Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To czekaj na karte, ktora pociagnie te gry w 240Hz, ale obawiam sie, ze zycia moze nie starczyc. W wielu aspektach zycia moze byc lepiej, ale to nie znaczy, zeby wiecznie narzekac. Ja pisalem wiele razy, ze dla mnie 4090 to bardzo dobra karta, to dlaczego 5090, ktory doklada kolejne 35% ma nie byc swietna karta.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
6 minut temu, DżonyBi napisał(a):

To czekaj na karte, ktora pociagnie te gry w 240Hz, ale obawiam sie, ze zycia moze nie starczyc. W wielu aspektach zycia moze byc lepiej, ale to nie znaczy, zeby wiecznie narzekac. Ja pisalem wiele razy, ze dla mnie 4090 to bardzo dobra karta, to dlaczego 5090, ktory doklada kolejne 35% ma nie byc swietna karta.

Bo Ty ją masz a oni nie i gadają farmazony:E

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

Wyłącz DLSS i FG to wtedy pogadamy czy 5090 ma wystarczająco mocy lol. Nie ma

No tak, powninem siedziec na 4070, bo 5090 bez dlss jest nic nie warta. Robi sie z tego juz gowno temat. Gram teraz w Wuchanga. Jedyna karta na rynku teraz, zeby grac bez FG w 4K max to 5090.

• Like 2
Opublikowano

Wszystko co jest na UE5.x ubija wszystko nawet bez RT/PT ;) 

Nowe Cod-y w singlu też mają konkretne wymagania. Jak kolejny Gen nie da konkretnego boosta to wymagania nie będą za bardzo rosnąć nikt nie będzie grał w tytuły w które nie da się normalnie pograć.

A NV będzie pokazywać coraz bardziej dopakowane PT z coraz większym mnożnikiem FG :E Jak mają pokazywać takie gówno w jak w Indiana Jones to dziękuje bardzo ;) Obiektywnie patrząc bez PT ta gra wygląda żenująco.

• Upvote 1
Opublikowano

Ale gdzie ja napisałem że masz siedzieć na 4070? Gdzie napisałem że 5090 to zła karta? 

Chodzi o to że bez DLSS i FG których jeszcze parę latek temu nie było byłby srogi płacz że nowe gry AAA nie działają powyżej 60 FPS. To co się wyprawia z grami, grafiką i wymaganiami jest chore. Karta za 10k i bez sztuczek z fejkowymi klatkami nie idzie płynnie pograć, no ludzie.

To że bez DLSS/FG już się nie obejdzie to każdy wie, też to akceptuję ale nie mówmy ze mocy jest za dużo, bo nie ma... 

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Po pierwsze ja na nic nie czekam tylko mowie jak jest, tak samo jak ty, tylko ty patrzysz na to z innej, jednej strony. Ja też nie narzekam, odkąd to mówienie "jak jest" to narzekanie ? Bo się z tobą nie zgadzam? Bo mam czelność coś skrytykować jak jest ujowe ?

Różnica między mną a tobą jest taka ze ja widzę jakim gównem są te karty i widzę ze to niczego nie zmienia, bo nie ma wyboru (no można nie kupić). A ty piszesz ze to dobre karty, bo, nie ma lepszych kompletnie ignorując rozwój i to, co było wcześniej. Z takim podejściem każde korpo wciśnie ci każde gówno, bo za każdym razem sam przed sobą sobie wytłumaczysz ze "tak ma być" i "nie ma co czekać całe życie". Od cała filozofia.

Ja się potrafię nabijać ze swojego gówno RTX 4070 Ti, bo to gówno, a ty nie potrafisz tak krytycznie spojrzeć na swoją kartę. Dlaczego ? Bo nie ma lepszej ? No to już widzisz gdzie twój problem.

Ja nie oceniam czy ktoś coś kupi, czy nie, tylko w moich oczach te karty to po prostu szit i tyle.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Wyobrazcie sobie, ze jestem w pelni zadowolony z wydajnosci 5090 na ten moment. I to nie jest na zasadzie, ze nie ma alternatywy, bo jak wyszlaby teraz 5090 ti, ktora dolozylaby kolejne 35% to mam to w rzyci. Ja z FG nie mam zadnego problemu, a na 5090 juz nie zawsze jest potrzebny. Jezeli niewiele sie zmieni pod wzgledem wymagan to 6090 bedzie tylko kaprysem, zeby pobawic sie Steel Nomadzie. Pisalem o tym wyzej, ale jak ja moge byc zadowolony z gowno karty. Przeciez to matrix.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

@DżonyBi

Ale to nie chodzi o to czy jesteś zadowolony, czy nie.

Czy uważasz ze tak małe przyrosty co generacje są ok ? Szczególnie przy takich zaporowych cenach.

Czy uważasz ze wymuszanie na nas używania FG już pal licho ten DLSS jest ok ?

Jak tak to jesteś idealnym korpo celem.

Jak nie to o co chodzi.

Cala branża mówi, że jest guano, śmieje się z Nvidii, Nie ważne czy to coś zmieni, czy nie. Ważne żeby być tego świadomym i tego nie bronić.

A to czy ty sobie kupisz kartę, czy nie i czy będziesz zadowolony, czy nie to już twoja sprawa i nic nikomu do tego.

Opublikowano
2 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Wyobrazcie sobie, ze jestem w pelni zadowolony z wydajnosci 5090 na ten moment. I to nie jest na zasadzie, ze nie ma alternatywy, bo jak wyszlaby teraz 5090 ti, ktora dolozylaby kolejne 35% to mam to w rzyci. Ja z FG nie mam zadnego problemu, a na 5090 juz nie zawsze jest potrzebny. Jezeli niewiele sie zmieni pod wzgledem wymagan to 6090 bedzie tylko kaprysem, zeby pobawic sie Steel Nomadzie. Pisalem o tym wyzej, ale jak ja moge byc zadowolony z gowno karty. Przeciez to matrix.

Nie wysilaj się. To jest typowe zagranie gównotezy jak mu się nudzi:E

Wielokrotnie robione w tym temacie.

Dziś Ty się złapałeś.

Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ale to nie chodzi o to czy jesteś zadowolony, czy nie.

Mysle, ze ma, bo to ja jestem w tej malej grupie entuzjastow, ale moze ja nie mam zadnych wymagan, dlatego zadowala mnie gowno karta.

• Like 1
Opublikowano

@galakty Od zawsze były gry, które na maks ustawieniach graficznych wymagały znacznie większej wydajności. Doszedł RT/PT, który wymaga DLSS i tego nie obejdziesz. Dodatkowo wychodzą gry słabo zoptymalizowane, które nie porywają swoją grafiką. 

9 minut temu, Kadajo napisał(a):

Dokładnie, nie ma mocy. I koniec kropka.

5070 Ti OC

CPOCtest2RTPTDLSSjako.thumb.jpg.a70e13ccf7824bc0b55bf9dd7b6b5e68.jpg

5090 OC

Zrzutekranu2025-07-06063325.thumb.png.23f80ec358de20e95ec4cf4b90faab49.png

Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Czy uważasz ze wymuszanie na nas używania FG juz pal licho ten DLSS jest ok ?

Przecież Blackwhite "uważa", że z DLSS i FG jakość obrazu i "płynność" są lepsze i powinniśmy Kurtasa całować po rdzeniu :E 

Btw co się z nim kurła na starość dzieje, kasy brakuje?

• Haha 1
Opublikowano

Chciwość pewnie, a może ai nim steruje 😁

8 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Mysle, ze ma, bo to ja jestem w tej malej grupie entuzjastow, ale moze ja nie mam zadnych wymagan, dlatego zadowala mnie gowno karta.

Widzisz, nie potrafisz oddzielić chłodnej kalkulacji od własnych preferencji.

Opublikowano (edytowane)

Może być, dał se wszczepić czip Ai w bebech żeby blizny nie było widać:E Dla mnie smutne, że tak się stoczył, bo kiedyś to była moja górna półka polskich recenzentów pcmr

Edytowane przez Smalec
Opublikowano
12 minut temu, Doamdor napisał(a):

@galakty Od zawsze były gry, które na maks ustawieniach graficznych wymagały znacznie większej wydajności. Doszedł RT/PT, który wymaga DLSS i tego nie obejdziesz. Dodatkowo wychodzą gry słabo zoptymalizowane, które nie porywają swoją grafiką. 

5070 Ti OC

CPOCtest2RTPTDLSSjako.thumb.jpg.a70e13ccf7824bc0b55bf9dd7b6b5e68.jpg

5090 OC

Zrzutekranu2025-07-06063325.thumb.png.23f80ec358de20e95ec4cf4b90faab49.png

Widzisz, nawet screenshot jaśniejszy na 5090. The more you buy, the more you save

• Haha 1
Opublikowano

Ja po prostu krytykuje Nvidie bo leci z nami w uja.

No i nie tylko ja. Ja ją po prostu krytykowałem już wcześniej zanim to się modne zrobiło 🤭

W 2018 roku jak miałem obawy co do tego jak zacznie być wykorzystwane DLSS też mi pisali że przesadzam itd.

No i gdzie jesteśmy dziś? A jest jeszcze gorzej bo do głowy mi wtedy nawet nie przyszło że NVIDIA znacznie serwować fejkowe klatki.

To wszytko pewnie moja wina :wariat:

Opublikowano

Bardzo fajnie podsumowali to nasi koledzy z większych kanałów YT.

No karty mają moc, ale co z tego jak kosztują miliony monet i wszytko się robi takie mech. Nie ma w tym już żadnej ekscytacji i zabawy.

I mówimy tutaj O TOPOWYCH UKŁADACH.

A co z reszta ? 

Czy może każdy ma teraz kupować już tylko karty z serii xx90. 

Bo pan kurteczka by bardzo tego chciał...