maras2574 891 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia (edytowane) 25 minut temu, JeRRyF3D napisał(a): Stary user laba, a akurat dziś... próbujesz Wisłę patykiem zawrócić. A Ty się na żartach nie znasz Po prostu kłuje mnie w oczy, jak ktoś pisze że ma w kompie lub w domu wiatraki. Babę zawsze w domu poprawiam jak mówi: "wyłącz ten wiatrak" A jak gdzieś z nią jadę i są na polach wiatraki (turbiny wiatrowe), lub stare drewniane wiatraki (np. w skansenach czy na Szlaku Piastowskim), to mówię: "O widzisz, to są wiatraki a w domu jest wentylator" Tak że nie jest tak że tutaj się czepiam Na labie też nie raz ktoś komuś uwagę zwracał Edytowane 23 Kwietnia przez maras2574 1
maras2574 891 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia 21 minut temu, JeRRyF3D napisał(a): Samochodziarze od zawsze mają kapcie i leją "oliwę" do "motoru". Kapcie lub panę i leją benę, wachę.... 23 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a): Trzeba być chyba naprawdę skrajnym dzbanem, by SERIO mylić wiatrak z wentylatorem. Przecież wiadomo że każdy wie o co chodzi 1
JeRRyF3D 1 726 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia 2 minuty temu, maras2574 napisał(a): A Ty się na żartach nie znasz Po prostu kłuje mnie w oczy, jak ktoś pisze że ma w kompie lub w domu wiatraki. Babę zawsze w domu poprawiam jak mówi: "wyłącz ten wiatrak" A jak gdzieś z nią jadę i są na polach wiatraki (turbiny wiatrowe), lub stare drewniane wiatraki (np. w skansenach czy na Szlaku Piastowskim), to mówię: "O widzisz, to są wiatraki a w domu jest wentylator" Tak że nie jest tak że tutaj się czepiam Spoko luz. Też mam kilka płacht na byka i "dziur językowych", które mnie irytują bez wyraźnej postawy ku temu. Zawsze się zastanawiam, co ludzie robią z audio... podłgaśniają, zgłaśniają, itd. 1
maras2574 891 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia 3 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a): Zawsze się zastanawiam, co ludzie robią z audio... podłgaśniają, zgłaśniają, itd. Robią głośniej
Paarthurnax 412 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia To idziemy dalej: szlifierka kątowa - kątówka, a nie gumówka wkrętak od wkręcania wkrętów, a nie śrubokręt
Tester Wrażeń 839 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia Ja mam wiatrak w domu @maras2574 i co teraz gagatku? 4
Kanzu 206 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia 8 minut temu, Norrberrto napisał(a): To idziemy dalej: szlifierka kątowa - kątówka, a nie gumówka wkrętak od wkręcania wkrętów, a nie śrubokręt Team kątówka i śrubokręt, bo krótko i zwięźle. Mnie tam bardziej drażnią osoby, które nie wiedzą kiedy stosować "ą" a kiedy "om" i piszą ludzią. 1
maras2574 891 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia 5 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a): Ja mam wiatrak w domu @maras2574 i co teraz gagatku? Tak, to jest wiatrak
Kadajo 7 411 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia Wiatraki to stoją w polach, w domu macie Wentylatory. 1 3
maras2574 891 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia (edytowane) 7 minut temu, Kanzu napisał(a): Team kątówka i śrubokręt, bo krótko i zwięźle. Mnie tam bardziej drażnią osoby, które nie wiedzą kiedy stosować "ą" a kiedy "om" i piszą ludzią. Poszłem z dziewczynom ucionć gumówkom prent Edytowane 23 Kwietnia przez maras2574 2
Tester Wrażeń 839 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia Teraz, Kadajo napisał(a): Wiatraki to stoją w polach, w domu macie Wentylatory. Ślepy jesteś?! Ja mam wiatrak. 2
Kadajo 7 411 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia Nie mowie ze nie można jak się ktoś uprze Ale juz sama nazwa wskazuje ze w domu to chyba "wentylujemy" takie jest przeznaczenia naszego WENTYLATORA, czy to w PC, czy na biurku czy pod sufitem. A Wiatrak moi drodzy służy do tworzenia lub przekazywania energii którą generuje. Może się komuś wydawać śmieszne ale tak jest. Wiec wykorzystywanie zamienne nazw wiatrak i wentylator jest błędne 1 2
Pawlos 69 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia 18 minut temu, Kadajo napisał(a): Wiatraki to stoją w polach, w domu macie Wentylatory. W domu można nazwać wentylator wiatrakiem. Oba te słowa odnoszą się do urządzenia, które ma za zadanie poruszać powietrze i zapewniać uczucie chłodu lub poprawiać cyrkulację powietrza w pomieszczeniu 1
Tolfu 36 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia 1 godzinę temu, cruzier napisał(a): Witam Panowie. Po wielu dniach rozterek Rtx 5070 Tuf od Asusa zostaje ze mną. Jestem bardzo z tej karty zadowolony jeśli chodzi o wykonanie i ogólna kulturę pracy. Tu mam pytanko... Podlinkuje ktoś poradnik jak zrobić sensowny UV - ale taki dla laika co bym ogarnął. Pozdrawiam 🫣🤗 Cewki nie piszczą?
Kadajo 7 411 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia 4 minuty temu, Pawlos napisał(a): W domu można nazwać wentylator wiatrakiem. Oba te słowa odnoszą się do urządzenia, które ma za zadanie poruszać powietrze i zapewniać uczucie chłodu lub poprawiać cyrkulację powietrza w pomieszczeniu Wentylator ma takie zadanie. Wiatrakiem panie drogi nazywamy urządzenia które napędzają inne urządzenia lub generuje energie.
Kadajo 7 411 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia Schładzacz mnie zawsze bawi, no ale wreszcie jesteśmy w Polsce 1
Pitt_34 326 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia To już wiadomo dlaczego mamy mało energii z farm wiatrowych, bo zamiast wiatraków montują wentylatory 4
Tasslehoff 65 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia to tłumaczenie wiatrak/wentylator, to jest jak walka z wiatrakami, nie uda się wytłumaczyć 😎 3
Tolfu 36 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia 1 minutę temu, Kadajo napisał(a): TO dlatego mamy kryzys energetyczny Proponujesz aby wprowadzić komputer na korbkę
Kadajo 7 411 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia 1 minutę temu, Tolfu napisał(a): Proponujesz aby wprowadzić komputer na korbkę Na energie wiatrową Skoro wiatraki już mamy to je wykorzystajmy 1
Kanzu 206 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia 56 minut temu, Kadajo napisał(a): Ale juz sama nazwa wskazuje ze w domu to chyba "wentylujemy" takie jest przeznaczenia naszego WENTYLATORA, czy to w PC, czy na biurku czy pod sufitem. A Wiatrak moi drodzy służy do tworzenia lub przekazywania energii którą generuje. Może się komuś wydawać śmieszne ale tak jest. Wiec wykorzystywanie zamienne nazw wiatrak i wentylator jest błędne Nikt tego nie neguje i raczej każdy o tym wie. Chociaż patrząc, że część Polaków nie zna nawet dobrze swojego języka to mam wątpliwości Użyłem w poście wiatrak żartobliwie, żeby nie powtarzać słowa wentylator a tu trwa debata i lekcje znaczeń jakby co najmniej ktoś komuś próbował wmówić, że to jedno i to samo Używając jakiegoś słowa nie musi to nieść jego dosłownego znaczenia, ale faktem jest, że serio używa się tego zamiennie.
JeRRyF3D 1 726 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia 39 minut temu, Pawlos napisał(a): W domu można nazwać wentylator wiatrakiem. Oba te słowa odnoszą się do urządzenia, które ma za zadanie poruszać powietrze (...) No, zdecydowanie nie! Działanie jest 180' odwrotne!
Rekomendowane odpowiedzi