Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Warto tego ventusa 90? Jakby nie mial plomby to byloby super :/

Tak na szybko na jotubach 73*C 2000rpm przy 550W

Edytowane przez Pixa
Opublikowano
4 minuty temu, sovas napisał(a):

3030 to wysoki zegar dla 5090.

Dobra wziąłem 1 miętusa pod bloczek. Zobaczę jak cewki i chip kręci xD

Koniecznie podrzuć jak wygląda def krzywa :D

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

To jest cos za cos, kupilem karte swiadomie wiedzac, ze nie bedzie to extra kultura pracy ale jak zrobie UV w pelni mnie zadowoli. W przyszlosci jak karty potanieja to sie kupic cos z solidna kultura pracy, a ja jestem od sierpnia 2024 bez kompa i gpu wiec chcialem juz to dopiac i w koncu grac jak czlowiek :D Na chwile obecna to najtansza suszarka 5070 na rynku.

PS5 już sprzedałeś? :E

Opublikowano (edytowane)

Czyżby Noo i w PiS Dudy. I wylądował.

To ja tu czekam na 2028-29 na prawdziwego następcę na procesie 2nm... a tu Nvidia zdaje się wykazywać chęć zrobienia graczy w wuja, jak kiedyś z procesem Samsunga.

https://www.pcgamer.com/hardware/processors/intel-is-reportedly-working-to-finalize-commitments-from-nvidia-as-a-foundry-partner-suggesting-gaming-potential-for-the-18a-node/

Ale będą jaja jak gracze dostaną karty na gównianym procesie, bo Nvidii się nawet nie chciało gadać z TSMC o waflach dla gamingowych GPU.

Czyli co? 6060 lub 7060 wolniejsze od 5060, ale z nowszym AI za jedyne 2699zł? :E

(śmiech przez łzy i na razie tylko obawy, ale moje obawy z 2022r. wyzywali od pesymizmu, a okazały się zbytnim optymizmem).

Jak to zawsze przy pisaniu o przyszłości związanej z Nvidią, napiszę znowu: Oby nie!

edit:

image.png.355b038fd0dcf298c6e10f070779c107.png

164 vs 197 to jest przepaść.

A jeszcze jest to:

https://www.trendforce.com/news/2025/03/26/news-micron-alerts-customers-to-price-hikes-signaling-robust-2025-26-demand/

Edytowane przez VRman
Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

To jest cos za cos, kupilem karte swiadomie wiedzac, ze nie bedzie to extra kultura pracy ale jak zrobie UV w pelni mnie zadowoli. W przyszlosci jak karty potanieja to sie kupic cos z solidna kultura pracy, a ja jestem od sierpnia 2024 bez kompa i gpu wiec chcialem juz to dopiac i w koncu grac jak czlowiek :D Na chwile obecna to najtansza suszarka 5070 na rynku.

Budę masz olbrzymią jak na sff to potem wrzucisz tam jakiegoś kolosa, bo widzę nawet 4 slotowe 40cm karty by weszły

Opublikowano
13 minut temu, VRman napisał(a):

Czyżby Noo i w PiS Dudy. I wylądował.

To ja tu czekam na 2028-29 na prawdziwego następcę na procesie 2nm... a tu Nvidia zdaje się wykazywać chęć zrobienia graczy w wuja, jak kiedyś z procesem Samsunga.

https://www.pcgamer.com/hardware/processors/intel-is-reportedly-working-to-finalize-commitments-from-nvidia-as-a-foundry-partner-suggesting-gaming-potential-for-the-18a-node/

Ale będą jaja jak gracze dostaną karty na gównianym procesie, bo Nvidii się nawet nie chciało gadać z TSMC o waflach dla gamingowych GPU.

Czyli co? 6060 lub 7060 wolniejsze od 5060, ale z nowszym AI za jedyne 2699zł? :E

(śmiech przez łzy i na razie tylko obawy, ale moje obawy z 2022r. wyzywali od pesymizmu, a okazały się zbytnim optymizmem).

Jak to zawsze przy pisaniu o przyszłości związanej z Nvidią, napiszę znowu: Oby nie!

Nadal nie ogarniasz, że proces nie jest aż tak istotny bo i tak nie ma z niego dużego kopa ;) Rubin w kwestii tensorów 2.5x wydajność na wat do przodu.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Budę masz olbrzymią jak na sff to potem wrzucisz tam jakiegoś kolosa, bo widzę nawet 4 slotowe 40cm karty by weszły

3 slotowe wejda do 60mm wysokosci, a reszta bez znaczenia na dlugosc itp :D 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, sideband napisał(a):

Nadal nie ogarniasz, że proces nie jest aż tak istotny bo i tak nie ma z niego dużego kopa ;) Rubin w kwestii tensorów 2.5x wydajność na wat do przodu.

Tak, nie ogarniam. Tylko ty wiesz wszystko :lol2:

2nm to pierwszy proces, który względem serii 4xxx da jakiś normalny postęp. Razem pewnie ze 25-40%. 

3nm od TSMC ma dać tylko 5-10%.

Co do Tensorów. Przecież ja piszę w wątku o kartach graficznych. Kompletnie wisi mi AI, bo rasteru brakuje tyle, że +1000% by się przydało. AI można poprawić nawet samym softem, ale ja nie pisałem o tym. Ja pisałem o procesie produkcji GPU, który to w rasterze od dekady praktycznie się pokrywa z wzrostami, mimo mitów o tym, że architektura coś daje. No nie. Daje bo dało się np. dać więcej cache czy tranzystorów, a dało się dać więcej cache, bo był lepszy proces. Żadnych wspaniałych zmian w architekturze nie było od dekady, chyba, że mowa o niedorobionych wynalazkach AMD, gdzie poprawiono błędy zyskując sporo. Sporo jak na zmiany w samej architekturze.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Ja jestem w stanie w to uwierzyć. Skoro ludzie potrafią pisać, że Zotac Amp nie piszczy, inni że piszczy ale tylko w grach (ja), a jeszcze kolejni że piszczy nawet na pulpicie to choroba, każda karta jest inna. Trzeba trafić na świętego graala i go zostawić :D 

Opublikowano
24 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Właściwie czemu go tak nie lubicie? Ja tam lubię go posłuchać. Przynajmniej wie co mówi, nie jak wysłannik ITH zwany Benkiem. 

Ogólnie typ jara się tym co robi, składa mocarne maszyny, obcuje z top sprzętem, a tu na czacie od 2 tygodni dyskutuje się o kupie @Pentium D. Więc ten śmiech to raczej on mógłby kierować w stronę forum :)

Ja nie znam tematu, chyba na labie wtedy bylem nieaktywny za bardzo. No ale wiadomo jak to na forach czasem rzeczy mogą się wymknąć spod kontroli, widzę ze pisał jeszcze ze admin go nie lubił. Forum to nie YT, przed kamera każdy by się inaczej zachowywał. :D

Dlatego czasem przydaje się wyjść na powietrze ochłonąć bo to lepsze niż głupia burda która do niczego nie prowadzi.