krulaks 59 Opublikowano 24 Lipca Opublikowano 24 Lipca 34 minuty temu, Kanzu napisał(a): Sprawdziłem właśnie i już wchodzi Kupione To będzie moje 5 podejście do 5090, z czego 3 do suprimki. Do trzech razy sztuka…
krulaks 59 Opublikowano 24 Lipca Opublikowano 24 Lipca 9 minut temu, areczek1987 napisał(a): Aż taka szarańcza z tych świerszczy? No ja miałem niefarta. 1. Astral LC - mlynek do kawy z pompy (scamazon) 2. Aorus - używka, brakujące ROPy (scamazon) 3. Aorus - wysłali inną kartę, nie chcieli oddać pieniędzy - wygrałem chargeback (scamazon) 4. Suprim - świerszcz 5. Suprim - świerszcz
maxmaster027 875 Opublikowano 24 Lipca Opublikowano 24 Lipca Godzinę temu, krulaks napisał(a): No ja miałem niefarta. 1. Astral LC - mlynek do kawy z pompy (scamazon) 2. Aorus - używka, brakujące ROPy (scamazon) 3. Aorus - wysłali inną kartę, nie chcieli oddać pieniędzy - wygrałem chargeback (scamazon) 4. Suprim - świerszcz 5. Suprim - świerszcz Odnosze wrażanie, że wiekszosc 5090tek to jest w obiegu, a jak sa w PC to głównie świeca majestatem i benchmarkuja. Co i tak jest postepem bo na poczatku to sami youtuberzy mieli i inni portalowi recenzenci
DrMorphine 2 Opublikowano 24 Lipca Opublikowano 24 Lipca (edytowane) W dniu 23.07.2025 o 15:12, cross napisał(a): Ma ktoś tutaj może 5090 Ventus od MSI? Jak sobie ta karta radzi itp. I czy lepsza jest ona czy np. wersja Gigabyte Windforce. Hej ja mam tę kartę. Jest to model low-end z grupy RTX 5090. Więc warto wiedzieć co kupujesz. Na ustawieniach stock rzeczywiście dosyć mocno się grzeje. Ale nieduże UV + dostosowanie ręczne krzywej wentylatorów sprawia, że temperatura staje się akceptowalna. W moim egzemplarzu nie doświadczyłem pisku cewek, ale też w mojej konfiguracji ( PC + TV w salonie) nie mam komputera przy uchu. Uprzedzając, nie chwalę tej karty, ale też nie jestem skory wydawać dodatkowo 1500 - 2000 zł na większy radiator ( powinno to kosztować +500 zł cała nadwyżka to zwykłe ździerstwo). Nie oceniam, każdy ma swoje priorytety, jednak da się doprowadzić tę kartę do akceptowalnych parametrów. Aktualnie nie zapłaciłbym za nią więcej niż 9 500 zł. Jeden z kolegów wrzucał screena z GPU-Z. U mnie po UV w Cyberpunku 2077 PT + DLSS Q , reszta na ultra, po 15 min gry wygląda to tak jak na screenie ( temp. w pokoju 23 st.C). Nie jest ekstra, ale dla mnie w akceptowalnych granicach. UV dużo poprawia przy tej karcie ( ja mam 0,910 MV i 2800 mHz). Poprzednie dwie generacje dopłacałem za wyżej pozycjonowane modele i jakoś nie czułem tej ekskluzywności, teraz postanowiłem kupić model podstawowy i nie zawiodłem się jakoś bardzo ( ale byłem świadomy co kupuję). Nie oceniam decyzji i preferencji innych forumowiczów ( jak bym miał okazję na Astrala, czy Suprim za 10 000 to też bym kupił). Mam nadzieję , że wszyscy pozostali są zadowoleni ze swoich kart. Edytowane 24 Lipca przez DrMorphine 2
ODIN85 3 500 Opublikowano 24 Lipca Opublikowano 24 Lipca Dobra zaczę. Ponad 2000rpm. Niezły helikopter
SylwesterI. 865 Opublikowano 24 Lipca Opublikowano 24 Lipca 3 godziny temu, MarcoSimone napisał(a): https://ithardware.pl/aktualnosci/asus_rog_astral_rtx_5090d_z_limitem_mocy_2001_watow-43680.html?fbclid=IwY2xjawLvGB9leHRuA2FlbQIxMQBicmlkETFLQmVGWFFLTmtlU1NoSlM3AR43cZxbtSA4XySFvhdkhzl7C2DUHx5okSCrjizSV2duXOafg-4j1ZQ9i23Wtw_aem_eCdVaoDKBXhcLnflsAJaJw Ktoś tu miał rtx 5090 pod blokiem, skusi się na testy ?
marcin2468 28 Opublikowano 24 Lipca Opublikowano 24 Lipca 4 minuty temu, SylwesterI. napisał(a): Ktoś tu miał rtx 5090 pod blokiem, skusi się na testy ? normalnie ze złączem 16 pin są problemy, a tu takie cuda. Ten bios to pierwszy krok do zakupu nowej karty
MarcoSimone 665 Opublikowano 24 Lipca Opublikowano 24 Lipca Godzinę temu, SylwesterI. napisał(a): Ktoś tu miał rtx 5090 pod blokiem, skusi się na testy ? To dla wariatów pod azot i z modyfikowanym złaczem zasilania zapewne. Nie na jednej 16pin wtyczce...
SylwesterI. 865 Opublikowano 24 Lipca Opublikowano 24 Lipca (edytowane) Oj tam oj tam, ja 3dmarki robiłem dla sportu na 1000W xoc, na chwilę się nic nie stanie, karta i tak nie dojdzie do 1kW mimo biosu 2kW, bo zatrzyma ją limit napięcia, mówię o zwykłych 3dmarkach i benchmarkach w grach , wiadomo że occt power wirusa czy innych nie puszczać, u mnie na zwykłych testach wskakiwało do 650W , za to w OCCT wyłączyłem po 2 sek. jak pokazało 800W Edytowane 24 Lipca przez SylwesterI.
ju-rek 444 Opublikowano 24 Lipca Opublikowano 24 Lipca 1 godzinę temu, SylwesterI. napisał(a): Oj tam oj tam, ja 3dmarki robiłem dla sportu na 1000W xoc, na chwilę się nic nie stanie, karta i tak nie dojdzie do 1kW mimo biosu 2kW, No mają chłopaki zabawę z tymi 5090 1 1
maxmaster027 875 Opublikowano 24 Lipca Opublikowano 24 Lipca 2 godziny temu, ju-rek napisał(a): No mają chłopaki zabawę z tymi 5090 1
SylwesterI. 865 Opublikowano 25 Lipca Opublikowano 25 Lipca 9 godzin temu, ju-rek napisał(a): No mają chłopaki zabawę z tymi 5090 Chyba słaba sztuka skoro przy takim poborze tylko 3240mhz na gpu
ju-rek 444 Opublikowano 25 Lipca Opublikowano 25 Lipca 22 minuty temu, SylwesterI. napisał(a): Chyba słaba sztuka skoro przy takim poborze tylko 3240mhz na gpu Penie tak, najlepsi "kubusie" robią tak i to nie na azocie. https://www.3dmark.com/sn/7535933
x-kom 281 Opublikowano 25 Lipca Opublikowano 25 Lipca Cześć dzisiaj mamy dwie karty graficzne w obniżonych cenach: Zotac GeForce RTX 5070 Twin Edge OC 12GB GDDR7 DLSS4 Zotac GeForce RTX 5070 Twin Edge 12GB GDDR7 DLSS4
maxmaster027 875 Opublikowano 25 Lipca Opublikowano 25 Lipca (edytowane) 2 godziny temu, willeas napisał(a): Naprawde mało obszerne i raczej negatywne wytłumaczenie w tym wideo całego tematu odnośnie FG. Osoby, które maja słaby procesor, uzywajac FG zapewnia sobie płynnosc wszedzie tam gdzie wczesniej nie było to mozliwe. Czesto mozna zauwazyc spadki FPS do 35-40 np w nowych grach szczegolnie przy online i wielu graczach, np gry wyscigowe, lub gry z ray tracingiem gdzie procesor ma nie małe znaczenie. FG zapewni bardzo dobra płynnosc nawet przy spadku do 40fps. Frame generation jest zawsze dobrze miec. Po prostu jeżeli Ci nie pasuje to tego nie właczasz, ale masz te opcje. Tak samo jest z DLSS jak Ci sie nie podoba nie wlaczasz, ale masz te opcje mozesz używac nikt Cie do tego nie zmusza. Jeżeli ktos chce byc konsekwenty to niech nie uzywa także nvidia reflex to także jest w pewnym sensie obniżenie jakosci rozgrywki. Prerendering FPS daje lepsza synchronizacje CPU z GPU i sprawia, że rozgrywka jest bardziej płynna bez spadków FPS. Zmniejsza to ryzko zacięć podczas rozgrywki. Kiedys FG było złe, teraz MFG jest złe, ale FG jest ok. I tak w kółko. Do Valorana, CS2 The Finals i innych szybkich strzelanek nikt nie reklamuje FG tylko wszystko co wlasnie obniża latency, tam prosi graja nawet na low/medium detalach bo zbyt cukierkowa grafika wrecz przeszkadza. Sama nV reklamowała w styczniu Reflex 2 na grze The Finals Natomaist do gier solo takich jak Cyberpunk, Alan Wake 2, DOOM itp gdzie ma główne znaczenie przyjemnosc i płynnosc rozgrywki oraz piekna grafika FG i MFG sa jak najbardziej na miejscu. Sam silnik gry Alan Wake2 robi bardzo duze opoźnienie znacznie wieksze niz w innych grach chociaz by wlasnie wymieniony DOOM. Ale nikomu to nie przeszkadza. Jeżeli masz wybrać do monitora 240hz grac na 60fps albo na 200fps grajac w trybie single player zawsze wybierzesz to drugie. Jeżeli masz stary procesor 4/8 lub Ryzen 3600 6/12 albo i7 8700k dla przykładu, kupujesz 5070 w promocji za 2200zł i tam gdzie dropnie do 40fps MFG np x3 zrobi z tego 120. Wszystko w temacie. Edytowane 25 Lipca przez maxmaster027 1
VRman 2 634 Opublikowano 25 Lipca Opublikowano 25 Lipca (edytowane) Ale on nie mówi, że FG i MFG jest do dupy. On tylko zwraca uwagę na wady i problemy. Widać też, że to nie są sporadyczne wyjątki, że zjada to 25% wydajności. To jest na serio o wiele, wiele za dużo, żeby nie uznać marketingu NV za szkodliwy, niemoralny, a chyba też i nielegalny. Problem ze słabymi kartami też prawdziwy. Jak ktoś ma 20fps to FG będzie używalne chyba tylko w grze w szachy. Do tego ten VRAM. Nawet jeszcze zbyt pozytywnie ocenił, bo powiedział, że różnice to by musiał cyt. "sprawdzać jakimś sprzętem do slow-mo a się nie zamierza w takie pierdoły bawić". Tymczasem jakość obrazu z MFG jest faktycznie zła jak bazowa to 20-30fps FG powinno być technologią do zupełnie czego innego i promowaną zupełnie inaczej. 120fps>480Hz? Jasne. Bardzo przydatna rzecz. Poza tym każdy głos "Nvidia oszukuje" jest z korzyścią dla graczy. Im więcej głosów jak tutaj, że NV używa MFG jako wymówki do nie dawania normalnego przyrostu wydajności - tym większa ta mikroskopijna szansa, że coś to da. No dobra, przesadzam z tym mikroskopijna. Nanoskopijna. Ale zawsze! Nikt nie mówi, że FG i MFG nie jest przydatne do niczego. Nawet ja nie mówię, że nie jest, choć osobiście poniżej bazowej (tej realnej przy FG, nie przed włączeniem FG) 120fps nawet nie rozważał. Faktycznie czasem potrafi to wyrównać framerate albo przejść z niepłynnego grania w płynne. Nawet pomijając kwestie obrazu w ruchu potrafię sobie wyobrazić ludzi i konfiguracje sprzętu, gdzie to im się przyda. Pokazuje też fajnie youtuberów, którzy nie mają pojęcia o niczym a zabierają głos. To też jest pozytywne, bo może się tacy jak Asmongold ogarną, żeby nie gadać o tym na czym się nie znają, albo się podszkolić w temacie. To jakbym ja odpalił prezentację magicznych garnków dla emerytów za 10K i komentował "wow! Całą negatywną energię z wody usuwa! Niesamowite!" Nie jestem wrogiem Asmonda. Czasem gada głupio. Czasem gada mądrze. Ale tu mu się zwyczajnie należało Edytowane 25 Lipca przez VRman
maxmaster027 875 Opublikowano 25 Lipca Opublikowano 25 Lipca (edytowane) Ale okładka (thumbnail), odźwiek daje odbiorcy negatywne przesłanie. Jeżeli podsumujesz, krótko to : CS, Valtorant jakosc graficzna mało istotna byle 500FPS i 2-3ms. Reszta gier, wszedzie tam gdzie liczy sie oprawa graficzna, opłaca sie dac na maksymalną wartosc ustawien graficznych tak żeby miec 50-60fps i potem wlaczasz MFG. Edytowane 25 Lipca przez maxmaster027
areczek1987 898 Opublikowano 25 Lipca Opublikowano 25 Lipca Te Smoth motion też działa w 4x na Blackwell? Do starszych gierek bez dlss? Pytanie retoryczne
VRman 2 634 Opublikowano 25 Lipca Opublikowano 25 Lipca Nie wiem, ale jak nie, to zawsze można użyć https://steamcommunity.com/app/993090/discussions/0/4418677017727367960/
SylwesterI. 865 Opublikowano 25 Lipca Opublikowano 25 Lipca (edytowane) 18 minut temu, maxmaster027 napisał(a): opłaca sie dac na maksymalną wartosc ustawien graficznych tak żeby miec 50-60fps i potem wlaczasz MFG. Ta i potem ten MFG jest generowany z 30-40 FPS , oczywiście z tekstem "mam wincyj efpeesuff i laga nie czuje" to ja już wolę na 4090 grać w tych 60-70fps , niż w 100fps wygenerowanych z 50 Edytowane 25 Lipca przez SylwesterI.
areczek1987 898 Opublikowano 25 Lipca Opublikowano 25 Lipca 12 minut temu, VRman napisał(a): Nie wiem, ale jak nie, to zawsze można użyć https://steamcommunity.com/app/993090/discussions/0/4418677017727367960/ Tak i to działa na większej ilości kart
Vexis 82 Opublikowano 25 Lipca Opublikowano 25 Lipca Co po tych 100 fpsach, jak masz latency jak przy 20-30. Takie coś jest niegrywalne. Płynność to nie same fpsy. 1 1
galakty 3 305 Opublikowano 25 Lipca Opublikowano 25 Lipca Najpierw DLSS + Reflex, później myśleć o FG. Ja używam tylko tam gdzie silnik nie wyrabia z CPU (np. MFS)
Rekomendowane odpowiedzi