Byle funkcjonalność i cena były dobre, a bym takie wybierał przy zakupach. 

Ale często nie mamy wyboru.

Teraz chcesz kupić np. takiego Aurusa 5090? To płać +1000zł za jakiś zrąbany ekranik wyświetlający skaczące pokemony* czy co to tam jest. :/

Podobnie z monitorami "gamingowymi". TNka za kilka tysięcy, ale RGB musi być! Monitor gejmingowy przecież!

Jeszcze niech zaczną kijki do selife dodawać do tych kart z RGB.

*) wiem, że to co się wyświetla można zmienić

• Thanks 1
Opublikowano

Podstawowym błędem @x-kom było umieszczenie informacji o wysyłce jutro. Wystarczyłoby, żeby napisali dostępny, ale data wysyłki nieznana, albo może ulec wydłużeniu itp. i by nie było tematu.

A w ogóle bajką byłoby gdyby w takiej sytuacji była aktywna opcja przelewu tradycyjnego. Wtedy poinformowaliby, że data jest nieznana i każdy może zdecydować czy w ciągu 5 dni robi przelew i utrzymuje miejsce w kolejce i czeka czy anuluje zamówienie i nie ponosi kosztów.
Wtedy ten temat byłby o kilkaset stron chudszy :)

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Ja podnoszę temat, nie po to, żeby powiedzieć "X-KOM NIE ZROBIŁ NIC ZŁEGO MOŻESZ ZREZYGNOWAĆ" tylko, żeby przegadać stan faktyczny - jakie są opcje i możliwości, po błędzie wykonanym przez x-kom w sprawie informacji o wysyłce 31.01 - mleko się rozlało i sytuacja jest znana już miesiąc, dlatego chyba warto dywagować nad stanem faktycznym.

Co ma zrobić x-kom, jeśli faktycznie nie mają tych kart? 

Opublikowano
Teraz, Tester Wrażeń napisał(a):

Ja podnoszę temat, nie po to, żeby powiedzieć "X-KOM NIE ZROBIŁ NIC ZŁEGO MOŻESZ ZREZYGNOWAĆ" tylko, żeby przegadać stan faktyczny - jakie są opcje i możliwości, po błędzie wykonanym przez x-kom w sprawie informacji o wysyłce 31.01 - mleko się rozlało i sytuacja jest znana już miesiąc, dlatego chyba warto dywagować nad stanem faktycznym.

Co ma zrobić x-kom, jeśli faktycznie nie mają tych kart? 

Jeśli nie mają kart, muszą je kupic w innym podmiocie nawet jeśli mieliby ponieść przez to stratę. Tak jest zapisane w prawie handlowym i tak powiedział mi prawnik UOKiK do którego każdy z Was może zadzwonić za darmo.

Opublikowano
Teraz, tobem90 napisał(a):

Jeśli nie mają kart, muszą je kupic w innym podmiocie nawet jeśli mieliby ponieść przez to stratę. Tak jest zapisane w prawie handlowym i tak powiedział mi prawnik UOKiK do którego każdy z Was może zadzwonić za darmo.

O i to już wnosi coś konkretnego do tematu. Warto wtedy przegadać to z x-komem. A idąc krok dalej - co jeśli nie ma gdzie kupić? Sytuacja na rynku wygląda tak, jakby tych kart po prostu nie było dosłownie nigdzie. Bo przecież to nie jest tak, że tylko x-kom ich nie ma.

Opublikowano

Wg mnie jedno nad czym @x-kom moglby popracowac, to forma pobierania oplat odnosnie tych kart i mogli zrobic to jak Komputronik.

1. wysatwic karty

2. wziac oplate dopiero jak beda mieli fizycznie karte przypisana do uzytkownika, zgodnie z kolejnoscia zamowien

to by bylo bardzo fair.

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, tobem90 napisał(a):

kart nigdzie nie ma, skad maja je wziac? Naprodukowac? :wariat: