Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, lukadd napisał(a):

Musi zejść poniżej 26W w ildle, aby wyłączyć wentyle. Muszą być spełnione 2 warunki w zasadzie jednocześnie poniżej 40stopni i poniżej 26W.

Mam Monitor 4K 240 Hz. Zmniejszyłem rozdzielczość na jak najmniejszą i 60Hz. Jak obciążenie zeszło do 26W to karta przełączyła się w tryb cichy 0% rpm :) Czyli jest sprawna i wtedy działa cicho.

O dziwo jak zmieniłem rozdzielczość i było 40 W nadal wentylatory były na 0%. Po uruchomieniu windows ponownie 1200 rmp :(

Teraz, jak zrobić, żeby ciągle było te 26W przy uruchamianiu windows?

Edytowane przez lysyn
Opublikowano

Jak korzystać z 5090 - króciutki poradnik:

- Blokada FPS na 60

- Monitor FULL HD

- Przetestuj 600 zasilaczy, jeden na każdy wat pobierany przez kartę

- Upewnij się, że masz dobry kabel, najlepiej kup wszystkie dostępne w internecie

- Odmów 3 zdrowaśki przed każdym uruchomieniem

- A najlepiej to nie uruchamiaj

• Thanks 1
  • Haha 2
Opublikowano
8 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Jak korzystać z 5090 - króciutki poradnik:

- Blokada FPS na 60

- Monitor FULL HD

- Przetestuj 600 zasilaczy, jeden na każdy wat pobierany przez kartę

- Upewnij się, że masz dobry kabel, najlepiej kup wszystkie dostępne w internecie

- Odmów 3 zdrowaśki przed każdym uruchomieniem

- A najlepiej to nie uruchamiaj

I teraz wrzucic to czysto informacyjnie do kazdego sklepu. 

Opublikowano

Ten gaming trio to nie taka zła karta patrząc obiektywnie.

Btw to mam wrażenie, że te wszystkie 5090 są praktycznie identyczne jeśli chodzi o możliwości OC / UV, max 1-3% różnicy to tyle co nic, a każdy UV pewnie i tak zrobi :)
Jedynie to ten Inno3d odstaje, ale ja je traktuje jako karty pod wodę jedynie.
Brałbym obojętne co, cewki to loteria i tak.

Opublikowano
Teraz, leven napisał(a):

Pip dla czego nie kupiłeś Gigabyta ? Od dobrych 20 lat jestem w tym trudnym świecie kart i GB nigdy mnie nie zawiódł. Cewki ? Te karty nie maja cewek :P 

Zamień Astrala na : https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-aorus-geforce-rtx-5090-xtreme-waterforce-32gb-gddr7-gv-n5090aorusx-w-32gd-14485483/

Sorry za słownictwo - kurwa może dlatego, że za 19k jest? Gdzie Ty masz oczy XD

Opublikowano
1 minutę temu, Element Wojny napisał(a):

W zadnej generacji mnie nie zawiodla.

Trio od MSI i Gaming OC od Gigabyte od zawsze mają najlepszy stosunek ceny do jakości. Wspomniałbym też o TUF, ale zazwyczaj kosztują nieco więcej niż Trio/Gaming OC.

• Upvote 1
Opublikowano
46 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Jak to nie jest - zwalony uklad zasilania i palace sie przewody zasilajace, zuzycie energii, brakujace ROPy, cewki, karty glosne jak cholera  - takie problemy zawsze wystepowaly, ale nigdy w takim natezeniu jak obecnie. 

Szkleroza nie boli ;) Powtarzam nie jest to najgorsza generacja NV pod żadnym względem technicznym ;)

G8x popsuty procesor video, popsute sterowniki pod Viste - mało brakowało by doszło do zbiorowego pozwu, sprzedawanie wadliwych chipów partnerom - dzisiaj by tak łatwo by się nie wymigali, przegrzewające się karty w dłuższym okresie powodujące uszkodzenie, popsuty TV OUT - podłączenie powodowało uszkodzenie i pojawienie się szachownicy na ekranie. Sam reklamowałem przynajmniej dwie sztuki z tego powodu.

Do tego sterowniki, które uszkadzały karty :lol2: Mało jeszcze dalej pisać?

Opublikowano
20 minut temu, lysyn napisał(a):

Mam Monitor 4K 240 Hz. Zmniejszyłem rozdzielczość na jak najmniejszą i 60Hz. Jak obciążenie zeszło do 26W to karta przełączyła się w tryb cichy 0% rpm :) Czyli jest sprawna i wtedy działa cicho.

O dziwo jak zmieniłem rozdzielczość i było 40 W nadal wentylatory były na 0%. Po uruchomieniu windows ponownie 1200 rmp :(

Teraz, jak zrobić, żeby ciągle było te 26W przy uruchamianiu windows?

Bo tam są zależności jak dobrze pamiętam, że załącza wentyl po przekroczeniu 50 stopni, 50Wat, a następnie aby wyłączyła trzeba spełnić warunek poniżej 26W i 40 stopni.

Przy starcie kompa masz pewnie jakiś peak powyżej 50W na GPU i ci załącza wentyl, a że monitor 240hz i 4k to nie chce zejść poniżej 26W, aby wyłączyć :E

Lipnie i biednie nastawione limity. Możesz spróbować czystą windę, ale problem będzie raczej powracał. Bo wystarczy, nawet jak ci się nie załączy przy starcie systemu, to posiedzisz trochę na necie, youtube poklikasz i będzie gdzieś peak ponad 50W, gpu się zagrzeje i dalej będzie ten sam problem przy tak ustawionych limitach w biosie.