Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
31 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Za 10299 był non OC, i to była promocja Asusa na kilka sztuk na świecie :)

Nie no troche więcej niż kilka sztuk. Poza mną wydaje mi się, że była jeszcze jedna osoba która wyrwała tego non OC w promocji tutaj na forum.

Dodatkowo jak przy okazji odbierałem coś ze sklepu stacjonarnego x-komu, to miły facet z obsługi powiedział mi, że jestem 3 w kolejce po tego non OC, czyli minimum te 3 musiały być na samą Polskę :D 

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No nie chciało mi się wierzyć, że typ mu pompę podłączył pod obudowę. 

Swoją drogą przy 3400 rpm moja pompa jest słyszalna, to ciekawe co się dzieje przy 5500. Przecież to już prawie jak małe piździki na płytach głównych :D

Nic nie slychac, serio :o

Opublikowano
13 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@ryba A te oznaczone jako do pompy nie są lepiej zasilane? 

Pimpek, zlacze normalnie w mobasach obecnie ma 1A, czyli 12W. Tosz to nawet DDC ma 10W :D a te male pizdziki to 0.2-0.5A max bierze.

Grafy po 15k kupujecie, a podstawy elektroniki i pc u Was daleko w lesie :E

• Upvote 1
Opublikowano

Czyli jest git? Mozna ukrzyzowac pipka? Bo moj neandertalski mozg sie miota XD

16 minut temu, ryba napisał(a):

Pimpek, zlacze normalnie w mobasach obecnie ma 1A, czyli 12W. Tosz to nawet DDC ma 10W :D a te male pizdziki to 0.2-0.5A max bierze.

Grafy po 15k kupujecie, a podstawy elektroniki i pc u Was daleko w lesie :E

Opublikowano
Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Za 10299 był non OC, i to była promocja Asusa na kilka sztuk na świecie :)

Te non OC to najlepsze modele jak jeszcze się chce je manualnie dociskać a i bez tego te śmieszne OC robi tylko za większe pole do popisu przy zmieszczeniu większej ilości chipów w specyfikacji.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Te non OC to najlepsze modele jak jeszcze się chce je manualnie dociskać a i bez tego te śmieszne OC robi tylko za większe pole do popisu przy zmieszczeniu większej ilości chipów w specyfikacji.

To OC od Asus'a to żart przy TUF'ie. Z tego co pisał Sovas, jego karta OC miała stock 14200 w Steel Nomad, natomiast moja nie OC miała 14300. Większą różnicę robi loteria krzemowa, niż ich "OC".

Edytowane przez Voggie
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Jakie git. Krzywe nie ustawione, gniazda pomylone, wentyle na odwrót przymocowane. 

Jeszcze powiedz ze zapłaciłeś za to :D

Majster mu to słaby składał.

Najlepiej samemu sobie to ogarnąć pod preferencje. Bo różne pompki, czasami sztuka od sztuki się różni jak z GPU i cewkami :E różne budy, różnie ustawione od ucha, inaczej przenosi dźwięk dla danych rpm, tak samo wentyle. To trzeba na spokojnie usiąść najlepiej na swoim stanowisku i ustawić.

W serwisie też to mogą zrobić z grubsza jak jest tam ktoś ogarnięty, ale to dodatkowo kosztuje, a i tak nie będzie idealnie ustawione dla danego docelowego stanowiska.

Opublikowano
4 minuty temu, Voggie napisał(a):

To OC od Asus'a to żart przy TUF'ie. Z tego co pisał Sovas, jego karta OC miała stock 14200 w Steel Nomad, natomiast moja nie OC miała 14300. Większą różnicę robi loteria krzemowa, niż ich "OC".

Przecież ten przyrostek OC praktycznie nic nie znaczy poza wzrostem ceny :)

Opublikowano
7 minut temu, Zachy napisał(a):

Przecież ten przyrostek OC praktycznie nic nie znaczy poza wzrostem ceny :)

Może być momentami odrzut z wersji nie OC. Z czasem jak nie robią już tych non OC to się wyrównuje i można wtedy w tych przebierać...

Chyba że nie ruszają przy tych OC i powerlimitu.

A i tak mogą przy tym zegarki gorzej reagować :E

Opublikowano
Godzinę temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Cinebench r23 porównanie bez i z UV. Lepsza temperatura, wyzszy wynik, pare razy cichszy komp

Bez UV

Pokaż ukrytą zawartość

fansstandardcinebenchr23.thumb.png.eb09bde2c6db6a2fedac24ba29979795.png

UV -30

Pokaż ukrytą zawartość

fansstandardUV-30cinebenchr23.thumb.PNG.58fe1c61c7e53cfed4f633b1478d35c4.PNG

Nie wiem dziwne te twoje wyniki, a weź daj PBO +200 na tym UV i zrób test timespy, tam też jest dobry benchmark i czesto potrafi zbić MHZ. Jak trzymie i nie throttluje to powinienes miec cos w okolicach 17 700. Generalnie na dobrym UV nawet w loopie tyle. 

Screenshot2025-03-08132354.thumb.png.7e88b94136e068a6aa289fa9e4360dc7.png

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Nwm dziwne te dane, zareczam, ze nic 5578rpm nie chodzi. No jakas lebiega mi to skladala ewidentnie, mega wkurwiony jestem xd

Wgraj hwinfo nalezycie, a nie hwmonitor ;)

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, darekz napisał(a):

Czy ktoś ma wiedzę większą na temat dzisiejszego rzuty w morele dotyczącą Gamerocka 5090 non OC? Wg TPU to niezła suszara i wysokie temperatury, zaś mój były Gamerock 4090 był mega cichy i chłodny..  

Palita i Gainwarda szerokim lukiem. Zadnych Inno3D 5090, zadnych Ventusow i nawet Trio, w ktorym poskapili komory parowej. Won!

Natomiast Asus TUF, MSI Suprim, Vanguard czy ten "tanszy" PNY jak najbardziej. Nawet ten plastikowy Aorus Master od biedy moglby byc, bo chlodzi lepiej niz Suprim czy Asus - test HU. PNY jest test na PurePC.

Astrala nawet jak bylby ponizej 12k to nie wiem czy bym wzial, bo juz mi bokiem wyszedl przez akcje na tym forum. Zle mi sie kojarzy.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, RTX4090 napisał(a):

czekać niecierpliwie na sprzęt 1,5 miesiąca, męczyć Xkom, straszyć Uokikiem 

Cyk na sprzedaż ... 

Biedne RTXy tak jak te Intele co u chłopa były 

Seryjnie i jeszcze nie wspomnieć, że karta cyka. No ale skoro moderacja toleruje spamera wielkiej dramy, nic nam do tego.

Edytowane przez Tankietka
  • Upvote 1