Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, RTX4090 napisał(a):

Czy dobrze ja czytam, że Pimpuś chyba już wszystkie 5090 sprawdził i odesłał jakie mamy tylko w kraju :boink:

Ktoś musiał to zrobić tak 

Opublikowano

Siema. Czy znajdę tutaj kogoś kto na codzień montuje dużo zestawów komputerowych i montował RTX 5070 TI: Gigabyte GeForce RTX 5070 Ti Gaming OC np. w obudowie MSI MPG Gungnir 300R Airflow? Jakby co to poproszę priw. Dziękuję :)

Opublikowano

Skusiła mnie cena tego Phantoma 5080 ale szczerze odradzam

Cewki grają gorzej od mojego starego Strixa 3070 po OC do tego brzęczenie wentylatorów już od najniższych obrotów :/ tragedia 

Temperatury po jednym przelocie SteelNomad :hihot: i to wszystko po UV

4uklCO6.png

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)

@Phoenix. kolega @cruzier skierował do mnie zapytanie czy nie był bym w stanie opisać tego dla kogoś zielonego (pewnie pamięta mój poradnik odnośnie ASRocka 5600(XT) z laba).
W sumie początkowo to bywa nieintuicyjne, więc poczułem challange i naskrobałem. Może komuś się przyda co nie zmienia faktu, że mogłem coś napisać niejasno/przekręcić więc jestem otwarty na sugestie czy dopatrzenie się czegoś.

Cytując jego oryginalny post:

11 godzin temu, cruzier napisał(a):

@Lameismyname będziesz tak miły i opiszesz poprawny proces UV dla serii Rtx 5000 ( ja mam 5070 TUF'a ). 

Trochę wczoraj oglądałem YT i coś tam sobie pokombinowałem ... Ustawiłem chyba 0,925mV dla GPU 2880 MHz... I tak zostawiłem. Temperatury mi spadły do około 66 st. na GPU i 68 na Mem. Zaznaczę , że obroty wentylatora mam max przy tym 880rpm. (QBios).

Czuję, że ten mój UV jest zrobiony bardzo mało precyzyjnie... Uważam tak, gdyż nie mam uchwyconych dokładnych danych co do bustu GPU. Czy karta na stoku bustuje do 2880 MHz czy może wyżej ... 

Czekam na sugestię... Tylko w formie "dla laika" poproszę🫣

Pozdrawiam.

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Profesjonalnie zabezpieczony zasilacz kupiony przeze mnie na amazonie tak zwany brak pudełkowy 

1b84ac37ee1393df32f52fcfc31b4d9e.jpeg

Może uratuje mnie to przed piszczeniem cewek nadzieja matką głupich 

Edytowane przez Tolfu
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Tolfu napisał(a):

Profesjonalnie zabezpieczony zasilacz kupiony przeze mnie na amazonie tak zwany brak pudełkowy 

1b84ac37ee1393df32f52fcfc31b4d9e.jpeg

Może uratuje mnie to przed piszczeniem cewek nadzieja matką głupich 

Też tak myślałem jak miałem Asus RTX 4080 TUF wymienilem zasilacz na mocniejszy lepsiejszy i co? Guzik. Niestety na ten moment najlepszym rozwiazaniem jest po prostu wymiana karty, i tak tez zrobilem <3  

Edytowane przez Nex1M
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Nex1M napisał(a):

Też tak myślałem jak miałem Asus RTX 4080 TUF wymienilem zasilacz na mocniejszym lepsiejszy i co? Guzik. Niestety na ten moment najlepszym rozwiazaniem jest po prostu wymiana karty, i tak tez zrobilem <3  

I trafiłeś w końcu na taką bez piszczących cewek?

• Upvote 1
Opublikowano
12 minut temu, Tolfu napisał(a):

Profesjonalnie zabezpieczony zasilacz kupiony przeze mnie na amazonie tak zwany brak pudełkowy Może uratuje mnie to przed piszczeniem cewek nadzieja matką głupich 

W 2025 nadal ludzie myślą że zasilacz uciszy cewki? :E jedynie zalewanie klejem ci zostaje ;D

Opublikowano
1 minutę temu, Send1N napisał(a):

W 2025 nadal ludzie myślą że zasilacz uciszy cewki? :E jedynie zalewanie klejem ci zostaje ;D

Miałem 750w a nie 850w tak jak niby było wymagane wiadomo, że szansa jest mała, że przestanie piszczeć, ale zawsze jakaś jest 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@Send1N Mi na reddicie pisali, że cewki w Waterforce WB tak dają przez zasilacz i żebym go zmienił :D Nigdy nie miałem problemu z cewkami poza tą 1 kartą.

4 minuty temu, Tolfu napisał(a):

Miałem 750w a nie 850w tak jak niby było wymagane wiadomo, że szansa jest mała, że przestanie piszczeć, ale zawsze jakaś jest 

Jak już to raczej nie będzie zależało od mocy zasilacza.

Prędzej uwierzę, że zasilacz może nie zgrać się z kartą po prostu i to loteria nie związana z mocą.

Nie mam kilku pod ręką, żeby to sprawdzić.

Tak czy siak na moim zasilaczu jedna karta potrafi być niesłyszalna nawet przy 900 fps, a druga piszczy nawet na pulpicie, a pod obciążeniem tak, że słychać ją w drugim pokoju :D

Edytowane przez sovas
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, sovas napisał(a):

@Send1N Mi na reddicie pisali, że cewki w Waterforce WB tak dają przez zasilacz i żebym go zmienił :D Nigdy nie miałem problemu z cewkami poza tą 1 kartą.

Jak już to raczej nie będzie zależało od mocy zasilacza.

Prędzej uwierzę, że zasilacz może nie zgrać się z kartą po prostu i to loteria nie związana z mocą.

Nie mam kilku pod ręką, żeby to sprawdzić.

Ten który mam teraz nie jest modularny, ale to chyba nie ma znaczenia 

Opublikowano (edytowane)

@PiPoLiNiO To polecam lekturę na temat Waterforce WB :D

Na reddit to w ogóle 3 osoby chciało odkupić ode mnie tę kartę i nawet ktoś dawał +500$ :D Widać, że w USA dalej mają problemy z dostępem do serii 5.

4 minuty temu, Tolfu napisał(a):

Ten który mam teraz nie jest modularny, ale to chyba nie ma znaczenia 

Nie, ale jak masz jakiś stary, niemodularny zasilacz to i tak można wymienić.

Edytowane przez sovas