michaelius33 354 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca 47 minut temu, Kadajo napisał(a): 6 Wentylatorów to nie mało, to musi być wina obudowy. Ile ten Meshify C może mieć litrów. Nie no ja od dołu nie mam możliwości zamontowania wentylatorów bo nie mam miejsca. Odwrócić wszystkiego tez nie mogę bo komputer od przodu musi zaciągać powietrze tam gdzie ma miejsca najwięcej. Kurcze ale to jest teoretycznie dobra buda https://gamersnexus.net/hwreviews/3061-fractal-meshify-c-review-vs-define-c wyszło od tamtej pory kilka lepszych ale u mnie DB700 radzi sobie spokojnie z 4080 a to zamknięty front jest a ty masz mesha. Nie skręciłeś tych 120mm wentyli za bardzo ?
maxmaster027 892 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca 12 minut temu, JeRRyF3D napisał(a): Tylko w "wolnym wybiegu" = bez wentylatorów. Gdy masz choć 1 wentylator, ta teoria idzie w kibel. Ale Mu 2 wentylatory odpadaja w tym ułożeniu co on ma. Bo skoro 2 na górze wyciągaja, a 3 z przodu pchaja, to ten z frontu u góry pcha a ten z góry z przodu wyciąga odrazu. To co sie dziwic ze taka temperatura w obudowie
JeRRyF3D 1 727 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca Należy sprawdzić. Czy 3 zasysające (zimne przód) i 2 wyciągające (ciepłe góra) to jest lepsze rozwiązanie, niż bombardowanie wnętrza aż 5 wentylami zasysającymi, ale jednak zimne i dmuchającymi na bebechy. Może być turbulencja gruba, ale to temperatury sie liczą. Należy sprawdzić. Mało logiczne, ale to... fizyka. Trzeba zrobić eksperyment.
maxmaster027 892 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca 1 minutę temu, JeRRyF3D napisał(a): Należy sprawdzić. Czy 3 zasysające (zimne przód) i 2 wyciągające (ciepłe góra) to jest lepsze rozwiązanie, niż bombardowanie wnętrza aż 5 wentylami zasysającymi, ale jednak zimne i dmuchającymi na bebechy. Może być turbulencja gruba, ale to temperatury sie liczą. Należy sprawdzić. Mało logiczne, ale to... fizyka. Trzeba zrobić eksperyment. On ma tak.
JeRRyF3D 1 727 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca Albo coś pomieszałem, ale... czy omawiany przypadek (?) nie ma zupełnie wentyli dolnych? A na rysunku je dałeś.
Kadajo 7 418 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca Ten jeden co niby "zabiera" i od razu wywala wbrew pozorom nie robi tego tak jakby się mogło wydawać. On tylko pomaga zabrać szybciej powietrze z nad GPU, wiem dziwne ale to działa u mnie. Jak go wywalę GPU temperatura rośnie, jak go odwrócę jest jeszcze gorzej. Przez bardzo długi czas nie mailem tego drugiego wentylatora właśnie z tego powodu co obrazek pokazuje. Któregoś razu z nudów zrobiłem eksperyment i jakie było moje zdziwienie jak temperatura GPU spadła. Co tylko mnie przekonało w tym ze u mnie ogólnie jest problem z szybik wyciąganiem nagromadzonego ciepłego powietrza.
ODIN85 3 503 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca https://ithardware.pl/testyirecenzje/nvidia_geforce_rtx_5060_ti_8_gb_test_recenzja_opinia-42320.html 1
damyan123 30 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca 43 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a): Albo coś pomieszałem, ale... czy omawiany przypadek (?) nie ma zupełnie wentyli dolnych? A na rysunku je dałeś. Dolne wentyle to GPU 😀 1
galakty 3 336 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca 24 minuty temu, ODIN85 napisał(a): https://ithardware.pl/testyirecenzje/nvidia_geforce_rtx_5060_ti_8_gb_test_recenzja_opinia-42320.html Średnio w 1440p szybsza od wersji 16GB, lel 1
tomcug 2 441 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca Wszystko jest wyjaśnione w tekście, wersja 8 GB łapała wyższy zegar Boost, a do podstawowych testów wydajności jakość tekstur jest dostosowywana do pojemności VRAM, aby uniknąć ogromnych błędów pomiarowych, jakie generuje testowanie przy zapchanym VRAM. Dla ciekawskich są pomiary z maksymalnymi teksturami w poszczególnych grach. 1
galakty 3 336 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca 6 minut temu, tomcug napisał(a): Wszystko jest wyjaśnione w tekście, wersja 8 GB łapała wyższy zegar Boost, a do podstawowych testów wydajności jakość tekstur jest dostosowywana do pojemności VRAM, aby uniknąć ogromnych błędów pomiarowych, jakie generuje testowanie przy zapchanym VRAM. Dla ciekawskich są pomiary z maksymalnymi teksturami w poszczególnych grach. Ehhh i zepsułeś 10 stronicową dyskusję że 8GB wystarczy 1
Doamdor 1 796 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca Indiana Jones i Wielki Krąg: Peruwiańska dżungla
Fenrir_14 827 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca @Kadajo jakie masz wentylatory w tym meshify'u? To fajna buda jest no i fractal design zawsze na propsie ale brak nawiewu od spodu na dzień dzisiejszy trochę ogranicza jej zastosowanie jeśli chcesz mieć chłodny i cichy zestaw.
Kadajo 7 418 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca 2 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a): @Kadajo jakie masz wentylatory w tym meshify'u? To fajna buda jest no i fractal design zawsze na propsie ale brak nawiewu od spodu na dzień dzisiejszy trochę ogranicza jej zastosowanie jeśli chcesz mieć chłodny i cichy zestaw. 6x Noctua NF-S12A
Fenrir_14 827 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca Nigdy nie miałem tego modelu, z tego co widzę one chyba głównie nastawione na maksymalnie cichą pracę. Czujesz ten ciąg powietrza jak je rozkręcisz do tych 1000rpm?
Psiak 61 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca 39 minut temu, Karro napisał(a): Jednym wystarczy drugim nie i kupują 7900xtx by wymienić po roku na 9070xt Ja do dzsiaj gram na 8mce i nic sie nie dzieje.Predzej brakuje mi mocy w cpu mobilnym ,pomimo duall ranka Gdyby tak jeszcze zmniejszyć pobór mojego 3060ti i też był w pełni spełnionym człowiekiem
lukadd 2 914 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca 1 godzinę temu, Kadajo napisał(a): Co tylko mnie przekonało w tym ze u mnie ogólnie jest problem z szybik wyciąganiem nagromadzonego ciepłego powietrza. Bo za niskie rpm wentyli, mała buda, kloc na cpu i ciepło się kumuluję. Wrzuć dużą budę full tower, będzie masa miejsca na ciepełko, najlepiej z AIO, aby kloc wiszący nad CPU nie blokował i ciepełko będzie miało miejsce aby się bez przeszkód unosić do góry i wtedy nawet na niskich rpm pod obciążeniem będzie wyciągane przez 3 wentyle na topie + jeden na górze na tyle. 1
Kadajo 7 418 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca 50 minut temu, Fenrir_14 napisał(a): Nigdy nie miałem tego modelu, z tego co widzę one chyba głównie nastawione na maksymalnie cichą pracę. Czujesz ten ciąg powietrza jak je rozkręcisz do tych 1000rpm? Tak, to konstrukcje dedykowane pod obudowy maja przetłaczać jak najwięcej powietrza. 35 minut temu, lukadd napisał(a): Bo za niskie rpm wentyli, mała buda, kloc na cpu i ciepło się kumuluję. Wrzuć dużą budę full tower, będzie masa miejsca na ciepełko, najlepiej z AIO, aby kloc wiszący nad CPU nie blokował i ciepełko będzie miało miejsce aby się bez przeszkód unosić do góry i wtedy nawet na niskich rpm pod obciążeniem będzie wyciągane przez 3 wentyle na topie + jeden na górze na tyle. Jednym klocem jest ta zejsrana karta graficzna, i pomyśleć ze to mały model w porównaniu do tego jak duże są wyższe modele. I potem trzeba budować jakieś akwarium żeby to schłodzić a i o ciszy można zapomnieć i tak.
lukadd 2 914 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca 38 minut temu, Kadajo napisał(a): Jednym klocem jest ta zejsrana karta graficzna, i pomyśleć ze to mały model w porównaniu do tego jak duże są wyższe modele. I potem trzeba budować jakieś akwarium żeby to schłodzić a i o ciszy można zapomnieć i tak. Dalej takie 4070Ti w wymagających gierkach wraz z resztą komponentów w budzie będzie ci generować ~400W Zamykasz to w puszce 40litrów, z wentylami ustawionymi low rpm 3x 120 front, 2x120mm top i 1 x 120 tył. Nie ma bata będzie się kisić jak nie ma mocnego przewiewu w takiej budzie. Moja Full Tower ma 80litrów ponad. 3x140mm front + 140mm tył, 3x 120mm top i 2 x 120mm od spodu. Sama kubatura robi swoje, sprzęt się nie kisi w małej obudowie, więcej i większych wentyli nawet na dość niskim rpm doprowadza wystarczającą ilość powietrza i odprowadza to ciepłe na bieżąco. 1
Fenrir_14 827 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca (edytowane) @Kadajo kolega @lukadd dobrze Ci doradza. Twoja buda jest stosunkowo mała i wszystko się tam kisi po prostu. Masz typowego kompakta, ładny on i zgrabny ale przy dzisiejszych grzałkach to zapomnij o kulturze pracy. Większa buda da Ci lepszą cyrkulację powietrza. Tutaj masz mój screen'a z temperaturami w NV7 + 15 x Phanteks T30 + 2 x Noctua NF-A12x25 po jakichś 40 minutach grania. GPU vertical - lepszy ciąg, lepsze chłodzenie płyty, pamięci i dysków. Phanteksy ~1150rpm (wdech) ~ 1250 (wydech na radiatorze GPU) , Noctua (wydech tył) ~1050. Jak polecę na profilu @0.925V to jeszcze te 2 stopnie zbiję i wtedy wszystko się kręci do 1000 rpm. Nie myślałeś żeby się przyczaić np na takiego Antec'a Flux Pro ? Świetna i elegancka buda. Edytowane 10 Czerwca przez Fenrir_14
Radziuwilk 414 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca (edytowane) 3 godziny temu, galakty napisał(a): Średnio w 1440p szybsza od wersji 16GB, lel Co tam sie stanelo w tych testach Wszedzie 8 gb odstaje od 16, a u nich powiedzmy roznic brak. Edytowane 10 Czerwca przez Radziuwilk
Kadajo 7 418 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca 13 minut temu, Fenrir_14 napisał(a): @Kadajo kolega @lukadd dobrze Ci doradza. Twoja buda jest stosunkowo mała i wszystko się tam kisi po prostu. Masz typowego kompakta, ładny on i zgrabny ale przy dzisiejszych grzałkach to zapomnij o kulturze pracy. Większa buda da Ci lepszą cyrkulację powietrza. Tutaj masz mój screen'a z temperaturami w NV7 + 15 x Phanteks T30 + 2 x Noctua NF-A12x25 po jakichś 40 minutach grania. GPU vertical - lepszy ciąg, lepsze chłodzenie płyty, pamięci i dysków. Phanteksy ~1150rpm (wdech) ~ 1250 (wydech na radiatorze GPU) , Noctua (wydech tył) ~1050. Jak polecę na profilu @0.925V to jeszcze te 2 stopnie zbiję i wtedy wszystko się kręci do 1000 rpm. Nie myślałeś żeby się przyczaić np na takiego Antec'a Flux Pro ? Świetna i elegancka buda. Ja wiem ze on dobrze mówi, wiem ze większa buda poprawi sytuacje natomiast ja nie chce wentylatorów na wyżej niż 800 RPM. Po prostu ma być cisza kosztem temperatur i nawet obniżonego TDP jeśli zajdzie taka konieczność. Ogólnie tez to nie jest tak ze GPU czy CPU się przegrzewa, wszytko chodzi bum cyk cyk, tylko ten przewód 12VHPWR mnie zmartwił.
Fenrir_14 827 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca Ja miałem w EVO XL czujniki temperatury wpięte we wtyczki w miejscu gdzie wchodzą żyły już w kostkę po stronie GPU i po stronie zasilacza. Po stronie GPU miałem oczywiście niższe temperatury niż od strony zasilacza - ciągły obieg powietrza robił swoje. BTW, wg tych czujników (by Corsair) nie miałem nigdy więcej niź 60 stopni. Teraz w NV7 też mi wieje na gniazdo i wtyk elegancko
lukadd 2 914 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca Większa buda, wentyle 140mm na froncie pozwolą ci na obniżenie głośności i zachowanie niższych tempów. Fizyki nie oszukasz. Swoją drogą Noctua nf-a12x25 przy nawet ~1000rpm gdzie u mnie są na chłodnicy na topie budy. Buda na biurku i te wentyle znajdują się powyżej mojej głowy, powyżej linii słuchu. Daję to pod obciążeniem w zupełności zadowalający bardzo cichy nie przeszkadzający dźwięk, nie wpadający do ucha. Jest ciszej niż na Pure wings 2 800rpm i wydajniej A w zasadzie te Noctua u mnie radzą sobie nawet i na 700-800rpm z odprowadzaniem ciepła z budy przy 4090@400W Ale zwykle i tak większość gierek jakie gram nie wymaga po UV więcej jak 350W z GPU. 1
Fenrir_14 827 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca Dokładnie, A12x25 do 1000rpm mają bardzo dobrą kulturę pracy. T30 pod tym względem są jeszcze lepsze w kwestii perf/noise. Wiadomo, te śmigła coś tam kosztują, ale to jest sprzęt na lata.
Rekomendowane odpowiedzi