Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@cross  Tak sobie radzi w Cyberpunk 2077 4K PT DLSS Q, w dobrze wentylowanej obudowie + klimatyzacja. 

CPPTDLSSQstockgpu-z.thumb.jpg.0e0b97a67d12241a70298b7dc8d02d63.jpg

Jak już chcesz wydawać taką kasę, to dołóż do lepszego modelu, będzie chłodniej i znacznie ciszej. 

Edytowane przez Doamdor
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, cross napisał(a):

Ma ktoś tutaj może 5090 Ventus od MSI? Jak sobie ta karta radzi itp. I czy lepsza jest ona czy np. wersja Gigabyte Windforce.

Nie ma sensu szukać oszczędności przy takich kwotach.

Ventus to padaka jeśli chodzi o komponenty na PCB.

Nie daj się zwieść na względnie dobrze wyglądające chłodzenie.

Z budżetówek to podobno tylko inno3d ma sens. 

A najlepiej dołożyć do vanguard albo suprim. Ceny ich potrafią oscylować w okolicach +- 11k

Sam mam vanguard i kultura pracy jest na bardzo wysokim poziomie - przy biosie quiet można spokojnie lecieć na defaulcie w upalny dzień.

Aczkolwiek warto na każdej karcie pobawić się w UV :)

Edytowane przez kamil039c
Opublikowano

@maxmaster027 dużo tutaj mówimy o tym żeby nie wklejać takich testów z YT bo w większości są to fejki. A ty nie dość że nie weryfikujesz to jeszcze masz pretensje że ktoś tego oczekuje. Cały wątek się z ciebie już śmieje i twoich prób udowadnia swoich racji a ty dalej swoje. Po prostu ciesz się swoją kartą i nie próbuj na siłę udowadniać że jest lepsza niż jest. W tym wątku siedzą ludzie którzy mają pojęcie i wiedzę. To nie redit. Wyluzuj z tym i tyle.

• Upvote 5
Opublikowano

Nie ma co uogólniać z tym YT

To tylko platforma. Jeden kanał drugiemu nie równy. Oczywiście zasada ograniczonego zaufania obowiązuje, ale takie GN czy HU więcej mają do stracenia niż zyskania jakby rozważali "sprzedanie się". A nie wyglądają na idiotów.

Opublikowano

Linusa nie stawiam na równi z HU czy GN. To jest taki klaun dla rozrywki. 

GN za to jest typowym biznesmenem. Uzna, że może na jakimś temacie zarobić, to się na niego rzuca natychmiast, kreując się na nomen omen Jezusa techyoutuba ;)

Ale do jego (GNa) testów wydajności nie mam zastrzeżeń

• Upvote 1
Opublikowano

Tu nie ma się co kłócić, który jutuber jest kupiony, który nie, problem  polega na wybieraniu pojedynczych wypocin pod tezę, którą się chce przeforsować, ogólny trend jest taki ze rtx5080 uważane są za karty słabsze od rtx 4090 i wyciąganie pojedynczych rodzynek tego nie zmieni 

• Upvote 3
Opublikowano
3 godziny temu, Kadajo napisał(a):

@maxmaster027 dużo tutaj mówimy o tym żeby nie wklejać takich testów z YT bo w większości są to fejki. A ty nie dość że nie weryfikujesz to jeszcze masz pretensje że ktoś tego oczekuje. Cały wątek się z ciebie już śmieje i twoich prób udowadnia swoich racji a ty dalej swoje. Po prostu ciesz się swoją kartą i nie próbuj na siłę udowadniać że jest lepsza niż jest. W tym wątku siedzą ludzie którzy mają pojęcie i wiedzę. To nie redit. Wyluzuj z tym i tyle.

Jaka karta o czym Ty w ogole mowisz, szanowny panie, jakis uzytkownik forum który stworzył watek w kwietniu zapytał jaka karte kupic, polecili mu 5070Ti. Minęło 3miesiace prawie 4ry, a on dalej pyta co kupic no to mu poleciłem 4090/5090 24GB/32GB bo ma karte 16GB i tyle. Co ma z tym wspolnego moja karta?. Czy testy te były oparte na faktach nie wiem, mozliwe jednak ze nie jak to pokazaliscie. I dzieki za to. W kazdym bardz razie stosunek wydajnosci 5090 do 6800XT i 4090 do 6800XT wyglada praktycznie dokładnie tak jak na tym video które wkleiłem. Wiec ma to drugorzedne znaczenie czy wiedo jest 100% legitne czy nie, poniewaz stosunek wydajnosci pozostaje na podobnym poziomie. 

Natomiast zgadzam sie, że sporo video na yt to takie clickbaity i jest duza szansa ze ktos zmanipulowal jakos wynik bede mial to na uwadze. 

Nie mam ochoty Ci tu robic REPLAY, żeby pokazac o co chodzi, natomaist jezeli Ciebie cos smieszy to ja sie ciesze smiech to zdrowie.

2 godziny temu, Karro napisał(a):

Tego kanału nie uwzam za fejka.

Sami tu wklejce powerpoiny z youtuba xD 

Wielomilionowe kanały z youtuba ktore wcale nie sa narazone na łapówki xD 

Taki linus jest barany na premiere amd ;)

Tutaj to czy to fejk czy nie ma drugorzedne znaczenie. Fajnie wiedziec ze to fejk. Ale video obejrzalem i sprawdzilem na innym portalu jak wygalda roznica wydajnosci pomiedzy tymi kartami i sie mniej wiecej powiela. 

Tutaj bardziej chodzi o to/ wrzucam cos a szanowni panownie o olbrzymiej wiedzy (szanuje) przychodza żeby zrobic an argument :) 

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Karro napisał(a):

Moze  wystrczy kierować sie 3dmarkiem bo jaka wydajość bdzie mieć 4090 w nowym oprogramowaniu zalezy tylko od nvidii ;)

Jako osobie o bezapelacyjnie małej wiedzy, intuicja podopowiada mi bo przeciez nie wiedza, że karty mozna porównywac w 3dmarku w zakresie tej samej architektury i przepustowosci pamieci. Natomaist jezeli porownasz np ada i blackwella to juz w grach moze ta relatywna wydajnosc miec inny wymiar. Tymbadziej jezeli bierzesz na ruszt Radeona. Wiec jak najbardziej można, ale te % przełożenie bedzie głównie w obrębie tego samego GPU.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)

Huh, Blackwell tak dobrze się kręci wszystkim? Wcześniej w ogóle nie spojrzałem do zakładki OC, a taki rtx5060 i 5060ti robią 3100-3200mh, z bazowych 2500-2700mhz. Wtedy jest już bardzo blisko rtx4070, czasem powyżej, a w najlepszym przypadku blisko 4070 super.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
8 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Huh, Blackwell tak dobrze się kręci wszystkim? Wcześniej w ogóle nie spojrzałem do zakładki OC, a taki rtx5060 i 5060ti robią 3100-3200mh, z bazowych 2500-2700mhz.

u mnie max to 3100 i to na najwyzszym napieciu.

Działanie blackwella w duzej mierze zalezy od temperatury, 

Jezeli GPU do 60C działa z OC np + 370Mhz to w wyzszej temperaturze moze ono spasc np do 310-320Mhz, 

Jakiego blackwella dobrze jest kupic? Takie z zarąbistym chłodzeniem, pokazał tutaj Jurek, że jego daily wydajnosc jest prawie 9-10% wyzsza od mojej oczywiscie przy wiekszym TDP, ale temperatury i tak ma nizsze. 

Wiec te 3200Mhz to tylko dla lepszych konstrukcji. Przy naprawde dobrym chłodzeniu 3300.

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, musichunter1x napisał(a):

W praktyce i 3000mhz będzie dobre, może przyda się we wyjątkowych sytuacjach, ale już przewiduję, że rtx5060 super z 12gb pewnie będzie pchany na 3000-3150mhz jako fabryczne nastawy. Wtedy już nie tak daleko będzie mu do rtx4070.

Oszczednie. 3030-3050Mhz najlepsze wydajnosc/wat. Aczkolwiek jak ktos ma mozliwosc wyzej to czemu nie. Masz -15% pobor energii + 13% wydajnosc wzgledem def. Zapewne zaleznosc podobna jest na kazdym blackwellu. 

@ju-rek Dziwne MHZ pokazuje., Realnie mi tak nie zależy. Moglem zrobic zwrot 14dniowy, GPU przyszlo bez zaslepek z tyłu na porty HDMI i DP na PCI-E tez nie bylo oslonki, folii tez nie bylo. OC 3100Mhz xD Cewki huczały ze w pokoju drugim było słychac, wentylatory od 55 do 65% wydaja odgłos jakby ktos karizegą drzewo ciał obok, natomiast przy 49 i 66 sa dziwnie cicho. Wiec chyba sie domyslasz co to za GPU.

Ale jak wlasnie napisal musichunter 3000Mhz starczy przynajmniej jest energooszczednie, zrobilem tak ze cewek nie slychac w ogole, wentylatory znalazlem wartosci ktore sa ciche i nawet z najgorszego pazdzieża da sie zrobic poczciwą karte 

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Kanzu napisał(a):

Masa tych fejków wyglądających tak samo latała jeszcze przed premierą kart gdzie fizycznie nikt tego w rękach nie miał. 

Odbiegając od tematu.

Nie łapcie się na te przecenione karty w komputroniku gdy kwoty są na czerwono. Dają promocje na 90 wyłączając kod zniżkowy a po kilku dniach jak im nie zejdą ustawiają te same ceny jako stałe, które można już ponownie obniżyć o dodatkowe 5% %-) 

Taki suprim za 10.9k wtedy wychodzi, więc teoretycznie najtaniej ze wszystkich sklepów. 

Nie do końca.

suprim jest u nich bez czerwonej ceny po 11490 i kupon nie działa:

IMG_7937.thumb.png.7bdd369940eeab9b4751c797b263c667.png

Update:

Komputronik zablokował kod na WSZYSTKIE karty msi 🤡

Edytowane przez krulaks
Opublikowano
53 minuty temu, krulaks napisał(a):

Nie do końca.

suprim jest u nich bez czerwonej ceny po 11490 i kupon nie działa:

Screenshot_20250724_095934_Brave.thumb.jpg.ca65ba2789044c1ebf987550985dd32e.jpg

On nie działa od ostatniej przeceny i wczoraj im to zgłaszałem, że na każdej karcie od msi nie wchodzi. Babka miała to zgłosić dalej. 

Napisz do nich, że chcesz kupić to może ruszą dupę i naprawią.

• Upvote 1
Opublikowano

@Kanzu Hejj, mam taki sam monitor jak Ty i będę miał 5090 Ventus dzisiaj. 

Mógłbyś mi podesłać na jakich ustawieniach monitora grasz, zmieniałeś coś w panelu nvidia, używasz tego kabla miniDP do DP dołączonego do monitora bo ten ma DisplayPort 2.1 ?

Dzięki.

Opublikowano
4 godziny temu, Kanzu napisał(a):

Screenshot_20250724_095934_Brave.thumb.jpg.ca65ba2789044c1ebf987550985dd32e.jpg

On nie działa od ostatniej przeceny i wczoraj im to zgłaszałem, że na każdej karcie od msi nie wchodzi. Babka miała to zgłosić dalej. 

Napisz do nich, że chcesz kupić to może ruszą dupę i naprawią.

Racja, zgłosiłem im przez czat.
Po 10 minutach dostałem maila, że naprawili i działa - no dalej nie działa :D

Odpisałem na maila, że dalej jest problem.

Btw okazuje się, że komputronik normalnie daje zwroty na JDG dla PKD programistów.
Takie morele twierdzą, że zakup GPU to zakup zawodowy dla programisty, więc nie honorują zwrotów xD 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, cross napisał(a):

@Kanzu Hejj, mam taki sam monitor jak Ty i będę miał 5090 Ventus dzisiaj. 

Mógłbyś mi podesłać na jakich ustawieniach monitora grasz, zmieniałeś coś w panelu nvidia, używasz tego kabla miniDP do DP dołączonego do monitora bo ten ma DisplayPort 2.1 ?

Dzięki.

Gorszej karty nie mogłeś wybrać :hihot:

HDR pierwszy z góry włączony i na nim masz zablokowane opcje przestawiania czegokolwiek. APL na high. Skalibrowane trzy profile w systemie na 650, 800, 1000 nitów. Nie pamiętam dokładnie i z głowy piszę. Dwa pierwsze zależnie jak APL ustawie middle/high a ostatni pod HDR peak 1000 w monitorze, ale z niego nie korzystam raczej. 

Kabli z pudełka nie używam, bo ze 40cm mają a skrzynkę mam pod biurkiem. 

W panelu nvidia ustaw pod siebie.

Ja mam jasność 50%, kontrast 85, gamma 1.10 chyba i cyfrowa poświata na 60-65, bo lubię nasycone kolory.

27 minut temu, krulaks napisał(a):

Racja, zgłosiłem im przez czat.
Po 10 minutach dostałem maila, że naprawili i działa - no dalej nie działa :D

Sprawdziłem właśnie i już wchodzi :D

Edytowane przez Kanzu