Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Przy 0.9V i oklicach 300W lub mniej, raczej bedzie chłodno również na 5080.

To idz i ja kup jeszcze - tak jak pisalem, kliknij teraz i pokaz ze ja masz w koszyku zamowiona. :wariat:

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

Przy 0.9V i oklicach 300W lub mniej, raczej bedzie chłodno również na 5080.

Raczej - czyli w sumie takie gdybanie. Nie ma opcji żeby słabe chłodzenia z 5080'ek nawet zbliżyły się kulturą pracy do Vanguarda. UV pomoże tylko w tym żeby nie wyły jak odrzutowce. 

• Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Tym razem cewki poziom tuf, może trochę ciszej. 

Czyli już wiesz ceweczki w GPU to loteria, mniejsza lub większa, ale loteria. Zasilacz jak sprawny nic nie ma do tego.

Opublikowano

Do SFF udało mi się wyrwać 5080 z Inno3D w Morele za spoko cenę, między tym modelem i Ventusem jest po prostu przepaść, 10C chłodniejsza, lepsze możliwości OC i generalnie o wiele lepsza kultura pracy.

Opublikowano
2 minuty temu, Zachy napisał(a):

@AvengerGT

Jak oceniasz karcioszke?

Bardzo sobie chwalę. Karta mega cicha - z reguły pracuje w zakresie 1000-1100 obrotów/s i to przy OC. Muszę też przyznać, że mimo odblokowania pl na 350W, najczęściej pracuje w zakresie 200-300W ale to wiadomo, zależy od gierki i ustawień. Na rtx 4090 lubiłem wyciskać jak najlepsze współczynniki wydajności względem poboru energii i leciałem na uv, tak tutaj przy tak cichym chłodzeniu nie ma sensu się w to bawić - tylko OC i te + 10% do wydajności często się przyda. 

Odpaliłem wygrzewarkę Quake 2 rtx i przez kilkanaście minut będąc non stop przy 350W karta weszła na 1400 obrotów/s utrzymując temperaturę rdzenia poniżej 70 stopni. Przy czym wentylatory w budzie mam skręcone na jakieś 650 obrotów więc wynik można na pewno poprawić. 

Opublikowano
40 minut temu, AvengerGT napisał(a):

Raczej - czyli w sumie takie gdybanie. Nie ma opcji żeby słabe chłodzenia z 5080'ek nawet zbliżyły się kulturą pracy do Vanguarda. UV pomoże tylko w tym żeby nie wyły jak odrzutowce. 

Ty w to serio wierzysz czy tak specjalnie gadasz bo kupies sobie Vanguarda. Oczywiscie to dobra karta. Ale spojrz tutaj na forum wiekszosc ludzi ustawia 5090 400W ~ czyli 70% power limit tak na dobra sprawe. I ma wydajnosc stokowa albo nawet ciut lepiej. To samo jest z 5080 70% power limit oznacza okolice 250W. Nawet FE przy 250W bedzie tak dobry jak twoja karta. Ale wydajnosc bedzie wyzsza. 

42 minuty temu, Zachy napisał(a):

To idz i ja kup jeszcze - tak jak pisalem, kliknij teraz i pokaz ze ja masz w koszyku zamowiona. :wariat:

No kupic w MSRP ... nie wiem nie oplaca sie za tyle tak czy siak. Po co mi wydawac blisko 5k jak wszedzie (pólki co) moge grac w 4k na z path traciniem. I tak w wiekszosci gier gram 3440x1440 tutaj wydajnosc jest dobra. Szczególnie przy DLSS 4.0

Screenshot2025-02-13043615.thumb.png.1c9f2d81e7df6fda633ea5f08ec6aab0.png

Screenshot2025-03-06112652.thumb.png.3e1c1a532c9cb2d2426264af2ed2b7eb.png

Bedzie brakowało wydajnosci, zapewne bedzie z czasem, to sie kupi jakas karte. Ale wydawac 5k zł i w zasadzie nic to nie zmieni to po co. Jakby 5080 miala 24GB vram to by kusiło bo lubie pograc z VR a tam nie ma FG i lubi zjeść sporo VRAM. 

Natomiast jezeli mialbym kupic np 5080 FE za 5500 albo 5070ti vanguard za 4600-4700 to vanguard sie bardziej oplaca. Mowa tutaj tylko i wylacznie o 5080 w cenie 4800~zl co i tak jest wysoka cena, bo karta ma nierowna wydajnosc, w niektorych gra super w innych lipa

• Confused 2
Opublikowano (edytowane)

@Kadajo

Tam jakiś Astral popsiukany żółtą farbą :E

To był sprzęt. Blisko 7kg żywego złota za milion dolców i jeszcze można było sobie w opcjach np. dopakować jako włącznik zasilania jakiś wypasiony kamień szlachetny, za kolejne setki tysięcy dolców :E A, że tylko w Herołsy 3 na tym można było pograć to już inna kwestia 8:E

prime-computer-creates-1m-solid-gold-pc_

Edytowane przez lukadd
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Karro napisał(a):

w 100 fps chodzi HL2 RTX na 4070Ti takze szybciej jak na Indiana Jones

Włacz sobie hair quality LOW, praktycznie 0 różnicy miedzy high a low, szczegolnie jak uzywasz DLSS upscaling, a zaoszczedzasz 100-150mb, wrzuc tekstury low albo medium, wygladaja dobrze, roznice sa naprawde niewielkie, szczegolnie jak uzywasz DLSS performance i gra jest renderowana w fullhd. Tekstury Supreme sa dla 8k, ultra sa dla 4k high dla 1440p medium sa dla 1080p . Jezeli grasz w 4k z DLSS performance na dobra sprawe medium lub nawet low wystarcza. Wlacz sobie full path tracing i bedziesz mial 100-110FPS z frame generation. HL2 RTX ma znacznie wyzsze wymagania niz Indiana. Indiana po prostu żre wiecej pamieci i tyle musisz pokombinowac z VRAMem

8 minut temu, TheMr. napisał(a):

70% PL kiedy 5080 i 5070Ti robi się OC bo ma ogromny potencjał? Jaja sobie robisz? PL można skręcać na 5090 ale też w sumie nie dużo. 

Nie, mowimy o styuacji kiedy masz w skarbonce 4800zl i nie kupujesz 5070Ti Vanguard tylko 5080 FE. 5070TI robisz max oc, a 5080 FE uv. Czytaj ze zrozumieniem. Chodzi o to aby karty miały podobna kulture pracy. Poza tym w przyszlosci 5080FE mozesz rozebrac i polozyc ciekly metal, poniewaz chlodzenie te różni sie od wersji 5090FE wlasnie tym, że pod radiatorem jest pasta, a nie jak w przypadku 5090 ciekły metal.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
15 minut temu, TheMr. napisał(a):

70% PL kiedy 5080 i 5070Ti robi się OC bo ma ogromny potencjał? Jaja sobie robisz? PL można skręcać na 5090 ale też w sumie nie dużo. 

na 5070ti można spokojnie zejść do 250W z wydajnością odrobinę wyższą od STOCK

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

Oczywiscie to dobra karta. Ale spojrz tutaj na forum wiekszosc ludzi ustawia 5090 400W ~ czyli 70% power limit tak na dobra sprawe. I ma wydajnosc stokowa albo nawet ciut lepiej

Lubie te twoje wywody, ale jak zwykle popłynąłes.

PL 70% nijak nie da Ci wydajności stock.

Kup i sie przekonaj sam jeśli masz wątpliwości.

Zawsze o czyms piszesz, ale tak czysto teoretycznie co najczęściej jest przekolorowane i mija sie z prawda :)

1 godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

No kupic w MSRP ... nie wiem nie oplaca sie za tyle tak czy siak. Po co mi wydawac blisko 5k jak wszedzie (pólki co) moge grac w 4k na z path traciniem. I tak w wiekszosci gier gram 3440x1440 tutaj wydajnosc jest dobra. Szczególnie przy DLSS 4.0

Obydwaj wiemy ze to ceny kart widmo, takze moga sobie nawet 350$ wpisac i tak samo nie bedziesz mogl jej nabyc.

1 godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ale tu nikt nie robi power limit na 70%, tylko UV po którym wydajność jest nawet wyższa, a bierze 400-450W

Przy 400W wydajność nie jest wyższa niz stock.

1 godzinę temu, TheMr. napisał(a):

Underclocking PL to kiepski pomysl na 5090 :)

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
32 minuty temu, Zachy napisał(a):

Lubie te twoje wywody, ale jak zwykle popłynąłes.

PL 70% nijak nie da Ci wydajności stock.

Kup i sie przekonaj sam jeśli masz wątpliwości.

Zawsze o czyms piszesz, ale tak czysto teoretycznie co najczęściej jest przekolorowane i mija sie z prawda :)

Obydwaj wiemy ze to ceny kart widmo, takze moga sobie nawet 350$ wpisac i tak samo nie bedziesz mogl jej nabyc.

Przy 400W wydajność nie jest wyższa niz stock.

Underclocking PL to kiepski pomysl na 5090 :)

Wiesz czemu uvPL jest kiepskie, poniewaz kompromituje krzywa, jest ona bardzo pofałdowana raz masz 2700 raz 2900. Natomiast na UV masz cały czas np 2800, i suma sumarum średni wattage po godzinie gry bedzie np 400W po UV o ktorym mowisz, a przy uvPL 70% też bedzie 400W z tym, że da Ci np boosta do nawet 3Ghz w momencie kiedy masz mnóstwo FPS i tak na dobra sprawe tego nie potrzebujesz, a w momencie wiekszego obciazenia PL 400 zlimituje to na poczatku do 2650 potem odrazu zwiekszy do 2700 tak zeby było w granicy 400W. Wiec wydajnosc jest bardziej rwana. 

Oczywiscie ze tak jest z UV i to juz od dawna :) , że np unvervolting 0.9Vjest lepszy, mysle że kazdy to wie, natomiast masz mozliwosc rowniez normalnego OC i po prostu dania power limitu jeżeli Ci to nie przeszkadza. 

"lubie twoje wywody" no siłą rzeczy uczysz sie, bawiać sie :) 

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

"lubie twoje wywody" no siłą rzeczy uczysz sie, bawiać sie :) 

Ale ja sie od Ciebie niczego nie nauczylem. :)

Różnimy sie tym, ze ja coś testuje fizycznie, a Ty często teoretyzujesz i bywa, że nie trafiasz z tym co Ci się głównie wydaje.

Tak czy siak poczytać można. :D

Edytowane przez Zachy