Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, suchar13 napisał(a):

Temperatura max 45 stopni przy temperaturze powietrza 23 i temperaturze wody 31

W Stalker 2, przy 1000 RPM na 2 chłodnicach 360? Pokaż screena z gry, bo coś mi tu nie pasuje. 

Opublikowano
39 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

hof 4090 był 2 wtyczkowy z biosem 666W, który pasował do każdej innej karty, problemem tu były złącza hdmi i DP(na niektórych kartach nie działało 1 z tych złącz, bo hof miał ich mniej), bios xoc z asus był dla 1 wtyczkowej karty i miał limit 1000W

dla rtx 4090 prawdziwym ograniczeniem był limit napięcia 1.1V

na słabszych biosach karta odbijała się od limitu mocy, po wgraniu mocniejszego na oc zyskiwałeś niewiele, bo karta odbijała się od limitu napięcia i tu nic nie można było zrobić bez przeróbek fizycznych karty, które swoją drogą też niewiele dawały

Jeżeli pasuje od dwuwtyczkowej do jedno tzn, że implementacja drugiej wtyczki to pic na wodę. Do tego jak źle jest zaprojektowane pcb to większość prądu płynie przez jedną ze wtyczek i nie ma mniej więcej równomiernego rozpływu. Jak ktoś się bawi rzeczywiście mocniej i tak lutuje kartę i podpina się pod sterownik i zmienia co mu się podoba ;)

Opublikowano
22 minuty temu, ju-rek napisał(a):

W Stalker 2, przy 1000 RPM na 2 chłodnicach 360? Pokaż screena z gry, bo coś mi tu nie pasuje. 

po  jakim czasie?

ja mam 2x 360x60 + 360x45 + 1080x46 i  takie same temperatury na 4090 (350-400W) 

ale powyżej 1h temp płynu  idzie pod 30C

Opublikowano

Wielkość układu chlodzenia ma znaczenie, ale jest taki moment że dokładanie kolejnych chłodnic daje już niewiele. Do 480 dołożyłem 280 i temperatura cieczy spadła o 5 stopni, ale dołożenie kolejnej 360 dało max 2 stopnie mniej. Dwie chłodnice 360 to już i tak jest luxus i więcej nie trzeba.

Opublikowano
3 minuty temu, Totek napisał(a):

Wielkość układu chlodzenia ma znaczenie, ale jest taki moment że dokładanie kolejnych chłodnic daje już niewiele. Do 480 dołożyłem 280 i temperatura cieczy spadła o 5 stopni, ale dołożenie kolejnej 360 dało max 2 stopnie mniej. Dwie chłodnice 360 to już i tak jest luxus i więcej nie trzeba.

z punktu  temperatur tak, masz rację

ale zwiększa pojemność cieplną układu

więc możesz pracować/grać zamiast 1 np 3h bez konieczności  podkręcania wentylatorów czy pompy

więc komfort przy  dłuższym użytkowaniu  rośnie

Opublikowano
19 godzin temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Dzisiaj ziomek odebrał suprima, a zwrócił Astrala, mówi, że cewki 4x cichsze a bez obciążenia, scroll itd. wcale nie słychać. Wiadomo, że to nie reguła ale brzmi zachęcająco.

Kupił Suprima za 19 koła?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, sideband napisał(a):

I jaki problem wylutować i zrobić fabrykę?

A problem taki, że można tak mówić w nieskończoność "a co to za problem zrobić XYZ", "jak kupujesz kartę za 20k to na pewno masz znajomości w serwisach" i tak dalej.

ABSURD panowie. Może reballing rdzenia i pamięci też sobie mam sam zrobić bo "co to za problem" :E 

Karta Extreme z 2 wtyczkami powinna mieć z fabryki bios na 800-1000W i normalną wtedy gwarancję po wyjęciu z pudełka, bez potrzeby cudowania. Inaczej ta karta jest na równi z najtańszym modelem.

Kupujesz ferrari z blokadą z malucha, a jak zdejmiesz blokadę bo to absurd w takim aucie, to musisz sobie naprawiać wszystko sam. To już lepiej kupić malucha co ma takie same osiągi ale w razie awarii producent ucałuje w rączkę i bez marudzenia naprawi wszystko.

Edytowane przez cichy45
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

W poszukiwaniu piszczacych cewek 

Dsr 2.25, 5200 x 2500

Nie mam cs

Mam Quake 2 rtx tez da sie tym sprawdzic? 

Patrzylem Unigine Heaven w tej rozdzielczosci, idzie pod korek cewki ledwie slyszalne jak ucho przyloze do grafiki, ciezko je wychwycic :)

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
20 minut temu, cichy45 napisał(a):

A problem taki, że można tak mówić w nieskończoność "a co to za problem zrobić XYZ", "jak kupujesz kartę za 20k to na pewno masz znajomości w serwisach" i tak dalej.

ABSURD panowie. Może reballing rdzenia i pamięci też sobie mam sam zrobić bo "co to za problem" :E 

Karta Extreme z 2 wtyczkami powinna mieć z fabryki bios na 800-1000W i normalną wtedy gwarancję po wyjęciu z pudełka, bez potrzeby cudowania. Inaczej ta karta jest na równi z najtańszym modelem.

Kupujesz ferrari z blokadą z malucha, a jak zdejmiesz blokadę bo to absurd w takim aucie, to musisz sobie naprawiać wszystko sam. To już lepiej kupić malucha co ma takie same osiągi ale w razie awarii producent ucałuje w rączkę i bez marudzenia naprawi wszystko.

Piszesz do człowieka co takie rzeczy zrobi sam łącznie z reballingiem ;)

Opublikowano
2 godziny temu, ju-rek napisał(a):

2 godziny temu, bofff napisał(a):

po  jakim czasie?

ja mam 2x 360x60 + 360x45 + 1080x46 i  takie same temperatury na 4090 (350-400W) 

ale powyżej 1h temp płynu  idzie pod 30C

Pograłem sobie równą godzinę żeby zobaczyć jeszcze raz jak to u mnie wygląda i widzę, że GPU nie pracuje przy tej grze na 100%, więc temperatury na pewno byłyby wyższe w benchmarku, który wyciska wszystko. Ludzie piszą, że 60 stopni i tak nie przekracza. Ustawienia epic i lock na 144 FPS w panelu nVidia, bo Stalker sobie wymyślił przedziały 30, 60 i 120.

Po godzinie temperatura wody to około 33 stopnie (taka temperatura jest osiągana dość szybko i tak się trzyma), ale dziś mam cieplej w mieszkaniu, temperatura GPU wahała się pomiędzy 42 a 46. Przepływ 4.46 litra na minutę. Po minucie od wyłączenia gry temperatura spadła do 35 stopni. Kilka minut i jest w okolicach 31. CPU trzyma około 66 stopni, może przy nowym bloku będzie trochę lepiej, zobaczymy po weekendzie.

U mnie dużym problemem jest kontrola RPM dla wentylatorów, bo obecnie mam fan curve zrobiony pod temperature CPU, co jest troszkę bez sensu. W weekend zamontuję czujnik temperatury cieczy prosto do płyty i wtedy do tego ustawię fan curve. To mój pierwszy system z LC, więc pewnie idzie to zrobić lepiej, ale ja i tak jestem zadowolony z efektu.

temp-1.jpg

Opublikowano
21 minut temu, sideband napisał(a):

Piszesz do człowieka co takie rzeczy zrobi sam łącznie z reballingiem ;)

Ale jakie to ma znaczenie. To że 2 osoby na forum sobie zrobią reballing, to OK jest że karta za 20k nie różni się z pudełka od tej za 10k :E

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, suchar13 napisał(a):

Ustawienia epic i lock na 144 FPS w panelu nVidia, bo Stalker sobie wymyślił przedziały 30, 60 i 120

To pisz, że grasz na zablokowanych klatkach. W takim układzie u mnie to wygląda tak. Lock 120 FPS.

GPU 42-45

CPU 45-50

Woda 29.5 stopnia, przy 24 w pokoju.

Zrzutekranu2025-03-11191359.png.17174fa65fa8ff348ec9ac0fcdcd430a.png

Opublikowano
51 minut temu, ju-rek napisał(a):

To pisz, że grasz na zablokowanych klatkach. W takim układzie u mnie to wygląda tak. Lock 120 FPS.

GPU 42-45

CPU 45-50

Woda 29.5 stopnia, przy 24 w pokoju.

Zrzutekranu2025-03-11191359.png.17174fa65fa8ff348ec9ac0fcdcd430a.png

Chyba wspominałem o locku na 144, ale może mi umknęło, sorki. Ładne te temperatury.

Opublikowano

Jeszcze raz zapytam bo gdzieś zaginęło.

Ktoś tutaj kupował z tego co pamiętam oryginalny dedykowany kabel 12v-2x6 od corsaira?

Jak on wypada z giętkością przewodu i jakością pinów we wtyczce?

Mój oryginalny czarny mnie już denerwuje, twardy + kolorystka mi nie pasuje, więc zamówiłem biały i jestem ciekaw co to będzie   https://www.corsair.com/pl/pl/p/pc-components-accessories/cp-8920324/premium-individually-sleeved-12-4pin-pcie-gen-5-12v-2x6-600w-cable-type-5-gen-5-white

Opublikowano
29 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Jeszcze raz zapytam bo gdzieś zaginęło.

Ktoś tutaj kupował z tego co pamiętam oryginalny dedykowany kabel 12v-2x6 od corsaira?

Jak on wypada z giętkością przewodu i jakością pinów we wtyczce?

Mój oryginalny czarny mnie już denerwuje, twardy + kolorystka mi nie pasuje, więc zamówiłem biały i jestem ciekaw co to będzie   https://www.corsair.com/pl/pl/p/pc-components-accessories/cp-8920324/premium-individually-sleeved-12-4pin-pcie-gen-5-12v-2x6-600w-cable-type-5-gen-5-white

ja mam dokładnie ten, przy  shifcie

sztywny, ale ładnie się układa

wydrukowałem dodatkowe grzebienie

• Thanks 1
Opublikowano
46 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Ja mam ten przewód, tylko czarny.
Jak coś to nie wysyłają 12V-2x6 jak w tytule, tylko 12VHPWR, dla corsaira to widocznie jedno i to samo, no ale tytuł wprowadza w błąd.

Sama jakość wtyczki jest gorsza niż z pudełka od karty. Piny nie są tak równe.

Po podpięciu nie zauważyłem problemów.

Dla mnie ten przewód jest elastyczny i miękki, nie wiem skąd inne wrażenie @bofff.

W porównaniu do oryginalnego przewodu od Shifta, jest dużo bardziej elastyczny i ma lepszą wtyczkę.

IMG_1814.thumb.jpeg.4bbe91842a08938315647ffb4ed7012b.jpeg

IMG_1755.thumb.jpeg.30a9fb218cf77e74fc8f7faa1eccdf52.jpeg

IMG_1753.thumb.jpeg.10b3c847c09bb83ed833ea8b052156a1.jpeg

image.png.613e8d492f8837a6fc7c7c88dc524eea.png

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, Zachy napisał(a):

W poszukiwaniu piszczacych cewek 

Dsr 2.25, 5200 x 2500

Nie mam cs

Mam Quake 2 rtx tez da sie tym sprawdzic? 

Patrzylem Unigine Heaven w tej rozdzielczosci, idzie pod korek cewki ledwie slyszalne jak ucho przyloze do grafiki, ciezko je wychwycic :)

No to ladnie Ci sie trafilo, nic jak pogratulowac tylko pozostalo :D I oby po czasie gnojki sie nie wykluly!
Jak dasz na desktop dldsr to chyba w wszystkich grach bedziesz mogl wybrac w opcjach wieksza rozdzialke.