Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, sovas napisał(a):

Kurde, no to chyba jest to bardzo losowe. W TUF nic nie słychać na pulpicie.

Dokladnie tak. W moim TUF 5090 jest cisza csly czas, czy to leci cp2077 czy idle.

• Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, sovas napisał(a):

Jak coś w INNO3D X3 OC, były lekkie cewki na pulpicie też.

3 godziny temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Nie no w idle sa gorsze jak w astralu XDD Na wszystko reaguja, a astral reagowal na myszke

4 godziny temu, BarBar009 napisał(a):

Świerszcze w IDLE, dzwonił bym do kuriera żeby wracał XD

64a299a854d29618ee69b7a18a41ec90.jpeg.042956078efe4878ff464df97c17d32e.jpeg

To jest dla mnie magia, ostatnio kupiłem hd7970 Asusa w najbardziej dopakowanej wersji, wrzuciłem bios z power limitem 300W, przeoralem jak się dało i pomimo tego, że karta buchała ogniem to cewki były całkowicie bezgłośne. Cewki w IDLE to już totalna kpina... To poziom retro kompa z terkoczącym dyskiem 10GB HDD.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Totek napisał(a):

64a299a854d29618ee69b7a18a41ec90.jpeg.042956078efe4878ff464df97c17d32e.jpeg

To jest dla mnie magia, ostatnio kupiłem hd7970 Asusa w najbardziej dopakowanej wersji, wrzuciłem bios z power limitem 300W, przeoralem jak się dało i pomimo tego, że karta buchała ogniem to cewki były całkowicie bezgłośne. Cewki w IDLE to już totalna kpina... To poziom retro kompa z terkoczącym dyskiem 10GB HDD.

7970 i 7970 GHz od HIS grały na cewkach jak opętane, tak samo było w 7950, a w drugim 7950 cewki odzywały się gdy ruszałem kursorem, lub przewijałem stronę. xD

Na obecnym RTX 5070Ti cewki delikatnie słychać przy bardzo wysokim fps, przy 120fps siedzą cicho.

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano (edytowane)

Ktoś z was ma Zotac GeForce RTX 5070 Solid OC albo zwykłe? pytam ponieważ dzisiaj wszedłem na stronę któregoś ze sklepów internetowych i w opiniach pojawił się komentarz, że podczas uruchamiania gry karta wydaje dźwięk jak startujący odrzutowiec. Zastanawiałem się nad tym modelem ale po doświadczeniach z moim zotac 3060 ti nie chcę znowu przerabiać tematu karty działającej jak odrzutowiec. No ok, robiłem uv tej 3060 ti i jest ok ale chciałbym, żeby ewentualnie przy 5070 nie bawić się w uv a ten zotac podoba mi się nawet, też czasem dobra cena pojawia się za ten model.

Edytowane przez tomek25
Opublikowano
2 godziny temu, tomek25 napisał(a):

Ktoś z was ma Zotac GeForce RTX 5070 Solid OC albo zwykłe? pytam ponieważ dzisiaj wszedłem na stronę któregoś ze sklepów internetowych i w opiniach pojawił się komentarz, że podczas uruchamiania gry karta wydaje dźwięk jak startujący odrzutowiec. Zastanawiałem się nad tym modelem ale po doświadczeniach z moim zotac 3060 ti nie chcę znowu przerabiać tematu karty działającej jak odrzutowiec. No ok, robiłem uv tej 3060 ti i jest ok ale chciałbym, żeby ewentualnie przy 5070 nie bawić się w uv a ten zotac podoba mi się nawet, też czasem dobra cena pojawia się za ten model.

Testowałem 5080 i faktycznie po uruchomieniu komputera wentylatory uruchamiają się na jakieś 1300-1500rpm, ale jak załaduje się windows to wentylatory się zatrzymują i jest cisza.

Opublikowano (edytowane)

@IceMan Chodzi mi jak włącza się jakąś grę i podczas grania a nie po uruchomieniu komputera. Gość w opinii w sklepie komputerowym pisał, że karta chodzi jak odrzutowiec.

Edytowane przez tomek25
Opublikowano (edytowane)

Witam. Mam taki dylemat. Ustrzeliłem Rtx 5070 ti Windforce OC w cenie MSRP - opłaciłem i karta będzie w poniedziałek u mnie. Mogę też mieć RTX 5070 MSI Gaming TRIO za około 3000 zł. Widomo, że Ti wydajniejsze. Chciałem zapytać czy opłacić tego MSI aby ewentualnie sobie potestować u Siebie obie i zdecydować się na jedną z nich, którą zostawić.

msivsgig.jpg

komp2025.jpg

Edytowane przez cruzier
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, tomek25 napisał(a):

@IceMan Chodzi mi jak włącza się jakąś grę i podczas grania a nie po uruchomieniu komputera. Gość w opinii w sklepie komputerowym pisał, że karta chodzi jak odrzutowiec.

W Zotacu Amp Extreme 5080 na biosie Quiet, wentylatory włączają się od 60'C, bez względu na pobór mocy i robią to dosyć cicho. Podobno te chłodzenia w AMP i Solid są takie same, różnią się tylko wyglądem zewnętrznym. Na biosie oc (amplify) faktycznie włączają się dynamiczniej i głośniej. Chłodzenie Zotacowi myślę nieźle wyszło w tej generacji, ale u mnie "problemem" są cewki w grach - słyszalne zawsze. Na pulpicie/YT/programy/render cisza - karta nie dość, że nie piszczy, to i nie odpala wentylatorów, bo chłodzenie daje radę pasywnie.  

Edytowane przez Quadro26
Opublikowano
45 minut temu, cruzier napisał(a):

Chciałem zapytać czy opłacić tego MSI aby ewentualnie sobie potestować u Siebie obie i zdecydować się na jedną z nich, którą zostawić

Opłacaj i zwracaj, inaczej nie będziemy mieli nowych kart w outlecie. 

• Haha 2
Opublikowano

@cruzier tego windforce pod uv wentylatory na minimun (bios silent).

MSI wyszły karty od Gaming w górę, bardzo wydajne i ciche chłodzenia nawet bez komory parowej. Tylko co z tego jak tu jest przepaść w wydajności (~25% dla 5070ti).

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ja niestety chyba też będę szukać kolejnego Astral,

To slabo. Mi ten Astral LC to z nieba spadl. Nie dość, ze udalo mi sie go kupic ponizej MSRP z Morele, to na dodatek cewki graja naprawde bardzo dyskretnie. Po UV mysle, ze ich wcale nie bedzie slychac, ale tym sie zajme pozniej. Jest lepiej niz na MSI Liquid 4090, a juz tam bylo calkiem ok. Samo chlodzenie jest przekozackie i mega wydajne.

BTW: Uwazaj, bo juz tam depcze Tobie po pietach w Steel Nomad z wynikiem 15558, ale na razie ide grac w KCD2.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, krwawaryba napisał(a):

@cruzier MSI wyszły karty od Gaming w górę, bardzo wydajne i ciche chłodzenia nawet bez komory parowej. 

Tę kwestię proszę rozwiń - niestety nie rozumiem zbyt dokładnie.

Pozdrawiam