Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Karro napisał(a):

Fejkowe lub opłacane kanały. Ale tu trzeba minimum z 15k subów by jakiś no name producent duperelek się zainteresował kanałem

Fejki, vendorzy nie sa zainteresowani tym kontentem. Oni jak w cos wchodza, to masz zaprezentowac produkt. A tu tylko benchmarki bez produktow.

• Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, Doamdor napisał(a):

@Mizu 

Ceny powoli spadają, w przypadku RTX 5090, nie schodziłbym poniżej Vanguard

https://www.krsystem.pl/karta_graf._msi_rtx_5090_32g_vanguard_soc_raty_0-item-78589.html

O rzeczywiście powoli coraz fajniejsze te oferty, jakby mieli takiego Suprima za chociaż 12.5k to już bym pewnie wziął a za tyle to ma tylko jakiś sklep krzak na allegro

Śledzenie tych cen jest niewygodne na ceneo etc bo nie dość, że z opóźnieniem to rozsiane te modele na kilka stron także wchodze coraz częściej tutaj zaglądnąć czy ktoś coś fajnego wrzucił

Opublikowano
6 godzin temu, Fusion napisał(a):

Sporo tych 'fakeow' na yt, jak nie wszystkie :hmm:

Mam cyberka i 5070ti i patrząc na wynik z MFG4 od razu widać że to fejk ;) Jak cały ten kanał. 

Ten mój fps to też chyba na jakimś FX test, a nie czekaj jaki test 😂

Opublikowano
40 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Mam cyberka i 5070ti i patrząc na wynik z MFG4 od razu widać że to fejk ;) Jak cały ten kanał. 

Ten mój fps to też chyba na jakimś FX test, a nie czekaj jaki test 😂

Widać, ale fejków teraz jest duzo kiedys tyle nie było. Najlepiej dawac łapke w dół, bo tak to inna osoba trafi wlasnie na fake'a

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Mizu napisał(a):

O rzeczywiście powoli coraz fajniejsze te oferty, jakby mieli takiego Suprima za chociaż 12.5k to już bym pewnie wziął a za tyle to ma tylko jakiś sklep krzak na allegro

Śledzenie tych cen jest niewygodne na ceneo etc bo nie dość, że z opóźnieniem to rozsiane te modele na kilka stron także wchodze coraz częściej tutaj zaglądnąć czy ktoś coś fajnego wrzucił

Przecież Komputronik ma za 12300 od kilku dni 

Opublikowano
3 godziny temu, Mizu napisał(a):

rzeczywiście powoli coraz fajniejsze te oferty, jakby mieli takiego Suprima za chociaż 12.5k to już bym pewnie wziął a za tyle to ma tylko jakiś sklep krzak na allegro

Tydzień temu wrzucałem screena, że Komputronik ma za 12.3k. Dzisiaj podobno miała być dostawa, bo tamte zeszły. 

Opublikowano (edytowane)

Ja spróbowałem jeszcze 2 Suprimów za te 12,5k i zostałem z Suprimem za 13,5k. Stwierdziłem olać. Mam naprawdę fajną sztukę, a te Suprimy po 12,5k, w porównaniu do mojej to trochę kaszaloty, nie miały dobrej krzywej pod UV (raczej spodziewane), to do tego brały więcej watów, przy niższym napięciu . Bench cyberka: Mój Suprim 0.905V 2820Mhz -460W, inny Suprim 0.885V 2780Mhz 480W. Dodatkowo też piszczały.  Miały sporo wyższy S/N, więc nowy rzut miał gorsze biny ewidentnie.

Jak sobie pomyślałem, że jak jeszcze miałbym X kart przerzucić, żeby ponownie znaleźć dobrą sztukę  i przyoszczędzić z 1,5k to stwierdziłem, że nie ma sensu.  Netto i tak tragicznie nie wyszło :). Nie mówiąc o tym, że i tak wymiana z 4090 wyszła mnie na 0, po sprzedaży pierwszych 5090 :hihot:

Edytowane przez GAZuOOT
Opublikowano

Ja wiedziałem, że RTX 5090 jest duży, ale nie aż tak. Pierwsze co stwierdziłem, że ktoś oszukał i do paczki dał cegłę. Do Corsair 400D weszła dosłownie na styk. Przy przenoszeniu PC to trzeba kartę wyciągnąć, bo można sobie plecy uszkodzić :E

• Haha 2
Opublikowano
34 minuty temu, King Arthas napisał(a):

Ja wiedziałem, że RTX 5090 jest duży, ale nie aż tak. Pierwsze co stwierdziłem, że ktoś oszukał i do paczki dał cegłę. Do Corsair 400D weszła dosłownie na styk. Przy przenoszeniu PC to trzeba kartę wyciągnąć, bo można sobie plecy uszkodzić :E

To kwestia modelu niektóre są mniejsze jak 4090 ;)

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, King Arthas napisał(a):

cyt. "weszła na styk".  Czy wtyczka zasilająca podpięta do karty nie naciska na boczną szybę? musiałeś mocno nagiąć kabel  ? Pytam bo mam podobną budę co ma 235 mm (Korsarz na 230 mm) szerokości i jak robiłem pomiary to mam wątpliwości czy "większa" karta wejdzie "bezkolizyjnie" z boczną szybą.    

Edytowane przez Johny72
Opublikowano
2 godziny temu, GAZuOOT napisał(a):

Ja spróbowałem jeszcze 2 Suprimów za te 12,5k i zostałem z Suprimem za 13,5k. Stwierdziłem olać. Mam naprawdę fajną sztukę, a te Suprimy po 12,5k, w porównaniu do mojej to trochę kaszaloty, nie miały dobrej krzywej pod UV (raczej spodziewane), to do tego brały więcej watów, przy niższym napięciu . Bench cyberka: Mój Suprim 0.905V 2820Mhz -460W, inny Suprim 0.885V 2780Mhz 480W. Dodatkowo też piszczały.  Miały sporo wyższy S/N, więc nowy rzut miał gorsze biny ewidentnie.

Jak sobie pomyślałem, że jak jeszcze miałbym X kart przerzucić, żeby ponownie znaleźć dobrą sztukę  i przyoszczędzić z 1,5k to stwierdziłem, że nie ma sensu.  Netto i tak tragicznie nie wyszło :). Nie mówiąc o tym, że i tak wymiana z 4090 wyszła mnie na 0, po sprzedaży pierwszych 5090 :hihot:

To te same karty (msi suprim) mogą mieć różne krzywe :o ?
Myślałem, że tak jest tylko między modelami/producentami

Opublikowano
23 godziny temu, SylwesterI. napisał(a):

Gratuluję dilera 

rtx 2080ti miał 754mm2

rtx 4090 609mm2

mało tego rtx 3080 die size 628mm2 TYLE SAMO CO rtx 3090 ba tyle samo co rtx 3090TI

to tylko nazwy marketingowe, nv lepiej sprzedawać przechrzty w wyższej cenie :sex:

3080 to był odpad z pełnego chipa bardzo mocno obcięty do tego robiony w bardzo słabym i tańszym 8nm Samsunga.

Plus koszt na mm^2 rośnie z każdym procesem teraz.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, krulaks napisał(a):

No właśnie tak, więc jak zobaczyłem w innych Suprimach kiepskie krzywe to stwierdziłem, koniec tej zabawy :E. Taki 5090 na 0,845V 2630Mhz (efektywne taktowanie) np. w benchu CP ma 115FPS (all MAX, PT, RR, DLSS Q + FG x2) i nawet nie dobija do 400W, gdzie jak mu zrobię OC na 3GHz (efektywne taktowanie), to łyka już grubo ponad 500W mając aż 122FPS. Sens katowania grafy zerowy :D.

Mam wrażenie, że trochę kart z produkcji marcowej miało takie fajne krzywe, bo nawet TUF 5090 taki gdzieś na netach się trafił, najwięcej Suprimów i jeden Vanguard, tyle udało się znaleźć w sieci. Jakaś lepsza partia, tak samo jak recenzenckie 5090 FE, które miały takie krzywe z samego początku produkcji. 

Edytowane przez GAZuOOT
Opublikowano
9 minut temu, michaelius33 napisał(a):

3080 to był odpad z pełnego chipa bardzo mocno obcięty do tego robiony w bardzo słabym i tańszym 8nm Samsunga.

Plus koszt na mm^2 rośnie z każdym procesem teraz.

Co podkreśla tylko że wtedy cieli pełne chipy żeby uzyskać 80tki, teraz podbili cenę a z 5070 zrobili przechrzty na 5080

Opublikowano

Dwa razy w historii tak się stało, żeby 80-tka miała taki sam chip jak 80 Ti albo 90. Czyli GTX 780 i RTX 3080, a wszystkie inne generacje miały mniejszy chip. Więc nie jest to nic zaskakującego. Po prostu chip jest za bardzo skrojony względem topu i tyle. 750 mm2 kolos w bardzo drogim procesie w 80-tce to mrzonki, chyba że karty miałyby mieć MSRP 1600 dolków a nie 1000.

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, krulaks napisał(a):

Możesz sobie dowolnie wrzucać biosy do jednego egzemplarza i krzywa się nie zmieni ;)

Różnicę robi ASIC, ale od Pascala odczyt został zablokowany;) Przy Blackwellu podejście jest totalnie idiotyczne w kwestii krzywej.

Pewnie się ogarną przy kolejnej generacji.

@tomcug dlatego wrzuciła na ruszt x03 by nie wkładać większych chipów do 80

Edytowane przez sideband