Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
31 minut temu, ODIN85 napisał(a):

A jak:boink:

Screenshot_20250316-120559792 (1).jpg

A później zostaną z tymi kartami jak z serią 3xxx, która chyba nawet teraz jest dostępna XD Chyba nie można być tak głupim i zapłacić za tą kartę tyle kasy, one chyba tam wiszą tylko dlatego żeby pokazać, że są dostępne.

Opublikowano
1 minutę temu, ODIN85 napisał(a):

Schodziły po tyle w pierwszych dwóch tygodniach:sex:

I ja takich ludzi mijam na ulicy. Pewnie "przetsiebiorcyyyy" na fakturkę. Wezmę ze tą kartę za 9k jak odliczę to będzie "prawie" MSRP hehehehe, król biznesu XD

Podejrzewam, że dlatego karty w sklepie MSI wisiały "tak długo" bo nie było możliwości sobie odliczyć karty do gierek.

Opublikowano
1 godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Być może. Mnie by to wkurzało. Do tego na OLED mieć takie coś non stop to też słaby pomysł. Ale co kto lubi :)

Ja u siebie mam OSD z AF na oledzie, ale dałem czarny font, wiec nic się nie wypala, nie rzuca się w oczy, a jak mam potrzebę rzucić okiem na to co chce to mam "pod ręką" :).

Opublikowano (edytowane)

@BarBar009 Nie bardzo to rozumiem.
Od kiedy to MSI wyznacza standardy prawa podatkowego gdziekolwiek?
To może Asus czy inne Inno3D wprowadzi - u nas za nasze GPU można sobie odliczyć 50% podatku. I to będzie miało moc prawną? 

IMO jakiś fiś bez mocowania prawnego / fiskalnego.

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano
2 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

@BarBar009 Nie bardzo to rozumiem.
Od kiedy to MSI wyznacza standardy prawa podatkowego gdziekolwiek?
To może Asus czy inne Inno3D wprowadzi - u nas można odliczyć 50% podatku.
I to będzie mocowane prawnie? 

IMO jakiś fiś bez mocowania prawnego / fiskalnego.

Racja, ale lepiej mieć taki sklep niż go nie mieć wcale ;) Bo te karty równie dobrze sobie mogą u Niemca sprzedać bez łaski.

Opublikowano
2 minuty temu, BarBar009 napisał(a):

Racja, ale lepiej mieć taki sklep niż go nie mieć wcale ;) Bo te karty równie dobrze sobie mogą u Niemca sprzedać bez łaski.

Nie no. Spoko. Przecież to lepiej dla graczy - mi pasi.
Widzę tu tylko jakiś debilizm prawny.
To na mnie, podatniku, ciąży obowiązek udowodnienia, czy kapucynka w kołowrotku służy mi do pracy.
Jak jestem cyrkowcem, to ją sobie wrzucę koszta. Ale to nie jest kwestia sprzedawcy małpki.

Jak ktoś jest zawodowym graczem, recenzentem, jutuberem, to nie wrzuci sobie karty w koszty (?!?), bo... MSI tak ustaliło?
LOL. ;)

Opublikowano
1 minutę temu, JeRRyF3D napisał(a):

Nie no. Spoko. Przecież to lepiej dla graczy - mi pasi.
Widzę tu tylko jakiś debilizm prawny.
To na mnie, podatniku, ciąży obowiązek udowodnienia, czy kapucynka w kołowrotku służy mi do pracy.
Jak jestem cyrkowcem, to ją sobie wrzucę koszta. Ale to nie jest kwestia sprzedawcy małpki.

Jak ktoś jest zawodowym graczem, recenzentem, jutuberem, to nie wrzuci sobie karty w koszty (?!?), bo... MSI tak ustaliło?
LOL. ;)

Tylko w Polsce zawodowymi graczami są murarze, fryzjerzy i hydraulicy na działalności XD. Jak to argumentują nie wiem ale da się (bo taki programista to wiadomo, pracuje na tym w cyberpunku 2077) ;)

Opublikowano (edytowane)

Nie siedzę zbytnio w prawie, ale jeśli chodzi o zakupy w sklepach detalicznych to z tego co pamiętam to taki sklep jeśli to zaznaczy to może nie sprzedawać firmom, czyli nie wystawiać faktury NIP.

Jedynie prowadzi sprzedaż detaliczną dla konsumenta w takim przypadku.

@GordonLameman Co Ty na to?

Co google na szybko wypluło

"Z tej, tak ogólnie wyrażonej zasady, wypływają jednak dwa wnioski – zaznacza Przemysław J. Hinc, doradca podatkowy z kancelarii PJH Doradztwo Gospodarcze. Ekspert tłumaczy, że w relacjach B2B (między przedsiębiorcami) sprzedawca może odmówić zawarcia umowy z przedsiębiorcą lub zdefiniowaną grupą przedsiębiorców. Może też tak samo wyłączyć możliwość świadczenia usług przez internet - dla pewnych grup nabywców będących przedsiębiorcami lub dla wszystkich przedsiębiorców, o ile oczywiście przed zawarciem umowy wyraźnie o tym poinformuje. Warunek ten spełnia zamieszczenie takiego postanowienia w regulaminie sklepu internetowego. W tym przypadku choć postanowienia regulaminu mogą budzić wątpliwość co do prawidłowości zawartych w nim sformułowań, to wydaje się przedstawiać wystarczająco intencję sprzedającego, który wskazuje, kto może dokonywać zakupu w sklepie internetowym."
https://www.prawo.pl/biznes/odmowa-wystawienia-faktury-przy-sprzedazy-przez-internet,505799.html

Ogólnie sprzedaż firma-firma to są inne zasady niż firma-konsment

Edytowane przez lukadd
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

OK. Czy zakup 1 szt. nie jest zakupem detalicznym?
No raczej nie hurtowym! ;) 
Abstrahuję od firmy / działalności.

Chętnie usłyszę opinię kogoś, kto siedzi w prawie fiskalnym, a nie tylko "domniema na logikę", jak ja. ;)

Myślę, że to ciekawy wątek (niekoniecznie tym topicu).

Może ocierać się dyskryminację itd.
Wyobrażasz sobie, że... podjeżdżasz np. pod stację paliw, tankujesz służbówkę i słyszysz... ale my nie wystawiamy FV na firmę. ;) 

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano (edytowane)

Obojętne czy 1 sztuka czy 10. Zakup firma-firma to inna para kaloszy niż sprzedasz detaliczna dla zwyczajnego konsumenta.

Ogólnie polskie prawo jest powalone w tej kwestii. Ja mam firmę, jednoosobową działalność w DE. Tutaj nie ma żadnych nipów które trzeba podawać przy zakupie w sklepie i mieć to na fakturze na firmę aby mieć koszta i odliczyć VAT.

Po prostu faktura VAT moje imię i nazwisko, najlepiej płacić z konta firmowego, ale gotówka też może być do określonych kwot i kupuję co chce i gdzie chce. Wrzucam w koszta, US oddaje mi VAT i tyle. 

Zakup paliwa na stacji, do takich drobnostek nawet nie trzeba brać faktury, wystarczy paragon i normalnie na jego podstawie koszta i odliczony VAT. W PL jak miałem firmę to przerąbane na każdą pierdołę pełna faktura z NIP :E

A dla sklepu widnieję jako zwykły konsument przy takim zakupie :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Jak coś sprawdziłem czy karta działa przez kabel riser 5.0 - nie zauważyłem żadnych problemów.

Sprawdzałem stock, uv, oc. Gry, benchmarki i furmark.

Niestety nie mieści się w ten sposób, ale robiłem tylko przymiarkę do LC.

Po testach zamówilem riser od EK, bo jest przykręcany też przez mobo, więc powinna siedzieć jak kamień :D

https://www.ekwb.com/shop/ek-loop-vertical-gpu-holder-evo-gen4-riser

Wyszła mi dodatkowo taka piękna konstrukcja, z której jestem bardzo dumny :D

IMG_1882.thumb.jpeg.ce7f2ea42829822f7abad9388e6c22ff.jpeg

IMG_1880.thumb.jpeg.aa9ed1fabbce0cf02822d2c87186d300.jpeg

• Like 1
Opublikowano
53 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

45 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

29 minut temu, lukadd napisał(a):

Nie siedzę zbytnio w prawie, ale jeśli chodzi o zakupy w sklepach detalicznych to z tego co pamiętam to taki sklep jeśli to zaznaczy to może nie sprzedawać firmom, czyli nie wystawiać faktury NIP.

Jedynie prowadzi sprzedaż detaliczną dla konsumenta w takim przypadku.

@GordonLameman Co Ty na to?

Co google na szybko wypluło

"Z tej, tak ogólnie wyrażonej zasady, wypływają jednak dwa wnioski – zaznacza Przemysław J. Hinc, doradca podatkowy z kancelarii PJH Doradztwo Gospodarcze. Ekspert tłumaczy, że w relacjach B2B (między przedsiębiorcami) sprzedawca może odmówić zawarcia umowy z przedsiębiorcą lub zdefiniowaną grupą przedsiębiorców. Może też tak samo wyłączyć możliwość świadczenia usług przez internet - dla pewnych grup nabywców będących przedsiębiorcami lub dla wszystkich przedsiębiorców, o ile oczywiście przed zawarciem umowy wyraźnie o tym poinformuje. Warunek ten spełnia zamieszczenie takiego postanowienia w regulaminie sklepu internetowego. W tym przypadku choć postanowienia regulaminu mogą budzić wątpliwość co do prawidłowości zawartych w nim sformułowań, to wydaje się przedstawiać wystarczająco intencję sprzedającego, który wskazuje, kto może dokonywać zakupu w sklepie internetowym."
https://www.prawo.pl/biznes/odmowa-wystawienia-faktury-przy-sprzedazy-przez-internet,505799.html

Ogólnie sprzedaż firma-firma to są inne zasady niż firma-konsment

To zupełnie inna kwestia, Panowie :) 

Sprzedawcą w sklepie MSI jest holenderska Spółka:

image.png.2382b4125a57ee2c64595095fe27cb03.png

Polska spółka jedynie do serwisu służy.

Jest to zatem kwestia tego, że częśc osób mająca VAT-UE kupowała z zerowym VAT w ramach tzw. wewnątrzwspólnotowej dostawy towarów. 

Widocznie z jakiegoś powodu holenderska spółka nie chce/nie może obsługiwać polskich podatników VAT.

Nie jestem podatkowcem, ale wydaje mi się, że żeby naliczyć polski VAT musieliby być jakoś zarejestrowani albo w inny sposób odprowadzić do polskiego Skarbu Państwa. To są pewne koszty - prawne, księgowe i dodatkowo trzeba to dobrze rozdzielić w sklepie internetowym. Będzie platforma B2B to będzie można kupować na fakturkę, a dopóki nie - to zostaje kupić od polskiego partnera :) 

• Thanks 2
Opublikowano

@Fenrir_14 Mam podobne wrażenie co do eLoop, nie puszczam ich wyżej niż 950rpm.

Zmieniam teraz na 140mm Lian Li TL.

Blok ma być wysłany 28.03. Distro itp przyjdzie w przyszłym tyg.

Myślę jeszcze nad chłodnicami 420 45mm góra dół, bo powinny wejść, ale nie idzie kupić :/ Wszystko na zamówienie.

Side daje 30mm.

• Like 1
Opublikowano

@sovas To mi się podoba :D Overkill all the way - to jedyna słuszna droga ;) 

Chłodnice Ci siądą, te TL-ki to w sumie 28mm więc może na ostatnim wentylu będzie na granicy kontaktu z przewodami 8pin cpu. 

Tu masz jak u mnie to wygląda na płycie przesuniętej max w dół. Chłodnica tego Astrala to 36mm :pozdro:

Astral RAD.jpg

LL_ROG.jpg

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Dzięki, Zastanawia mnie, czy riser wejdzie jak puszczę rurki nad dolną chłodnicą od lewej do distro plate,

bo to już będzie tak na styk po przymiarkach :)
Najwyżej się podpiłuje go trochę xd Ewentualnie wsadzę kartę normalnie.

Edytowane przez sovas