Gret Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s 2 minuty temu, Passt napisał: @Gret plotki mówią o wzroście ok. 70% w tej rozdzielczości przy włączonym RT w porównaniu do RTX 4080. Liczę ,że pogram w Black Myth: Wu Kong w 55-60fps. AA bo Ty masz 4080 i 1440p monitor, to racja może tak być że pograsz we wszystko bez DLSS. Coś mi się ubzdurało że masz 4090 i monitor 4k Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muszka Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s 7 minut temu, Spychcio napisał: Myślę, że nie będziemy musieli patrzeć w kierunku 4070ti aby mieć te 16GB RAMu. Nvidia nie pójdzie do tyłu, zwłaszcza że podnoszą ilość RAMu do 32GB w 5090. Więc pewnie w wersji Super 5080 dostanie te 24GB z przecieków a 5070Ti 16GB a w wersji Super może nawet i 18GB bo będą już kostki GDDR7 po 3GB od Samsunga (6x3GB=18GB). Mam nadzieję, bo jeżeli po wydaniu w kwietniu 2023 roku 4070 z 12 GB najlepsze co mają nam zaoferować z mid tieru po dwóch latach to 5070, co też ma 12 GB to szkoda gadać... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galakty Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s 16GB to powinna mieć 5070, ale nierealne przy polityce NV Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spychcio Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s 2 minuty temu, galakty napisał: 16GB to powinna mieć 5070, ale nierealne przy polityce NV Też nie wierzę, że Nvidia da 16GB w zwykłej 5070😅 Może.... zaznaczam "może" przy serii 6xxx tak się stanie Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy45 Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s (edytowany) 4090 tez potrafi brać 600W z palcem w nosie i odbić się od PowerLimitu - ale zależy od aplikacji. Mi w aplikacji AI udało się uzyskać taki pobór przykładowo Więc nawet te 600W stock blackwella nie będzie jakieś szokujące. 1 godzinę temu, Umpero napisał: ale niby w wersjach autorskich innych producentów mają być po dwie wtyczki. Czyli zamiast palenia się 12VHPWR będziemy mieli nowy widok: Edytowano %s o %s przez cichy45 1 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blacktiger Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s jeszcze trochę z zasiłka do kompa pod siłę będzie podłączana Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy45 Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s U nas jeszcze nie, ale u hamburgerów na sieci 110V zasilacze 1200W w górę mają problem Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galakty Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s 14 minut temu, cichy45 napisał: Mi w aplikacji AI U mnie to w sumie jedyna rzecz która bierze max zawsze i wszędzie, czy to stock czy UV zawsze do dobija do limitu który ustawię, prawdziwa wypalarka Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spychcio Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s 1 godzinę temu, Passt napisał: @Gret plotki mówią o wzroście ok. 70% w tej rozdzielczości przy włączonym RT w porównaniu do RTX 4080. Liczę ,że pogram w Black Myth: Wu Kong w 55-60fps. Tylko pytanie, czy mój procek nie będzie wąskim gardłem. 5090 do 1440p? Obstawiam bottleneck😃 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raptor Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s 3 godziny temu, cichy45 napisał: 4090 tez potrafi brać 600W z palcem w nosie i odbić się od PowerLimitu - ale zależy od aplikacji. Mi w aplikacji AI udało się uzyskać taki pobór przykładowo Więc nawet te 600W stock blackwella nie będzie jakieś szokujące. Czyli zamiast palenia się 12VHPWR będziemy mieli nowy widok: na to jest rozwiazanie -> https://www.sklep.orvaldi.pl/product-pol-350-Przewod-zasilajacy-IEC320-C19-1-8m-230V-16A.html - 3.5kW puści ja przy graniu dobiłem do 580W Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
noah Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s (edytowany) 3 godziny temu, Blacktiger napisał: jeszcze trochę z zasiłka do kompa pod siłę będzie podłączana Będzie trzeba mieć do tego przy okazji zrobiony kurs wysokich napięć 1kV Edytowano %s o %s przez noah Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy45 Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s 25 minut temu, Raptor napisał: na to jest rozwiazanie Ja mam taki właśnie przewód/gniazdo w moim zasilaczu z sygnaturki - Corsair HX1500i Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogider Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Ja lubię mieć spory zapas więc do nowego kompa to zamówiłem https://nzxt.com/product/c1500-platinum Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alek_M Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Są w ogóle jakieś białe zasilacze o mocy 1500W? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy45 Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s https://cenowarka.pl/super-flower-leadex-vii-xg-weiss-1300w-atx-3-0-sf-1300f14xg-wh-a2990668.html?hloc=pl Max 1300 znajduje ale pewnie mocniejsze są Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spychcio Napisano wczoraj o 02:23 Zgłoś Udostępnij Napisano wczoraj o 02:23 7 godzin temu, Ogider napisał: Ja lubię mieć spory zapas więc do nowego kompa to zamówiłem https://nzxt.com/product/c1500-platinum 1500W? Z takim zapasem to możesz wodować 5090 i kręcić do ostatnich limitów a zapas na zasilaczu i tak zostanie bez problemu. 1200W spokojnie by Ci wystarczyło. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrobel_krk Napisano 22 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 22 godziny temu Co tak mało trzeba było na 2200w poczekać: https://ithardware.pl/aktualnosci/seasonic_prime_px_2200_nowy_zasilacz_udzwignie_nawet_cztery_karty_geforce_rtx_4090-35321.html Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Umpero Napisano 18 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 18 godzin temu Niedługo to jakieś mikro SMRy do top karty będzie trzeba dokupować i na podwórku lub na balkonie stawiać Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ODIN85 Napisano 17 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 17 godzin temu Które plotki o 5080 bardziej realne? Te o wydajności 4090 czy o 10% lepsze? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zachy Napisano 17 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 17 godzin temu Plotki to plotki, moze ktos odpali szklana kule? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ODIN85 Napisano 17 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 17 godzin temu Na moje to te z 10% bo w innym wypadku karta by nie miała racji bytu Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Umpero Napisano 17 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 17 godzin temu 33 minuty temu, ODIN85 napisał: Które plotki o 5080 bardziej realne? Te o wydajności 4090 czy o 10% lepsze? Oglądając kiedyś Benka to spekulował on, że może być nawet poniżej wydajności 4090. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ODIN85 Napisano 17 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 17 godzin temu Jeszcze lepiej Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zachy Napisano 16 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 16 godzin temu (edytowany) Patrzac na zadana konfiguracje, to 5080 moze byc na poziomie 4090, albo nawet ponizej tego. Roznica cuda cores tez jest spora miedzy spekulowanym 5080 vs 4090. i nie wiadomo o ile te nowe sa lepsze niz te z serii 4000 Edytowano 16 godzin temu przez Zachy Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy45 Napisano 16 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 16 godzin temu (edytowany) Titan Xp 3840 rdzeni ma podobną wydajność co RTX 2080 Super z 3072 rdzeniami, więc 80% rdzeni daje podobną wydajność. Patrząc wstecz, to taki Titan X Maxwell ma 3072 rdzeni, trochę wydajniejsza 1070 ma 1920 rdzeni. Czyli można się spodziewać podobnej wydajności przy 62.5 % rdzeni starej generacji. Jeszcze wcześniej, Titan Black (Kepler) 2880 rdzeni, trochę wydajniejsza GTX 980 ma 2048 rdzeni, czyli podobna wydajność przy 71.1% rdzeni. Dalej w przeszłość już nie ma co patrzeć bo Fermi vs Kepler - nastąpiła zmiana budowy rdzeni i taki GTX 760 który jest podobny wydajnościowo do GTX 580 ma ponad 2x więcej rdzeni. Więc de facto Fermi z 512 rdzeniami potrzebował 44.4% rdzeni żeby mieć wydajność nowszej architektury z 1152 rdzeniami. Więc patrząc na same stosunki rdzeni nie oszacujemy raczej wydajności, bo zegary i zmiany w budowie rdzeni robią swoje. Historycznie rozstrzał mamy od 40 kilku % do 80 % dla tej samej wydajności. Edytowano 16 godzin temu przez cichy45 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się