Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Recommended Posts

2 minuty temu, Passt napisał:

@Gret plotki mówią o wzroście ok. 70% w tej rozdzielczości przy włączonym RT w porównaniu do RTX 4080.

Liczę ,że pogram w Black Myth: Wu Kong w 55-60fps.

AA bo Ty masz 4080 i 1440p monitor, to racja może tak być że pograsz we wszystko bez DLSS. Coś mi się ubzdurało że masz 4090 i monitor 4k :P

7 minut temu, Spychcio napisał:

Myślę, że nie będziemy musieli patrzeć w kierunku 4070ti aby mieć te 16GB RAMu. Nvidia nie pójdzie do tyłu, zwłaszcza że podnoszą ilość RAMu do 32GB w 5090. Więc pewnie w wersji Super 5080 dostanie te 24GB z przecieków a 5070Ti 16GB a w wersji Super może nawet i 18GB bo będą już kostki GDDR7 po 3GB od Samsunga (6x3GB=18GB).

Mam nadzieję, bo jeżeli po wydaniu w kwietniu 2023 roku 4070 z 12 GB  najlepsze co mają nam zaoferować z mid tieru po dwóch latach to 5070, co też ma 12 GB to szkoda gadać...

4090 tez potrafi brać 600W z palcem w nosie i odbić się od PowerLimitu - ale zależy od aplikacji. Mi w aplikacji AI udało się uzyskać taki pobór przykładowo :E

4K1Ecji.png

Więc nawet te 600W stock blackwella nie będzie jakieś szokujące.

1 godzinę temu, Umpero napisał:

ale niby w wersjach autorskich innych producentów mają być po dwie wtyczki.

Czyli zamiast palenia się 12VHPWR będziemy mieli nowy widok:

jzrr7qvia66d1.jpeg

Edytowano przez cichy45
  • Like 1
  • Haha 1

1 godzinę temu, Passt napisał:

@Gret plotki mówią o wzroście ok. 70% w tej rozdzielczości przy włączonym RT w porównaniu do RTX 4080.

Liczę ,że pogram w Black Myth: Wu Kong w 55-60fps.

Tylko pytanie, czy mój procek nie będzie wąskim gardłem.

5090 do 1440p? Obstawiam bottleneck😃

3 godziny temu, cichy45 napisał:

4090 tez potrafi brać 600W z palcem w nosie i odbić się od PowerLimitu - ale zależy od aplikacji. Mi w aplikacji AI udało się uzyskać taki pobór przykładowo :E

4K1Ecji.png

Więc nawet te 600W stock blackwella nie będzie jakieś szokujące.

Czyli zamiast palenia się 12VHPWR będziemy mieli nowy widok:

na to jest rozwiazanie -> https://www.sklep.orvaldi.pl/product-pol-350-Przewod-zasilajacy-IEC320-C19-1-8m-230V-16A.html - 3.5kW puści :D

ja przy graniu dobiłem do 580W

3 godziny temu, Blacktiger napisał:

jeszcze trochę z zasiłka do kompa pod siłę będzie podłączana

Będzie trzeba mieć do tego przy okazji zrobiony  kurs wysokich napięć 1kV

Edytowano przez noah

• Kelam pinned this topic

Patrzac na zadana konfiguracje, to 5080 moze byc na poziomie 4090, 

albo nawet ponizej tego.

Roznica cuda cores tez jest spora miedzy spekulowanym 5080 vs 4090.

i nie wiadomo o ile te nowe sa lepsze niz te z serii 4000

Edytowano przez Zachy

Titan Xp 3840 rdzeni ma podobną wydajność co RTX 2080 Super z 3072 rdzeniami, więc 80% rdzeni daje podobną wydajność.

Patrząc wstecz, to taki Titan X Maxwell ma 3072 rdzeni, trochę wydajniejsza 1070 ma 1920 rdzeni. Czyli można się spodziewać podobnej wydajności przy 62.5 % rdzeni starej generacji.

Jeszcze wcześniej, Titan Black (Kepler) 2880 rdzeni, trochę wydajniejsza GTX 980 ma 2048 rdzeni, czyli podobna wydajność przy 71.1% rdzeni.

Dalej w przeszłość już nie ma co patrzeć bo Fermi vs Kepler - nastąpiła zmiana budowy rdzeni i taki GTX 760 który jest podobny wydajnościowo do GTX 580 ma ponad 2x więcej rdzeni. Więc de facto Fermi z 512 rdzeniami potrzebował 44.4% rdzeni żeby mieć wydajność nowszej architektury z 1152 rdzeniami.

Więc patrząc na same stosunki rdzeni nie oszacujemy raczej wydajności, bo zegary i zmiany w budowie rdzeni robią swoje. Historycznie rozstrzał mamy od 40 kilku % do 80 % dla tej samej wydajności.

Edytowano przez cichy45

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...