Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, lukadd napisał(a):

Ale ja to wiem.

Producenci, nawet redakcje popełniają tego babola i od tego się zaczęło, że i niektórzy ludzie zaczęli tak pisać.

Ten Twoj babol to sie przewija przez 2/3 internetu, a przede wszystkim sami producenci tak pisza i Xiaomi nie jest wyjatkiem. Moj pierwszy post w tej kwestii - tak sie przyjelo i nie ma co kijem Wisly zawracac. Chesz to edukuj  swiat w tej kwestii. Mnie prosze nie pouczac. Nazywaj sobie 1920x1080p 2K, najwyzej sie niedogadamy tak jak teraz.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Dr_bb napisał(a):

Chyba to kwestia wielkosci biurka. Dla mnie wszystko ponizej 40 cali przy biurku jest za male. W salonie natomiast musi byc co najmniej 85 cali. 

Moje biurko:
   Szerokość: 160 cm

Głębokość: 80 cm

Nie wyobrażam sobie trzymać 40 calowej pydy tam :D

• Like 1
Opublikowano

Mam monitor 2048x1152, to jak to nazwać? A 2048x1080 to jaki to format, bo chyba nie 16:9 ani nie 21:9 ani żaden inny używany w monitorach.

Wszyscy używają umownych nazw, tak się niestety utarło, przy pisowni też już przestałem zwracać uwagę na ą i om na tym forum, chociaż na początku oczy mi krwawiły... Czy źle, no pewnie, że źle, ale nie chcę już zwracać użyszkodnikom na to uwagi, bo to walka z wiatrakami. Tak samo jest z 2k, ma ktoś monitor 2048x1080?

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Ten Twoj babol to sie przewija przez 2/3 internetu i sami producenci tak pisza. Xiaomi nie jest wyjatkiem. Moj pierwszy post w tej kwestii - tak sie przyjelo i nie ma co kijem Wisly zawracac. Chesz to edukuj  swiat w tej kwestii. Mnie prosze nie pouczac. Nazywaj sobie 1920x180p 2K, najwyzej sie niedogadamy tak jak teraz.

W zasadzie w przypadku monitorów to najlepiej w ogóle byłoby nie używać określenia 2k i nie było by problemu :E A jeśli ktoś używa 2k powinien mieć świadomość, że to jest właśnie najbliżej 1080p, a nie 1440p.

Po prostu

FullHD 1080p

WQHD 1440p

Tak jak samsung ma np. w tabelce wyboru rozdzielczości

kZgFeWF.png

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, suchar13 napisał(a):

Próbowałem SignalRGB - nie wykrywa karty. Spróbuję z OpenRGB, ale podejrzewam, że efekt będzie podobny, dzięki.

To jak Signal nie wykrywa, to w Open będzie tak samo. Kwestia czasu, to są nowe karty i nie ogarnęli jeszcze. Ale spróbować możesz, tego nawet instalować nie trzeba ;)

Edytowane przez maras2574
Opublikowano
11 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Nie nie, pytałem właśnie w kontekście wentyli :) A jesteś w stanie podać orientacyjnie ile miałeś przy max obciążeniu temperature i RPM? Ciekawi mnie jak duża jest strata do Astral.

Mogę :) 

bez uv temp gpu max to 64

na pamieciach widzialem hwinfo max

pokazal 80

wiatraki 1900

po uv 100 kw mniej, wiatraki 1600 

temp gpu 61, pamieci 74

11 minut temu, sovas napisał(a):

Proszę tufik dla was, może ktoś chce :) 

Z dostawą na jutro, ale to sferis więc równie dobrze mogą anulować zamówienie :P 

Wersja non OC, nie wiem czy czymś się to różni od OC poza ustawieniami, raczej nie.

https://www.sferis.pl/karta-graficzna-asus-tuf-gaming-geforce-rtx-5090-32gb-90yv0ly1-m0na00-i467908

Zrzutekranu2025-03-10o11_49_25.png.db3358c792d2c39cdae2f4362a8c577d.png

Ku normalnosci->

Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Dr_bb Dzięki. Czyli można liczyć, że przy silent będzie 1200-1300 rpm i okolice 70 stopni :)

Niech tu jeszcze Sovas wrzuci swoje przemyslunki. W sumie kupilem TUFa po jego rekomendacji :) 

Opublikowano
6 minut temu, sovas napisał(a):

Proszę tufik dla was, może ktoś chce :) 

Z dostawą na jutro, ale to sferis więc równie dobrze mogą anulować zamówienie :P 

Wersja non OC, nie wiem czy czymś się to różni od OC poza ustawieniami, raczej nie.

https://www.sferis.pl/karta-graficzna-asus-tuf-gaming-geforce-rtx-5090-32gb-90yv0ly1-m0na00-i467908

Zrzutekranu2025-03-10o11_49_25.png.db3358c792d2c39cdae2f4362a8c577d.png

Był i nie ma. Sklepom tyle zarobić nie dam, kilka stówek mogę im dać, ale nie tysiące. %-)

Opublikowano
1 minutę temu, tomcug napisał(a):

Panie, z tymi UHD, QHD, WQHD, itd., to nigdy nie wiem, jaka to rozdzielczość %-)

Za dużo tego i mieszają ludziom w głowach :E

Na forum trafiali się ludzie co na UW 3440x1440 mówili, że grają w 4k bo przecież 3440 to prawie tyle co ma w poziomie 4k 16:9 czyli 3840 :E 

Opublikowano
3 minuty temu, maras2574 napisał(a):

To jak Signal nie wykrywa, to w Open będzie tak samo. Kwestia czasu, to są nowe karty i nie ogarnęli jeszcze 

Tak, ale tutaj problem nie jest w tym, że nie są wykrywane, bo to jest w sumie normalne - tak jak mówisz są nowe. Problemem jest to, że karta w ogóle nie ma RGB, a domyślnie powinna być tęcza. Widać to np tutaj: https://youtu.be/yZz0ngBNByA?feature=shared&t=627

Opublikowano
5 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Dr_bb Dzięki. Czyli można liczyć, że przy silent będzie 1200-1300 rpm i okolice 70 stopni :)

Ja nawet silent biosu nie używam. Ustawiłem sobie uv na 0,9 i zazwyczaj mam pobór 350-420W w grach.

Wiatraki się kręcą  około 1100-1200 rpm, więc to bardzo delikatny, przyjemny szum.

Musiałbym ją bardzo pocisnąć np w CP z PT, żeby było około 1500-1600 rpm, co i tak jest przyjemne dla ucha.

Tylko ja gram w 3440x1440, więc trzeba wziąć poprawkę na 4k.

Opublikowano
18 minut temu, Gregryzzli napisał(a):

Mam monitor 2048x1152, to jak to nazwać?

Jak masz taki monitor to pisz 2048x1152 bo zapewniam Ciebie, że jak wpiszesz 2k czy cokolwiek innego to nikt nie będzie wiedział jaką rozdzielczość masz na myśli. Nie zawsze trzeba wpisywać skrót zwłaszcza w jakiś nietypowych rozdziałkach. 

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

Za dużo tego i mieszają ludziom w głowach :E

Na forum trafiali się ludzie co na UW 3440x1440 mówili, że grają w 4k bo przecież 3440 to prawie tyle co ma w poziomie 4k 16:9 czyli 3840 :E 

Producenci też mieszają, Xiaomi monitor WQHD nazywa 2K.

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Moje biurko:
   Szerokość: 160 cm

Głębokość: 80 cm

Nie wyobrażam sobie trzymać 40 calowej pydy tam :D

Idealne wymiary na Lg C5 42:lovin:

Edytowane przez ODIN85
  • Like 1