Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Karro napisał(a):

Chodzi mu o cewki.  Klej jeszcze nie stwardniał  i będzie piszczeć 

Ja sobie cisnę bekę z niego  i patrzę co odpisuje for fun😉

Co to będzie za moc, dzifors arti ex 4090 performance! 

• Haha 2
Opublikowano
18 minut temu, Pitt_34 napisał(a):

Pytanie o RTX 5080  Zotac Solid

Podbijam prośbę, bo też szukam jakiejś 5080 i nie wiem co wybrać. U mnie jeszcze taki problem, że obudowa może być za mała na jakieś większe karty (głównie chodzi o szerokość). Więc albo zostaje mi jeszcze wymiana obudowy (nie chce mi się teraz tego zmieniać nie mówiąc o kasie - pewnie zrobię to dopiero przy wymianie procka i płyty) albo ciąć blachę jakimiś nożycami :boink:

Opublikowano
W dniu 29.01.2025 o 12:28, kendo999 napisał(a):

po co wam te karty  za ponad 10 tys  jak  od rana do wieczora przez 7 dni  napierdzielanie   bzdurnych komentarzy na forum , do forum to integra wam wystarczy

Popieram, najlepiej to wyjść z domu świnie pasać albo kury macać a nie siedzieć na kompie czy tam telefonie.

Opublikowano
1 godzinę temu, Pitt_34 napisał(a):

Pytanie o RTX 5080  Zotac Solid, czy któryś z kolegów posiada tą kartę i czy mógłby napisać co to jest warte (temp, głośność i cewki). Z góry dzięki. 

Mam Solida nie OC od 1,5 tygodnia. Karta piękna i masywna. Jadę na defaultowym biosie (amplify) i na razie nie bawiłem się ani krzywą ani w oc/uv, ale w idle jest super cicho (wiadomo), w grach szumi ale nie przeszkadza nawet grając bez słuchawek. Wiatrak jest słyszalny jak startuje gra i jak się kończy sesję i ląduje na pulpicie, ale to normalne przecież. Cewek do tej pory nie słyszałem, ale wczoraj po sesji growej coś tam delikatnie zaczęło świerczeć na pulpicie - wymaga obserwacji i na razie ciężko stwierdzić czy to cewki karty czy jakaś anomalia. Ogólnie z karty jestem super zadowolony i muszę się w weekend wziąć za oc.

• Thanks 2
Opublikowano

Albo kupić Questa 3,  wyjść z domu i od rana do wieczora napierdzielać bzdurne komentarze na forum, jednocześnie pasąc świnie.

W ogóle świnie się pasie? 

Przepraszam jeśli nie, ale nie znam się na politykach.

11 godzin temu, sovas napisał(a):

Astrale coś nie schodzą po 16k :/ 

Już niedostępne :D

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Pitt_34 napisał(a):

Pytanie o RTX 5080  Zotac Solid, czy któryś z kolegów posiada tą kartę i czy mógłby napisać co to jest warte (temp, głośność i cewki). Z góry dzięki. 

Miałem na testy, temperatury niezłe, jak dobrze pamiętam to u mnie nie przekraczały 70 stopni przy poborze 360w, wentylatory nawet na cichym biosie są wyraźnie słyszalne od minimalnych obrotów, cewki w moim przypadku akceptowalne. Przy przeglądaniu neta wentyle potrafiły się co chwilę załączać i ogólnie po przesiadce z 3080 Strix była dla mnie delikatnie za głośna, co też nie znaczy że jest suszarką jak Ventus :) 

Dzisiaj wjeżdża 5080 Suprim SOC, mam nadzieję, że tutaj już nie będę miał się do czego przyczepić.

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
Teraz, mjecisuaf napisał(a):

Miałem na testy, temperatury niezłe, jak dobrze pamiętam to u mnie nie przekraczały 70 stopni przy poborze 360w, wentylatory nawet na cichym biosie są wyraźnie słyszalne od minimalnych obrotów, cewki w moim przypadku akceptowalne. Przy przeglądaniu neta wentyle potrafiły się co chwilę załączać i ogólnie po przesiadce z 3080 Strix była dla mnie delikatnie za głośna, co też nie znaczy że jest suszarką jak Ventus :) 

Dzisiaj wjeżdża 5080 Suprim SOC, mam nadzieję, że tutaj już nie będę miał się do czego przyczepić.

Daj znać jak cewki w tym MSI i potencjał OC. 

Opublikowano (edytowane)

Szybka rozpaka, wykonanie karty coś pięknego ale to zawsze było dopracowane w FE. Jak na tak małą kartę to ciężka i większość jak nie całość metalowa.

Za 2649zl myślę uczciwa cena.

IMG_0535.jpeg

IMG_0542.jpeg

IMG_0543.jpeg

IMG_0544.jpeg

IMG_0545.jpeg

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 5
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, mjecisuaf napisał(a):

to ciekawe co piszesz, bo u mnie wentyle ani razu się jeszcze nie załączyły podczas przeglądania netu, ale muszę ponasłuchiwać

wiadomo, że głośność jest obiektywna, ale ta karta wg mnie na defaultowym biosie nie jest głośna podczas gier a mam cichego PC 

IMG_3098.jpeg

IMG_3095.jpeg

IMG_3096.jpeg

IMG_3092.jpeg

Edytowane przez @MUZ
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Pitt_34 napisał(a):

@mjecisuaf czyli ogólnie nie polecasz ?

To co zostaje. Ogólnie zotaci są w miarę dostępne. Suprim czy vanguard znowu mają szerokość 15cm. W takim przypadku będę musiał ciąć blachę 😀 i z dostępnością oraz ceną gorzej. 

A ventusa czy windwforca nie za bardzo chcę. Miałem kiedyś 1080ti gigusia windwforca i strasznie głośna. 

Opublikowano
18 minut temu, Pitt_34 napisał(a):

@@MUZ Powiedz mi jeszcze, jakie temperatur ma karta  w idle i pod obciążeniem (gry) ?

Wieczorem potestuję Forbidden West i Cyberpunka i dam znać, ale pierwsze obserwacje są takie, że tempy są bardzo niskie. Ta karta ma vapor chamber, fan stop i metalowe backplate oraz mid-frame, do tego jest masywna, więc nie ma opcji aby była gorąca, szczególnie w dobrze wentylowanej budzie jak moja (Flux Pro to topka jeśli chodzi o chłodne budy). Na podstawie moich obserwacji u mnie i tego co wyczytałem online to średnio w grach będzię ponad 60 stopni maks, a w idle ponad 30 stopni. Ja zanim dokładnie potestuję to chcę najpierw zrobić oc/uv. 

Gamers Nexus recenzował tego Zotaca, więc sprawdź jego recenzję.

• Thanks 1
Opublikowano

Mój amp na biosie quiet w furmarku dochodzi do 72 stopni ze słyszalnymi wentylatorami. Podczas przeglądania internetu jeszcze nigdy się nie włączyły - do jakichś 60 stopni jest fan stop niezależnie od pobieranego prądu i obciążenia.

• Thanks 1
Opublikowano
29 minut temu, @MUZ napisał(a):

to ciekawe co piszesz, bo u mnie wentyle ani razu się jeszcze nie załączyły podczas przeglądania netu, ale muszę ponasłuchiwać

Bo masz prawidłowo działający system. Jak nie ma cyrkulacji powietrza i karta się "gotuje" albo coś namieszane w systemie to dopiero wtedy w idle się włączą. 

Jak u Ciebie że słyszalnością wentylatorów tzn. słyszysz je od momentu włączenia?

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No dokładnie, bo jakim cudem wiatraki miałyby się włączyć jak podczas przeglądania netu ta karta ma temperatury rzędu ponad 30 stopni.

Furmark to test ekstremalny, gry to spokojnie będzie maks 60 stopni z groszem i niżej. 

Wczoraj grałem w Forbidden West (4k, dlss quality, fg, wszystko na maks, vrr on, v-sync off w grze, v-sync on w panelu nvidii) i temperatury nie przekraczały 50 stopni.

Edytowane przez @MUZ
Opublikowano

Kompa mam pod biurkiem, wszystkie wentyle skręcone praktycznie na minimum, głośniejszy jest dysk HDD 2,5". Dopiero pod pełnym obciążeniem wybija się 3080 Strix przy ok 1400 rpm i wtedy ma głośność zbliżoną do tego Zotaca przy minimalnych 1200.

Buda Fractal Meshify S2 z dobrym przewiewem, temperatury nie są problemem, ten Zotac u mnie też był chłodny.

Gdzieś jeszcze czytałem, że niezależnie od temperatury jeśli pobór przekroczy bodajże 38W to się załączają wentylatory, ale nie dam sobie ręki uciąć i nie mogę znaleźć tej informacji... :F

Ale skoro u was wentyle się nie ruszają to muszę zweryfikować jak to w idle wygląda u mnie, bo Strix też sobie załącza od czasu do czasu, tylko jego nie słychać.