Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Kanzu to trochę współczuję, bo na tzw. "zachodzie" one się dość regularnie pojawiają. W Skandynawii bardzo popularny model. 

Jak ma być koniecznie pod wodę to może poprostu najlepiej losować najtańszego Ventusa (pod cewki i krzywą), wrzucić na niego zajebisty blok Alphacool Core i zapodać AiO, nie myślałeś nad takim rozwiązaniem ?  Nie musisz wtedy robić custom loopa tylko sobie GPU wrzucisz pod wodę :) 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
25 minut temu, Tornado3 napisał(a):

Karta to PNY 5070ti

Oktaba robił jej test łącznie z OC w którym po zwiększeniu PL było pod 330W a u mnie coś nie gra ;) 

zwalony bios PNY- to samo miałem

Opublikowano
Godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Kanzu

Jak ma być koniecznie pod wodę to może poprostu najlepiej losować najtańszego Ventusa (pod cewki i krzywą), wrzucić na niego zajebisty blok Alphacool Core i zapodać AiO, nie myślałeś nad takim rozwiązaniem ?  Nie musisz wtedy robić custom loopa tylko sobie GPU wrzucisz pod wodę :)

Totalnie nie mam teraz czasu ani zajawki dlatego chciałem gotowca. Nie chce mi się nawet tych kart przerzucać xD

Poza powietrznym suprimem i lc nic już więcej nie kupowałem, więc praktycznie od maja nie gram wcale.

Sprawdziłem liquida i dla mnie styka pod kątem ciszy i temperatur, ale ciągnie mnie, żeby spróbować szczęścia z astralem.

Zaraz jesień to więcej czasu będzie i chęci, żeby posiedzieć.

Miało być dużo i tanio w sklepach a nic się nie zmieniło %-)

Opublikowano (edytowane)

Wiem, że to wróżenie z fusów, ale mając doświadczenie z poprzednich lat i zakładając, że superki pojawią się na przełomie roku to kiedy można myśleć, że ich ceny się ustabilizują i spadną w okolice tego co dziś prezentują wersję podstawowe? Czerwiec, lipie 2026?

Edytowane przez Gradzik18
Opublikowano
33 minuty temu, SebastianFM napisał(a):

@maxmaster027, bardziej się nie dało pomieszać tych wyników w twoim porównaniu? Różne wersje gry, tylko na niektórych Transformer, część wyników z wyłączonym a część z włączonym FG.

Tylko takie wykopałem. :P 

Chociaz wydaje mi sie że w wersji 2.21 juz był model transformacjyny wiec wszystkie sa na transformersie

Opublikowano
11 godzin temu, matkar napisał(a):

Ja nie napisałem,że 5080 jest gorsza,jasne że jest lepsza.

Poprostu postawiłem na ten model 5070ti.

U góry jest kilka fotek.

Jak będę na pc to cos wrzucę. Pzdr. 

Też mam ten model Zotaca. Nic nie kręciłem, nie robiłem Undervolta. Od 22.03 używam tej karty, monitor z sygnaturki od 09.04. Ultra Wide 34' @Brolly

Opublikowano (edytowane)

Tylko ze ich specjalnie nie ma. Może wziąłbym sobie jednego na testy :Up_to_s:

Tam jest chyba ciekły metal na gpu i porządne termopady na vrm plus wszystko z miedzianki jak pamiętam. 

Pompa na pełen gwizdek tam leci cały czas? 

@Zachy kurde, są w Proshopie za 12k 😀😀

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

Tylko ze ich specjalnie nie ma. Może wziąłbym sobie jednego na testy :Up_to_s:

Nie oczekuj jakis roznic, tymbardziej ze masz push-pull na T30. Moze temp. vram troche lepsza na GB, bo w tym aspekcie ogolnie karty Gigabyte wyrozniaja sie pozytywnie na tle konkurencji. Natomiast wyrozniaja sie tez jakoscia, w zlym znaczeniu tego slowa. Sam przerabialem Gigabyte Aorus 4090 i nigdy wiecej GB. Komus cos odpadlo w 5090 WF (dobrze, ze nie wycieklo):

Screenshot_20250830_092712_YouTube.thumb.jpg.eaffea7a54652aaaee20d9b4577d11f0.jpg

Edytowane przez DżonyBi
  • Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

@DżonyBi miałeś zwykłego Waterforce'a czy tego w wersji Xtreme ? W zasadzie to o tych Xtreme nie widziałem jakoś specjalnie negatywnych opinii.

Akurat mialem wersje powietrzna. Nawet do wersji Waterforce 4090 nie podchodzilem, bo tam byly cyrki. Część północnego rdzenia VRM byla zakryta tylko w 1/3 przez plyte miedziana, a to byl jeden z wielu problemow. Potem wypuscili rev. 2, ktora tez miala swoje bolaczki. Ja po swojej przygodzie omijam GB szerokim lukiem, aczkolwiek jak kupisz i zrobisz fajny test porownawczy z Astalem LC, ktorych praktycznie nie ma, to jestem jak najbardziej za 👍

• Upvote 1
Opublikowano
@Brolly Krótko: „ta sama cena” od NVIDII zwykle znaczy „to samo FE/MSRP w USD na slajdzie”. W polskich sklepach startowo spodziewałbym się +5–10% vs „gołe MSRP”, bo:
- 24 GB = droższy BOM (pamięci), AIB-y dorzucą swoje,
- launch tax i mała podaż w 1–2 tygodniach,
- kurs USD/PLN + „OC Gaming Mega RGB” dopłata za 1–2% boostu.

Po 3–6 tygodniach powinno się wyrównać do sensownych cen, a 16 GB (jeśli zostanie w kanale) pójdzie w czyszczenie i może być lepszym „value”. Pro tip: poluj na „non-OC/MSRP edition”, omijaj pierwszą falę i raty 0% z ukrytą marżą. Jeśli „kurteczka” faktycznie zrównuje MSRP, to w PL realny parytet zobaczysz dopiero po pierwszej dostawie, nie w dzień 1.

gpt-5-2025-08-07

• Sad 1
Opublikowano
W dniu 29.08.2025 o 14:37, Phoenix. napisał(a):

Predzej zdechnie karta z braku wydajnosci niz braknie ci vram na tej karcie do tej rozdzielczosci ;) Cekanie na Superki nie ma absolutnie zadnego sensu.

Chyba Ty pisałeś, że nie będzie Superek. 

Ja tam bym czekał. Ja czekałem od października 2024 na serię RTX 5000. Na Superki roku już nie miałem ochoty czekać, ale jakbym teraz miał kupić kartę, to czekałbym na RTX 5070 Ti SUPER. Wiadome było, że kurtka wyda po roku SUPER-ki, ale za długo bym tyle siedział na GTX 1070, jak reszta nowego builda była już zamontowana.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, DżonyBi napisał(a):

Akurat mialem wersje powietrzna. Nawet do wersji Waterforce 4090 nie podchodzilem, bo tam byly cyrki. Część północnego rdzenia VRM byla zakryta tylko w 1/3 przez plyte miedziana, a to byl jeden z wielu problemow. Potem wypuscili rev. 2, ktora tez miala swoje bolaczki. Ja po swojej przygodzie omijam GB szerokim lukiem, aczkolwiek jak kupisz i zrobisz fajny test porownawczy z Astalem LC, ktorych praktycznie nie ma, to jestem jak najbardziej za 👍

W zasadzie to może nie jest taki głupi pomysł z tymi testami. W Polskim internecie (youtube) chyba tylko testują to co łaskawie dostaną od producentów. Ciekawe czy taki kanał gdzie widzowie by głosowali z tygodniowym wyprzedzeniem co ma być testowane, jakiego producenta i które modele razem z unboxingiem i demonstracją wykonania itp miałbyy jakąś akceptowalną oglądalność ?

Opublikowano
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Pytanie tylko kto by za te karty płacił ;)

To jest najważniejsza kwestia, ale przede wszystkim zdecydowanie przeszacowujecie potencjalną popularność takiego kanału. Trochę lat w tej branży jestem i wiem, jak to działa %-)