Tester Wrażeń 839 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia 2 minuty temu, Kanzu napisał(a): Przy 5090 powiedziałbym, że to obowiązek, ale już co kto lubi. Preferuję klejące jaja 4
Kanzu 206 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia 1 minutę temu, Tester Wrażeń napisał(a): Preferuję klejące jaja Mieliłem powietrze kiedyś przemysłowym. Może i był głośny, ale za to nic nie dawał i szybciej nagrzewał niż pc
Kanzu 206 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia @PiPoLiNiO to już chyba miłość jeśli godzisz się na taki kompromis
Tester Wrażeń 839 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia 23 minuty temu, Kanzu napisał(a): Mieliłem powietrze kiedyś przemysłowym. Może i był głośny, ale za to nic nie dawał i szybciej nagrzewał niż pc Takie coś? Kurde dla mnie to jest zajebista sprawa - ustawiam takiego w strone sufitu i powietrze odbija się od niego i opada, daje uczucie trochę jak klima Musze kupić na wakacje znowu taki (bratu pożyczyłem na budowe i nie przeżył spotkania z pyłem xd) 1
maxmaster027 887 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia 22 minuty temu, Kanzu napisał(a): 24.5 było w trakcie sprawdzania po niecałej godzinie. Zależy ile jest na zewnątrz, bo w lecie na pewno dużo szybciej idzie do góry. Już pisałem kiedyś, że klimę przy 4090 zakładałem. Dla mnie od 25-26 stopni w górę robi się duszno. Posiedziałem kiedyś przy 30 w pokoju i powiedziałem sobie, że to nie przejdzie. Od razu telefon i następnego dnia już mi zakładali Przy 5090 powiedziałbym, że to obowiązek, ale już co kto lubi. A no widzisz. No bo rachunek sie ogolnie zgadza. Klima. https://erli.pl/produkt/klimatyzacja-scienna-do-domu-lg-standard-35kw-40m2-grzanie-wifi-pilotsmart,209003347?msclkid=b45377d6116316a5097c1fd18f7cdec6&utm_source=bing&utm_medium=cpc&utm_campaign=ba_dom-i-ogrod_pmax_non-ec&utm_term=2335087820116610&utm_content=Dom i ogród 2612zł K.grafiki 5090: https://marketplace.nvidia.com/pl-pl/consumer/graphics-cards/nvidia-geforce-rtx-5090/ 9599, dajmy nawet 10300zł.... blok wodny: " Ceny bloków wodnych Alphacool Core GPU: Alphacool Core RTX 5080: 199,98 € (około 918 zł) Alphacool Core RTX 5090: 199,98 € (około 918 zł) Alphacool ES RTX 5080 (1-slot): 299,98 € (około 1 376 zł) Alphacool ES RTX 5090 (1-slot): 299,98 € (około 1 376 zł)" czyli 900zł Ale dajmy nawet 1389zł https://pcforce.pl/ek-quantum-vector3-fe-rtx-5090-plexi-blok-wodny-gpu + osprzet 200zl Po wygórowanych cenach wychodzi 10300 +1389 + 2612 + 200 = 14500zł Za zestaw lato + 5090 plus klima + block wodny. Teraz SOC Supreme liquid 15200zł sama karta. https://www.x-kom.pl/p/1314560-karta-graficzna-nvidia-msi-geforce-rtx-5090-suprim-liquid-soc-32gb-gddr7-dlss4.html Vanguard 15500zł https://www.x-kom.pl/p/1314562-karta-graficzna-nvidia-msi-geforce-rtx-5090-vanguard-soc-launch-edition-32gb-gddr7-dlss.html#Pytania-i-odpowiedzi Astral 15890zł https://www.komputronik.pl/product/953690/karta-graficzna-asus-geforce-rtx-5090-rog-astral-lc-oc-32gb-dlss-4.html
ElectronLamp 9 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia (edytowane) 59 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a): Przebija mocno Ci dzwiek wentyli do sluchawek na 1,8k rpm? Przybija, nie ma tragedii ale słyszę i trochę mnie to rozprasza 58 minut temu, sovas napisał(a): Ja bym już pakował na zwrot, ale potestuj najpierw dobrze. Nie wiem, sprawdź air flow, filtry. Nigdy nie miałem tyle na mem. Właśnie się zastanawiam czy ja coś robię nie tak, teoretycznie air flow silent base 802 ma dobry ale zawsze mam o wiele wyższe temperatury niż inni w testach. Miałem wcześniej 4080 od palita i miałem 72° na gpu gdzie inni na testach mieli 62-63°. Temperaturę w pokoju mam 24°, mogę włączyć klimę i zbić ale to już niekomfortowo dla mnie. Edytowane 22 Kwietnia przez ElectronLamp
sovas 662 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia (edytowane) 3 minuty temu, ElectronLamp napisał(a): Właśnie się zastanawiam czy ja coś robię nie tak, teoretycznie air flow silent base 802 ma dobry ale zawsze mam o wiele wyższe temperatury niż inni w testach. Może głupie, ale sprawdź, czy masz wentylatory w dobrą stronę obrócone, intake pod kartą. Edytowane 22 Kwietnia przez sovas
ElectronLamp 9 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia 51 minut temu, lukadd napisał(a): Jak pamięci się grzeją to pewnie po prostu ciulowe termopady z trefnej partii lub źle nałożone w produkcji/podczas składania. Taka sztuka bidna po prostu się trafiła. Z tego co kojarzę to gigabyte w tych kartach narzygał pasty wszędzie zamiast termopadów. Znaczy według niech to jakiś żel co ma teoretycznie dłużej wytrzymać 1 minutę temu, sovas napisał(a): Może głupie, ale sprawdź, czy masz wentylatory w dobrą stronę obrócone, intake pod kartą. Na 100% jest dobrze
sovas 662 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia No to jak wszystko ok z obudową to bym zwrócił i kupił jakiegoś suprima za 13k nawet dla pewności. 1 minutę temu, Tolfu napisał(a): To jest normalny wynik? Chyba tak, u mnie 5070ti robi 7k około po oc.
Tolfu 36 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia 1 minutę temu, sovas napisał(a): No to jak wszystko ok z obudową to bym zwrócił i kupił jakiegoś suprima za 13k nawet dla pewności. Chyba tak, u mnie 5070ti robi 7k około po oc. Co ty nie mam tyle kasy xd dla mnie kupienie rtx 5080 za 5990 zł to było i tak przepłacenie tak o 5 stów imo
sovas 662 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia @maxmaster027 Jakby ktoś chciał to mam nawet ventusa z blokiem na sprzedaż, na olx dałem po zawyżonej cenie, bo i tak te karty w miare schodzą, ale mogę się dogadać z kimś taniej tu
Tolfu 36 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia 3 minuty temu, sovas napisał(a): No to jak wszystko ok z obudową to bym zwrócił i kupił jakiegoś suprima za 13k nawet dla pewności. Chyba tak, u mnie 5070ti robi 7k około po oc. suprima to nie chce bo mi się nie podoba bardziej myślałem jeszcze nad msi trio podobno pisali, że ciche są, ale nie wiem czy tam nie ma świerszczy 1
sovas 662 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia 1 minutę temu, Tolfu napisał(a): Co ty nie mam tyle kasy xd dla mnie kupienie rtx 5080 za 5990 zł to było i tak przepłacenie tak o 5 stów imo Sorry powaliło mi się, że to 5090. No to 5080 jakiś lepszy model. Teraz, Tolfu napisał(a): suprima to nie chce bo mi się nie podoba bardziej myślałem jeszcze nad msi trio podobno pisali, że ciche są, ale nie wiem czy tam nie ma świerszczy Ja mam 2 karty msi 5090 i mają bardzo dobre cewki. Jeszcze miałem 3080 i tam też dobre, więc nie mogę złego słowa powiedzieć o msi.
maxmaster027 887 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia 7 minut temu, sovas napisał(a): @maxmaster027 Jakby ktoś chciał to mam nawet ventusa z blokiem na sprzedaż, na olx dałem po zawyżonej cenie, bo i tak te karty w miare schodzą, ale mogę się dogadać z kimś taniej tu A czemu wystarcza Ci 5070Ti ? Czy po prostu juz sie nacieszyłeś 5090 w sensie przybyłes zobaczyłeś zwycięzyłeś sprzedałes
Kanzu 206 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia 9 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a): Takie coś? Kurde dla mnie to jest zajebista sprawa - ustawiam takiego w strone sufitu i powietrze odbija się od niego i opada, daje uczucie trochę jak klima Musze kupić na wakacje znowu taki (bratu pożyczyłem na budowe i nie przeżył spotkania z pyłem xd) Identyczny Z 7 lat temu go kupiłem i gdzieś leży jeszcze. Na początek spoko, bo wiatr smaga po ryju, ale zaraz po włączeniu podnosi się temperatura a jak dorzucisz do tego granie to po kilku godzinach czułem się jak w saunie z termoobiegiem. Nie ma szans na porównanie z klimą. Tutaj wentylator na 1% i dosłownie w kilka minut zbija do komfortowego siedzenia. Nawet nic na Ciebie nie musi wiać. Na dworze skwar i dopiero wtedy można wygodnie jaja wyłożyć. Zakładając drugi raz nawet bym się nie zastanawiał 21 minut temu, maxmaster027 napisał(a): A no widzisz. No bo rachunek sie ogolnie zgadza. Przy kupowaniu kart po kilkanaście tysięcy koszt klimy z montażem to raptem 1/4 tej kwoty. Założyłbym nawet jakbym nie korzystał z kompa, bo to jest złoto na lato. Jak z oledem. Raz spróbujesz i nie wrócisz do zwykłych monitorów 1
Tolfu 36 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia (edytowane) 10 minut temu, sovas napisał(a): Sorry powaliło mi się, że to 5090. No to 5080 jakiś lepszy model. Ja mam 2 karty msi 5090 i mają bardzo dobre cewki. Jeszcze miałem 3080 i tam też dobre, więc nie mogę złego słowa powiedzieć o msi. 10 minut temu, sovas napisał(a): Sorry powaliło mi się, że to 5090. No to 5080 jakiś lepszy model. Ja mam 2 karty msi 5090 i mają bardzo dobre cewki. Jeszcze miałem 3080 i tam też dobre, więc nie mogę złego słowa powiedzieć o msi. Raczej zamówię tego risera i zobaczę czy będę słyszał piski gdy zamknę już normalnie szybę jeśli ich nie będę słyszał to może nie będę zwracał Albo zwrócę tufa do komputronika i zamówię kolejnego z amazona i trafię nie piszczącą wersje Edytowane 22 Kwietnia przez Tolfu
sovas 662 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia (edytowane) 11 minut temu, maxmaster027 napisał(a): A czemu wystarcza Ci 5070Ti ? Czy po prostu juz sie nacieszyłeś 5090 w sensie przybyłes zobaczyłeś zwycięzyłeś sprzedałes nie no, kupilem suprima za 11690 i woduje go Za tyle to szkoda nie wodować. I jeszcze cewek nie słychać https://www.kaufland.de/product/523982149/ Edytowane 22 Kwietnia przez sovas
Tester Wrażeń 839 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia 8 minut temu, Kanzu napisał(a): Identyczny Z 7 lat temu go kupiłem i gdzieś leży jeszcze. Na początek spoko, bo wiatr smaga po ryju, ale zaraz po włączeniu podnosi się temperatura a jak dorzucisz do tego granie to po kilku godzinach czułem się jak w saunie z termoobiegiem. Nie ma szans na porównanie z klimą. Tutaj wentylator na 1% i dosłownie w kilka minut zbija do komfortowego siedzenia. Nawet nic na Ciebie nie musi wiać. Na dworze skwar i dopiero wtedy można wygodnie jaja wyłożyć. Nie no przecież ten wentylator aż tyle ciepła nie wydaje, żeby znacząco podgrzać pokój :O A z porównaniem do klimy to wiadomo, że podjazdu nie ma, po prostu opisuje, że mój autorski sposób odbijania powietrza od sufitu dawał znacznie lepsze uczucie niż puszczenie powietrza w poziomie pokoju i jak tak zacząłem używać to mi się skojarzyło z działaniem klimy.
Kanzu 206 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia 2 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a): Nie no przecież ten wentylator aż tyle ciepła nie wydaje, żeby znacząco podgrzać pokój :O A z porównaniem do klimy to wiadomo, że podjazdu nie ma, po prostu opisuje, że mój autorski sposób odbijania powietrza od sufitu dawał znacznie lepsze uczucie niż puszczenie powietrza w poziomie pokoju i jak tak zacząłem używać to mi się skojarzyło z działaniem klimy. Nie no kumam, bo robiłem identycznie Sam wentylator nie wydaje ciepła, ale miesza już to nagrzane i od razu wzrasta temperatura. Po włączeniu w ciągu 10 minut było 2 stopnie więcej. Zresztą na klimie można włączyć samą wentylacje i też po chwili stopnie lecą do góry. Wieczorami jak było chłodniej na zewnątrz otwierałem drzwi, ustawiałem go w stronę korytarza, odpalałem na 3 biegu i wtedy otwartym oknem zaciągało mi chłodniejsze powietrze Poziomo to łeb urywa i po czasie już ma się dość.
maxmaster027 887 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia 14 minut temu, sovas napisał(a): nie no, kupilem suprima za 11690 i woduje go Za tyle to szkoda nie wodować. I jeszcze cewek nie słychać https://www.kaufland.de/product/523982149/ No w takiej wersji wydaje sie dosc korzystnie wyceniony, aczkolwiek wiadomo mogloby byc taniej
IceMan 103 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia 29 minut temu, Tolfu napisał(a): suprima to nie chce bo mi się nie podoba bardziej myślałem jeszcze nad msi trio podobno pisali, że ciche są, ale nie wiem czy tam nie ma świerszczy testowałem 2 trio cewki bez uv coś tam grają, ale są ok po uv coś tam słychać, ale jest cicho 1
sovas 662 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia 1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a): No w takiej wersji wydaje sie dosc korzystnie wyceniony, aczkolwiek wiadomo mogloby byc taniej Ja na stronie MSI kupowałem. Ci w kauflandzie to sami nie wiedzą co chcą sprzedać
IceMan 103 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia 17 minut temu, sovas napisał(a): nie no, kupilem suprima za 11690 i woduje go Za tyle to szkoda nie wodować. I jeszcze cewek nie słychać https://www.kaufland.de/product/523982149/ oni nie wiedzą co sprzedają ? w tytule suprim, na zdjeciach ventus + pudelko trio 2
Tester Wrażeń 839 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia 2 minuty temu, Kanzu napisał(a): Nie no kumam, bo robiłem identycznie Wielkie umysły myślą podobnie 2 minuty temu, Kanzu napisał(a): Sam wentylator nie wydaje ciepła, ale miesza już to nagrzane i od razu wzrasta temperatura. No ale jak nie wymiesza tego powietrza to przecież ono magicznie nie znika, więc na jedno wychodzi przecież
Rekomendowane odpowiedzi