Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ehhh, co zrobić, temperatury i tak trzyma zajebiste. Tak tak,  pisałeś, chodziło mi o te naklejki (szczególnie tą większą) na samej dupce karty. Mogliby ją wlepić na bok karty od strony mobo, złącza PCI-ex poprostu, ale to drobny szczegół, karta i tak świetnie wygląda. 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
Godzinę temu, MarcoSimone napisał(a):

Ale to nie jest karta do 4K.

A to z jakiego powodu ?

Godzinę temu, MarcoSimone napisał(a):

A 4K z DLSS-Q czyli de facto 1440p, będzie potrzebować 24GB?

Włączenie DLSS, RT/PT MFG pozera pamięć jak głupie.

55 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Brakuje do szczescia PTM na rdzeniu :D Samo gpu plomb nie ma.

A skąd wiesz ze nie ma fabrycznie ? :D

Opublikowano

@Kadajo

Pamietaj o tym, że do poprawnego działania MFG, potrzeba bodajże coś w okolicach 60 kl/s.

Już teraz na 3440x1440 DLSS-Q w CP2077 ze wszystkim na maxa i z RT/PT, starcza ledwo na okolice 60 kl/s i nieco więcej. Zależnie od lokalizacji.

W 4K 5080 24GB mi się nie przyda.

• Upvote 1
Opublikowano

Dziś ci się nie przyda, pogadamy za rok.

Nie mowie ze karta potrzebuje 24GB, ale powinna mieć przynajmniej 20GB.

Już dziś bez problemu w 4K można zapchać 16GB pamięci i ubić tym samym wydajność której inaczej by nie brakowało.

To jest podobna sytuacja jak było z RTX 4070 Ti 12G vs 16GB

• Upvote 1
Opublikowano

Tutaj są bieglejsi ode mnie w temacie uzytkownicy ale zdaje się, że karty które dostawały więcej pamięci ponad swój lvl wydajności, nie zdążyły nawet błysnąć dzięki tej pamięci.

Może rozwój MFG to zminia.

Ogólnie to za te hajsy co NV sobie życzy, to 24GB powinno być od razu albo te 20....

Opublikowano

Tu raczej chodzi o to ze RTX 5080 w 4K będzie się zapychał coraz częściej z tylko 16GB pamięci a jest to na tyle wydajna karta żeby sobie w tej rozdzielczości radzić, wreszcie po mocnym OC zbliża się do 4090.

Chyba nikt mi nie napisze ze RTX 4090 to nie jest karta do 4K.

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, MarcoSimone napisał(a):

Ale to nie jest karta do 4K.

A 4K z DLSS-Q czyli de facto 1440p, będzie potrzebować 24GB?

Grając w 4K z DLSS na jakość w Indianie oraz w Domie (ten sam silnik) co jakiś czas wywalało błąd brak pamięci dla MFG co powodowało jego wyłączenie. Od razu było widać i czuć, że MFG został wyłączony. W Indianie często pomagało na początku (danej sesji grania) z altabowanie do windowsa. Jednak po kilku wczytaniach (zmiana obszaru czy wczytanie zapisu) trzeba było resetować grę.

Na razie to jedyne gry w których miałem jakieś problemy za małym 16GB VRAMem.

13 godzin temu, MarcoSimone napisał(a):

Już teraz na 3440x1440 DLSS-Q w CP2077 ze wszystkim na maxa i z RT/PT, starcza ledwo na okolice 60 kl/s i nieco więcej. Zależnie od lokalizacji.

W 4K 5080 24GB mi się nie przyda.

Ja jak wspomniałem gram w 4K. W CP przy 5080 dla PT nie mam 60 stałych klatek i to przy DLSS zbalansowany. Gram z tego powodu "tylko" z RT. W tym przypadku z MFGx4 gra mi się przyjemnie. Gra wypłaszczyła mi się ze 2 razy (raz był przed wypłaszczeniem efekt małego FPS w mapie). Więc dla CP 16GB VRAM jest wystarczający (mam wgrany tylko mod od tekstur).

12 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

A tak szczerze, jak będziesz się nudził, to zrób UV z zachowaniem stockowej wydajności.
Ciekawi mnie jakie temperatury i pobór realnie np. w takim cyberpunku.

Jak się odbija od PL to może zrobić lekkie UV i próbować zwiększyć zegar bardziej niż przy samym OC.

Edytowane przez Kabor
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Kabor napisał(a):

Grając w 4K z DLSS na jakość w Indianie oraz w Domie (ten sam silnik) co jakiś czas wywalało błąd brak pamięci dla MFG co powodowało jego wyłączenie. Od razu było widać i czuć, że MFG został wyłączony. W Indianie często pomagało na początku (danej sesji grania) z altabowanie do windowsa. Jednak po kilku wczytaniach (zmiana obszaru czy wczytanie zapisu) trzeba było resetować grę.

Na razie to jedyne gry w których miałem jakieś problemy za małym 16GB VRAMem.

Ja jak wspomniałem gram w 4K. W CP przy 5080 dla PT nie mam 60 stałych klatek i to przy DLSS zbalansowany. Gram z tego powodu "tylko" z RT. W tym przypadku z MFGx4 gra mi się przyjemnie. Gra wypłaszczyła mi się ze 2 razy (raz był przed wypłaszczeniem efekt małego FPS w mapie). Więc dla CP 16GB VRAM jest wystarczający (mam wgrany tylko mod od tekstur).

Jak się odbija od PL to może zrobić lekkie UV i próbować zwiększyć zegar bardziej niż przy samym OC.

Dzięki Bro za opinię. Czyli te 24GB Tobie by się przydao jak widać :)

3 godziny temu, Wyhylylybymy napisał(a):

Jest i ona 🥰😍 ale bydle! Waga chyba , 3.5kg. Pora na testy w BF 6 i nowej mafi ;)

MVIMG_20250814_114249.jpg

MVIMG_20250814_114609.jpg

MVIMG_20250814_115050.jpg

Jeszcze moment a GPU do PC będzie mia rozmiar PS5 :hihot:

Przedniej zabawy Bro!

Opublikowano
3 godziny temu, Wyhylylybymy napisał(a):

Jest i ona 🥰😍 ale bydle! Waga chyba , 3.5kg. Pora na testy w BF 6 i nowej mafi ;)

MVIMG_20250814_114249.jpg

MVIMG_20250814_114609.jpg

MVIMG_20250814_115050.jpg

Piękna ta karta, a w tej generacji ładniejsza od Suprima, jak dla mnie... Miłego użytkowania!

Opublikowano
17 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Oczywiście ze DLSS tez ci zabiera vRAM. Za darmo ten DLSS nie jest.

Nie jest tak.Od zawsze włączenie DLSS skutkowało mniejszym zapotrzebowaniem na VRAM.Przecież obraz jest renderowany w niższej rozdzielczości,a później sklalowany so wyższej.

FrameGenerator,tak.Tu zapotrzebowanie na VRAM potrafi znacząco wzrosnąć,ponieważ generwane dodatkowe klatki,muszą być gdzieś przechowywane.I jest to VRAM w karcie graficznej.

Po drugie,przecież ty to wszystko wiesz,tylko z DLSS się machnąłeś

• Upvote 2
Opublikowano
3 minuty temu, X360 napisał(a):

z DLSS się machnąłeś

DLSS Transformer juz nie obniza znaczaco zapotrzebowanie na vram jak stary DLSS i o to mu zapewne chodzilo. 

Roznice miedzy DLSS a natywka sa wrecz marginalne juz w kwesti vram.