Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, sovas napisał(a):

@maxmaster027

tego - https://www.angela.pl/p17850,alphacool-core-geforce-rtx-5080-reference-with-backplate.html

Tylko pomalowałem sobie backplate na biało, bo bardziej mi tu siedzi.

IMG_2730.thumb.jpeg.fe1c609007c385e8ad8c173cc0365891.jpeg IMG_2729.thumb.jpeg.f7b6fc580db03c171e56372d3bda6757.jpeg

Bloki tam maja różne, DO MSI palita, PNY, całkiem bogaty asortyment. Ale z pompka i chłodnicą i cieczą to wychodzi jednak około 2000zł. Dosc sporo

Opublikowano
16 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Bloki tam maja różne, DO MSI palita, PNY, całkiem bogaty asortyment. Ale z pompka i chłodnicą i cieczą to wychodzi jednak około 2000zł. Dosc sporo

Owszem, to nie jest tani sport :)

• Upvote 1
Opublikowano

Hmm...
Nowy RTX5070 za 2240zł...
Brać czy nie brać? Oto jest pytanie. :hmm:

Z jednej strony chciałoby się +100% wydajności w stosunku do obecnej 3070Ti i przynajmniej 16GB VRAM (czyli bardziej 5070Ti/4080/4080S).
Z drugiej nie powiem- cena jest zachęcająca.

Opublikowano

@sovas 
I to za całkiem porządny model:
https://www.pepper.pl/promocje/karta-graficzna-asus-prime-geforce-rtx-5070-12gb-1059080

Problem w tym że do wszystkiego w co gram obecnie RTX3070Ti mi wystarcza.
A ta 5070-tka to jednak jest strasznie wykastrowana na tle nowszych konstrukcji.
I dlatego mam dylemat.
Niby cena dobra, ale już rok temu RTX 4070 Super (ta sama wydajność) chodził często po ~2,5K PLN.

I teraz mogę:
- brać tą 5070-tkę i w 1440p siedzieć na niej do następnej generacji (PS6/Nvidia 7000, prawdopodobnie jesień 2027r.)
- czekać na lepsze promo na 5070Ti, ewentualnie na 5070/5070Ti Super (obstawiam końcówkę 2025r.)
- siedzieć na 3070Ti przynajmniej do serii 6000 (jesień 2026r.)
- siedzieć na 3070Ti do następnej generacji (tu już może być ciężko, choć karta i tak jest mocniejsza niż bazowe PS5/XSX, więc...)

Opublikowano
8 godzin temu, Paw79 napisał(a):

@sovas 
I to za całkiem porządny model:
https://www.pepper.pl/promocje/karta-graficzna-asus-prime-geforce-rtx-5070-12gb-1059080

Problem w tym że do wszystkiego w co gram obecnie RTX3070Ti mi wystarcza.
A ta 5070-tka to jednak jest strasznie wykastrowana na tle nowszych konstrukcji.
I dlatego mam dylemat.
Niby cena dobra, ale już rok temu RTX 4070 Super (ta sama wydajność) chodził często po ~2,5K PLN.

I teraz mogę:
- brać tą 5070-tkę i w 1440p siedzieć na niej do następnej generacji (PS6/Nvidia 7000, prawdopodobnie jesień 2027r.)
- czekać na lepsze promo na 5070Ti, ewentualnie na 5070/5070Ti Super (obstawiam końcówkę 2025r.)
- siedzieć na 3070Ti przynajmniej do serii 6000 (jesień 2026r.)
- siedzieć na 3070Ti do następnej generacji (tu już może być ciężko, choć karta i tak jest mocniejsza niż bazowe PS5/XSX, więc...)

Też mam 3070 i ten sam dylemat. Chciało by się już zmienić GPU ale stosunek kasa do wzrostu wydajności strasznie zniechęca.

Tak więc jest hold i zbieranie kasy na GPU już w 3nm (-:

Opublikowano

Czekać można do śmierci, jest fajna okazja i chcecie zmieniać to kupujcie i cieszcie się kompem.

Ja kupiłem na początku marca za 4499 5070Ti w wersji , która mnie interesowała i jestem zadowolony bo trzeci miesiąc mam fajną grafę.

• Upvote 7
Opublikowano

Czekanie nic nie da bo nowe będzie przecież droższe a starsze będzie nadal lecieć z ceny. Potrzebujesz gpu to bierzesz tu i teraz i korzystasz lub nie. Proste ;) 

Czekacze zawsze na coś czekają, a później mają znowu wymówkę żeby dalej czekać 🤣🤣🤣

• Upvote 5
Opublikowano
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Obecnie wchodzimy w najlepszy okres zakupu gpu czyli okres letni i wakacje. Promki coraz większe i ceny coraz niższe a na jesień ceny w górę znowu ;) 

Jeszcze w tym roku wersje 24gb więc nie wiem po co bym miał ktoś teraz brać te kastraty.

• Confused 1
Opublikowano
2 godziny temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Czekać można do śmierci, jest fajna okazja i chcecie zmieniać to kupujcie i cieszcie się kompem.

Ja kupiłem na początku marca za 4499 5070Ti w wersji , która mnie interesowała i jestem zadowolony bo trzeci miesiąc mam fajną grafę.

Dokładnie, czekać można do usranej.... A bo za chwilę wychodzą superki, a może jeszcze poczekać bo nowe 60xx

Ja brałem na premierę za 4,6k i nie żałuję ani jednej wydajnej złotówki %-) 

• Upvote 2
Opublikowano

Jak masz 4080 to tutaj nie ma sensu zmieniać na 5080 też 16GB dla kilkunastu % wydajności :E Jedynie na 5090, ale koszta będą wysokie. Nawet jak wyjdzie ta 5080 Super 24GB to nie widzę sensu, bo już za rogiem będzie kolejna generacja. 

Ale jak ktoś siedzi na jeszcze wcześniejszej generacji czy na jakimś 4070 to zmiana na 5080 da kopa.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jak stara starcza to nowej nie brać. Jak nie starcza, brać. Proste? Chyba że nie stać, wtedy też sytuacja prosta. 

"Zwykłych się nie opłaca, bo zaraz będą super." "Super się nie opłaca, bo zaraz nowa generacja." I tak w koło Macieju...

Edytowane przez j4z
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Szanujmy się:E

Po takich postach czasem nie sposób.

Bez obrazy, sugerujesz, że na forum są wyłącznie osoby zdolne zapłacić za kartę tak duże sumy?

Edytowane przez Miszek
  • Sad 1